Er gaat 70 miljoen euro extra subsidiegeld naar het project ‘Sporten in de buurt’. Dat heeft minister Edith Schippers in haar oneindige wijsheid beslist als reactie op het bericht dat ‘de helft van alle Nederlanders te veel zou wegen.’ De overheid wil dus dat de burgers meer sporten en zo slanker en gezonder worden. Buiten haar grenzeloze bemoeizucht en het smijten met andermans geld rijst de vraag: Hoe gezond is sport ?

Sport eist naast belastinggeld (alleen de accommodaties al) ook veel lichamelijk leed. Per jaar lopen sporters 3,7 miljoen keer een blessure op. 1,5 miljoen blessures vergen medische behandeling waarvan de helft via de huisarts en en de rest in het ziekenhuis wordt behandeld. Deze blessures kosten de gemeenschap ca. 1,3 miljard euro waarvan 600 miljoen aan medische hulp. 700 miljoen is het bedrag aan ziekteverzuim en daar zit het verlies wat zelfstandigen oplopen nog niet eens bij.

De KNVB zegt dat de maatschappelijke baten van actief sporten hoger zijn dan de lasten. Dit omdat voetballers minder vaak ziek zijn dan hun niet ballende soortgenoten. Maar voetballers zijn niet gezonder doordat ze voetballen maar ze gaan eerder voetballen omdat ze gezond zijn.

Ook is de KNVB dit jaar samen met de Stichting Consument en Veiligheid begonnen met een preventieprogramma: Voetbal Blessure Vrij. Op basis van een FIFA programma genaamd De 11 zou het volgens de KNVB mogelijk zijn om het aantal blessures met 30 % te verlagen. Laat nou net het UMC in Utrecht hier onderzoek naar gedaan hebben ?!  Zij onderzochten in het seizoen 2009-2010 24 eersteklasseamateurteams waarvan de helft het FIFA programma volgt en andere helft niet. Van de 456 spelers (gemiddeld 25 jaar oud) raakte 60 % één of meerdere keren gewond. In totaal waren er 427 blessures geteld. En de uitkomst was dat in beide groepen het blessurepercentage exact even hoog uitviel. Voetbal Blessure Vrij kan dus per direct gestopt worden en de verstrekte subsidie per omgaande terug naar de belastingbetaler.

Binnenkort zijn er weer een aantal mensen druk met Sporten in de buurt en het vullen van hun zakken met dit afgeperste gemeenschapsgeld. Het beoogde doel (gewichtsafname) wordt natuurlijk niet gehaald. En als het tegenzit, volgen er nog meer kosten door opgelopen blessures.  De staat interesseert dit allemaal niet en zij gaat monter verder met het volgende kansloze project. Geld en ‘problemen’ zat namelijk en niemand die hen tegenhoudt.

18 REACTIES

 1. Hieruit blijkt dat het meetbaar verspild geld van de belastingbetaler is.
  Maar het is voor politici een zeer aantrekkelijk middel om populair te worden. Stem op mij, ik zorg dan dat je een zwembad, voetbalveld etc. in de buurt krijgt!!

 2. Met alle respect, maar ik vind dit artikel een beetje van het niveau “Roken is gezond”. Iedereen weet dat bewegen (sporten) gezond is. Dat er blessuregevoelige sporten zijn, is een ander verhaal.

  Door dagelijks een half uur te wandelen voldoe je ook aan de norm. Na het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse ben je zelfs topfit. En de kans op ernstige blessures is verwaarloosbaar klein.

  Moet iedereen dan maar verplicht gaan wandelen in plaats van voetballen en/of skiën? Natuurlijk niet. Ik denk dat niet-sporten vele malen ongezonder is dan wel sporten. Iedereen kiest er liever voor om 4 weken met gescheurde enkelbanden te “lopen” dan om op je 50e aan een hartverknettering te bezwijken. Laat het een nu vaak het ander uitsluiten…

  Seneca [5] reageerde op deze reactie.
  Libertariër [6] reageerde op deze reactie.
  Sander [12] reageerde op deze reactie.

 3. @Ron Arends [4]: Bewegen is in ieder geval gezonder dan sporten. 😉 Daarbij interesseert het mij niet of men sport of niet, zolang men zelf de kosten betaald en de gevolgen voor lief neemt. Helaas draait nu de gemeenschap daarvoor op en propageert de overheid (met alle sportlobbyclubs) dat sporten zo ontzettend goed voor je is.

  Ik vind ten overvloede dat niemand iets ‘moet’.

 4. @Ron Arends [4]:

  Iedereen weet dat bewegen (sporten) gezond is.

  Iedereen weet ook dat gezondheid niet altijd vanzelfsprekend gratis is en dat gezondheid enige inspanning vereist, toch?

 5. ***Bericht van de Moderator***
  Onnodig off-topic. Een waarschuwing voor u.
  ***Einde bericht van de Moderator***

  Graag wilde ik bij deze nog even de aandacht vestigen op het onderwerp ‘Judenfrei’ , 5 artikels terug.

  Kijkt u dus gerust even naar (pag 3 !) reaktie N°66,76 en 85 + recenter.

  Vladi-Mier, de schrijver van het artikel notabene, is al weggevlucht heb ik de indruk. Jammer.

  Onbegrijpelijk gezien het feit (?) dat hij een statistisch informatie-analyticus is …

  Schelden en dan hard weglopen … bah-bah ..

  Mavado [8] reageerde op deze reactie.

 6. Wellicht wordt het onderhand eens tijd dat wij met zijn allen wat positiever gaan reageren op artikels en commentaren op dit forum.
  Negatief commentaar op wat er allemaal mis is aan deze wereld gaat echt geen betere wereld tot stand brengen.
  Integendeel, het wordt er door gevoed.
  Als we denken hiermee een vrij mens te kunnen worden, zitten we er echt met zijn allen goed naast.

  Zé.

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Knowtoomuch [6]: Zou je je naam onderdehand niet eens veranderen in “peanutbrain”?
  Dat je op deze site totaal niet thuishoord is iedereen duidelijk behalve jij.
  Zo para heb ik ze niet vaak gezien.
  Ga je enge clubje maar weer opzoeken.

 8. @Zé [7]: Terecht, het is mijn inschatting dat de meeste bezoekers hier vooral door machthebbers met rust gelaten willen worden. Ongestoord hun eigen gang willen gaan. En dat ze zich druk maken om zaken die hun vrijheid bedreigen. Dat is iets dat de meeste bezoekers van deze site volgens mij samen brengt.

  Sommige bezoekers zien naast de overheid verder de islam als een groot gevaar voor vrijheid, anderen de NWO, Bilderberg, zionisme, aantasting milieu of wat dan ook. Het is volgens mij goed dat we daar ruimte voor proberen te scheppen. En het zou helemaal mooi zijn als we een beetje gaan samenwerken en niet door machthebbers verdeeld worden, of door hokjesdenken we onszelf nog verder splitsen.

  Waar het volgens mij om gaat is dat dit een platform is voor mensen die meer vrijheid willen en inzien dat de overheid daar een belemmering voor is. Niet dat we het altijd eens zijn, maar het zou prettig zijn als dit meer erkend wordt, en er meer vanuit positieve energie gereageerd wordt. En niet dat ene negatieve punt wordt uitvergroot dat altijd wel ergens te vinden is. De overheid en de EU maken het leven al zuur genoeg.

  Zé [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Ratio [9]: Door al die negatieve reacties, houden we het juist in stand, immers wordt al dat gedoe van overheden keer op keer bevestigd, en zql het geen verandering teweeg brengen.
  We zijn er met zijn allen meer bij gebaat als we ook met ideëen komen hoe we deze wereld kunnen verbeteren, en ik blijf erbij dat dat bij ons zelf begint.
  Ik spreek uit eigen ervaring, als ik 16 jaar geleden in Nederland was blijven zitten klagen, had ik nu niet hier op mijn boerderij aan dit toetsenbord gezeten.
  Ik heb de wereld waar ik in leef zelf gecreëerd, gewoon omdat ik niet tevreden was met de wereld waar ik destijds in leefde.
  Deze plek deel ik met mensen die hier op bezoek komen, en ieder gaat weer zijn/haar weg met een stukje inspiratie, en inspireren mij ook weer.
  Al die inspiraties zijn zaadjes voor een mooiere wereld, die het in feite al is, het is maar net wat je wel wilt zien en wat niet.

  Zé.

  Ratio [11] reageerde op deze reactie.
  Libertariër [15] reageerde op deze reactie.

 10. @Zé [10]: Het is altijd goed van tijd tot tijd je situatie te beoordelen, zeg iedere paar jaar, en dan te kijken of je niet gelukkiger bent als je het roer omgooit. Zelf heb ik een jaar of 10 geleden het roer omgezet. Ik was volgens mij altruistisch bezig en zette me in voor de sportclub, deed de evenementen commissie, de bar commissie, zat in het bestuur, deed tal van andere zaken en was een gesjeesde student die een paar uur per dag bij de PTT post sorteerde en daarna nog een paar uur aangetekende brieven en dergelijke aan het postbussen loket uitreikte. Ergens leuk werk want ik kwam met eenieder in contact, van de makelaar die met zijn Jaguar sportauto de post zaterdagochtend kwam ophalen tot de vagere schimmigere postbushouders. Maar helaas niet intellectueel inspirerend.

  Ik heb toen gedacht, laat ik een vak leren en in ieder geval zorgen dat als ik een duurzame relatie heb ik kan zorgen dat eventuele kinderen een redelijke toekomst hebben, in ieder geval financieel. Binnen een jaar had ik een HBO diploma en sindsdien heb ik grote uitdagingen in mijn werk. Waar ik gelukkig van wordt. De duurzame relatie is er niet maar ik heb wel een leuk vakgebied gevonden waar ik me thuis voel.

  Ik bekijk nog iedere paar jaar of ik mijn koers moet veranderen en een van dergelijke evaluaties resulteerde erin dat ik hier op deze site ben gaan schrijven.

  Ik ben het met je eens, van eenieder kan je leren. Het is heel makkelijk mensen hautain als niet interessant af te doen maar tot op heden zie ik toch steeds in iedereen, hoe vlak, dom en afgestompt toch ook, positieve aspecten. Niet dat je zweverig moet zijn, maar het is vaak lastiger de mooie kanten van iemand te ontdekken dan de lelijke kanten. Ten minste dat lijkt me zo omdat men vaak kijkt naar de negatieve aspecten. Ik probeer ook de andere kant steeds te zien in mensen.

 11. @Ron Arends [4]:
  Wat is “gezond”?

  Is “gezond” dat je er alles aan doet om zo oud mogelijk te worden, koste wat het kost? Is “gezond” dat je een atletisch lichaam nastreeft, koste wat het kost? Is “gezond” dat je jezelf op doktersrecept vol anti- depressiva stopt als het even tegenzit?

  Of is “gezond” juist om dagene te doen waar ieder individu zich individueel en oprecht prettig bij voelt? Zelfs al is dat met een drankje of sigaret? Naar mijn idee zijn vorige generaties heel wat “gezonder” geweest dan de huidige, met al hun gerook en meerook weten we vandaag van gekkigheid niet meer waar we al die (stok)oudjes moeten laten en van moeten betalen.

  Dat komt door de medische voorzienigheid? Naar mijn weten is er nog nimmer iemand genezen van longkanker hoor!

  Actueel: is “de Elfstedentocht” gezond? Welnu, voor mij met nadruk niet. Ik wordt er letterlijk kotsmisselijk van en krijg mogelijk zelfs psychische problemen als iedere minuut op ELKE Nederlandse zender het woord Elfstedentocht wordt uitgepoept. Is dit brainwash?

  Brainwash waarmee de overheid ons laat denken dat de Elfstedentocht rijden gezond voor je is? Dat sport gezond is?!

  Dat daar dus best wat meer soepsidie naar toe kan?

  Sander [14] reageerde op deze reactie.
  G&R Eigenwijs [18] reageerde op deze reactie.

 12. @Sander [13]: Nadat ik de vorige bijdrage had gepost, fietse ik nog even naar de Telegraaf…

  Maar liefst 15 (!!!) headlines op de voorpagina direct gerelateerd aan “de Elfstedentocht”.

  Als ik zo De Vrijspreker onderwerpen lees dan denk ik, kunnen 13 headlines niet ergens anders over gaan? Waarom 15 keer hetzelfde verhaal vertellen?

  Zou het dan toch propaganda zijn? Sporten is… en ‘het volk’ is deb…

 13. @Zé [11]:

  Door al die negatieve reacties, houden we het juist in stand, immers wordt al dat gedoe van overheden keer op keer bevestigd, en zql het geen verandering teweeg brengen.

  Het kan frustrerend zijn om reacties te lezen met klachten terwijl de realiteit is dat er geen oplossing is voor de terrechte klacht, athans op korte termijn, bedoel je dat?

  Misschien zou er wat meer aandacht moeten komen voor oplossingen die schrijvers reeds hebben gevonden om voor zichzelf meer economische maar vooral ook persoonlijke vrijheid te verwerven door de keuzes die ze hebben gemaakt, met alle uitdagingen die dat met zich mee brengt.

  Jouw keuzes hoeven niet mijn keuzes te zijn, maar ik kan door jouw ideeen, zelf ideeen op doen. Ik lees je reacties altijd graag Zé, ik merk daaruit op dat je wellicht ook andere mensen wil helpen (adviseren) om gelukkiger te zijn, ondanks de negatieve omstandigheden die nu eenmaal een feit zijn. Klopt dat?

  Zé [16] reageerde op deze reactie.

 14. @Libertariër [15]: Ja, dat klopt daar ik met de volle overtuiging leef dat wij allen verantwoordelijkheid hebben om via ons eigen leven deze planeet te verzorgen met respect voor al wat leeft.
  Kijk, we zijn allemaal mensen, en daarom begrijp ik dan ook niet die oeverloze discussies over anti-semieten, joden etc.op deze site.
  Is dat relevant om tot een vrije samenleving te komen? Volgens mij niet. Dat soort gedachtes vormen de energie die we daar juist niet voor nodig hebben.
  We zullen allen moeten leren om het samen te gaan doen en ophouden elkaar te veroordelen aan de hand van overtuiging, huidskleur, ras, volk, religie of wat dan ook.
  Zolang we dit blijven doen, blijven we primitieve wezens en begrijpen in het geheel niet waar het in dit leven om draait.
  Goed we zijn allemaal onderweg op ons eigen pad, maar laten we wijs genoeg zijn of worden, om de ander niet dat toe te wensen wat wij zelf ook niet zouden willen.
  Dit heeft niets met gezweef of New Age te maken, maar met het leven in verbinding met jezelf.
  Vergeet niet dat zolang wij met 1 vinger naar de ander wijzen, wij met 3 vingers naar onsZelf wijzen!
  Ja, het zijn die mensen waar wij op menen trachten neer te moeten kijken, onze medemensen zijn die ons mededogen, onze vriendelijkheid, onze hulp en begrip het hardste nodig hebben.
  We komen allemaal in periodes terecht dat we het even allemaal kwijt zijn, even niet weten hoe het nu verder moet.
  Ook dan zijn wij zelf gebaat bij het begrip van onze medemens.
  Zeker in de huidige tijd ligt daar de kracht, en volgens mij krijgen we nu als mensheid de mogelijkheid deze sprong te maken, naar datgeen waar we eigenlijk allemaal naar verlangen, een wereld van licht en Liefde, geen primitieve oorlogen meer, waarin wij andersdenkenden de schedel inslaan.
  En daarvoor dienen we onsZelf uit de negatieve spiraal te verheffen, daar we het anders constant blijven voeden en dus mee in stand houden.
  Tenslotte levert een glimlach naar een ander in 99% van de gevallen een glimlach terug op.
  It’s up to us.

  Vrede,

  Zé.

 15. Sport is fysiek ongezond dat bewijzen de cijfers.
  De meeste groepssporten zijn psychisch ongezond met als ongezonde uitschieter voetbal. Ook op dorpsniveau komt zoveel onbeschaafdheid naar boven dat een welmenende ouder zijn kind niet naar voetbal zal sturen.
  Heeft u wel eens wat voormalige topsporters ontmoet? vooral zij die net in de subtop zijn gebleven? Al die energie hadden ze beter in een opleiding kunnen investeren.

 16. @Sander [13]:
  Sport is ons nieuwe wereld GELOOF.

  Het omvat vele stromingen en daarbij behorende
  gedragsregels.
  Zolang we er geen ruzie over maken is het een prachtig
  tijdverdrijf.
  Daar naast geeft het de macht hebbers de ruimte, U te besturen
  zoals zij vinden dat nodig is.

  Iedereen blij.

Comments are closed.