Nog niet zo lang geleden werd er op VS bijna dagelijks over goud gediscussieerd. Naast de groep believers was er een groep non-believers die voorspelde dat de goudkoers flink zou dalen. Prompt zakte de prijs van goud van 1380 euro naar zo’n 1200 euro per ounce (31,1 gram). Het werd stil op Vrijspreker. Heel stil.

Inmiddels zijn we een half jaar verder. Gepensioneerden hebben een mooie brief gekregen waarin droog werd meegedeeld dat hun pensioenen met 10% wordt gekort. Anderen (waaronder ondergetekende) zagen op hun eerste loonstrook tientjes minder netto salaris, terwijl er voor tientjes méér aan rekeningen op de deurmat ploften.

In dezelfde tijd haalden anderen (altijd weer die anderen) mooie rendementen: Bij het schrijven van dit artikeltje stond goud op € 1325, wat betekent dat goud alleen al in de afgelopen twee maanden (!) met zo’n 10% is gestegen in waarde (of was het dat de euro met 10% is gedaald?).

Mensen die een jaar geleden de bui al zagen hangen, kochten in voor
€ 989. En behaalden met stilzitten tijdens de storm een rendement van een schamele 34% in een jaar. Actieve topbeleggers kochten hun onsje in op € 989, verkochten op € 1380 en kochten 1,15 ons in op € 1200. Om nu dus weer te verkopen voor € 1325. Een rendement van 54% in één jaar. Hoezo: “Een collectief pensioen is beter?”

Laten we de goudkoorts weer eens aanzwengelen met de volgende vraag: Is het voor de gewone man met een bescheiden spaarrekening verstandig om ook in goud (of edelmetaal) te beleggen en zo ja:

 • Op welke wijze zou hij dat moeten doen?
 • Welke mix zou hij moeten doen (portefeuille)?
 • Waar moet hij op letten?
 • Waarom juist nu (niet)?

23 REACTIES

 1. Ja. Iedereen zou op zijn minst 1 ounce goud per persoon moeten hebben. Het liefst in 1/10 ounce muntjes.
  Mensen met een spaarvermogen boven 50.000 euro zouden 10-20% in goud moeten hebben.
  Koop alleen goud waarvan je weet dat het ook echt van jou is, i.e. vermijd alle papier goud.
  Mix? vergeet het, tenzij je graag speculeert. Koop gewoon goud.

 2. goud levert normaal gesproken geen rendement op, aangezien het geen produktieve investering is. In deze tjiden echter gaat de roverheid de onderdaan helemaal kaalplukken Weimar Stijl door veel geld bij te drukken om overal macht en invloed te kopen terwijl de waarde van dat geld steeds verder daalt.
  Aangezien veel mensen dat nog niet doorhebben, is er opeens winst te behalen met het beleggen in vaste waarden. Ik las ooit dat in Duitsland in 1921 iemand een boerderij kocht met een lening die hij het jaar daarna kon afbetalen met de opbrengst van 1 oogst aardappelen, had hij nog een jaar gewachtm dan had hij de lening af kunnen lossen met de opbrengst van 1 aardappel.
  Degene die hier de dupe van is, is natuurlijk degene die zijn boerderij verkocht voor overheidsgeld waarvan hij in de waardevastheid geloofde.

 3. Goud en zilver… Centrale bankiers zijn er gek op maar haten het als u het hebt.

  Heeft u spaargeld op de bank dat u de komende 3 jaar kunt missen? Koop 50% goud en 50% zilver.

  Maar voordat u blind goud en zilver gaat kopen, informeer uzelf. Een goed startpunt is het Edelmetaalblog

  http://www.thesilvermountain.nl/blog/about

  De forumgasten kunnen u er alles over vertellen

 4. Belegen in goud is (bijna) net zo risicovol als belegen in andere valuta, fysiek goud is een goede beveiliging maar gezien de kosten (van aan/verkoop) niet zozeer een belegging als een manier om valuta onafhankelijk (en dus veiliger) te sparen.

  Hugo [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Igor [4]:

  Vertel eens waarom jij denkt dat het kopen van goud risicovol is? Kan goud bijgeprint worden evenals andere valuta?

  De goud en zilverprijs wordt al jarenlang naar beneden gemanipuleerd om goedkoop aan olie te komen en vertrouwen in de dollar te bewerkstelligen.

  http://www.gata.org houdt deze manipulatie voor u bij.

  Goud duur? Denk na, evenals in de jaren ’60 kun je voor 17 vaten olie 1 ounce goud kopen. U zit met uw denkwijze nog in dit failliete fiatvalutasysteem.

  Igor [17] reageerde op deze reactie.

 6. “Een rendement van 54% in één jaar. Hoezo: “Een collectief pensioen is beter?””

  Je kijkt achteruit en kiest begin- en einddatum van je belegging zo, dat je rendement zo hoog mogelijk is. Een rendement van 54% kan een pensioenfonds niet realiseren. Trouwens: dat je geld voor je kunt laten werken, is een illusie, omdat het uiteindelijk mensen zijn, die voor je werken. Die kunnen niet oneindig lang steeds harder en efficiënter gaan werken, nog ervan afgezien, dat ze geen zin hebben om je slaaf te spelen. Als de “shareholders” “shareholdersvalue” willen, dan staan ze zelf maar om 4:30 op om “an der Baustelle” te staan.

  Nu goud. Goud, en “Silber, das bessere Gold” kopen mensen niet voor het rendement, want dat is er feitelijk niet, maar dat kopen ze, omdat geld eigenlijk een fysiek product is, dat in een aantal stapjes door de overheid gekaapt is. Eerst bootsten ze de vrije muntslag na en dekten ze hun geld met goud; vervolgens werd dit losgelaten en ontstond er “fiduciair” geld, wat eigenlijk een mooi woord is voor “vals geld”. Wie inziet, dat ieder papieren systeem gedoemd is te verdwijnen (naar zijn reële waarde, nul, terug te keren, zoals Voltaire al zei), die beschermt zijn vermogen met goud, ook al is het maar de helft waard van wat hij er in fiduciair geld voor betaald heeft. Hij is dan nog altijd beter af dan degene, die op de banken vertrouwd heeft en alles kwijt is. In de praktijk behouden edelmetalen echter hun waarde. Het feit, dat je weinig hoort, is, dat op een zeker moment zo’n beetje alles gezegd is.

  “Is het voor de gewone man met een bescheiden spaarrekening verstandig om ook in goud (of edelmetaal) te beleggen en zo ja:”

  Ja, ook al zeggen velen, dat het bij zo’n bescheiden vermogen weinig uitmaakt. Bedenk, dat het alles is, wat je hebt en dat het voor jou is, wat zijn vele miljarden voor Bill Gates zijn. Als je niets kunt kopen en omkomt van de honger, dan sla je jezelf voor de kop, dat je je 2000 euro niet verkocht hebt voor goud en vooral zilver.

  “Welke mix zou hij moeten doen (portefeuille)?”

  Een deel in edelmetaal en de rest op zijn spaarrekening laten staan. Niet gaan beleggen, want het geld kan hij niet missen wegens de bescheidenheid van zijn vermogen.

  “Waar moet hij op letten?”

  Bijna nergens meer op. Als één keer de keuze is gemaakt, dan vasthouden aan het kopen van edelmetalen en je niet gek laten maken door scherpe dalingen, die er ongetwijfeld zullen zijn. Zolang de economie in een existentiële crisis is, hoef je niet bang te zijn voor een terugkeer tot een goudprijs van 10 euro per gram. gebruik tijdelijke slaptes om bij te kopen; blijf ervan af, als records gebroken worden.

  “Ik las ooit dat in Duitsland in 1921 iemand een boerderij kocht met een lening die hij het jaar daarna kon afbetalen met de opbrengst van 1 oogst aardappelen, had hij nog een jaar gewachtm dan had hij de lening af kunnen lossen met de opbrengst van 1 aardappel.”

  Van dat soort mensen wordt nu nog schande gesproken, zeker als de crisis ook gepaard gaat met oorlog. Op zich is het slim en zou er geen oordeel aan gehangen moeten worden, omdat de verkoper helemaal niets had, wanneer die koper niet was gekomen, maar de goegemeente ziet dat snel als profiteren van andermans leed.

 7. Op welke wijze zou hij dat moeten doen?
  Welke mix zou hij moeten doen (portefeuille)?
  Waar moet hij op letten?
  Waarom juist nu (niet)?

  Wat kan hij missen? Per maand of per kwartaal? Mijn advies is om munten of baren te kopen, maar niet te kleine stukjes, vanwege de maakkosten. Liever een baartje van 50 gram, dan 10 van 5 gram. Maar dat moet iedereen voor zichzelf bepalen.

  Mix? Mijn visie is, dat ik goud koop voor koopkrachtbehoud van mijn NU verdiende centen. Zilver koop ik vanwege koopkrachtbehoud + een beetje belegging (ratio met goud is zwaar vertekend, waardoor zilver een potentiële stijger in waarde is).

  Waarop letten? Goed goud en zilver, geen schimmige achterafbedrijfjes zoeken. Heb zelf goede ervaringen met Doijer & Kalff, AmterdamGold, SilverMountain, Goudpensioen en Haagen invest (= Doijer & Kalff). Bewaar het veilig, liefst onder eigen controle. Koop per keer minder dan € 10.000 tegelijk, zodat je niet hoeft aan te tonen hoe je aan de centen bent gekomen.

  Nu of nu juist niet? Gewoon altijd periodiek blijven kopen. Zet geld om in edelmetaal, zodra je het geld kunt missen. Jouw euro’s dalen harder in waarde dan edelmetaal ooit nog zal doen.

  Tip: probeer niet te denken in edelmetaalprijzen in valuta, maar probeer te denken in edelmetaalprijzen in belangrijke dingen (voeding, brandstof, e.d.). Zoals al vaak is vermeld: olie, tarwe, energie en noem maar op wat belangrijk voor je is, is in edelmetaal-geld niets duurder geworden. Het is alleen maar duurder geworden in valuta. Denk niet meer in valuta, als je goud en zilver gaat kopen, denk in “woonwaarde”, broden, brandstoffen, enz. Pas dan zul je inzien dat valuta in waarde dalen en zul je de echte waardevastheid van edelmetalen gaan inzien. Iemand die dit niet inziet (in wil zien), is in mijn omgeving de moeite van discussie of hulp niet waard. Wil iemand blijven geloven in zijn staatsvaluta? Be my guest.
  Vilseledd [8] reageerde op deze reactie.

 8. Vanmiddag om precies 1 minuut voordat Ben Bernanke z’n speech ging houden waarin hij wist te melden dat de dollar sterker dan ooit was en de economie boomend, werd er een raid gepleegd op de olie, goud en zilverprijs.

  De FED en handlangers worden steeds wanhopiger..

  Silver bitchezz

  Vilseledd [13] reageerde op deze reactie.

 9. Waarom moet je goud kopen ?
  Heel eenvoudig…..
  De overheden zitten in geldnood en zullen vroeg of laat aan je spaarcenten peuzelen. Hoe? Wat je vijf jaar geleden kon kopen met 1000€; daar slaag je vandaag nietmeer in. Dus je koopkracht daalt. Bent u het eens ?
  Nu het volgende en ter illustratie:
  Ik kocht vijf jaar geleden goudstukken van 1 ounce (31gr.) en betaalde iets minder dan 450€/stuk. Hiervoor kreeg ik bij benadering 1000l. stookolie. Vandaag krijg ik voor dat zelfe stuk van 1 ounce 1350€ . 1000l stookolie kost vandaag 900€ . M.a.w ik win 450 € t.o.v iemand die vijf jaar geleden geen goud kocht.
  Idem voor zilver.
  Let wel: koop het en verstop het voor de roverheid.
  Verkoop het nooit omwille van waardedalingen. (het herstelt toch)

  Ron Arends [15] reageerde op deze reactie.

 10. @Oom Dagobert [14]:
  Mooie nick 😀
  Mij lijkt het in elk geval een mooi moment om weer eens in te stappen: die 100 USD zit er met een maand weer op en zo heb je toch 8% te pakken.

 11. @Vilseledd [13]:

  Stijgen gaat nooit in een rechte lijn maar altijd binnen een trendkanaal en die trend zit nu rond de 20% op jaarbasis.

  Wanneer gaat ie loodrecht omhoog? Tussen 2014-2015 gok ik zo. Tot die tijd kopen kopen kopen..

 12. @Hugo [5]:
  Wel goed lezen he Hugo, ik maak een duidelijk onderscheid tussen goud investeringen en fysiek goud, sommige mensen zijn zo goud-geil dat ieder punt van kritiek meteen aangevallen wordt, prima maar LEZEN AUB

 13. Nog beter is één offshore account/rekening in een opkomende economie (bv. Turkije ) deze munt stijgt ook in waarde doordat de economie het daar beter doet… investeert via deze rekening in hou en u heeft meer zekerheid… heb het van een bankier dus dat zal enigzins meer zekerheid moeten geven!!

  Igor [20] reageerde op deze reactie.

 14. @patrik [19]:
  “heb het van een bankier dus dat zal enigzins meer zekerheid moeten geven!!”

  Ja natuurlijk, want banksters zijn super betrouwbaar en eerlijke mensen……..

 15. Voor elk budget is er goud te koop, een gouden dukaat kost zo”n 145 euro, een krugerrand 1.350 euro, een kilobaar goud 42.000 euro, een 400 Oz baar goud 517.500 euro.
  Als je maar zorgt dat je het fysiek koopt en voor delivery gaat.
  Papieren goud bestaat niet…

 16. Check de Permanente Portfolio van Harry Browne. Meer informatie hierover is beschikbaar op http://crawlingroad.com/blog/. Op de website is overigens ook een zeer beluisterenswaardige podcast van Mr. Browne te downloaden.

  Het volgende raadt Mr. Browne voor de Permantente Portfolio:

  – 25% in goud;
  – 25% in obligaties;
  – 25% in geld;
  – 25% in aandelen.

  Ik heb nu geen tijd om er verder op in te gaan. Maar waarschijnlijk vind je daar antwoord op een deel van je vragen.

  De volgende website is ook erg nuttig als je meer wilt weten over de permantente portfolio: http://www.marcdemesel.be/

Comments are closed.