Een paar weken geleden heeft de Europese Centrale Bank bijna 500 miljard euro gemaakt (uit blauwe lucht) en aan een groot aantal banken geleend om hun liquiditeit te verbeteren. Wie schets de verbazing dat er nu weer dik 500 miljard uit de drukpersen rollen. Met nog een grotere verbazing dat kennelijk 800 banken dat nu weer nodig hebben.

 

Het is voor de meeste mensen moeilijk om de consequenties van deze handelwijze te doorgronden. Hoe kan dat ook als je niet in die bankenwereld zit en er daardoor veel van weet.
Maar wat wel duidelijk is, is dat dit geen gezonde ontwikkeling kan zijn.

De problemen in Griekenland zijn nog lang niet opgelost.
Over het tweede steunpakket van 130 miljard zijn de politici nog aan het touwtrekken. En toch wordt er ook alweer gesproken dat er nog wel een derde pakket nodig zal zijn! En dan?? Een vierde?
Dit tweede steunpakket gaat overigens voor 80+% naar afbetalingen aan banken.
Die steunpakketten zijn dan ook meer bedoeld voor banken dan voor Grieken.

Portugal heeft het vorig jaar een lening van 78 miljard euo gekregen. En de EU is zo tevreden over het gebruik daarvan dat Portugal in April wel weer een nieuwe lening van 14,9 miljard gaat krijgen! (  http://euobserver.com/1016/115421   )

Ondertussen proberen zoveel mogelijk Grieken, Portugesen en Italianen hun eigen geld in veiligheid te brengen in noordelijker landen.
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,818436,00.html  )

Gelukkig gaat het in Nederland zo goed dat de politici nog weer 40 miljard in een noodfonds willen pompen!! Dat het volk te horen krijgt dat ze daarvoor wel nog weer EXTRA (7 miljard??) bezuinigingen opgelegd krijgen, is een kleine bijkomstigheid!! Ja, het geld van een ander uitgeven is voor politici niet zo pijnlijk.
Wat een rare wereld!

19 REACTIES

 1. @Offthegrid [5]:
  En ook de communisten willen nu hetzelfde alternatief zoals libertariërs of is het dan toch omgekeerd. 😉

  http://www.vonk.org/wat-is-vonk.htm

  Wat is vonk?

  Vonk is veel meer dan een website. Het is de naam waarmee militanten uit de arbeidersbeweging en politiek bewuste jongeren een concreet project voor maatschappijverandering vorm geven. De marxistische analyse en methode geldt als onze leidraad voor een alternatief op de huidige asociale politiek. Daarbij baseren we ons op de behoeften van de meerderheid van de bevolking, niet de belangen van grote aandeelhouders, multinationals, het financiewezen, het IMF enzovoort. Daarom gaan onze voorstellen dikwijls in tegen de stroom van ideeën die de media willen aanpraten.

  Ons alternatief is het socialisme, een nieuwe maatschappijvorm waarbij de opbrengst van de economie via nationalisatie van de sleutelsectoren gebruikt kan worden voor allerhande sociale doeleinden. Vandaag wordt een groot deel van de economische opbrengst daarentegen aan de samenleving onttrokken via privé-winsten van de grote aandeelhouders. In de huidige economische (wan)orde heeft iemand die in loondienst werkt geen zeggenschap in het bedrijf. Wij willen dit ondemocratische systeem vervangen door een systeem van arbeiderscontrole en arbeidersmanagement.

  Het kapitalisme laat de maatschappij regelen door ‘specialisten’ en de rest wordt behandeld als een domme massa die hoogstens om de paar jaar eens mag stemmen en verder vooral dag in dag uit moet werken. Volgens ons zit er veel meer in de gewone mensen. Wij geloven dat de meerderheid van werkende mensen via zelforganisatie en zelfbeheer kan komen tot een rechtvaardige maatschappij. In het socialisme zouden mensen de samenleving organiseren via raden in hun werkplaatsen, wijken, scholen enzovoort.

  De huidige staat zal zich met alle middelen hiertegen verzetten. De burgerlijke instanties zijn immers vervlochten met de belangen van het kapitaal. Zij spreken in naam van de hele bevolking maar houden veel meer rekening met de wensen van de superrijken dan met die van de doorsnee sterveling. Een mooi bewijs daarvan werd geleverd door de manier waarop alle instellingen (regering, parlement, media enz.) het Generatiepact verdedigden. Al sinds de slavenmaatschappij gebruikt de heersende klasse alle middelen die ze tot haar beschikking heeft om ons een rad voor de ogen te draaien. Ze willen ons laten geloven dat het huidige systeem – waarin zij stinkend rijk worden – normaal is en dat we niet naar een rechtvaardigere wereld moeten streven.

  Nochtans kunnen we met de huidige technologische kennis en het gemiddelde opleidingsniveau een maatschappij bouwen waarin uitbuiting, milieuvervuiling, verkeersoverlast, werkloosheid, armoede, racisme en alle andere kwalen van het kapitalisme tot het verleden behoren. Wanneer we al de meerwaarde die elke dag aan onze arbeid wordt onttrokken, zouden kunnen herinvesteren in maatschappelijk nuttige projecten, dan zou de wereld er heel anders uit zien.

  Wie pleegt plagiaat ?
  Ook hier is de bemoeizuchtige staat nu vijand nummer één ?!!!

  Offthegrid [10] reageerde op deze reactie.
  Vilseledd [11] reageerde op deze reactie.

 2. @Reteip [7]:

  De ineenstorting van het financiele apparaat, wellicht de Euro, huizenprijzen, pensioenmaatschappijen gaat toch gebeuren. Vroeg of laat.

  Het uitstellen en intervenieren met “hopium” door overheden en Centrale Banken verlengt alleen de pijn. Die willen dus “laat”, want je weet nooit. Misschien dat morgen de economie met 10% gaat groeien.

 3. @leo [9]: U bent waarschijnlijk abuis met uw reclame op deze website. U hebt hier nog niet veel rondgekeken, lijkt het wel.

  Men is hier niet zo erg van het marxisme, het dwingen van anderen, enz. Misschien kunt u beter op Joop.nl o.i.d. uw reclame voor Vonk kwijt.

  Het ontbreekt mij aan de tijd (ben aan het werken), maar elke zin in uw gekopieerde betoog kan punt voor punt afgebrand worden vanuit het oogpunt van vrijheid en moreel gedrag.

  Tevens leeft u in de verkeerde veronderstelling, dat er hier ergens kapitalisme zou zijn. Dat bestaat helaas niet. Zou kapitalisme wél bestaan, dan zouden uw slimme arbeiders veel betere kansen hebben en meer inkomen.

  Ach *zucht*, Er is geen beginnen aan om uw reactie te ontkrachten, zó vol met niet-libertarische gedachten zit deze. U bent hier echt aan het verkeerde adres om zieltjes te winnen.

  leo [16] reageerde op deze reactie.

 4. Het viel me wel op, dat ze gisteren op het zesuurjournaal gewoon zeiden, dat de ECB de geldpers had aangezet. Kennelijk geldt hiervoor, dat sommige waarheden zo absurd zijn, dat je ze niet eens geheim hoeft te houden.

  “@leo [9]:

  “Wij geloven dat de meerderheid van werkende mensen via zelforganisatie en zelfbeheer kan komen tot een rechtvaardige maatschappij. In het socialisme zouden mensen de samenleving organiseren via raden in hun werkplaatsen, wijken, scholen enzovoort.”

  Socialisme gaat toch niet uit van zelfbestuur en zelfredzaamheid, maar wil je opleggen, waar je moet gaan studeren en waar je moet gaan werken. Jij woont bijvoorbeeld mooi op Rügen, plaatst de overheid je opeens over naar Frankfurt a/d Oder.

  “Wij willen dit ondemocratische systeem vervangen door een systeem van arbeiderscontrole en arbeidersmanagement.”

  Ik hoor ze niet bij Nedcar. Als ze een mooi plan kunnen presenteren om de boel over te nemen onder arbeiderszelfbestuur – een mogelijkheid, die in de Nederlandse wet verankerd is – dan zal de directie daar zeker oren naar hebben. Maar dan kom je op het punt van verantwoordelijkheid en dat willen de meeste arbeiders niet.

  René [12] reageerde op deze reactie.

 5. @Vilseledd [12]: Toen mijn vader zijn personeel vertelde dat hij het goedlopende bedrijf wilde overdoen aan hen hesen zij hem op de schouders. Even later begrepen zij dat niet alleen de winsten maar ook eventuele toekomstige verliezen voor hun rekening zouden komen, ze lieten hem direct weer vallen want dát was natuurlijk niet de bedoeling.

 6. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn twee woorden voor hetzelfde ding. Dat is oud nieuws. Wat nieuw is, is dat nu in sneltreinvaart duidelijk wordt hoe lang en hoe omvangrijk wij onder de duim zijn gehouden en misleid. Alleen al het begrip geld is voldoende om dit aan te tonen.

  Een bankier typt wat nummers in zijn computer volgens spelregels van zijn medebankiers. Voor hem is dat geld. Voor u is dat schuld. Laat alleen dat gegeven eens goed op je inwerken.

  Dat overkomt niet alleen mensen individueel. Het zijn hele landen nu die gedwongen worden (Ierland mocht niet protesteren tegen zijn hulppakket, weet je nog) dit soort van geld te accepteren. En omdat het nergens gedekt is, kunnen die landen dat niet betalen. En dan komen de hyena’s binnen en roven alles wat voor hun neus komt. Er was een tijd dat we het beperkt konden houden tot de “ontwikkelingslanden, lees kolonieen. Nu zijn we het zelf, die door deze “anonieme” “systemen” worden aangepakt.

  Het is de grootste rooftocht uit de geschiedenis waar we getuige van zijn. En de uitkomst staat vast zoals met alles dat uit de hand loopt. Het “systeem” zelf is einde oefening. Het is nu graaien wat je nog graaien kan. En dat is geen fraai gezicht om naar te kijken.

  leo [16] reageerde op deze reactie.

 7. Ik kan eigenlijk iedereen aanbevelen om een persoonlijke ‘plukactie’ uit te voeren maandelijks. Nadat de vaste lasten eraf zijn kijken wat je overhebt en direct eraf halen. Je loopt dan weinig kans om mededader te zijn, dat van elke euro dat er op je rekening staat, er tien uitgeleend worden aan de militiare of medische industrie.
  Bankr$n mag je niet zeggen hè? Maar ik doe het al jàren. uit het systeem gestapt. En je houdt nog meer over ook!

  René [17] reageerde op deze reactie.

 8. @Offthegrid [11]:
  Ha, U begrijpt toch mijn grapje achter de misleiding van het nieuwe socialisme 🙂 vergelijk uw reactie met die van Vilseledd die meteen de contradictie van “zelforganisatie en zelfbeheer” extraheert en pienter aanstipt met:
  “Socialisme gaat toch niet uit van zelfbestuur en zelfredzaamheid, maar wil je opleggen…”.
  Opmerkzaam +1
  En geloof me, het voorwoord, definitie of noem het hun disclaimer staat bol van de tegenstrijdigheden…Daarom gaf ik de link om de volledige tekst tot eenieder te laten doordringen.
  @Laurens [14]:
  Spijker op de kop !

  In feite mochten we enkel geloven dat we rijk waren. Beloofde luchtkastelen in een denkbeeldig cijfer uitgedrukt. Soit, we beseffen misschien later dat we allen tenslotte gratis gewerkt hebben voor de haute finance.

 9. Er is helemaal niets mis.
  Kijk naar de volgende gebeurtenis;
  Het speelt zich af in een klein Grieks plaatsje.
  Een rugzaktoerist meld zich bij een hotel en vraagt om een
  kamer,de eigenaar zegt, geef 100 E en zoek boven maar een geschikte kamer uit.
  De hotel baas gaat met zijn honderd euries naar de slager en
  voldoet daar mee zijn schuld bij deze man.
  De slager die belegde broodjes verkoopt, heeft 100 E schuld bij de bakker en die voldoet hij, met het zo juist verkregen geld.
  De bakker gaat naar de garage en betaalt met de 100 e de reparatie aan zijn auto.
  De garage baas heeft van de plaatselijke publieke dame, een
  ontspanning s behandeling gekregen, die hij voldoet met de ontvangen 100 e.
  Het meisje van plezier moet echter de hotel baas nog kamer
  huur betalen en legt de 100 e ter voldoening van haar
  schuld op de hotel balie neer.
  Daar komt de vakantieganger juist de trap af en pakt de 100 e van de balie en zegt, tegen de hotel baas, ik neem geen kamer ik kijk nog even veder,en hij vertrekt.

Comments are closed.