He’s back!
De mensen die mij op facebook volgen weten het al een tijdje, heb een nieuwe baan en ben voor een training op en neer naar ” the bay area” geweest in Calofornia, een steenworp afstand van San Francisco.

Buiten de gebruikelijke feestpartijen en flink doorstuderen overdag ben ik ook nog toegekomen aan het polsen van het vrijheidsgevoel in Amerika. En laat ik je vertellen deze is veel uitgebreider en ligt veel dieper dan bij de Nederlanders.

Bij mijn aankomst in de states waren er natuurlijk ook dingen die niet goed gingen.  KLM had een startbaan te weinig en dus moest ik via Vancouver.  Daar kwam ik voor het eerst oog in oog te staan met de mensen van Homeland Security.
Na 3x mijn vingerafdruk te hebben moeten geven en door de mangel gehaald te worden van papierwerk mocht ik eindelijk door, waarna mijn vlucht naar SFO natuurlijk al lang gevlogen was.
Een minder stukje van het land dat eens vrije imigratie kende en toegankelijk was voor iedereen die zijn geluk zocht in de vorige eeuwen.
Er zij echter veel dingen die dit goedmaakte en daar wil ik een paar dingen van belichten, waar ik later ook uitgebreider op in wil gaan.

Vrijheidsgevoel

De Amerikanen, zoals ik eerder zei, hebben een groter vrijheidsbesef dan de gemiddelde nederlander. Daarbij hebben ze ook een groter besef van sociale waarde zoals het helpen van mensen in nood en ook behulpzaam zijn naar elkaar toe.
Ondanks dat wat hier gezegd wordt, ontbreekt het de mensen niet aan initiatief om te geven aan mensen die het moeilijk hebben.
Zo kent San Francisco onderanderen de ” Freegans”. Een groep vegetarische voedsel demonstranten kan je haast wel zeggen.
Hier in een filmpje zie je er meer over dan ik in een artikel kan plaatsen.

[HTML1]

Het echte gevoel van vrijheid en hoe amerikanen dat omschrijven is de absolute wantrouwen van een overheid die te veel macht heeft. Dit kwam bijna in ieder kroeggesprek naar boven en de Amerikanen zijn erg gesteld op een kleine overheid en veel vrijheden. Vooral in een plaats als San Francisco, ook wel logisch als je na gaat dat daar de hippy beweging ooit begon.
Na wat vergelijkingen keken de amerikanen vreemd op over onze denkbeelden over het houden van wapens en het totaal ontbreken van vrijheidsprincipes en kennis van eigendomsrecht bij de Nederlanders.

Je mag je niet verdedigen in je eigen huis want dan ben je zelf een crimineel kwam nog het hardste aan. Tevens deden een opsomming van al onze belasting het het ook erg goed. Ze zagen nog net geen slachtoffer van communisme voor zich maar dat scheelde niet veel.
Het is moeilijk uit te leggen maar iedereen ziet het zijne ook daadwerkelijk als zijn eigendom en erkent de vrijheid van een ander en hoe men met die vrijheid omgaat is ieder zijn eigen zaak. Persoonlijke vrijheid beperken was een godslastering en daar moeten ze in het iedergeval in die regio niets van weten.

Werk ethiek

Ondanks dat veel Nederlanders denken dat het harde werkers zijn valt dit in het niet bij de amerikaanse werkethiek. Hier kon ik duidelijk het verschil zien met Nederland en Amerika behalve om het met gevoel proberen uit te leggen.  De Amerikanen kunnen makkelijk ontslagen worden. Dat is waar, aan de andere kant zijn ze erg bedreven in hun baan en is de drang om succesvol te zijn vele malen hoger.
Het grote verschil zit hem in de Nederlandse ” doe maar gewoon, dan ben je al gek genoeg” middelmatigheidscultuur tegenover de prestatie cultuur die de amerikanen kennen.
Ben je succesvol en doe je goed je best dan moet je beloond worden, niet alleen met loon maar ook met respect en aanzien. Iets dat bij de Nederlanders nauwelijks leeft omdat mensen die succesvol zijn als paria worden behandeld, zowel door de staat als door de burgers onderling.  Men moet hier de middenmaat handhaven en zichzelf vooral niet laten zien als hij of zij succes heeft, omdat men dan als arrogant of zelfs als slecht wordt ervaren.

Je zou kunnen zeggen als de succesvolle mensen in het verhaal Atlas shrugged.

Doordat banen makkelijk verloren kunnen gaan zijn mensen zich bewust van hun toekomst en gaan ze er ook echt voor om er iets geweldigs van te maken. Men wordt hier  rijkelijk beloond voor zijn arbeid, dat tegenover het Nederlandse stelsel waarin men haast altijd gelijk verdiend en men die niets doet heel de dag nog lekker gespekt wordt ook. De promotie van niets doen en straffen van veel en hard werken zit er daar niet in. 

Europa rijker? 

Maanden aan een stuk hoor je het op het nieuws en mensen onderling hebben het idee dat amerikanen armer zijn dan wij, simpelweg omdat de euro hoger ligt dan de Dollar. Voor iedereen die in de US geweest is (of in California) zal snel merken dat het enorm duur is om als europeaan daar te kunnen vertoeven. Biertje 6 Dollar, en dan nog tippen.
Dit komt doordat men nooit kijkt naar koopkracht als daadwerkelijke maatstaaf voor welvaart.

Ik ben opgetrokken met een dame van Mexikaanse origine, na een ontmoeting lagen we elkaar wel en omdat zij nare ervaringen had in andere landen doordat ze niemand kende, wilde ze mij dat lot besparen.
Ze was een ” Nanny” en dat is over het algemeen nou niet de hoogst betaalde baan die je maar kan bedenken.
Toch had ze een verzekering, een nieuwe volkswagen beatle, een huis, telefoon en enorm veel luxe.

Ze had zelfs nog een aparte kamer ergens gehuurd met een huisgenootje zodat ze wat flexibeler was.
Haar inkomen en koopkracht als een lager beroep bezorgd haar een leven waar hier de gemiddelde middenklasser enkel van kan dromen. Ook heb ik kennis gemaakt met een andere damen die nog studeerde en rond reed in en auto waar je U tegen zegt en dito uitgaven patroon simpel door een paar dagen in de week te werken naast de studie. Ook al werken ze erg hard, de beloning voor het werk is velen malen groter dan in Nederland.


Ook de concurrentie, door nog enigzins vrij ondernemerschap, is erg hoog maar hier profiteerd iedereen van.  Door de duizenden immigranten en diversiteit van de Bay area puilt het uit van de restaurants. Ik ben dan ook iedere dag met deze damen uit eten geweest. Niet omdat we lekker decadent wilde zijn, maar simpelweg omdat de boodschappen duurder zijn dan dat men uit eten gaat.
Straten zijn gevuld met restaurants uit alle hoeken van de wereld. De kosten voor het avondeten als je een keer wat luxer doet liggen rond de 20 dollar inclusief tip en tax. De porties zijn zo enorm groot dat je ook iedereen het restaurant ziet verlaten met de restjes om deze op te peuzelen voor de TV, of zoals ik bij veel collega’s zag, gebruiken voor de lunch de volgende dag.
Dit drukt de kosten aanzienlijk. Maar het schept veel banen en genot dat men iedere dag kan genieten van lekker eten zonder zelf al die moeite te doen.

Dit gecombineerd met de belachelijk hoge lonen in verhouding en de lage kosten van levensmiddelen schept naar mijn idee een enorme welvaart.
Iets dat je alleen kan zien in een land waar nog niet de gehele Economie met regels aan banden is gelegd, hoewel het die kant wel op gaat.

Ter grote irritatie van de Amerikanen zelf.

Wapens.

De Vrijsprekers die voor wapens zijn worden hier vaak voor gek verklaard.
Trouwens in heel Nederland is maar een enkeling te vinden die vuurwapens goed zal keuren voor particulier bezit en vrije handel hierin.

Het eerste wat een Amerikaan tegen mij zei, en beslist geen libertarier was….. Maar als je geen wapens mag hebben. hoe verdedig je jezelf dan tegen een crimineel die gegarandeert een wapen heeft van het een of ander?  Niet, was daarop mijn antwoord en dit drong maar niet tot hem door.  Toen ik de tegenargumenten vertelde zoals, men zou te veel gaan schieten op elkaar, wilde westen, de criminelen schieten direct gaf hem enkel een lachbui.
En dat werd nog veel erger toen ik zei dat als iemand bij je inbreekt en je doet iets anders dan netjes zeggen ” u bent aangehouden” , dat je dan zelf aangehouden wordt voor mishandeling.
Hier kwam het eigendomsrecht besef van de amerikaan sterk naar boven.

De beste man was een IT Engineer en je zag er geen kwaad in, maar hij was bewapend tot op de tanden in zijn huis. Twee pistolen en een volautomatische rifle die ze ook in het leger gebruiken. Dit was voor bescherming en natuurlijk ook voor de lol, schieten was tevens ook zijn hobby, dit heb ik met hem mogen delen.

[HTML2]

Conclusie

Ik weet dat dit artikel niet  geweldig geschreven is en veel anekdotes gebruikt zijn om iets te omschrijven maar het is niet anders. De ervaring van een land die hoewel het niet volledig vrij is, maar toch veel vrijer is dan Nederland, voor zoveel weelde kan zorgen ondanks de onzekerheid die men heeft bij het behouden van een baan is ongelofelijk in mijn ogen. De mensen hebben een groter besef van vrijheid en dat is niet gek als je naar de wetten kijkt. die van ons stammen uit een tijd van aristocratie waarbij er van bovenaf verteld werd wat te doen, terwijl daar de wet is gecreerd met het oog om de overheid te beperken en aan banden te leggen. Dat is meer het gevoel dat ik eerder probeerde te omschrijven en moeilijk gaat, omdat de gemiddelde nederlander dit nooit zal begrijpen helaas.

Al met al ben ik mijn hart in Amerika en California in het bijzonder verloren.  Ik ben er ook van overtuigd dat wij van amerika nog veel kunnen leren, i.p.v. hoe de Amerikaanse politicus denkt van Europa te kunnen leren. Iets dat ik ze sterk af zal raden. 

En stiekem, hoop ik dat er nog meer geld naar griekenland gaat, nog meer belastingen worden geheven en onze vrijheid ontnomen wordt.
Dan gaan misschien meer mensen om zich heen kijken hoe de rest van de wereld er uit ziet en kom je tot de conclusie, dat meer vrijheid werkt, vrijere markten sucesvoller zijn en dat onzekerheid ook zeker vruchten kan afwerpen.

En wie weet maak ik een deze jaren ook de sprong naar de voor mij totaal nieuw ontdekte wereld.

” I had the time of my life!”

[HTML3]

 

Volgende keren weer wat dieper gaande artikellen, maar het is ook weer leuk iets luchtigs te schrijven

 

 

[HTML4]

36 REACTIES

 1. héhé ik hou wel van die naturel omgang met vrouwen. Zo knap ben je toch niet (best wel knap, maar geen echte adonis), het moet iets in je stijl zijn. Wat niet zo veel mannen hebben. Ikzelf beredeneer relaties teveel denk ik (zoals alles), iets waar vrouwen het niet zo op hebben, met hun “intuitieve” (automatische, dierlijke) informatieverwerkingsprocessen.

  Hoc Voluerunt [4] reageerde op deze reactie.

 2. iedereen heeft wapens in huis, Santorum als ultime griezel ik hoop not4president, vreselijke armoede ook en rijken die niets delen op Bill Gates en Warren Buffet na dan,en ze leven op de pof bij China, gangs die de boel onveilig maken.De Indianen (van wie het land is gestolen) zijn aan de drank…….maar wel aardige mensen, ze hielpen ons uit de shit in 1945, ben ik niet vergeten. Ze moeten wat meer links af slaan politiek, wordt het beter daar, de huidige koers is dezelfde als van de Titanic eerder.

  Hoc Voluerunt [4] reageerde op deze reactie.

 3. @PV21 [3]: Bier is duurder dan hier, maar naar koopkracht ongeveergelijk. Je verdient er immers 3x zoveel met het zelfde werk als hier. 6 Dollar in de dure clubs voor een biertje en in restaurant iets van 3 dollar tot 4.
  Eten is er spotgoedkoop… niet in de supermarkt, maar gewoon uit eten gaan.

  Rare situatie. er zijn niet veel supermarkten op een target en walmart na. Maar het stikt de moord van restaurants en eet tentjes. Dus eigenlijk is uit eten gaan goedkoper geworden dan de supermarkten.
  Leuk voorbeeldje hoe het markt mechanisme werkt, en dat zag ik daar sterk terug.

  @Anno Zijlstra [2]:
  klopt maar het is nog wel een mentaliteit die gered kan worden tegenover de Nederlandse.

  Voorbeeldje.
  De drang naar prestatie en liefde voor geldverdienen.
  Citäatje “you know how marvelous this is, i get up every day and go to work. I get at my desk put on a headset and i just sell that shit. Just by using your voice i make money.. thats so awesome isn’t it”. die man kickte er gewoon op.

  @Bud [1]:
  Je smaakt trouwens verselijk (naam). Maar vrouwen zijn toch liever uit op een relatie?
  Naja ik weet eigenlijk ook wel beter. Amerikaanse vrouwen echter zijn gereserveerder. De Hiollandse sjans tactieken werken niet en zijn ze niet van gediend. Just my luck!

 4. Ik heb ook vaak met de VS te maken voor werk en kan bevestigen dat ze oha harder en effectiever werken dan mensen in europa. Ik denk wel dat dit op termijn ook gaat verdwijnen, de VS van vroeger is toch verdwenen. De roverheid van de VS is de grootste die ooit heeft bestaan, alle vrijheden worden weggeknaagd, de schulden zijn massaal en zullen gedumpt worden op de onderdaan (waarna deze het nut van hard werken zal verliezen), de politie oogt als een bezettingsmacht.

  Maar het is meestal wel zo dat de gemiddelde amerikaan de roverheid ziet als “zucht, ach ja, wat doe je er aan?” terwijl de gemiddelde nederlanders zegt:”Ik heb alles aan mijn roverheid te danken, ze beschermen me tegen alle kwade mensen waar ik vrijwillige relaties mee heb”

  pcrs [6] reageerde op deze reactie.
  van Deventer [29] reageerde op deze reactie.

 5. Leuk verhaal. Vooral het wapenbezit is natuurlijk interessant. Alleen een aantal opmerkingen, ik ben zelf vaak naar de VS geweest nadat ik er mn eerste 11 jaar heb gewoond:
  – Het meeste voer wat je in amerika in restaurants haalt voor <10 dollar is echt zwaar ongezond en beladen met vet. Is dit opgevallen of was je heel selectief in je keuze? Afhankelijk van hoe vaak je uit eten gaat wordt het wel eenheidsworst, dat restaurant eten.
  Overigens gaan amerikanen op het werk ook VAAK uit eten. Dat het goedkoper is trek ik in twijfel. Zolang je niet alleen maar coca cola en kant en klare zooi koopt valt het mee. Farmers markets zijn daarnaast ook wel wat goedkoper, hoewel in een stad als SF je dat niet snel tegen zal komen.
  – Iedereen rijdt in een grote auto. Heb je ook gepeild hoeveel van deze mensen de auto op de pof gekocht hadden? Een VW is daar echt al een luxe auto, dat een nanny al in een spiksplinternieuwe beetle rijdt zegt voor mij één ding: SCHULD. Schuld is in amerika de normaalste zaak vd wereld.

 6. Reteip.
  Over voeding moet ik je corrigeren.
  In de regio van de Bay area is het wel zo dat het echt bol staat van de aziatische tentjes, naast de burger tenten en italianen ( steakhouses zie je nauwelijks en die zijn wel prijzig)

  dus het is vooral vis en spotgoedkoop.
  Clamchowder voor 8 dollar op fishermans warf. een hele krab ( doorsnee ong 20 CM of meer) voor 10 dollar.

  Lunch voor 8 dollar maar die krijg je niet helemala op en is al een maaltijd op zich. Met salade en groente er in.
  kan ook zijn dat het california is, daar letten mensen denk ik meer op hun lichaam dan laten we zeggen het middenland. Ze moeten immers ook snel weer oogbaar op hets trand zijn he.

  en schuld heeft ze niet vreemd genoeg. Banken lenen niet graag aan iemand die nog geen permanente status heeft . Hun goed recht natuurlijk. Maar haar loon alleen al is hoger dan dat van mij terwijl ik hier op een redelijke middenstand salaris zit. en de koopkracht van hun is nog groter, doordat veel dingen goedkoper zijn en minder heftig belast.
  Hier betaal je gruwelijk veel belasting op een autoaanschaf. Dara dus niet, dus doe maar minimaal de helft van de prijs van een beatle af e dan iemand met 3 dubbele koopkracht. Da’s een eitje.

 7. Amerika is een heel groot en divers land heren ^^ zeg maar gerust een continent, natuurlijk zijn er overeen komsten tussen de 50 staten maar het kan haast niet anders dan dat er ook veel verschillen zijn, zeker ten op zichtte van California.

  Top artikel trouwens! doet geen poging om de lezer de les te lezen maar gewoon prettig leesbaar persoonlijke ervaringen met beeldmateriaal.

  Ratio [14] reageerde op deze reactie.

 8. De Amerikanen leven zo luxueus, omdat ze alles op de pof doen en dat weer, omdat ze gratis olie kunnen kopen, doordat ze gratis dollars kunnen bijmaken. Als de hele wereld zo zou leven als Amerikanen, dan waren alle hulpbronnen al uitgeput. En iedere dag uit eten gaat je ook vervelen; bovendien is het vet en zout voedsel, omdat de kok je vooral wil verwennen.

  Hoc Voluerunt [12] reageerde op deze reactie.

 9. leuk informatief stuk, vooral dat met die nannies , usa is echt een nannie land

 10. @Vilseledd [10]:
  Vet en zout viel reuze mee. zoals ik al zei at ik daar grotendeels orientaals en de prijs was schrikbarend goedkoop.
  En uit ete gaat bij mij nooit vervelen.
  Het wordt wat gewoontjes misschien, maar het is makkelijker dan iedere avond achter de pannen. en de afwas is weer iets waar je op uitspaard aan verspilling over de gehele bevolking 😉

  De burgerketen inderdaad zijn gewoon vet zout en ik werd er misselijk van. Maar een italiaan of broodjeszaak ( zijn er honderden) of wat voor ete dan ook is heel goed te doen, + heb je voor die prijs ook direct je lunch van de volgende dag.. Iedereen loopt daar met eten naar buiten van wat over is..
  hier kijken ze je raar aan als je het doet. Dus qua verspilling valt het mee.

  En de Vis die ik gegeten heb, kan geen schevenaar tegenop boksen

 11. @Igor [9]: Klopt, de VS is zeer divers. Met name de directe kustgebieden van LA zijn zeer welvarend. El Segundo, Manhattan Beach, Santa Monica, allemaal zeer prettige plaatsen om te vertoeven. Ik ga ervan uit dat Hoc in eenzelfde omgeving in de Bay area verbleef. Ga je de vallei in dan is het soms opeens heel anders. Gewapende bewakers voor een supermarkt, opeens ben je ’s avonds in een dergelijke wijk de enige blanke en dan ziet het plaatje er toch opeens heel anders uit.

  Ik heb bijna een jaar in de VS gewerkt, en als je dan iedere avond op kosten van de zaak kan eten en je zit aan de kust dan is het allemaal prima in orde.

  Er zijn ook welvarende gebieden elders waar de urban sprawl zorgt dat men zeer veel ruimte heeft om te leven.

  Maar er zijn ook gebieden met veel armoe. Ik heb ook in Buffalo gewerkt, een stad waar je in veel wijken een huis voor een paar duizend dollar kon kopen omdat iedereen was weggetrokken. En er geen banen meer waren.

  Ik ben in Alaska en Yukon geweest maar ook daar was niet de echte vrijheid. Ik heb bij iemand geslapen die zijn recht op vrije vestiging belangrijk vond, en ergens langs de weg een stuk grond had geclaimed. Kreeg problemen met de wet. Hij had in een kleine houten A frame hut een 5-tal vuurwapens, waaronder een soort schroot geweer geladen boven zijn bed. Voor de dag dat de wet hem zou proberen te verwijderen.

  Zo heb ik nog met anderen gesproken en de politiestaat is in de VS vergevorderd, evenals de special interest wetgeving.

  Hoc Voluerunt [16] reageerde op deze reactie.
  van Deventer [29] reageerde op deze reactie.

 12. Leuk verhaal Hoc! Ben zelf ooit eens naar Florida geweest, maar dat was in een tijd dat ik nog niet “politiek bewust” was. Ik verbaasde me toen ook al over de werklust: iedereen benadert je enthousiast. Fake it till you make it 😀

 13. @Ratio [14]: Klopt ik zat in San Mateo aan de Bay area, we zijn ook wat buiten de zakelijke districten wezen kijken.

  Armoede heb je zeker, maar nog steeds is de kans groot om er uit te komen door nog enigzins vrije markt.

  Die man die de grond claimt mag van geluk spreken dat hij nog wapensmag bezitten om zich te verdedigen…. Flik dat hier in nederland en je hebt niets en de wet komt je evengoed achterna met alle mogelijke geweld.
  Vinkenslag als voorbeeldje?

  Het vrijheidsideaal leeft daar nog wel, hier is het al zo dood als een pier in vergelijking.
  Kon inderdaad eten op de baas zijn kosten, echter had ik daar de zelfde baan gedaan dan had ik een ongelofelijk welvarend leven, waar dat van NL niet aan kan tippen.
  Je moet alleen wel blijven werken natuurlijk, want de sociale voorzieningen zijn nihil.
  Maar de mensen die arm zijn en willen komen er ook makkelijker uit.

  @pcrs [13]: TSA?

  Ratio [21] reageerde op deze reactie.
  pcrs [22] reageerde op deze reactie.

 14. Knap om nu nog vol te houden dat een bevolking met de grootste schuld van de wereld in vrijheid leeft. Er is niks zo slaafs en geindoctrineerd als een Amerikaan. Een Amerikaan word de hele dag overspoeld met reclame over botox, silicone, hamburgers en nog duizenden van dit soort stupiditeiten. Hij geloofd nog in een American Dream en begrijpt absoluut niet dat deze uitsluitend voor bankiers en politici bestemd is en dat hij daarvoor moet betalen.

  Lees en leer wat vrijheid inhoud:

  Mexicaanse visser en de zakenman:

  Een Amerikaanse zakenman is in het zuiden van Mexico op vakantie. Hij staat op de pier van een schilderachtig vissersdorpje van de warme middagzon te genieten en ziet een bootje binnenlopen. De jonge Mexicaan die aan het roer staat, stuurt het scheepje behendig naar de aanlegsteiger. In de laadruimte liggen een paar grote blauwvintonijnen en de vakantieganger complimenteert de visser met zijn vangst.
  “Hoe lang heb je erover gedaan om die te vangen?”, vraagt de Amerikaan geïnteresseerd.
  “Oh, een paar uur of zo,” antwoordt de visserman.
  “Waarom ben je dan nog niet wat langer gebleven om nog meer van die mooie vissen te vangen?”, merkt de zakenman op.
  De Mexicaan schuift zijn hoed wat op zijn achterhoofd en zegt: “Met deze vangst heb ik weer genoeg om mijn gezin voorlopig te kunnen onderhouden.”
  De Amerikaan wordt plotseling serieus, “Maar wat doe je dan met al je vrije tijd?”
  Glimlachend antwoordt de zeeman, “Ik slaap uit, speel wat met de kinderen, kijk een beetje voetbal op de tv en tussendoor neem ik siësta’s samen met mijn vrouw. Soms ga ik ’s avonds even naar het dorp om met mijn vrienden gitaar te spelen en te zingen en een biertje te drinken…”
  De Amerikaanse zakenman onderbreekt het relaas van de Mexicaan en zegt:
  “Moet je horen, ik ben afgestudeerd in economie en ik kan je wel helpen met het maken van nog meer winst. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met wat langer door te vissen per dag. Je kan de extra gevangen vis ook nog verkopen en met dat extra geld kan je weer een grotere boot aanschaffen, waardoor je nog meer vis gaat vangen.
  En voor je het weet heb je zoveel geld dat je er makkelijk nog een tweede schip bij kunt nemen, en een derde, een vierde, net zolang tot je de trotse eigenaar van een hele vissersvloot bent.”
  Bezeten van zijn eigen briljante ideeën vertelt de zakenman aan één stuk door over het maken van steeds grotere winsten.
  “En dan hoef je straks je vis niet meer aan de gewone man te verkopen, maar direct aan de visverwerkende industrie; misschien kan je dan zelf wel een conservenfabriek beginnen. En dan ben je helemaal eigen baas over het vissen, het verwerken en de verkoop, man. Dan kan je eindelijk dit gat verlaten en een huis kopen in Mexico-stad, of in Los Angeles, of New York als je wilt, en van daaruit kan je het bedrijf nog veel verder uitbreiden.”
  Omdat hij het zo nog nooit had bekeken,vraagt de visser: “Maar, eh, hoelang gaat dat dan wel niet duren?”
  Na wat hoofdrekenwerk geeft de Harvardstudent antwoord: “Ongeveer vijftien, misschien twintig jaar, misschien wat korter als je hard je best doet.”
  “En dan, señor?” vraagt de Mexicaan.
  “Nou, dat is het betere werk!” roept de Amerikaan enthousiast, “want als de tijd er rijp voor is, verkoop je het hele zaakje en dan strijk jij miljoenen op, dan ben je schatrijk.”
  “Miljoenen? Zó, werkelijk? Wat zou ik daar dan allemaal wel mee kunnen doen?” vraagt de jongeman ongelovig.
  De zakenman kijkt hem een beetje meewarig aan en spreekt hem pocherig toe: “Met zoveel geld, kerel, kun je binnen de kortste keren lekker met pensioen gaan, koop je een leuk optrekje in een schilderachtig vissersplaatsje, kan je lekker uitslapen, de hele dag tv kijken, met je kleinkinderen en je vrouw samen leuke dingen doen, lekker naar de stad gaan en een biertje drinken met vrienden, beetje gitaar spelen en zingen en dansen. Geweldig toch?”
  Moraal van dit verhaal:
  Weet wat er in het leven werkelijk toe doet, en ontdek dan dat het allemaal al onder handbereik ligt.

  anand [19] reageerde op deze reactie.

 15. Mooi stukje Hoc. Ik ben blij om te zien dat ook jij ziet dat veel van de negatieve stereotypes over Amerikanen die hier in Europa heersen, gewoon simpelweg niet waar zijn.

 16. @anand [19]: Florida valt tegen. Te warm, te klam. Je ziet ook maar weinig mensen buiten genieten van het klimaat. Het positieve is dat met name Miami zeer gericht is op het buitenland, het is als het ware de hoofdstad van zuid amerika. Je zou verwachten dat LA dat is, maar dat is toch veel meer een stad die op zichzelf gericht is en op de VS. Daarnaast doet Canada het op veel vlakken een stuk beter dan de VS en zou ik dat eerder overwegen.

  @Hoc Voluerunt [16]:
  De armen hebben vaak wel de ruimte, er is in veel steden voldoende keuze aan de onderkant van de woningmarkt, van vaak best ruime woningen. Daarnaast zoekt men de kerk veel meer op dan hier en is dat nog steeds een vorm van een vangnet.

  Hoc Voluerunt [24] reageerde op deze reactie.

 17. @Ratio [21]: Klopt inderdaad.
  Iets dat ik ook zag in de Bay area, goeie doelen en kerken die de armen helpen genoeg.
  al is ene huis daat nou niet bepaald goedkoop. Maar dan zit je ook in ” the city” zelf. Goedkoopste is een studio zonder keuken en gedeelde badkamer in de tenderloin (getto achtig) en dan ben je 1000 dollar per maand kwijt.
  @pcrs [22]:
  Owja, die. Benenwijd en handen omhoog en daarna mag je door.
  @J.H [23]:
  Het gaat over het amerikaanse volk zelf.
  Je kan niet ontkennen dat ze daar nog wel vrijer ( niet geheel vrij dus) zijn dan wij en dat ze veel meer welvaart hebben als gevolg daarvan.
  En het gaat om de mensen die nog een vrijheids denkende geest hebben. de politici die denkbeelden idd al lang kwijt. Maar dat is hier dito, echter is het volk ook het spoor volledig bijster.

 18. @Hoc Voluerunt [27]:

  Een voorbeeld is het verloederde straatbeeld buiten de gelikte centra van San Francisco en New York. Ik ben net een virtuele tour door Albany aan het maken; je ziet veel kleine goedkope zaakjes, dus voor een migrant zijn er genoeg mogelijkheden, maar stoplichten, die aan draden boven de weg hangen, slechte weginrichting en afgebladderd stucwerk en een aftands politiebureau geeft me niet het gevoel in het rijkste land van de wereld met tenminste enige omvang¹ te zijn. Het is private rijkdom en publieke armoede, getuige ook de vele bruggen, die in erbarmelijke staat verkeren.

  _____________________________________________________________
  ¹Kunstmatige of in stand gehouden landjes als Monaco, dat feitelijk een deel van Frankrijk is, uitgesloten.

  van Deventer [29] reageerde op deze reactie.

 19. Uit het verhaal van Hoc komt toch vooral een beeld van vakantie en nieuwigheids-euforie naar voren, alsmede een avontuurtje met een mexicaanse. Ben wel benieuwd naar wat nu precies dat ‘vrijheidsgevoel’ is wat in de VS meer aanwezig zou zijn dan in bv Nederland. Het wordt uit het verhaal absoluut niet duidelijk wat daar wel kan wat hier niet kan. Dat van die hogere belastingen hier, dat zal wel, maar dan moet je natuurlijk wel de schuldpositie meenemen, alsmede de abominabele staat van de infrastruktuur in de VS. Zo kan ik natuurlijk ook appels met peren vergelijken.

  @pcrs [5]: Amerika staat absoluut niet bekend om een hoge arbeidsproductiviteit, wel dat ze veel uren maken.

  @pcrs [6]: Nee hoor, er gaan meer Amerikanen naar Europa dan omgekeerd; het verschil is niet veel, maar het is er toch.

  @Ratio [14]: Klaarblijkelijk was het toch niet zo’n vrijheids-paradijs, dat je daar permanent gebleven bent?

  @Vilseledd [28]: De meeste grote steden in de VS zijn armoedige slums, vergeven van de misdaad. Het idee om Amerika het ‘land van de hoop’ te noemen is natuurlijk wel een beetje een giller. Amerikaanse libertariers nemen dit niet serieus. Ik raad Hoc aan eens wat artikelen te lezen op LewRockwell, dan praat hij wel anders.

  Ratio [31] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [34] reageerde op deze reactie.

 20. Amerika is gestolen land waarbij de natives zonder pardon over de kling zijn gejaagd onder het mom van “wilden en goddelozen”. Een land wat de afgelopen honderd jaar als zogenaamde vredesduif over de wereld vliegt en niet anders doet dan met list en bedrog dood en ellende brengen voor eigen gewin (tot op heden is het Midden Oosten hun goal, het debiele en onderdanige EU zit reeds in de pocket). Fantasialand is een geschikt land voor avonturiers, gelukzoekers, oplichters, paranoïden, psychopaten, dromers, oppervlakkigen en grootheidswaanzinnigen. En het harde arbeidsethos is net als hier niet meer dan steeds harder werken voor minder geld.

  En dat men denkt daar zo vrij te zijn is achterhaald, het is politiestaat #1.

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=589002&r=1&tbl_archief=&amp;

Comments are closed.