He’s back!
De mensen die mij op facebook volgen weten het al een tijdje, heb een nieuwe baan en ben voor een training op en neer naar ” the bay area” geweest in Calofornia, een steenworp afstand van San Francisco.

Buiten de gebruikelijke feestpartijen en flink doorstuderen overdag ben ik ook nog toegekomen aan het polsen van het vrijheidsgevoel in Amerika. En laat ik je vertellen deze is veel uitgebreider en ligt veel dieper dan bij de Nederlanders.

Bij mijn aankomst in de states waren er natuurlijk ook dingen die niet goed gingen.  KLM had een startbaan te weinig en dus moest ik via Vancouver.  Daar kwam ik voor het eerst oog in oog te staan met de mensen van Homeland Security.
Na 3x mijn vingerafdruk te hebben moeten geven en door de mangel gehaald te worden van papierwerk mocht ik eindelijk door, waarna mijn vlucht naar SFO natuurlijk al lang gevlogen was.
Een minder stukje van het land dat eens vrije imigratie kende en toegankelijk was voor iedereen die zijn geluk zocht in de vorige eeuwen.
Er zij echter veel dingen die dit goedmaakte en daar wil ik een paar dingen van belichten, waar ik later ook uitgebreider op in wil gaan.

Vrijheidsgevoel

De Amerikanen, zoals ik eerder zei, hebben een groter vrijheidsbesef dan de gemiddelde nederlander. Daarbij hebben ze ook een groter besef van sociale waarde zoals het helpen van mensen in nood en ook behulpzaam zijn naar elkaar toe.
Ondanks dat wat hier gezegd wordt, ontbreekt het de mensen niet aan initiatief om te geven aan mensen die het moeilijk hebben.
Zo kent San Francisco onderanderen de ” Freegans”. Een groep vegetarische voedsel demonstranten kan je haast wel zeggen.
Hier in een filmpje zie je er meer over dan ik in een artikel kan plaatsen.

[HTML1]

Het echte gevoel van vrijheid en hoe amerikanen dat omschrijven is de absolute wantrouwen van een overheid die te veel macht heeft. Dit kwam bijna in ieder kroeggesprek naar boven en de Amerikanen zijn erg gesteld op een kleine overheid en veel vrijheden. Vooral in een plaats als San Francisco, ook wel logisch als je na gaat dat daar de hippy beweging ooit begon.
Na wat vergelijkingen keken de amerikanen vreemd op over onze denkbeelden over het houden van wapens en het totaal ontbreken van vrijheidsprincipes en kennis van eigendomsrecht bij de Nederlanders.

Je mag je niet verdedigen in je eigen huis want dan ben je zelf een crimineel kwam nog het hardste aan. Tevens deden een opsomming van al onze belasting het het ook erg goed. Ze zagen nog net geen slachtoffer van communisme voor zich maar dat scheelde niet veel.
Het is moeilijk uit te leggen maar iedereen ziet het zijne ook daadwerkelijk als zijn eigendom en erkent de vrijheid van een ander en hoe men met die vrijheid omgaat is ieder zijn eigen zaak. Persoonlijke vrijheid beperken was een godslastering en daar moeten ze in het iedergeval in die regio niets van weten.

Werk ethiek

Ondanks dat veel Nederlanders denken dat het harde werkers zijn valt dit in het niet bij de amerikaanse werkethiek. Hier kon ik duidelijk het verschil zien met Nederland en Amerika behalve om het met gevoel proberen uit te leggen.  De Amerikanen kunnen makkelijk ontslagen worden. Dat is waar, aan de andere kant zijn ze erg bedreven in hun baan en is de drang om succesvol te zijn vele malen hoger.
Het grote verschil zit hem in de Nederlandse ” doe maar gewoon, dan ben je al gek genoeg” middelmatigheidscultuur tegenover de prestatie cultuur die de amerikanen kennen.
Ben je succesvol en doe je goed je best dan moet je beloond worden, niet alleen met loon maar ook met respect en aanzien. Iets dat bij de Nederlanders nauwelijks leeft omdat mensen die succesvol zijn als paria worden behandeld, zowel door de staat als door de burgers onderling.  Men moet hier de middenmaat handhaven en zichzelf vooral niet laten zien als hij of zij succes heeft, omdat men dan als arrogant of zelfs als slecht wordt ervaren.

Je zou kunnen zeggen als de succesvolle mensen in het verhaal Atlas shrugged.

Doordat banen makkelijk verloren kunnen gaan zijn mensen zich bewust van hun toekomst en gaan ze er ook echt voor om er iets geweldigs van te maken. Men wordt hier  rijkelijk beloond voor zijn arbeid, dat tegenover het Nederlandse stelsel waarin men haast altijd gelijk verdiend en men die niets doet heel de dag nog lekker gespekt wordt ook. De promotie van niets doen en straffen van veel en hard werken zit er daar niet in. 

Europa rijker? 

Maanden aan een stuk hoor je het op het nieuws en mensen onderling hebben het idee dat amerikanen armer zijn dan wij, simpelweg omdat de euro hoger ligt dan de Dollar. Voor iedereen die in de US geweest is (of in California) zal snel merken dat het enorm duur is om als europeaan daar te kunnen vertoeven. Biertje 6 Dollar, en dan nog tippen.
Dit komt doordat men nooit kijkt naar koopkracht als daadwerkelijke maatstaaf voor welvaart.

Ik ben opgetrokken met een dame van Mexikaanse origine, na een ontmoeting lagen we elkaar wel en omdat zij nare ervaringen had in andere landen doordat ze niemand kende, wilde ze mij dat lot besparen.
Ze was een ” Nanny” en dat is over het algemeen nou niet de hoogst betaalde baan die je maar kan bedenken.
Toch had ze een verzekering, een nieuwe volkswagen beatle, een huis, telefoon en enorm veel luxe.

Ze had zelfs nog een aparte kamer ergens gehuurd met een huisgenootje zodat ze wat flexibeler was.
Haar inkomen en koopkracht als een lager beroep bezorgd haar een leven waar hier de gemiddelde middenklasser enkel van kan dromen. Ook heb ik kennis gemaakt met een andere damen die nog studeerde en rond reed in en auto waar je U tegen zegt en dito uitgaven patroon simpel door een paar dagen in de week te werken naast de studie. Ook al werken ze erg hard, de beloning voor het werk is velen malen groter dan in Nederland.


Ook de concurrentie, door nog enigzins vrij ondernemerschap, is erg hoog maar hier profiteerd iedereen van.  Door de duizenden immigranten en diversiteit van de Bay area puilt het uit van de restaurants. Ik ben dan ook iedere dag met deze damen uit eten geweest. Niet omdat we lekker decadent wilde zijn, maar simpelweg omdat de boodschappen duurder zijn dan dat men uit eten gaat.
Straten zijn gevuld met restaurants uit alle hoeken van de wereld. De kosten voor het avondeten als je een keer wat luxer doet liggen rond de 20 dollar inclusief tip en tax. De porties zijn zo enorm groot dat je ook iedereen het restaurant ziet verlaten met de restjes om deze op te peuzelen voor de TV, of zoals ik bij veel collega’s zag, gebruiken voor de lunch de volgende dag.
Dit drukt de kosten aanzienlijk. Maar het schept veel banen en genot dat men iedere dag kan genieten van lekker eten zonder zelf al die moeite te doen.

Dit gecombineerd met de belachelijk hoge lonen in verhouding en de lage kosten van levensmiddelen schept naar mijn idee een enorme welvaart.
Iets dat je alleen kan zien in een land waar nog niet de gehele Economie met regels aan banden is gelegd, hoewel het die kant wel op gaat.

Ter grote irritatie van de Amerikanen zelf.

Wapens.

De Vrijsprekers die voor wapens zijn worden hier vaak voor gek verklaard.
Trouwens in heel Nederland is maar een enkeling te vinden die vuurwapens goed zal keuren voor particulier bezit en vrije handel hierin.

Het eerste wat een Amerikaan tegen mij zei, en beslist geen libertarier was….. Maar als je geen wapens mag hebben. hoe verdedig je jezelf dan tegen een crimineel die gegarandeert een wapen heeft van het een of ander?  Niet, was daarop mijn antwoord en dit drong maar niet tot hem door.  Toen ik de tegenargumenten vertelde zoals, men zou te veel gaan schieten op elkaar, wilde westen, de criminelen schieten direct gaf hem enkel een lachbui.
En dat werd nog veel erger toen ik zei dat als iemand bij je inbreekt en je doet iets anders dan netjes zeggen ” u bent aangehouden” , dat je dan zelf aangehouden wordt voor mishandeling.
Hier kwam het eigendomsrecht besef van de amerikaan sterk naar boven.

De beste man was een IT Engineer en je zag er geen kwaad in, maar hij was bewapend tot op de tanden in zijn huis. Twee pistolen en een volautomatische rifle die ze ook in het leger gebruiken. Dit was voor bescherming en natuurlijk ook voor de lol, schieten was tevens ook zijn hobby, dit heb ik met hem mogen delen.

[HTML2]

Conclusie

Ik weet dat dit artikel niet  geweldig geschreven is en veel anekdotes gebruikt zijn om iets te omschrijven maar het is niet anders. De ervaring van een land die hoewel het niet volledig vrij is, maar toch veel vrijer is dan Nederland, voor zoveel weelde kan zorgen ondanks de onzekerheid die men heeft bij het behouden van een baan is ongelofelijk in mijn ogen. De mensen hebben een groter besef van vrijheid en dat is niet gek als je naar de wetten kijkt. die van ons stammen uit een tijd van aristocratie waarbij er van bovenaf verteld werd wat te doen, terwijl daar de wet is gecreerd met het oog om de overheid te beperken en aan banden te leggen. Dat is meer het gevoel dat ik eerder probeerde te omschrijven en moeilijk gaat, omdat de gemiddelde nederlander dit nooit zal begrijpen helaas.

Al met al ben ik mijn hart in Amerika en California in het bijzonder verloren.  Ik ben er ook van overtuigd dat wij van amerika nog veel kunnen leren, i.p.v. hoe de Amerikaanse politicus denkt van Europa te kunnen leren. Iets dat ik ze sterk af zal raden. 

En stiekem, hoop ik dat er nog meer geld naar griekenland gaat, nog meer belastingen worden geheven en onze vrijheid ontnomen wordt.
Dan gaan misschien meer mensen om zich heen kijken hoe de rest van de wereld er uit ziet en kom je tot de conclusie, dat meer vrijheid werkt, vrijere markten sucesvoller zijn en dat onzekerheid ook zeker vruchten kan afwerpen.

En wie weet maak ik een deze jaren ook de sprong naar de voor mij totaal nieuw ontdekte wereld.

” I had the time of my life!”

[HTML3]

 

Volgende keren weer wat dieper gaande artikellen, maar het is ook weer leuk iets luchtigs te schrijven

 

 

[HTML4]

36 REACTIES

 1. @van Deventer [29]: Ik was een jaar of 30 geleden enkele keren in de VS. Bij een familie die door hard te werken een ruim eigen huis had, enkele huizen voor de verhuur en de oude dag, een caravan aan de kust, en de kinderen ook nog naar de universiteit had kunnen sturen.

  Dit is in de VS niet langer gegeven, er is sindsdien een grote stagnatie ingetreden.

  Ik ben daarna vaak in de VS met vakantie geweest en heb het zien afglijden. De politieke correctheid werd steeds verstikkender. Ik heb 10 jaar geleden bijna een jaar gewerkt in de VS en dit proces had zich toen versterkt. Ik had een vriendin in Florida die ik vaak bezocht maar uiteindelijk liep die relatie spaak. Atheisme valt niet goed in de VS. Alhoewel dat niet de belangrijkste reden was.

  Leven is ook je familie. De vrijheidswinst is daarnaast beperkt. Ik ga die winst wel steeds belangrijker vinden, maar denk dat ik dan eerder naar Canada ga.

  Afijn, een vrij uitgebreid antwoord met daarin enkele punten die in mijn overweging een rol spelen.

 2. In mijn dorp hebben ze de houten lantaarnpalen in de late jaren zeventig vervangen; in Amerika vind je ze nog steeds. Het kan mooi zijn, maar de wirwar van kabels doet eerder aan Boekarest of Wallonië zonder Vlaamse subsidie denken dan aan Nederland, waar men sommige houten lantaarnpalen als monument in stand houdt.

 3. @PV21 [3]: Ik woon zelf in de VS, en leven is in de VS goedkoper dan de EU. Dus als je X euro zou verdienen in NL en X dollar in de VS ben je bijna altijd goedkoper uit in de VS. (Maar doorgaans verdien je X + Y dollars.)

  De schrijver neemt Californie en in het bijzonder de Bay Area als maatstaaf. Dat is een van de duurste regio’s. En dan heb ik het niet vgl met afgelegen regio’s, maar grote steden elders. 6 dollar voor een biertje in SF is net zoiets als 4,50 euro betalen voor een biertje in A’dam. Ook huizen zijn extreem duur in die regio.

  Californie wordt intern in de VS als semi-socialitische gezien. Alles is relatief, maar hun belastingen zijn een van de hoogste van de VS, hun begrotingstekort enorm en men heeft de hoogste concentratie ambtenaren en meest strenge arbeids- en milieuwetgeving.

  De tweede denkfout is de dollar te vergelijken met de euro. Het feit dat de ene 1,x van de ander is maakt dat verleidelijk. Echter zo moet je niet denken.

  Denk eens terug aan de Belgische Frank. De gulden en Frank hadden een ratio van 15 a 20 en dus kon je niet direct vergelijken. Terug naar de VS, dat een biertje 6 dollar kost, wil niet zeggen dat je dus 6/1,35 = 4,60 euro moet betalen. Ja als toerist, maar zoals de artikelschrijver al aangeeft liggen de lonen ook enorm anders (en betaal je aanzienlijk minder belasting). Dus de relatieve koopkracht is anders. In Noorwegen is opok alles 20% duurder, maar verdient men ook meer.

  Er zijn overigens dingen die wel ook echt duurder zijn. Telecom, internet en TV zijn bijvoorbeeld aanzienlijk duurder. Ook zijn autoverzekeringen duurder. Huizen, auto’s zelf en energie en water aanzienlijk goedkoper. Uit eten gaan is weer duurder dan in Nederland (tenzij je echt low-budget gaat), maar hotels weer aanzienlijk goedkoper.
  Supermarkten zijn ook ietsje duurder. (Nederland is namelijk een van de goedkoopste van Europa qua levensmiddelen.) Toch is het niet zo dat uit-eten goedkoper is hoor 🙂 Zelf koken blijft altijd nog goedkoper ondanks dat ook veel van mijn Amerikaanse collega’s oprecht zelf anders geloven.

  Het grote verschil tussen de Eu en VS is drieledig:
  – een veel kleinere overheid. En dus minder noodzaak tot herverdeling en dus houd bijna elke inkomensgroep meer over. Anders gesteld in NL/EU hebben we minder private banen, en zetten deze mensen aan het werk in de publieke sector.
  – minder nivellering. Dus geen 52% bij 50K euro inkomen, maar 28% bij 200K dollars. Maak je carriere zie je enorme vooruitgang qua inkomen. Niet voor niets is het werkethos ook zo goed.
  – geen vangnet. Eerlijk is eerlijk, als je valt in de VS, val je echt en zitten er geen grote vangnetten zoals in de EU. (Overigens zijn er wel enige vangnetten.)

  Hoc Voluerunt [35] reageerde op deze reactie.

 4. @van Deventer [29]:
  De gesprekken die ik met de locals voer ging over vrijheid in het algemeen. Vrijheid om je eigen geluk na te streven. de definitie vrijheid als in non-interventie door een ander leeft daar nog gewoon.

  Vrijheid hier betekend legale plunder op grote schaal, met nitwhits die positieve vrijheid verwarren met positief recht.

  Mensen streven naar zo min mogelijk interventie op hun persoonlijke leven en verwachten dat ook van anderen.
  Dat waren de mensen die ik sprak… tuurlijk is het tegendeel ook waar.
  Het zal ook wel de regio zijn, san francisco / california immers.

  Het is een aanduiding dat het libertarisme er in delen nog leeft. en niet dat alles zo rood is van het socialisme als hier in niet alleen de stata maar in het gehele denken.

 5. @Armin [33]:
  Heb de vergelijking in de Bay area gedaan naar uit eten gaan. Ik ging naar de enige supermarkt in de regio van San Mateo en dat was een target die ik tegen kwam in Foster city.
  Biefstukje ( kleintje) 6 a 7 dollar. Zakje chips 4 dollar. Frietzakje, 4 dollar. aardappelen of wat kom je ook niet onder de 6.
  Zelfs voor een cup o soupje betaal je al snel 2 dollar.

  als je daarintegen voor 10 dollar een gigantische kwab a 20cm doorsnee kan eten op fishermans warf. Of je gaat off the grid bezoeken. Of zelfs eten bij een pizzaria of iralian. scheelt dat enorm veel.
  Ik had bijvoorbeeld een italiaan aangedaan. mineraalwater was gratis, voorgeredht van inktvisjes met brood en salade. 12 dollar.

  Een japanner, een maaltijd met flink stuk zalm en redelijk wat vlees en de kwaliteit was echt geweldig goed. Met een bak rijst en zeewier salade. 7,50 qua hoeveelheid en ingredienten was ik vele malen duurder uitgeweest in de supermarkten.

  Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik geen proef heb gedaan naar een voltallig gezin. Maar gezien de prijs van de boodschappen en uiteten, met in het achterhoofd dat je 2/5 deel mee neemt voor de lunch de volgende dag. ben je toch echt goedkoper uit.
  en ja, doggybag is een common sight. Zelfs in de dure restaurants.

  Armin [36] reageerde op deze reactie.

 6. @Hoc Voluerunt [35]: Ik snap het overigens wel. Je eerste reactie is inderdaad dat uit eten zeer goedkoop is. En dat is het ook, maar het verschil met Nederland is niet zozeer de prijs maar het aanbod. Ik kom daar zo op terug.

  Overigens weet ik niet in welke supermarkten jij geweest bent, maar 6 dollar voor een stukje vlees betaal ik echt niet. (Toch niet de Safeway? Die staat inderdaad bekend om extreme prijzen in stedelijke gebieden.) Al is het inderdaad wel duurder dan in NL.

  Dat komt door een 3tal zaken.

  Allereerst zijn er regionale verschillen. In Nederland is varkensvlees bijvoorbeeld heel goedkoop. In mijn regio heeft men weinig varkens en veel koeien, en dus is juist rundvlees veel goedkoper. Ook aardappelen kan ik spotgoedkoop krijgen. Noten en vruchten zijn weer duurder. De VS is een enorm land en dus zie je veel regionale verschillen in bepaalde producten.
  SF is bijvoorbeeld bekend van haar krab, dus jouw verhaal is logisch. Zo zal Seattle bijvoorbeeld spotgoedkope Zalm hebben die je bij de Appie alleen als AH Excelent tegen woekerprijzen ziet. De mid-west kent weer veel koeien.

  Verder als punt 2, is NL het goedkoopste supermarktland in West-Europa. Ondanks gemopper van Nederlanders 🙂 Dus in den beginne moest ik heel erg wennen aan de hogere supermarktprijzen in de VS.

  Echter en dat is oorzaak 3, na enige tijd, ga je je aanpassen en weet je wat wel en niet kan. Kant en klare schnitsels of gekruid vlees dat zo de pan in kan in 2 of 4 persoonsverpakkingen zie je veel minder en kosten inderdaad veel. Dat komt omdat bulk-vlees dat nog zelf gekruid etc moet worden de norm is. Potten bestaan bijna niet in de VS, dus moet je naar alternatieven op zoek gaan (blik).

  Maar terugkomend op het goedkope eten. Ga je in NL goedkoop eten, heb je de keuze uit shoarma, de frietzaak, pizza, McDonnalds en de Chinees. Goed ik overdrijf, want in Utrecht en A’dam heb je bijvoorbeeld ook veel leuke zaakjes, maar grote immigratiesteden als SF hebben zo veel aanbod dat je letterlijk elke dag van de maand goedkoop kunt eten zonder hetzelfde zaakje twee keer aan te doen. (En dat doen veel Amerikanen dan ook.)

  Maar zelfs in kleinere steden van slechts 50K inwoners heb je vaal verschrikkelijk veel aanbod.

  Maar zelf koken blijft goedkoper. Als ik zelf Thaise noodles maak ben ik de helft van de prijs kwijt dan de Thai op de hoek, en de NLse Chinees kan qua prijs ook makkelijk concureren met die Thai. Maak ik zelf een klassieke vlees-groenten-aardappelen maaltijd verslag ik makkelijk zelfs budget-zaken als Dennys. Etc.

  Dus supermarkten zijn duurder dan in NL, maar verslaan nog steeds de uit-eter in de meeste gevallen.

  Punt is wel dat de meerkosten om uit eten te gaan in de VS veel kleiner kunnen zijn dan in NL, omdat je zoveel aanbod hebt en dus niet elke week minstens twee keer pizza of friet hoeft te eten. in NL wordt je dus bij wijze van spreken gedwongen ‘hoger’ uit eten te gaan.

  Doe je dan en ga je ‘echt’ uit eten is de VS duur. Zeker als je echt goed doordacht en creatieve menu’s wilt met een glas wijn erbij, lopen de kosten heel snel op. Zoals alles is de VS een land van extremen. Dan ben ik in Utrecht of zo aanzienlijk goedkoper uit. Dat weerhoud mij er echter niet van om toch vaak uit eten te gaan 🙂

Comments are closed.