Het is alleszins begrijpelijk dat de financieel-economische crisis veel Nederlanders angst inboezemt. Vandaar dat zij het gesprek van de dag vormt en onze regering in conclaaf is gegaan op het Catshuis, om grip te krijgen op de problematiek. Wel beschouwd valt de angst voor de crisis echter in het niet bij die welke de kernwapenarsenalen zouden moeten oproepen.

 

Hoewel het nieuwe START-verdrag – dat een jaar geleden tussen de VS en Rusland van kracht werd – voorziet in een reductie van het aantal kernkoppen aan beide kanten tot 1550 in 2018, schiet deze vermindering namelijk fundamenteel tekort om vorm te geven aan het (mensen-)recht bevrijd te worden van de angst voor totale vernietiging. Logisch, omdat daarvoor eerst een definitief einde moet komen aan de periodiek terugkerende strijd om de macht, op zowel het lokale, het nationale als het internationale vlak.

Geen onmogelijke opgave, indien onze machthebbers bereid zouden zijn de uitzichtloosheid van hun machtsstrijd ruiterlijk te erkennen. Zolang die eerlijkheid bij het politieke establishment ontbreekt zal de mogelijkheid van totale vernietiging door een kernoorlog blijven bestaan. Een apocalyptisch scenario dat als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt en wrang genoeg is overgoten met een democratisch sausje. De spelers die de hoofd- en bijrollen vervullen in dat nucleaire eindspel, de Obama’s, de Poetins, de Netanyahu’s, de Ahmadinejads, de Erdo?ans, de Di Ruppo’s, de Rutte’s, de …………, hebben we immers zelf gekozen!*)

Dat neemt niet weg dat ons vertrouwen in de politiek op een dramatisch dieptepunt is aangeland. Wat dat betreft kan het geen verwondering wekken dat partijen leeglopen en het morele verval met de dag toeneemt. Daartegen helpen verkiezingen noch strengere straffen. Integendeel! Was het maar zo simpel.
———————————————-
Ingezonden door  Wouter ter Heide.
=============================
Redactie:
Hierbij twee kleine doch belangrijke opmerkingn:
*) Die politici hebben “we” niet gekozen. Onder andere ik was daar niet bij en dus niet verantwoordelijk. Zo zijn er meer.

2) Bij de opsomming van eerst-verantwoordelijken horen ook al die mensen die geweld willen gebruiken om de gewone samenleving te regelen en plaats van de vrijwilligheid.

Door het regelen van het dagelijks leven onder dreiging van geweld, (zoals in de zogenaamde NL-democratie) wordt “Geweld” geaccepteerd.

Dat moet eerst duidelijk worden om uiteindelijk het geweld tussen staten te laten ophouden!


5 REACTIES

 1. De politici hebben we niet gekozen, maar wat hebben wij dan bereikt met niet stemmen en anderen hun gang maar laten gaan???
  WE haden moeten verhinderen dat er een politieke macht is.
  Maar als het er op aankomt dan zijn we er niet en laten de democratie als in een dictatuur over ons lot beslissen.

  Wie beheren de kernbommen en wie besluiten om ze te gaan gebruiken? Zijn dat dezelfde politici die ons verbieden een kernbom in de tuin te bewaren?? Lekkere jongens die WE ????

  John [2] reageerde op deze reactie.
  Philosoof G&R Eigenwijs [3] reageerde op deze reactie.

 2. @reiny [1]:

  Ik zou geen kernbom in mijn schuurtje WILLEN bewaren.
  Maar ik had wel ooit ander wapentuig, en dat mocht ook niet.
  Als het erop aankomt mag je nog geen aardappelmes hebben.

 3. @reiny [1]:
  Het zijn de zonen en neven van de anderen en onze zonen en neven die ons verdedigen.
  Het voordeel van kernbommen is, dat deze geen onderscheid
  maken tussen ons en de anderen.

Comments are closed.