Met stijgende verbazing zit ik het RTL7 nieuws te kijken. Volgens het CPB is het consumentenvertrouwen gedaald en op een dieptepunt aangekomen. Dan rijst de vraag wat is consumentenvertrouwen en hoe meet men dat. Maar dat terzijde, volgens het CPB is dat slecht voor de economie. “Wij” moeten meer uitgeven. Want nu potten we alles op zo verneem ik zojuist.

Nou ik heb geen idee waar ze het over hebben. Om mij heen zie ik alleen maar mensen die het steeds moeilijker krijgen de touwtjes aan elkaar te knopen als gevolg van de schuldencrisis. Die crisis die werd veroorzaakt door de boven ons gestelden door enorme bedragen te lenen met ons en onze kinderen als onderpand.

Die banken aanzetten om bedrijven schulden aan te praten waar ze nu niet meer uitkomen. Die een sfeer creëerden waarbij iedereen het maar normaal vond schulden aan te gaan zonder aflossing. Die inmiddels zo’n 60 à 70% van ons inkomen jatten. Dat alles volgens de Keynesiaanse principes waar men geen alternatief voor heeft en dat door professoren aan de universiteit bij hun volle verstand nog immer wordt gedoceerd.

En nu lieve mensen, nu geven WIJ te weinig geld uit. Hoe zou dat nou komen? En de overheid? Die besteedt teveel volgens de boven hèn gestelden in de EU. Er moet nog 16 miljard extra bezuinigd worden. Nou ja bezuinigd, niet in de zin dat ze minder uit gaan geven hoor. Nee, u en ik gaan nog harder bloeden voor die incompetente klootzakken. Let maar op; BTW, energiebelasting en allerlei andere accijnzen en belastingen zullen omhoog gaan.

Daarna, u begrijpt het al, gaat de economie nog slechter. En ja, dat is onze schuld, wij zijn immers nog minder uit gaan geven.

 Ingezonden door Onbezoldigd ruifvuller

16 REACTIES

 1. Tja, als je ‘bezuinigt’ door lastenverzwaringen moet je nu eenmaal 20 miljard ‘bezuinigen’ om onder aan de streep 10 miljard meer over te houden. En in deze onzekere tijd lukt zelfs dat misschien niet eens. Wat denk je dat het voor de opbrengst uit BTW scheelt als alle huiseigenaren zoveel mogelijk op hun hypotheek gaan aflossen omdat de renteaftrek is beperkt? Het wordt hoog tijd dat de overheid eens wat minder gaat uitgeven, dat raakt de economie ook, maar heeft op lange termijn een veel positiever effect.

 2. Het CPB weet dus ook niet wat het verschil tussen geld en kapitaal is.
  Even een opfrisser voor het CPB: Kapitaal ontstaat als je minder consumeert dan produceert. De levensstandaard in een samenleving kan alleen dan stijgen als er kapitaalvorming is.

  De roep om meer consumptie is dan ook onbegrijpelijk dom.

 3. Meh weinig hoop dat mensen het hele geld/waarde verhaal gaan snappen, de dagelijkse realiteit van mensen is in effect een constante hersenspoeling.

 4. Als meneer Teulings(zo heet die CBP-chef toch?) vindt dat ik te weinig uitgeef, doe ik hem hetvolgende voorstel: als hij de komende jaren al m’n vaste lasten en de kosten voor levensonderhoud voor z’n rekening neemt, ben ik best bereid meer uit te geven. Zal wel niet gebeuren denk ik, zo realistisch ben ik wel. Maar de hand wordt niet voor niets op de knip gehouden.
  Lasten zonder compensatie aan alle kanten verhogen en ook nog tegen de klippen op bezuinigen is een prima voedingsbodem voor grote maatschappelijke onrust.

 5. Als een economie een tegenslag niet kan hebben, dan klopt er iets niet. Als ik zelf iets achter de hand heb, dan kan ik ook tegenslagen opvangen. En zo is dat net in het bedrijfsleven en ook met de overheid.
  Maar nee. Nu het tegen zit door mismanagement van regeringsleiders, worden wij als probleem aangewezen.
  Maar ik had ook geen andere reactie verwacht van hun.

 6. Ik wil wel elke maand € 3000,- uitgeven, tja helaas heb ik het niet.
  Het geld werd en wordt nog steeds gestolen door corupte, frauderende, oplichtende, hebzuchtige en graaiende Reptielen van een ander planeet.
  Mensen kan ik ze niet noemen want ze hebben geen gevoel en zijn koudbloedig

  Meneer Storm [9] reageerde op deze reactie.

 7. Als een burger niet meer voldoende consumeert dan doet de overheid dat in uw plaats. Deflatie is taboe en wat te denken indien consumptieprijzen wel eens zouden kunnen dalen… Dan zijn diezelfde overheid en banken, kop van jut en de burgers welgesteld dus zal het corporatieve complot er alles aan doen om uw laatste spaarcenten erdoor te jagen. Droom maar verder over rentenieren na een beroepsloopbaan, langer werken zal het beoogde doel worden als u de politiek vertrouwt.

 8. Schaf de inkomstenbelasting af en kijk iedereen heeft ineens veel meer te besteden.

 9. Laat ze maar eens de buitenproportionele rente tarieven aan te pakken. Percentages als 14, 15 of 16% komt de consument niet onbekend voor. Als deze percentage naar beneden worden geschroeft wordt de aflossings mogelijkheden groter en/of valt er meer uit te geven. Percentages als 7, 8 of 9% lijkt mij schappelijker. Maar hé, die bonus van de bankdirecteuren en kwijtscheldingen aan de Griekenland moeten ook betaald worden…
  Los van bovenstaande, tijdens verkiezingstijd word ik dood gesmeten met berekeningen van het CPB die zijn aangeleverd door politici en schetst mij tot me verbazing dat iedere begroting kan en haalbaar is. Als het CPB meer aan de kant van de burger gaat staan (bv Jan Modaal) en met al deze berekeningen en doelstellingen aan de slag gaat dan zou ik denken dat dit Instituut wel weet wat goed is voor Nederland.

 10. het huidige geld­systeem is weliswaar efficiënt, maar ook zeer fragiel. En fundamenteel instabiel. De financiële crisis is geen tijdelijk probleem, maar een structu­reel probleem, omdat het geldsysteem al eeuwen geleden door de mens is ontworpen, in een tijd die anders was dan de huidige tijd.

  Rente is de gevaarlijke angel in het geldsysteem, en dat begint bij de top van de pyramide, de centrale banken. Die kunnen geld printen en vragen voor het uitlenen rente. Ook banken creëren geld door geld uit te lenen via fractioneel bankieren. Maar het geleende geld moet worden terugbetaald met rente. Dat rentebedrag creëert de bank niet. Dat moet de geldlener zien te bemachti­gen, ten koste van anderen. En zo ontstaat een vliegwieleffect van concurrentie en geforceerde economische groei.

  Het geld is op deze manier geen waardevrij ruilmiddel, zoals de economieboeken vertellen. Het monetair systeem is zo ontworpen, dat het, door het systeem van rente, als onbedoeld bij effect bepaald economisch gedrag veroorzaakt. Het werkt concurrentie en kortetermijn­denken in de hand, het dwingt tot voortdurende economische groei en het onderwaardeert de taken die cruciaal zijn om een samenleving in stand te houden, zoals zorg en onderwijs. Uiteindelijke onvermijdelijke economische gevolgen van dit systeem kunnen onder andere voedseltekor­ten en werkloosheid zijn.

  En volgens mij zijn dit kunstmatige tekorten. Er is meer dan genoeg voedsel en werk voor iedereen. Er is door het systeem van rente alleen schaarste aan geld.Tenzij de centrale het geld bijdrukken. Voor nog een duidelijke uitleg over de wiskundige onmogelijkheid van het huidige systeem: Het pokerspel .

  Het rentedragende geld staat ook haaks op een duurzame economie. Investeringen en bedrijfsbeslissingen worden continu afgewogen tegen de rentevoet. Dat leidt steeds tot kortetermijnpolitiek. Als kapitaal sneller groeit dan dat bomen groeien, wordt het bos vandaag gekapt, om de hout­opbrengst te beleggen. Nuttige langetermijninvesteringen worden ernstig benadeeld door het verschijnsel rente. Bedrijven moeten vandaag winst maken. Wie investeert in de toekomst, derft rente-inkomsten in het heden.

  In het huidige monetaire systeem zullen nooit kathedralen gebouwd worden. Eerder zal de armoede en werkeloosheid en afbraak van de samenleving langzaam toenemen.

 11. En vooral die daklozen en zwervers en bijstandstrekkers moeten ze maar eens flink korten want dat zal de economie echt een boost geven….zodat er weer flink verdiend kan worden en er tenminste weer flinke bonussen uitgekeerd kunnen worden…zucht….

 12. Wij, het volk, en de hele EU met alles erop en eraan zijn onder controle van de FED. De FED zegt; Spend! Spend! Spend! Zo niet, dan komen we het gewoon bij je halen. Geld moet vloeien en rouleren en dat hebben de alwetende godheden van de FED zo beslist. “Zwijg volk en doe dat wat wij van de FED denken dat goed is” Je kan hele verhalen vertellen en schrijven, maar de FED wordt onze ondergang. Of toch niet? http://www.uitgeverijakasha.nl/PDF%27s/De%20samenleving%20in%202015%20binnenwerk%20website.pdf

 13. Dit soort ‘adviezen’ komen steevast van types met 3/4/5 … x modaal. Volledig van de werkelijkheid los.

 14. @Meneer Storm [9]:

  Ik voel me gevleid………..

  dan zal ik zeggen dat we geen geld uit kunnen geven aan spullen die we niet nodig hebben van geld die we niet hebben”!

 15. Tellen de uitgaven aan ziektekostenpremie, huur, gemeentebelastingen e.d., die steeds hoger worden, dan niet als uitgaven? Of het aflossen van schuld, waardoor die arme schuldeiser weer over zijn eigen geld kan beschikken.

Comments are closed.