Volgens een artikel van afgelopen 19 maart op de website van BullionStreet  hebben de CB’s (Centrale Banken) meer goud gekocht dan ooit tevoren. Je vraagt je af: waarom?

De Centrale Banken in de wereld hebben afgelopen jaar gezamenlijk meer goud gekocht dan zij in de vorige 40 jaren deden. Men verwacht dat deze trend zich doorzet in 2012, mede omdat er groeiende markten zijn die de laatste jaren voor het eerst goud kochten.

China wordt als grootste koper geschat, gevolgd door o.a. Rusland, Mexico en Zuid-Korea.

Waarom? Waarom kopen de valsemunters van deze wereld (de makers van fiatgeld) nu opeens zoveel goud? Hebben ze eindelijk geen vertrouwen meer in hun eigen waardeloze papieren valuta? Gaan ze eindelijk luisteren naar, en kopiëren van, het gedrag van verstandige mensen zoals u en ik? Dat wil zeggen uw spaarcenten omzetten in fysyiek goud en zilver?

Er is iets gaande… interessant. Gelukkig koop ik al een poosje goud en zilver en heb ik al een rendement van meer dan 12% (inclusief kosten) t.o.v. de uit dunne lucht gecreëerde valuta. Voor diegenen die nu pas wakker worden: koop edelmetaal voor het te laat is. U bent gewaarschuwd.

Bron:

http://www.bullionstreet.com/news/emerging-central-bank-buying-to-boost-gold/1354

 

Fijn weekeinde,

MMAP.

17 REACTIES

 1. Dit is geen goed teken voor de goud en zilverprijs. Gordon Brown verkocht bijv. het Britse goud op een dieptepunt voor 275$/ounce tussen 1999 en 2002.
  CB zijn oha een contra indicator. Ik vraag me af wat dit betekent.

 2. Ook de Europese centrale banken kopen weer goud. Dit doen ze uiteraard niet direct, want dat zou betekenen dat er geen vertrouwen meer in de euro is. Afgelopen maand heeft de BIS (bank of international settlements) ruim 6 ton goud gekocht in opdracht van diverse Europese centrale banken. Maar niet verder vertellen hoor anders worden de schaapjes wakker..

  pcrs [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Igor [5]: Ach, natuurlijk zijn er goldbugs met goudkoorts (ik heb het dan over particuliere kopers). Ik denk dat de meesten hiervan het echter juist heel rationeel bekijken en het meer als een indekking van koopkracht beschouwen.

  Hoe de Centrale Banken het bekijken? Misschien als (eindelijk) back-up voor de naderende hyperinflatie. Misschien als internationale onderhandelingspositie? Misschien als spaarpot voor de zichzelf benoemde elite? Geen idee.

  Igor [7] reageerde op deze reactie.

 4. @MMAP [7]:
  Nee zo bedoel ik het niet, het is een goede investering maar het zou beter zijn als er mensen zouden zijn die verantwoord kunnen omgaan met het maken van fiat geld, helaas lijkt dat onmogelijk.

 5. Wereldwijd is er nog maar erg weinig politiek geld belegd in duurzaam geld, idd, goud. Ongeveer 2% tot nu toe in vergelijking met tussen de 17 en 25% tijdens voorgaande monetaire crisissen. We hebben dus nog een lange weg te gaan, if history is any guide, natuurlijk.

 6. Goud is superieur ten aanzien van fiat geld. Wie geen goud koopt is een dief van zijn eigen portemonnee. Daar er hyperinflatie aanstaande is zou men vol in goud moeten gaan. Het advies van de Vrijspreker, goudspecialist bij uitstek, is daarover toch duidelijk.

 7. Zeker, goud is zo af en toe in de geschiedenis een goede belegging, en kan best nog iets doorstijgen. Maar pas op, er komt een tijd dat goud weer terug naar af gaat, bijv. USD 250,00 per ounce, en dan weer zo’n twintig jaar niets meer doet. Dan is goud een ramp, want levert geen rendement/dividend op en enkel maar bewaarkosten. Goud wordt ook wel gestolde angst genoemd. Ikzelf heb eind vorig jaar volop aandelen gekocht, met een rendement van inmiddels 15%. Ik had ook goud kunnen kopen voor USD 1.950,00, maar heb dat gelukkig niet gedaan. Afijn, veel succes!

  Reteip [15] reageerde op deze reactie.
  Reteip [17] reageerde op deze reactie.

 8. Als goud keldert naar een prijs van 250 USD per troy ounce, zal dat ná een hyperinflatie zijn, wanneer er weer een goudstandaard komt voor valuta. De koopkracht van die 250 USD is dan ook 8 keer zo groot als dat hij was toen goud op 1950 stond.

  Overigens gaat uw voorbeeld aardig mank, want u noemt nu net even een piekje van goud, eind vorig jaar, in vergelijking aandelen kopen. Dat is een kwestie van geluk of pech hebben op korte termijn. Als u ook maar IETS van beleggen denkt te weten, weet u dat het om lange termijn gaat.

  Ik kocht vorig jaar het hele jaar goud (in kleine porties, elke maand een paar duizend euro) en mijn rendement, INCLUSIEF een relatief dure bestelling nét na de kerstdagen, ligt ook op een procent of 16-17.

 9. De goudprijs heeft tussen 1975 en 2000 bijna niets gedaan. Daarna inderdaad een explosie. Het is niet ondenkbaar dat de goudprijs binnen enkele jaren nog een nieuwe top gaat maken, maar vervolgens weer 25 jaar blijft hangen of erger nog, teruggaat naar USD 250,00 per ounce.

  Hugo [13] reageerde op deze reactie.

 10. @Frank [13]:

  Frank, je verkoopt zoveel onzin dat ik niet eens de moeite neem om het je uit te gaan leggen. Succes met je papieren bezit (aandelen)

 11. Waarom? Waarom kopen de valsemunters van deze wereld (de makers van fiatgeld) nu opeens zoveel goud?

  Als je funny money in kan ruilen voor iets wat echt wat waard is is de keus snel gemaakt toch? De verkopers zitten straks met papier wat niks waard is, en het goud ligt bij de centrale banken. Laat dan een crisis ontstaan en de banken overleven het wel met hun tonnen goud.

  @Frank [10]: Goud wordt ook wel gestolde angst genoemd. Ikzelf heb eind vorig jaar volop aandelen gekocht, met een rendement van inmiddels 15%.

  Zou je ons ook willen vertellen hoeveel slechte beleggingskeuzes je hebt gemaakt voordat we vertrouwen op toevallig één juiste keuze? Mensen staan vaak vooraan om hun goede beleggingskeuzes te etaleren, maar de foute worden zo snel mogelijk de vergetelheid in gedrukt.

 12. @Frank [14]: En met dat geweldige IQ van je kun je nog geeneens een vraag/aanbod crisis onderscheiden van een monetaire systeemcrisis.

  De obligatiemarkt en de beurzen worden kunstmatig overeind gehouden met uit het niets gecreeerd geld zodat de sukkels nog vertrouwen blijven houden in papieren beloftes.

  Systeembanken zoals JPM en HSBC manipuleren de goud en zilverprijs naar beneden met wederom vers uit het niets geprint fantasiegeld.

  Het zal me niets verbazen dat je een ordinare bankentroll bent op zoek naar slachtoffertjes..

 13. @Frank [10]: , met een rendement van inmiddels 15%

  Bij de weg: rendement halen in de afgelopen 3 maanden is geen kunst. Alles zit gigantisch in de lift. Dit komt vooral doordat de VS en de EU bakken met geld bijdrukken. De EU heeft in de afgelopen zes maanden duizend miljard bijgedrukt wat minstens 8% van het totaal in omloop zijnde aantal euros is. Acute inflatie van 8% dus.
  In euros worden die aandelen meer waard maar in absolute zin stelt het weinig voor. Als die inflatie ook de consumentengoederen bereikt dan koop je nog steeds slechts een boterham met het geïnvesteerde geld, maar wel eentje die 10% duurder is. Daarnaast: jouw aandelen kunnen ook verdampen en dan heb je niks. Goud blijft in elk geval tastbaar en bruikbaar.

Comments are closed.