U kent ze wel, collectes om al die goede doelen. Geld proberen te halen bij de burgers. Ik ben daar zeer selectief in geworden.

Doelen die bij mij in de directe omgeving goede dingen doen, daar geef ik graag aan. Met mijn bedrijfje heb ik ook al, buitenom het bedelen aan mijn deur, enkele zaken vrijwillig gesponsored die ik goed vond.

Maar ik wordt erg selectief en keihard. Een voorbeeldje van gisteravond:

Een dame belde aan en vroeg een bijdrage voor de collecte van Warchild. Op zich, emotioneel, een goed doel dat zeker ook mij beweegt. Maar ik heb “nee” gezegd tegen de dame. Met de volgende uitleg daarbij: “Beste mevrouw, het zijn niet de burgers waar u het geld ophaalt, die de oorlogen zijn begonnen. Het zijn de politici die oorlogen beginnen. Het heeft mijn voorkeur dat u dáár het geld gaat halen uit hun persoonlijke budget, dus niet via subsidies die uiteindelijk weer betaald worden door de burgers middels belastinggeld. Dus haal uw geld bij hen, die de oorlogen daadwerkelijk ondersteunen en/of initiëren. Ik werk hier niet aan mee.”

En een kaartje van Vrijspreker gegeven.

Hard? A-sociaal? Ach, misschien wel. Ze leek het echter toch te begrijpen.

20 REACTIES

 1. Buiten dit om, vraag ik altijd eerst ; Voor welke directeur loopt U.

  Het lijkt mij niet zo moeilijk, om op een website te zetten ;
  a Hoeveel geld er binnen komt.
  b Waar men het aan uit geeft.
  Een open kasboek.
  Iedereen kan dan beter voor zich beoordelen of men wat geeft.

 2. meestal zeg ik: ik word al gedwongen om hier aan mee te betalen via de belastingen. als ik dat weiger word ik opgesloten, dus ik ben nu niet bepaald in de stemming om vrijwillig nog meer bij te dragen aan het tonnensalaris van de directeur van uw goede doel.

 3. Optie 1:
  Collectes houden bij de veroorzakers ten bate van de gevolgen.

  en/of

  Optie 2 :
  Collectes houden om de oorzaken te bestrijden en niet de gevolgen.

  Helaas is onze maatschappij zo ingewikkeld geworden, dat we de oorzaak en gevolg relaties niet meer zien.
  Een chaotische chaos dus.

 4. Het geld van warchild gaat naar medicijnen.
  Dus dan sponsor je de farmaceutische industrie.
  Die heeft volgens mij al geld genoeg.
  In hoeverre de kinderen waar men op doelt daarvan profiteren is nog maar de vraag.

 5. @keuleniscool [4]:

  Ja, maar een collectant is een vrijwilliger, die elk moment kan stoppen; een directeur wordt afgerekend op de hoeveelheid sponsorgelden, die hij weet aan te boren, en het aantal geslaagde projecten.

  (Ik ben het er maar gedeeltelijk mee eens, dus speel even advocaat van de duivel.)

  Vergeet ook de ‘gewone’ betaalde medewerkers niet. Een beetje werkplek kost een ton per jaar en een matig betaalde werknemer neemt nog altijd zo’n 20.000 netto mee naar huis. Dat staat in schril contrast tot een vrijwilliger, die ieder dubbeltje van zijn onkosten moet verantwoorden.

  Aan straatcollectanten geef ik sowieso niets. Als je graag betaald wil worden voor je studentenbaantje, dan ga je maar in de kassen werken.

 6. Goede doelen en ontwikkelings hulp
  zijn vrijwel zonder uitzondering ,
  echte asociale zakken vullers !
  Ex minister Pronk was de ergste rover !
  Die schurk heeft miljarden weg gesleept .

 7. Ik sta hier iets toleranter in dan wellicht wat andere reageerders. In een libertarische samenleving zal liefdadigheid een stuk belangrijker worden. Voor een prettige samenleving die mensen soms de helpende hand biedt heb je juist geen overheid nodig maar wel een infrastructuur zoals die thans al gedeeltelijk bestaat met collectes.

  Dit gezegd hebbende zijn er natuurlijk ook doelen die me tegen de borst stuiten, of collectanten met een benadering die ik niet prettig vind. Die krijgen dus niets.

  MMAP [13] reageerde op deze reactie.

 8. lees: de krisiscaravaan.
  door deze verhelderende publicatie doneer ik alleen nog aan plaatselijke kleine projecten.

 9. Er is niemand die mijn goede doel wil sponseren. Ik zeluf….
  Deuren worden voor mij dichtgeslaan als ik om hulp (werk) roep, niemand kan je of wil je helpen er is geen geld , de politiek hè zeggen ze dan.
  Zit al 2 jaar door een auto ongeval thuis en nu 3 maanden zonder inkomsten. Bah schijtland je eigen volk laten barsten en bakken met geld het land uit pleuren ……schaam jullie vieze oplichters.
  Ik steel wel een brood volgens Bisschop Muskens! en daarna mag de pleuris in dit land uitbreken kan niet wachten…..liefst gisteren.
  Een uitgekotste medeburger door regelland want jij ja jij bent niet belangrijk genoeg, de economie ja dat is waar het om draait (zakkenvullen).

 10. Met het artikel ben ik het van harte eens. Grappig, dat u nu juist
  warchild noemt. Een van de zeer vele clubs welke werken onder
  de paraplui van Open Society International, opgericht door George
  Soros. Die toen hij genoeg geld verzameld had, het nodig vond om
  filantropisch te gaan doen.
  Echter: alle onder OSI hangende organisaties zijn slechts bedoeld
  om nog meer geld binnen te brengen voor de BV Soros.
  Nog grappiger wordt het als wij weten dat de naaste assistente
  van GS niemand anders is dan “prinses”Mabel van “Oranje”.
  Goede doelen? Ach, ik geloof meer in projecten welke door
  particulieren of kleinere bedrijven worden opgezet, zonder
  publiciteit en collectes.

 11. @Ratio [9]: Mee eens, Ratio. Ik ben dan ook niet tegen vrijwillige bijdragen aan zaken die ik zelf ondersteun (en die voor elk mens anders zullen zijn). Zo geef ik een deel van mijn inkomsten elk jaar vrijwillig aan een goed initiatief, maar wél in mijn omgeving. Iets waar ik vertrouwen in heb en waarvan ik de besteding/uitkomst van kan zien.

 12. ik zeg tegen WARCHILD nee mvr ik geef niet aan buitenlandse organisatie , mvr. zeg wij zijn geen buitenlandse organisatie .ik zeg dan ik hoorde u toch egels praten ?.WARCHILD

 13. misschien overbodig, maar er is ook een Libertarisch goed doel: zie donatie-knop op deze blog

 14. Zolang ik me kan herinneren slaan arme mensen in Afrika elkaar de hersens in. Al die collectes hebben niet geholpen.
  Door ernstig auto ongeluk moet ik nu zelf de hand ophouden bij de overheid. Zuinig legt die er een deel van duitje in dat jezelf in het verleden er hebt ingestopt.
  Nu moeten zelfs de voedselbanken al bij de supermarkten materiaal paascollectes houden.
  En de (r)overheid onteerd maar voort.

  Sandra [17] reageerde op deze reactie.

 15. Ik heb na het bekendmaken (op blogs als deze) van de hoogte van de directie salarissen al mijn bijdragen aan (6) ‘goede’ doelen
  direct stopgezet. Nimmer meer een stuiver!

 16. Ik geef iedereen die aan de deur komt een bi-metalen muntje, net wat er in de knip zit. Het doel maakt me niet veel uit en ontgaat me zelfs meestal. Hoef je tenminste niet het hele verhaal aan te horen. Scheelt een uur van je tijd en kost je max. 20 euro per jaar.

 17. 1 zin: ”Zolang ik via belastingheffing nog word gedwongen mee te betalen aan goede doelen, ga ik daar natuurlijk niet nog eens vrijwillig wat bovenop doen. Fijne dag!”

Comments are closed.