Volgens Javier Pascual Salcedo is ‘Bureaucratie de kunst het mogelijke onmogelijk te maken.’ In Nederland is de overheid op alle gebieden waar zij zich inmengt druk doende om het vast te laten lopen in red tape. Bijvoorbeeld zorg, onderwijs en infrastructuur om maar wat te noemen. Dit allemaal met de beste bedoelingen uiteraard. Op de onvolprezen Amerikaanse libertarische website Von Mises verschenen onlangs de 7 regels van bureaucratie. Hier een verkorte vertaling van deze plaag die ons allen treft.

Regel 1: Handhaaf het probleem op alle mogelijke manieren ! Het probleem is de basis van macht, privileges, inkomsten en veiligheid.

Problemen zijn de basis van bureaucratische macht. In de politiek geldt: hoe moeilijker het probleem lijkt,  des te meer aandacht, geld en mankracht er naar toe gaat. Politieke carrieres zijn gemaakt door bureaucraten die beloven om ‘problemen op te lossen’. Het oplossen loopt meestal uit op een eeuwigdurende kostbare worsteling zonder enig uitzicht op verlossing. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld ’the war on drugs’, ’the war on terrorism’ en ’the war on poverty’. In Nederland doen we het o.a. met duurzaamheid  & de dreigende waterspiegelstijging en het redden van de economie c.q. euro.

Regel 2: Gebruik en zie een crisis als een manier om je macht en controle te vergroten

Of het nu gaat om terrorisme, een aardbeving, brandstichting of een prijsstijging; iedere mogelijkheid wordt aangegrepen om de overheidsmacht uit te breiden. En eenmaal genomen ‘maatregelen’ (kwartje van Kok, flesje water in het vliegtuig) worden zelden tot nooit meer opgeheven. Daarbij hoort: forceer de beslissing op het laatste moment, doe of er geen andere opties zijn en beperk de mogelijkheid van de oppositie tot kritiek en herziening.

Regel 3. Als er niet genoeg crisissen zijn, maak ze dan zelf of haal ze uit de natuur (waar ze in feite niet bestaan)

Bureaucraten staan altijd op de uitkijk voor een passende crisis. Maar soms moet je het lot een handje helpen. Bijvoorbeeld het starten van een oorlog via de zgn. massavernietigingswapens van Saddam Hoessein. Of de opwarming van de aarde waar een kunstzinnig vervaardigde hockeystick grafiek volop ruimte gaf om eens lekker bureaucratisch los te gaan op een ideaal onderwerp als het finetunen van de gemiddelde aardetemperatuur.

Regel 4: Controleer de informatiestroom terwijl je openheid veinst

De overheid houdt graag het beeld van zichzelf hoog dat zij in haar communicatie ‘open, transparant en onpartijdig’ is. Dit in tegenstelling tot het bedrijfsleven dat via public relations en reclame werkt. Maar de overheid beïnvloedt het publiek net zo grootscheeps alleen houdt ze dat liever geheim. Dat gaat dan via de media en wetenschap om bijvoorbeeld een vaccin aan de man of kind te brengen. Verder is liegen, ontkennen, spinnen en draaien routinematig gedrag.

Regel 5: Verzin een verhaal dat aanslaat bij de universele wens om mensen te helpen

Populistische retoriek gebaseerd op naasten/dieren/natuurliefde is erg populair bij bureaucraten om zo hun agenda uit te voeren. Bijna elke overheidsprogramma – maakt niet uit wat het kost qua belastinggeld of persoonlijke vrijheden – kan verkocht worden via de media als het ‘goed’ is voor de kinderen, het milieu, de ouderen, de armen, de daklozen, de nationale veiligheid of de zieken.

Regel 6: Creeër hulptroepen door gericht speciale rechten en middelen uit te delen

Verdeel en heers door lobbygroepen en maatschappelijke organisaties te pamperen zodat ze jouw beleid ondersteunen. Het dreigen met afnemen van subsidie is daarnaast een effectief wapen om er maatregelen door te krijgen. In Nederland is de publieke omroep een aardig voorbeeld van de wurggreep van de overheid op de (staatsgekleurde) nieuwsvoorziening.

Regel 7: Demoniseer de waarheidvertellers

Of het nu om fiatgeld, oorlogvoeren, vernietigen van vrijheden of incompetente bestuurders gaat: eerst doodzwijgen en als dat niet langer kan dan het demoniseren van diegenen die met feiten en waarheden op de proppen komen. Beschuldig de waarheidvertellers van criminaliteit, wangedrag, het in gevaar brengen van het nobele doel, onverantwoordelijkheid en allerlei ander soort onheil.

9 REACTIES

 1. Goed en duidelijk stuk.

  Bureaucratie en psychopathisch gedrag staan dicht bij elkaar.
  ————
  1 Maak jezelf niet overbodig (als ambtenaar)
  2 Schuw hiervoor geen maatregelen, maak mensen afhankelijk.
  3 Voor elke oplossing is een probleem
  4 Alle media is macht.
  5 Knippen en plakken in de media mag, wees creatief.
  6 Verzamel jaknikkers om je heen
  7 Iemand die niet voor jou is, is tegen jou

  Dit heeft veel overeenkomsten met een psychopaatn
  Anderen en diegene zelf zijn slachtoffer van zijn brein.
  (is eerder omschreven in een artikel)
  Iedereen kan het worden.
  Link: http://www.werkenbijdeoverheid.nl/

 2. Heel duidelijk. Jammer dat alle 7 regels waar zijn.

  Een schande voor kiezers die deze verantwoordelijke politici gekozen hebben en aan de macht gebracht.

  Zouden die kiezers hen ook niet weer weg kunnen jagen?

 3. Uit de lezersservice wil ik bij deze, volgende suggestie aan vrijspreker.nl doen. Gelieve dit topartikel – De 7 regels van bureaucratie – een permanente plaats te geven op de homepage.
  5 star rated !

 4. Klopt als een zwerende middel vinger die wij,
  burgers van Eur-sloopa,
  gegeven wordt, terwijl de elite het contnent, leeg zuigen (voor een appel en een ei alle winstgevende sectoren in Griekenland opgekocht door vrienden van de Rothschilds, Rockefellers, Morgans, en andere NWO denkers… Kijk maar eens naar de movie Zeitgeist (II) Addendum……… waarin de financiele oplichting haarfijn wordt uitgelegd…..

  Slaap zacht, suffe schapen…..

 5. @Locke [5]: Weet iemand hier of de LP van plan is om zichzelf verkiesbaar te stellen?

  Waarom vraag je het ze niet zelf?

  http://www.libertarischepartij.nl/contact/

  De LP is volgens mij druk bezig meer actie te ondernemen. Maar ik kan je geen antwoord in deze geven. Kom anders aanstaande dinsdag naar de meeting (zie agenda) en vraag het Toine persoonlijk. De meeste avonden van de LP zijn interessant, dus het is geen tijdsverspilling om eens te komen.

  Locke [9] reageerde op deze reactie.

 6. Ik heb meermalen bewust zo gewerkt, maar het is echt niet zo simpel om een bureaucratie te laten uitdijen. Een goede manager heeft dat door.

 7. Verdeel en heers betekent niet dat je geld verdeelt, maar mensen tegen elkaar uitspeelt zodat ze niet 1 front tegen je kunnen vormen.

 8. @Ratio [6]: Dinsdagavond is de komende tijd voor mij nog geen reële optie. Maar in de zomer zal ik zeker eens langskomen.

  Gr.

Comments are closed.