BitcoinIk geef het toe: ik zag de term Bitcoins wel eens voorbij komen en dacht aan iets dat het midden hield tussen aluminium hoedjes en geitenwollen sokken. Op een goede dag, dat zal een half jaartje geleden zijn, ben ik me er toch eens in gaan verdiepen. En raakte ik overtuigd. Blijkbaar ben ik niet de enige: Op het Online Betaalcongres in Amsterdam werd duidelijk dat Bitcoins door steeds meer webwinkels worden geaccepteerd.

Hieronder een citaat uit een artikeltje van Jan Libbenga, schrijver voor Emerce; een vakblad voor internetondernemers (7 maart 2012):

Bitcoin is een peer to peer-netwerk voor virtueel geld. Hoewel, echt geld zoals wij dat kennen wordt het pas als de elektronische munten worden ingeruild voor dollars, euro’s of andere valuta. Er is geen bank die bitcoins drukt of uitgeeft, laat staan een centrale administratie. Maar als zender en ontvanger vinden dat bitcoins die ze zelf kunnen aanmaken (zie video) een waarde vertegenwoordigen, dan kunnen ze die uitwisselen, rechtstreeks of via (onafhankelijke) elektronische handelsbeurzen.

Ik overweeg deze Bitcoins zelf te gaan accepteren op mijn aanstaande webwinkel. Wat vinden jullie: Een goed plan?

26 REACTIES

 1. Beste Ron Arends,

  Ik heb al wat “draadjes” uit jouw Topic even snel doorgelezen, kan mij er echter nog geen volledig beeld van dit nieuwe geld systeem maken. Dat komt nog wel.

  Ik wil je om die reden mijn eerste reactie niet onthouden.

  Het idee spreekt mij direct aan en waarom moeten we een nieuwe revolutionaire ontwikkeling in het systeem van geld niet omarmen.

  Ik ben er namelijk van overtuigd dat het oude geld systeem in al haar voegen kraakt en vroeg of laat uit elkaar zal barsten.

  Ik zag wel in een van de Links http://bitmunchies.com/
  dat de eigenaresse of eigenaar een BitCoin site aanbied.
  Je weet maar nooit?

  Zo dat was een eerste reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Amnis

  Amnis [2] reageerde op deze reactie.

 2. Ik heb me al een tijd geleden verdiept in BitCoins. Helaas komen er vaak reacties op stukken over BitCoin omdat men de technische kant er niet van snapt. Daardor wordt er vaan geroepen dat het een scam is, of een piramide-spel etc.

 3. ik kan me niet meer precies herinnerren hoe het ook al weer zat, maar
  1) De uitvinder(s) hebben zichzelf een enorme bitcoinschat toegeeigend (of iets in die geest, ik kan er compleet naast zitten maar het was wel iets met die strekking)
  2) Bitcoin minen == het verkopen van rekenkracht zonder gegarandeerde vergoeding. Waardoor verdienen van bitcoins een soort van uitbetaald krijgen in tegoedbonnen is.. misschien.

 4. @6 niet helemaal waar. Het goede van de bit coin is de beperkte hoeveelheid en het feit dat het niet kan worden nagemaakt. Goud heeft zelf ook niet de waarde die het nu heeft, maar door deze eigenschappen is het juist wel waardevol. Ik vind dat het idee zeker een kans moet krijgen.

  Vilseledd [18] reageerde op deze reactie.

 5. Nou de site is geplugged Webmaster. Maar leg hier dan maar eens uit waarom ik ongelijk heb;

  Bitcoins worden uit het niets gemaakt (dat het een tijdje duurt voor je er eentje hebt doet daar niets aan af)
  We kunnen dus gewoon op bed gaan liggen de computer bitcoins laten uitpoepen en dan worden we vanzelf rijk?

  Libertariër [10] reageerde op deze reactie.

 6. @nm156 [9]:

  Er is wel een computer met bepaalde capaciteit voor nodig, internetverbinding, electriciteit, om kans te maken om de bitcoins te verwerven … die vervolgens in gecontroleerde hoeveelheden worden vrijgegeven, zonder garanties.

  Vergelijk het met goud delven: je moet de kennis en materialen hebben en weten waar je goud moet vinden, dan de juiste materialen inzetten, zelf naar de mijn toe reizen, of arbeiders inzetten, kortom, tijd inzetten …

  Of vergelijk het met het verhuren van je auto, je doet zelf geen arbeid, maar moet eerst wel een auto hebben, die moet onderhouden worden, afgeschreven etc …

  Je ruilt rekenkracht van een stukje van je computer, om kans te maken op vrij-te-komen bitcoins …

  Nu kan een auto een service verlenen die door de huurder in geld omgezet kan worden of voor vrije tijdsbesteding, van goud kunnen sierraden gemaakt worden die verhandeld kunnen worden.

  Wat ik me af vraag:
  Wat doet bitcoin met de rekenkracht van al die bitcoin-miners samen?

 7. @Peter [11]:

  Zijn er daadwerkelijk personen of bedrijven bij wie je bitcoins kan wisselen tegen iets tastbaars?

  Ja, bitcoins kunnen worden bij bepaalde webshops als betalingsmiddel geaccepteerd in plaats van credit card of paypal. Dat kunnen online games zijn, maar ook bvb boeken.

  Bitcoins kunnen bijna gratis omgezet worden in verschillende valuta, bij paypal betaal je bvb iets van 2.4% over het bedrag + 0.35 cent transactiekosten en dan nog 2.5% als je in een andere valuta betaald dan de webshop vraagt.

  De onderbouwing van de waarde van bitcoins is o.a. de gecontroleerde schaarste, ook goud is in werkelijkheid beperkt productief inzetbaar voor indistrueel gebruik, sierraden terzijde.

  De uitgevers van bitcoin gebruiken een deel van je computercapaciteit om ingewikkelde berekeningen te maken, waarna er slechts kans bestaat dat je bitcoins krijgt.

  Wat bitcoins met de rekenkracht van je computer doet is me nog onbekend, maar het lijkt me dat wel iets waardevols met dergelijke informatie gedaan kan worden ..

  Bitcoins kunnen o.a. via paypal uitbetaald worden in euro’s of andere valuta ..

  Peter [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Libertariër [12]:

  “Ja, bitcoins kunnen worden bij bepaalde webshops als betalingsmiddel geaccepteerd in plaats van credit card of paypal. Dat kunnen online games zijn, maar ook bvb boeken.”

  Mmm, daar heb ik vooralsnog weinig aan. Ik koop geen games en maar weinig boeken. En dan nog denk ik dat ik die boeken goedkoper kan bestellen met gewoon fiatgeld.

  “Bitcoins kunnen bijna gratis omgezet worden in verschillende valuta, bij paypal betaal je bvb iets van 2.4% over het bedrag + 0.35 cent transactiekosten en dan nog 2.5% als je in een andere valuta betaald dan de webshop vraagt.”

  Da’s knap duur vind ik, die extra 2,5 % voor vreemde valuta. Bovendien impliceert dat dat de webshop dus géén bitcoins accepteert. Kan ze geen ongelijk geven.

  “De onderbouwing van de waarde van bitcoins is o.a. de gecontroleerde schaarste, ook goud is in werkelijkheid beperkt productief inzetbaar voor indistrueel gebruik, sierraden terzijde.

  De uitgevers van bitcoin gebruiken een deel van je computercapaciteit om ingewikkelde berekeningen te maken, waarna er slechts kans bestaat dat je bitcoins krijgt. Wat bitcoins met de rekenkracht van je computer doet is me nog onbekend, maar het lijkt me dat wel iets waardevols met dergelijke informatie gedaan kan worden ..”

  Schaarste van een virtueel, niet tastbaar iets? Sorry hoor, maar daar kan ik niks mee. Goud kun je daadwerkelijk fysiek overdragen/ruilen, al dan niet in papieren vertegenwoordiging of desnoods electronisch, maar het blijft tastbaar. De toepassing van goud naast geld is irrelevant denk ik.

  Dus de uitgevers van bitcoins gebruiken een deel van mijn simpele computertje om ingewikkelde berekeningen te maken voor wie? Wie vraagt om ‘ingewikkelde berekeningen’ en waarom zouden ze anderen daarvoor betalen? En betekent dat dan dat vreemden toegang hebben tot jouw computer? En waarom kan er dan niet gewoon afgerekend worden met geld? Sorry, maar ik vind het allemaal wat ver gezocht.

  “Bitcoins kunnen o.a. via paypal uitbetaald worden in euro’s of ndere valuta ..”

  En waar gaat paypal ze dan weer inwisselen?

  Ik ben hier duidelijk echt te dom voor want ik snap het nog steeds niet.

  nm156 [14] reageerde op deze reactie.
  Libertariër [19] reageerde op deze reactie.

 9. @Peter [13]:
  “Ik ben hier duidelijk echt te dom voor want ik snap het nog steeds niet.”

  Ik denk wel dat hij het goed uitlegt maar dat wij er te oud voor zijn om hiervan het praktisch nut in te zien..
  Zoals iemand hierboven schreef, het zijn inderdaad een soort van spaarpunten. Een bedrijf kan die uit het niks halen en vervolgens kun je er dan op bepaalde plekken rommel mee kopen.

  Als ik het goed begrijp verhuur je dus rekencapaciteit, maar het is niet zeker of je er wat voor terug krijgt. Zelfs als dat zo is veronderstel ik dat ze niet voor jou doorrekenen wat het aan slijtage aan je computer kost en electriciteit, of zijn die bitcoins soms zo veel waard dat dat geen argumenten zijn?

 10. Bitcoins zou je op meerdere manieren kunnen gebruiken:

  – Als direct ruilmiddel voor diensten (jij schildert mijn hek, jij krijgt bitcoins, die je op jouw beurt dan weer kan ruilen voor andere diensten)
  – Als manier om geld over te maken naar de andere kant van de wereld (als intermediair dus, ik koop hier bitcoins, stuur ze in 1 minuut naar china en daar verkopen ze ze weer voor yuan of wat dan ook)
  – Als manier om micropayments mee te doen (je weet wel van die mensen die 100.000 keer bekeken worden op youtube, stel je nou voor dat al die bezoekers een fooi zouden geven van 0.01 bitcoin)
  – En gewoon als een valuta (dus bitcoins gebruik je om overal mee te betalen en de koers hangt af van het samenspel van de markt in combinatie met andere koersen)

 11. Wat minen betreft:

  Eerste wat ik over minen wil zeggen is dat het voor 99% van de bitcoin gebruikers niet interessant is, gezien de investeringen die je moet doen om nog mee te kunnen doen.

  – Bitcoins worden, zoals eerder al goed aangegeven werd, niet uit het niets gemaakt, je stelt je eigen tijd, moeite, rekenkracht, electriciteit beschikbaar en daarmee probeer je bitcoins te delven, de vergelijking met goud delven gaat in deze situatie heel goed op.
  – Het minen is voor zover ik weet opgezet om mensen een reden te geven om rekenkracht beschikbaar te stellen voor het controleren van de bitcoin betalingen. Elke betaling moet namelijk door meerdere “peers” gecontroleerd en geverifieerd worden voordat ze goedgekeurd zijn. Maar wie gaat daar nu zijn rekenkracht en stroomkosten voor beschikbaar stellen als het gratis is? niemand waarschijnlijk en daarom hebben ze dus het idee verzonnen van “jij stelt rekenkracht beschikbaar en in ruil daarvoor maak je kan op het krijgen van bitcoins”
  – En of het rendabel is of te minen, tja dat hangt er weer vanaf hoeveel rekenkracht je beschikbaar hebt en wat de moeilijkheidsgraad is op dit moment, maar dan wordt het denk ik wel een beetje technisch. Op het forum op mijn site heb ik deze vraag geprobeerd te beantwoorden: http://www.bitcoinspot.nl/component/option,com_fireboard/Itemid,39/catid,3/func,view/id,105/

  – Ik moet wel zeggen: hoe meer je leest over de techniek achter bitcoin, hoe meer je er elke keer weer bijleert.

  Ik zou zeggen: wandel eens door het gedeelte van mijn site, en mocht je dan nog vragen hebben stel ze dan op het forum en dan zal ik alles zo uitgebreid mogelijk beantwoorden.

  Prettig weekend alvast 🙂

 12. De vergelijking met goud gaat deels op. Op de NL site lees ik dat er een maximum van 21 miljoen bitcoins is. Maar wat als de mensen achter bitcoins nu de code veranderen en besluiten dat er 210 miljoen bit coins of welk aantal dan ook kunnen bestaan? Of zie ik dat nu verkeerd, eerlijk gezegd begrijp ik er nog weinig van. Mijn gedachten hierover zijn toch ook , geld creatie uit het niets.

  Libertariër [20] reageerde op deze reactie.

 13. @Msg [7]:

  Bitcoins kunnen niet worden nagemaakt zoals papiergeld niet kan worden nagemaakt: met een goede bescherming tegen de mogelijkheid het wel na te maken. Goud en zilver zijn van nature beschermd. Ten eerste is het heel duur om met behulp van de uitkomsten van kernfysica goud na te maken, als het al kan; ten tweede is het dan echt goud. Bitcoins blijven toch een kunstmatig systeem met een tegenpartijrisico, ook al is die tegenpartij de programmeur, die van de geheimheid van de code overtuigt en niet een soort bank is. Misschien, dat ik iets over het hoofd zie en het er niet is, maar het blijft iets kunstmatigs houden.

  “De onderbouwing van de waarde van bitcoins is o.a. de gecontroleerde schaarste”

  Precies; en als de controleurs corrupt worden, zijn het niets anders dan assignaten.

 14. @Peter [13]:

  Als je online geld over maakt, met ideal betaald, credit card of met telebankieren, een hypotheek, dan heb je het geld ook (nog) niet gezien ..

  Het verschil met bitcoins is dan nog alleen dat bitcoins een andere wisselkoers hebben .. bitcoins worden verzameld en verhandeld tegen goederen, hoewel nu nog beperkt, en tegen valuta zoals euro’s ingewisseld ..

  Ik bezit geen bitcoins, zal er wel een aantal aanschaffen en uitproberen hoe het werkt ..

 15. BTC zal zich eerst moeten bewijzen en het moet overal in de (web)winkels geaccepteerd worden. Dan pas zal het bij de burgers een groot succes kunnen worden.

 16. —> “De onderbouwing van de waarde van bitcoins is o.a. de gecontroleerde schaarste……..
  Precies; en als de controleurs corrupt worden, zijn het niets anders dan assignaten <–

  bovenstaande opmerking geld niet voor bitcoin want:
  Bitcoin is een gedecentraliseerd systeem, in de code ingebouwd zit het feit dat er maar 21 miljoen gemaakt gaan worden, dit kan je er niet uithalen, tenzij je bij iedere aparte bitcoin client de code gaat veranderen. Er is geen centrale instantie of controleur die kan bepalen dat dit feit van 21 miljoen verandert gaat worden naar bijvoorbeeld 30 miljoen.
  Ron Arends [24] reageerde op deze reactie.

 17. @webmaster [23]:
  Ik had begrepen dat er bitcoins naar behoefte worden gemaakt. Als er wereldwijd maar 21 mln bitcoins zijn, dan heb je uiteindelijk aan 0,0001 bitcoin voldoende om een jacht te kopen als het een doorslaand succes wordt.

  Voor mijn gevoel is het toch fijner om een jaaromzet van een miljoen BTC te hebben, dan van 0,0000002 BTC, ook al zouden beiden evenveel koopkracht hebben.
  Libertariër [25] reageerde op deze reactie.

 18. @Ron Arends [24]:

  Omzet maken doe je voor de winst, waarmee je goederen en diensten aan kan schaffen .. Vandaag een bitcoin winst maken en daar over een tijdje een jacht voor aan kunnen schaffen, zou mij geen slecht gevoel geven, ook al is het maar 1 bitcoin ..

Comments are closed.