Als iemand een huis gekocht heeft in het “guldentijdperk”, en ze zijn er gewoon in blijven wonen dan hebben ze veel geld verdiend aan zo’n huis. Wwant als ze het gaan verkopen in het euro tijdperk is het altijd bingo. Als men z’n huis verkocht heeft in de gulden periode en geen andere woning terug gekocht dan heeft men geen winst, maar uiteindelijk altijd verlies gehad door de inflatie van het geld en de stijging van de woning waarde.

 

Ook al is de prijs nu tijdelijk wat lager geworden. Verkocht men het huis in de europeriode dan had men een redelijk eigen vermogen opgebouwd en kan men met een lage hypotheek een nieuwe woning kopen.

Het vreemde is dat mensen met kleine kinderen vaak een kleine woning hadden, maar nadat de kinderen uit huis vertrokken waren kocht men vaak een groot luxe huis, om welke redenen dan ook.

Nu de markt ( tijdelijk) instort is het te wensen dat ze de woning niet moeten verkopen, want dat betekent bijna altijd verlies. Een woning is alleen een waardevol bezit en een goede belegging op langere termijn als je aan alle verplichtingen kunt voldoen. Momenteel zijn de woningprijzen redelijk laag en is het een gunstige periode om een woning aan te kopen.
Maar helaas is de bank behoudend en zijn er momenteel teveel onduidelijkheden over wat de overheid allemaal voor grappen bedenkt om aan geld te komen. Een verantwoorde aankoop is ondanks alles wijsheid, maar goed opletten hoe en wat je koopt! Nieuwbouw woningen zullen te allen tijde duurder worden, dat is niet afhankelijk van handelswaarde maar van de totale bouwkosten en overige lasten.

P.S. vergeet niet het tekort aan huurwoningen; denk maar eens aan mensen die bij voorrang recht op een huurwoning hebben, en dat de huren zullen steeds hoger worden en overheidsbijdragen lager.

Afschaffing hypotheekrente aftrek juist ?
 Maar is dat wel zo en word je niet belazerd door de politiek die zonder na te denken nu de hypotheekaftrek af wil schaffen, terwijl dit in aanvang een compensatie voor de eigenwoningforfait is.

Het eigenwoningforfait is een regeling in de Nederlandse Wet inkomstenbelasting 2001 en ter compensatie mag met de hypotheekrente in mindering gebracht worden op het inkomen. Het belastingvoordeel dat men per saldo heeft van de eigen woning is daardoor kleiner dan het belastingvoordeel van alleen hypotheekrenteaftrek. Geen hypotheek, dan heeft men ook geen hypotheekrenteaftrek maar  betaalt wel eigenwoningforfait wat jaarlijks verhoogd gaat worden.

Wil men hypotheekrente aftrek afschaffen dan ook het eigenwoningforfait laten vervallen.

Ingezonden door Reiny

16 REACTIES

 1. Wanneer je in het ‘guldentijdperk’ een huis kocht is het nu volgensmij nog steeds gunstig om te verhuizen als je groter gaat wonen.

  De te verwachtte overwaarde is voor veel Nederlanders sinds 2007 aardig gekrompen. Echter is de waarde van alle huizen natuurlijk gedaald. Met name de waarde van woningen uit het duurdere segment.

  Er is minder vraag naar woningen uit het duurdere segment en de banken verstrekken minder hoge hypotheken.

  Wanneer u groter gaat wonen is de waarde van uw huidige woning waarschijnlijk minder gedaald dan de waarde van uw nieuwe woning.

  Hiernaast worden er steeds meer woningen geveild, waarbij de prijs vaak ver onder de marktwaarde ligt.

  reiny [10] reageerde op deze reactie.

 2. Als je geen hypotheek meer hebt dan betaal je ook geen eigenwoningforfait meer (de wet Hillen). Omdat de eigen woning met de invoering van de inkomsten belasting werd gezien als bron van inkomen waren de kosten die gemaakt moesten worden om dat inkomen te verkrijgen aftrekbaar. Vandaar die hypotheekrente aftrek. Als de hypotheekrentaftrek wordt geschrapt moet ook de inkomstenbelasting op de schop….

  reiny [11] reageerde op deze reactie.

 3. Dat Nederland de grootste hypothecaire schuld ter wereld heeft, is puur en alleen te danken aan de overheid. De overheid die een zodanige aftrekconstructie in elkaar rommelt dat hypotheekverstrekkers en nemers de fiscaal meest interessante optie nemen om niet nog meer belasting te moeten betalen.
  Ik denk dat we pas aan het begin staan van de grote woningmarktineenstorting. De prijzen moeten nog met 30 % omlaag en de gedwongen verkopen worden nog steeds opgespaard. Zakelijk onroerend goed valt al helemaal niet meer te slijten. Op de lange termijn is er sowieso geen behoefte aan kantoorkolossen en daarnaast zijn de bedrijven alleen maar aan het snijden waar ze kunnen tot ze de deuren sluiten.

 4. Een huis is het enig economisch product dat door speculatie duurder wordt, na 30 jaar afschrijving is de waarde nihil! De banken hanteren terecht simpelweg de economische afschrijving.
  Aanschaf auto Eur. 20.000 afschrijving 10 jaar restwaarde Eur.500

  Jhon

  Ron Arends [5] reageerde op deze reactie.

 5. “Nu de markt ( tijdelijk) instort”

  Tijdelijk?
  Per definitie is alles tijdelijk, maar deze woningmarkt zal zich in reele termen niet herstellen.
  Wel is het mogelijk dat er in ee toekomst een nog grotere bubble ontstaat, maar dat neemt niet weg dat dan ook die bubble weer zal barsten.

  Huizen voor 6-10 maal jaarsalaris zijn gewoon niet te betalen, voor geen enkel systeem.

  Dit is dan ook geen tijdelijke instorting, maar een terugkeer naar de normaal.

 6. @Ron Arends [5]:
  “Mijn huis is 40 jaar oud en nog prima bewoonbaar”

  Hoe veel onderhoud en reparaties heeft dat gekost?
  Normaal gaat men uit van 1-2% per jaar van de woningwaarde.
  Na 40 jaar heb je dus zo ongeveer het huis een tweede keer betaald, geen wonder dat je er nog steeds met plezier in kunt wonen. Eigenlijk is het een tweede huis 🙂

 7. @Erik Vermeulen [2]: hoe zit dit dan/
  In onderstaande tabel ziet u de tarieven (staffel) die gelden voor het eigenwoningforfait voor het jaar 2012. WOZ-waarde vanaf WOZ-waarde max forfaitpercentage
  – € 12.500 nihil
  € 12.501 € 25.000 0,20 %
  € 25.001 € 50.000 0,35 %
  € 50.001 € 75.000 0,45 %
  € 75.001 € 1.040.000 0,60 %
  v.a. € 1.040.001 n.v.t. 1,30 %
  € 6.240 vermeerderd met 1,30 % voor het bedrag boven de € 1.040.000

 8. @Rien [9]: Klopt !! Onze woning kocht ik een jaar voor dat de euro ingevoerd werd voor 245.000,– Gulden. Nu taxatiewaarde WOZ 245.000 EURO.
  Onze buurman heeft zijn huis voor deze prijs onlangs ,Januari dit jaar, verkocht!!

 9. @reiny [10]: Misschien worden dure woningen nog het best verkocht omdat zij ook het meest in prijs dalen en realistische eigenaren hebben.

 10. Als je hypotheek op nul hebt gebracht betaal je geen huurwaardefofait meer. Dit komt voort uit de wet Hillen.

 11. Ik weet het niet hoor, maar mijn huis in geld uitgedrukt ziet er op papier wel leuk uit. Als ik daar 30 jaar inflatie bij in betrek dan blijft er aan winst niet veel over. Als ik zie dat een vergelijkbaar huurhuis € 1.000 in de maand doet, dan ben ik in zo’n drie jaar door mijn geld heen. Hoezo overwaarde en kapitaal?

 12. Gepiepeld wordt je constant door die linke joetjes, die je als een ezel om een paal laat lopen om nooit tot rust te komen. Door als uiteindelijk als een armoedzaaier te streven!

Comments are closed.