Een stukje op de Telegraaf site. Ik vond dat het aansloot bij het recente artikel “Er begin wat te broeien”.
Het artikel gaat over de bezuiniging die de Roverheid over de jaren gewoon, keihard, NIET heeft uitgevoerd. Ik ben misschien wat naïef, maar toch, op een bepaald niveau ben ik toch nog geschokt…. iedere keer dat weer blijkt hoe erg we voorgelogen worden.

Maar…… Overnight heeft gelijk. Er begint wat te broeien. Deze column staat in “De Telegraaf”, het financiële gedeelte.
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/richarddejong/11686415/__De_overheid_gaat_bezuinigen__voor_het_eerst___.html
Daarin zegt de schrijver, Drs. R.H.J.de Jong onder andere:

“Als ik heel eerlijk mag zijn, was voor mij de uitkomst best schokkend. Alleen in 1996 werd er daadwerkelijk bezuinigd. In alle andere jaren werd er steeds meer uitgegeven dan het jaar daarvoor en bedraagt de gemiddelde jaarlijkse groei van de overheidsuitgaven 4,2 %. “

Heel mooi.

Ingezonden door  Melchizedek

11 REACTIES

 1. Opmerking; in 1990 waren het nog Guldens en in 2010 EUROS neem ik aan.

 2. Het is al jaren zo dat de overheid het elk jaar heeft over bezuinigen en het kleiner worden, maar het blijft mensen aannemen en wetten en regels maken om het in stand te houden. Overheid werk is geschift en het meest nutteloze werk. Ze kunnen op de ministeries een maand niks doen en de meerderdeel merkt er niks van.

  Peter [4] reageerde op deze reactie.

 3. Maar je weet toch: monetair beleid is 2% inflatie per jaar, voor economische groei. Als de overheid niet meer uitgeeft, bezuinigt zij dus. Twee procent groei per jaar geeft een exponentiële functie, die ziet er zo __/ uit. Wij zitten nu in het naar oneindig stijgende deel: dit is voornamelijk particulier krediet en overheidsschuld. We moeten gaan afbetalen: deflatie. De overheid moet dat doen door flink te belasten en dat gaat niet meer want wij worden al volledig uitgeperst.
  Lees vooral Mish.

 4. @Alex [2]: Wij kunnen overheidswerk nutteloos vinden, maar de overheid zelf vindt haar ‘werk’ van levensbelang. En zolang we het aan de overheid overlaten om zichzelf in te krimpen gaat het never nooit niet gebeuren. Er zijn voor het volk mijns inziens twee mogelijkheden: 1) de straat opgaan en protesteren tegen de almaar stijgende overheidsuitgaven en navenante belastingdruk of 2) de overheid uitknijpen door zoveel mogelijk belasting te vermijden, dus stoppen met roken en drinken en zo min mogelijk autorijden. En als je dan toch de weg op moet natuurlijk niet tegen boetes aan lopen. Zo kunnen we de overheidsinkomsten al gauw met ettelijke miljarden laten teruglopen.

  Alex [5] reageerde op deze reactie.
  Igor [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Peter [4]:

  Ik denk dat protesteren effectief is, liefst met burgerlijke ongehoorzaamheid. Door belasting mijdend gedrag, zoeken ze wat anders te belasten. Of verhogen de inkomens belasting, of(en) BTW.

 6. @Peter [4]:
  Jij lijkt niet helemaal te snappen hoe het werkt zie hier een voorbeeld;
  Eerst was er een bonnen quota voor agenten.
  Na afschaffing van het bonnen quota zijn de inkomsten gedaald.
  Nu zijn de boetes flink verhoogd om de inkomsten op pijl te houden.

  Hij lijkt dus een leuk plan maar in de praktijk betekend het alleen dat de belasting die nog wel betaald worden omhoog gaan.

  Onbezoldigd ruifvuller [7] reageerde op deze reactie.

 7. Dit is ook een mooi stukje uit het artikel:

  “Nu ben ik geen neerlandicus, maar in mijn definitie betekent bezuinigen minder uitgeven dan de periode daarvoor en dan het liefst in absolute zin. Dus eerst geef je 100 euro uit en nu maar 90. Als je het iets ruimer wilt definiëren, dan zou je ook nog kunnen zeggen dat bezuinigen inhoudt dat je eerst bijvoorbeeld 50 % van je inkomen uitgeeft en een periode later bijvoorbeeld 45 procent. Welke definitie je ook hanteert, de afgelopen 20 jaar is er door de Nederlandse overheid in ieder geval haast nog nooit bezuinigd. Uiteraard betalen wij daar nu de rekening voor.”

  @Igor [6]: Bij mij stijgen de uitgaven aan dat tuig alleen maar. Het regent werkelijk bonnetjes van een paar tientjes voor 3 à 4 kilometer te snel e.d. Ook mensen uit mijn omgeving valt het op dat ze (veel) vaker van die flauwekulbonnetjes krijgen de laatste tijd. Het liefst zou ik eigenhandig de ballen afhakken bij deze mensen. Net onder hun adamsappel.

  Reteip [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Onbezoldigd ruifvuller [7]:

  Dan is het voor jou tijd om naar flitsservice.nl te gaan 😉 Niet alleen doe je dan moeite om de bon verscheurd te krijgen, als je het goed speelt (en dat is niet al te moeilijk) dan kun je ook nog een bonus tot 1260 euro verdienen! Op kosten van de overheid natuurlijk.
  Eén forumlid daar heeft in een jaar zo 11000 euro losgepeuterd…

  .M [11] reageerde op deze reactie.

 9. “Ik ben misschien wat naïef, maar toch, op een bepaald niveau ben ik toch nog geschokt…. iedere keer dat weer blijkt hoe erg we voorgelogen worden”

  Ben blij voor je dat je het nu ook door hebt. Welkom bij de club.

 10. het zou me niks verbazen als politici en hoge ambtenaren deze cijfers toch heel anders uitleggen.
  Bijvoorbeeld:
  “In relatie met de economische groei in Nederland afgezet tegen die van andere europese land komen we op een relationele negatieve bezuiningscoëficiënt van 2,89 proces, dus een bezuiniging”

 11. @Reteip [8]: Interessant. Zou u kunnen doorlinken naar dat van die bonus. Dat heb ik na want rondkijken nl. helaas niet zelf gevonden op de site.
  Dank bij voorbaat.

Comments are closed.