De oorzaken van de crisis en nu het gepruts bij de pogingen tot oplossing, is allemaal een politiek spel. Uiteraard ten koste van de burgers.

Verhelderend, en “must reading” voor iedereen die iets meer inzicht in deze zaak wil hebben, is een artikel van Johan van Overveldt, de hoofdredacteur van Knack en van Trends.

 

Het artikel:Kosten Griekse falen:bankenlobby stevig uit de bocht is van vandaag.JvO bekijkt in een rapport van de IIF (Institute International Finance) eens nader hoe het echt in elkaar zit.

Al direct valt op dat doen alsof het niets kost als Griekenland “gered” wordt alles gaat gewoon door. Al direct heb je de kosten van het afschrijven van de Griekse schulden (hoe je het ook noemt) en er wordt nu al gepraat dat na deze bail-out er een derde bail-out moet komen. Is dit een bodemloze put of niet?

Het betekent ook dat de houders van Griekse obligaties 53,5 % van hun vorderingen moeten laten vallen. Dit zou niet alleen door de grootbanken betaald moeten worden maar ook door particuliere beleggers en pensioenfondsen.
Nou die zitten ook niet te springen om geld kwijt te raken.

En dan zie je het overheidsgeritsel. Bedenk daarbij dat dit nooit gaat op basis van eerlijke rationele feiten. Het gaat om macht! En daarbij wordt gelogen, gedraaid, verzwegen, gedreigd.

Van Overveldt zegt het duidelijk:
“Er is voor de bankenlobby erg veel gelegen aan de uitvoering van dat plan omwille van essentieel twee redenen. Ten eerste, de kost van een aantal aanpassingen en verliesposities verdwijnt alzo geruisloos naar de Europese belastingbetalers.

 Ten tweede en nog belangrijker: de continuïteit van het huidige ECB-beleid. Onder leiding van voorzitter Mario Draghi voorzag de ECB de Europese banken van 1000 miljard euro aan liquiditeiten tegen 1%. Deze enorme som kan zeer lucratief herbelegd worden tegen veel hogere rentes. Zet de deal rond Griekenland op de helling en je loopt de kans dat ook de ECB haar beleid bijstelt en dat wil de bankenlobby ten allen prijzen vermijden.

Eindelijk iemand die nuchter en duidelijk de feiten vermeldt.
En dan zie je in Nederland hoe nu de politici het PVV Lombard-rapport wegwuiven in plaats van aan te grijpen met harde cijfers waardoor er kans zou zijn op een eerlijke feitelijke oplossing. Angst hun gezicht en hun macht te verliezen verhindert dat.

Alleen al daarom zouden we wegen moeten vinden om uit die euro te treden en met een beetje grotere vrijheid weer aan de welvaart te werken.

Van Overveldt eindigt met:
Een onderhandelde oplossing van het Griekse probleem blijft in eenieders belang. Compleet arbitraire bedragen in het rond strooien omtrent de kost van mogelijke alternatieven helpt in dezen echter niet, integendeel zelfs. Of zoals een Bundesbank-man me recent toevertrouwde: “Wie vandaag niet stevig doordenkt over plan B en eventueel plan C begrijpt de draagwijdte van deze crisis echt niet”.

——————————————————–

AANVULLING:
Nadat artikel geplaatst was, verscheen een NOS-bericht:
Griekse Redding nadert ontknoping

Interessant daarin is dat het eindigt met drie mogelijke scenario’s:
Morgenavond liggen er dus drie mogelijke scenario’s op tafel.

 • Griekenland is gered. 90 Procent of meer van de banken en beleggers is bereid om groot deel van de schuld kwijt te schelden en Europa komt over de brug met 130 miljard euro aan nieuwe leningen. Dit scenario is vrij onwaarschijnlijk.
 • Griekenland bungelt. De 90 procent is niet gehaald. De komende weken moet duidelijk worden of er genoeg beleggers meedoen om, via een stemming, de onwillige beleggers te dwingen toch mee te doen. Komt het percentage in de buurt van die 90 procent, dan zouden Europese leiders ook kunnen beslissen om met extra steun dat gaatje te dichten. Want het in werking stellen van die CAC’s zal het vertrouwen van beleggers in Europees staatspapier geen goed doen.
 • Griekenland redt het niet. Minder dan tweederde van de banken doet mee. Dat is te weinig om de CAC’s in werking te laten treden. Dus kan Griekenland de onwillige beleggers niet dwingen mee te doen. Griekenland krijgt geen geld en dreigt failliet te gaan. En wel op heel korte termijn. Want 20 maart heeft het land bijna 15 miljard nodig om een grote hap staatsleningen af te lossen. Tot nog toe heeft Griekenland altijd keurig zijn rente en aflossingen betaald, maar als deze deal mislukt, heeft het land daar geen geld voor.

4 REACTIES

 1. Linksom of rechtsom gaan de belastingbetalers in de reddende landen flink betalen voor de Griekse schulden. Wat bereikt zou moeten worden is dat dit een eenmalig iets is, wat ook niet overslaat naar andere zwakke landen. Het lijkt er echter op dat dit niet de insteek is van onze politici. Om ons geld geven ze geen zier zolang hun aanzien en baantjescaroussel maar in stand blijven.

 2. Het zal wel gaan lukken met Griekenland, omdat de geldleners hun geld in euros terug willen ontvangen ipv. in nationale munt eenheden.

 3. Mijn dag begon vrolijk, maar wordt nu wel wat realistiser en zie donkere wolken overkomen.

 4. Het is toch alsof de duvel er mee speelt! Koud zijn die 100+ miljard euries schuld kwijtgescholden en dan blijken er 22 miljard vaten olie te zijn ontdekt in door Grieken geclaimde wateren:

  http://www.boilingfrogspost.com/2012/03/04/the-new-mediterranean-oil-gas-bonanza-part-ii/

  Even rekenen: 22 miljard * 100 euro = 2.2 triljoen euro.

  Zie ik iets over het hoofd of is de euro-crisis nu opgelost? Griekenland hoeft alleen maar 5% van de nieuwe olieschat in te leveren bij Brussel en we praten helemaal nergens meer over!

  We kunnen de bloemetjes weer buiten zetten, het leven is verrukkelijk!

Comments are closed.