Landgenoten. Er is enige onrust door een gepubliceerd rapport van de PVV waaruit blijkt dat de euro ons veel geld kost en nog veel meer gaat kosten. Herinvoering een eigen munt, de gulden, zou ons allemaal veel meer welvaart brengen.
 Maar ik ben daarvan niet overtuigd, want de euro is een goede zaak!  Als we na de crisis van 2008-2009 de gulden nog gehad hadden, dan zou Nederland er nu een stuk slechter voor staan.

 

Jammer dat de premier hierbij geen enkel bewijs levert. Zijn geruststelling komt jammer genoeg over als een wilde kreet, net als  die van van een heel aantal andere politici.

De gulden zou in de afgelopen jaren kapot gespeculeerd zijn!

Hoe? Door wie?
Gelukkig schijnt er nog iets substantieels te komen:
Het kabinet komt nog met een nadere reactie op het onderzoek door een Londens bureau.

Hopelijk komt er dan ook een toelichting op de vele negatieve bijverschijnselen van de euro, zoals:

–Nederland is zijn soevereiniteit er door kwijtgeraakt.

–Nederlandse begroting mag niet naar het eigen parlement zonder goedkeuring van de EU

–Nederland dreigt door een “Mechanisme” geregeerd te worden dat op afroep miljarden belastinggeld kan opeisen die onmiddellijk betaald moeten worden. Dai is door Rutte-deJager al geaccepteerd. Houdt het parlement het nog tegen?

–Ook kan dat mechanisme aan Nederland boetes opleggen als de tekorten boven de 3 % dreigen uit te komen. (Waardoor dan automatisch die tekorten nog veel groter worden.)

Neen, Mark, mij heb je eerder meer dan minder ongerust gemaakt. Laat zelf een echte studie doen en laat die onderbouwen met harde cijfers die aantonen dat de euro zo goed zou zijn.

Of is dat onmogelijk objectief te doen omdat je zo bevooroordeeld bent over die goede euro?

——————————————–
ZIE NOS: <http://nos.nl/artikel/348601-rutte-euro-is-wel-goed.html>

*) vrij met eigen woorden weergegeven.

23 REACTIES

 1. Hè, potverdorie, helemaal over het hoofd gezien, dat het “een goede zaak” was. “Een goede zaak” schaffen we natuurlijk niet zo maar af. Hebben ze de vermeende goedezaakheid dan niet onderzocht in dat rapport?

  “Als we na de crisis van 2008-2009 de gulden nog gehad hadden, dan zou Nederland er nu een stuk slechter voor staan.”

  Dan waren we zoals IJsland geweest; dat krabbelt er nu weer langzaam bovenop, beseft, dat de bevolking de grondwet moet samenstellen en zet de premier achter de tralies. Ze hebben wel vrije uitloop overigens, maar dat geeft niet, want je kunt toch nergens heen midden op de Vatnajökull.

  Het belangrijkste bijverschijnsel was de nooit goedgemaakte hyperinflatie van 2001/2002. Opeens was ƒ 34,15 een voorbeeld van psychologische geprijsdheid.

 2. Nu ze met hun neus op de feiten gedrukt worden krijg je dit soort niet onderbouwde uitspraken van een ex schoolmeester die geschiedenis gaf dan had hij ook moeten weten dat de Gulden al meer dan 400 jaar onze munt is geweest en altijd goed is geweest voor de NL economie door zijn hardheid. De Gulden is verkwantseld door Kok, Zalm en Duisenberg tegen een te lage waarde t.o.v. de euro en daar plukken we nu nog de wrange vruchten van. Het enige wat ze zeer goed hebben omgerekend is ons salaris!!! Verder is alles 2x zo duur geworden, benzine 1,83 euro = Fl4,04 de liter, ziekenfonds was max. Fl 60,- voor heel gezin p.mnd nu 120 euro p.persoon p.mnd = Fl 264,45 en dan zien rond te komen van 1700 euro netto p.mnd = Fl 3746,31 daar kon je goed van leven in de GULDENTIJD dat was 2x modaal!!!

 3. @SpyNose [3]: Was dat niet Mat Herben van wijlen LPF die stond op teruggave van dat kwartje? Het lijkt me stug dat in het licht van de komende bezuiningingsronde Rutte veel prioriteit zal schenken aan dat kwartje. Veel spannender is de vraag wanneer een litertje euro95 (what’s in a name.lol) over de 2 eurogrens heen gaat en wanneer over de 3 euro grens. Ik gok op 2 euro nog in dit jaar.

  SpyNose [6] reageerde op deze reactie.

 4. Laten we ook vooral niet vergeten, dat de hele zorgverzekering door toedoen van de corporatistische (= nationaalsocialistische) VVD (de partij van de premier) is genationaliseerd en de “premie” nu in zijn geheel in de bodemloze belastingpot verdwijnt.

  Daarmee is de Nederlandse burger tot slaaf van het Koninkrijk der Nederlanden, verworden. Het Koninkrijk, niet de patiënt, bepaalt, welke medische behandelingen voor vergoeding in aanmerking komen.

  Sterker nog, op zijn beurt dreigt dat Koninkrijk, dank zij de handtekeningen van Mark Rutte en zijn maat Jankpees de Jager, nu schatplichtig aan de beruchte Brusselse grijze muizen te worden.

  Mark. U en uw partij zijn een roedel wolven in schaapskleren.

  Tegelijk zien we hier de langzame, maar gestage afbraak van de verzorgingsstaat. Men probeert consequent steeds meer lasten op anderen af te schuiven. Tot de kruik barst en nu is de kruik gebarsten. Daarom “moet” u, hardwerkende lezer solidair zijn van deze VVD-Socialist, liberale socialist of hoe u deze soort noemen wilt.

 5. @Dopey [4]: Mij allemaal best, wat je er ook van vindt, hoe je er ook tegenaan kijkt, ik haal dit alleen aan, om eraan te herinneren, hoe ongelooflijk door en door bedrieglijk dit smerige volkje van politici is. Je kunt het ze niet lang genoeg nadragen en dat Kwartje van Kok 😆 is inmiddels niet voor niets een gevleugelde Nederlandse uitdrukking. Vandaar.

 6. @pkon [7]:
  Inderdaad, die regeringen bevestigen de stelling die gesymboliseerd wordt door het Kwartje van Kok, sterker, dat elke generatie politici nog grotere leugenaars / criminelen bevat dan de vorige.
  Het grappige (of droevige) is, dat de stelling tenminste elke 4 jaar wordt herbevestigd en steeds alarmerender zou moeten zijn dan men pleegt te denken.

 7. @Annamarie [8]:
  Inderdaad, men moet toegeven dat Wilders met zijn boerenverstand, net als destijds Boer Koekoek, een stuk dichter bij de werkelijkheid staat dan het hele politieke establishment bij elkaar. Maar of hij het manipulatiemechanisme begrijpt valt te betwijfelen.

 8. Ben gewoon zo moe van alles. Nooit gestemd. Mocht dus nooit wat zeggen zei men…. Maar ik zeg nu… klagers hou je mond nu allemaal, jullie hebben zelf gestemd! Maar… ook ik weet niet hoe dan anders.. ja, ik weet het wel, maar wie ben ik nu in mijn eentje? Sorry… maar men bestempelt sommige mensen als debielen… maar volgens mij zijn eurofielen een graadje of tien erger zoals politici ed. Ik hoop dat alle sites waar ik nu het bewustzijn zie groeien bij elkaar komen… ik weet nog steeds niet waar ik me nu eigenlijk bij moet aansluiten. Maar als alles van de alternatieve nieuwssites bij elkaar komt dan redden we het wel..

  gr,

 9. @Nico [11]: Hete die toevallig henk?
  Mijn groootvader zei altijd het zelfde.
  De domheid regeert.
  @Anno Zijlstra [12]:
  Lach maar maar ik zou er liever kopen dan bij de supermarkt.
  Gisteren nog boodschappen gedaan bij een halal supermarktje. gewoon een combi van slager en klein assortiment levensmiddelen en groenteboer.

  brocolli 80 cent, 1 euro de kilo paprika’s. tuurlijk niet zo mooi als in de supermarkt maar qua smaak geweldig beter.
  Zelfde met ui en wortels.

  En vlees???
  Riblappen 2 kilo precies gesneden zoals ik het wil, 11 euro.

  Dus ja… meer kleine winkeltjes zie ik wel zitten. hogere concurrentie. lagere prijzen.

 10. Negativisme viert hier weer hoogtij …
  De Dmark was 1,10 gulden
  En 2 mark = 1 euro
  hoe zo de gulden was ondergewaardeerd ?
  De euro vind ik geweldig .
  En Rutte heeft het goed gezegd ,
  de gulden zou kapot gespeculeerd zijn ….

  Peter [19] reageerde op deze reactie.

 11. Een sterke munt wordt niet kapotgespeculeerd, dat is juist een toevluchtsoord in onzekere tijden, net als goud zeg maar. De Zwitserse Franc en Zweedse Kroon zijn toch ook niet kapotgespeculeerd. Je moet echt geschiedenis gestudeerd hebben om zoiets doms te kunnen roepen.
  Het wordt tijd dat wij als ware ratten het zinkende schip verlaten. De EU leiders zijn helemaal losgeslagen, ze denken dat als ze maar genoeg gaten in de romp boren het water er vanzelf een keer uit zal lopen.

 12. Tegen allen hier zou ik zeggen, lees de bestseller “The Black Swan, The Impact of the Highly Improbable”, Revised Ed. 2010 van de gevluchte in Libanon geboren ex-trader, skeptisch empiricus, Amerikaanse hoogleraar Nassim Taleb.
  Zeer waarschijnlijk zul je een beetje (de deniers zullen een beetje meer) meer begrijpen, hoe de wereld in elkaar steekt en hoe je je zou kunnen indekken tegen negatieve black swans.

  Wellicht kan deze quote je inspireren / motiveren: “If there is one advantage of having been in the daily practice of uncertainty it is, that one does not have to take any crap from bureaucrats.” p. 163

  Voor een online versie van het boek zie de recente discussie onder “Omstanders van de financiele misdaad waren er vele”, van 4 maart, hier op de site.

 13. @Anno Zijlstra [12]:

  “dadelijk willen sommigen naast de gulden de kruidenierswinkel weer terug waar men afgewogen rozijnen kan kopen in een puntzakje, dit naast de zondagsrust/kerkgang en het herinvoeren van de oude zwarte bakeliete telefoon -:)”

  Ja, en wat is daar precies mis mee?

  Dadelijk willen sommige mensen ook nog gewoon controle over hun eigen leven met minder regulering en vergunningen e.d.. Stel je veur zeg! ‘Tis maar goed dat we politieke partijen als de VVD hebben om daar een stokje voor te steken, nietwaar Anno?

 14. @Peter [19]:

  Het budget van de Europese Unie bedraagt in 2011 142 miljard euro.Dat is heel wat. Dat is liefst 284 euro per inwoner , en zo een giga bedrag wordt ook door de Nederlandse regering elk jaar over de balk gegooid ?
  En nu lees ik ….
  De euro kost Nederland jaarlijks 15 miljard euro.
  De hele EU kost gemiddeld per land ca 5 miljard euro / jaar
  en nu zou Nederland alleen al 15 miljard uitgeven voor de euro …
  Je hoeft het maar te geloven …..

  lonelymind [23] reageerde op deze reactie.

 15. @keuleniscool [22]: Als je niet kunt lezen moet je ook niet reageren. Het gaat niet om wat NL uitgeeft aan de euro, maar om wat de euro NL kost.

  Dat is een zeer belangrijk, en zeer basaal verschil: niet alleen uitgaven, maar ook gederfde inkomsten, groei etc.

  Daarnaast is het debiteren van een dergelijke kromme redenering, al zou er waarheid in schuilen, geen onderbouwing voor de loze kreet dat de gulden kapot gespeculeerd zou zijn. Er is domweg geen enkel verband.

  Gezien het feit dat de Swiss Franc niet kapot gespeculeerd is is het veel aannemelijker dat deze loze kreet een leugen is of, waarschijnlijker, het intelligentieniveau van Marxje Rutte weergeeft. Die meende immers ook al dat een vrije markt niet kan bestaan zonder regulering. Ik houd het maar op dom en leugenachtig, een combinatie die goed past bij een knechtje van jouw werkelijke bazen.

Comments are closed.