Kinderopvang is een bodemloze put omdat het gratis is.

Iets wat gratis is, houdt op te bestaan en leidt ondertussen tot misbruik en verspilling.
Het Centraal Planbureau, toch niet echt een club van sociaal kritische rekenaars heeft becijferd dat er door het Kinderopvang beleid 32.000 extra vrouwen aan het werk zijn gekomen. Dat kost dan wel 3 miljard per jaar, oftewel € 100.000 per werkplek.

Nu is het uitdelen van andermans geld erg gemakkelijk, maar om 3 keer zo veel kosten te maken als wat de gemiddelde vrouw verdient, lijkt mij toch wel wat teveel van het goede. (de hoger verdienende vrouwen niet te na gesproken, maar die kunnen natuurlijk best zelf hun oppas betalen).

En dan hebben we het nog niet eens over de averechtse werking dat oma’s die toch al oppasten, nu opvangsubsidie krijgen; of dat van die 32.000 extra vrouwenbanen, ook nog vaak werktijdvermindering van de partner moet worden afgetrokken.

Mocht Rutte nog wat willen bezuinigen, hier is alvast € 3 miljard per jaar te behalen.

In een libertarische samenleving kiest men zelf voor werk, de kosten van opvang en legt de rekening van die keuzes niet bij anderen.

3 REACTIES

 1. Een beetje benedenmodale werkplek kost al gauw 100.000 euro. Wat dacht je, waarom er zo moeilijk werd gedaan bij solliciteren? Een werkgever beslist over een uitgave ter waarde van een huis.

 2. Iemand zei ooit over gezondheidszorg in de VS:”If you think healthcare is expensive now, wait until it is free”

 3. Overnight.. Het kost de overheid ook niets en gratis is het allerminst.
  Je krijgt korting en vergoeding voor de kinderopvang terug middels de belasting.
  Die je zelf al betaald hebt.
  Maar dan heeft de overheid er natuurlijk al een flink deel afgeroomt en rekent natuurlijk ook nog eens belasting op de prijs van kinderopvang. De mensen die er werken moeten natuurlijk hun loon ook weer afdragen aan de staat, en dat zit in de prijs in etc.
  Het kost klauwen geld, omdat de overheid er tussen zit.
  Kinderopvang kan goedkoop zijn, als mensen zelf mogen bepalen hoe ze het willen doen.

Comments are closed.