In de discussies rond energiebronnen is het één en al olie plus doom & gloom wat de klok slaat.  Maar recent is er een nieuw en groot gasveld aangetroffen bij Cyprus. En de Verenigde Staten is de grootste gasproducent ter wereld met de meeste reserves. Nooit is gas in de VS zo goedkoop en overvloedig aanwezig geweest als nu.  Momenteel wordt er in 32 staten gas gewonnen. Dankzij de gasboom in de VS zijn er tal van nieuwe technieken opgekomen om wereldwijd gas te winnen.

‘Gas zet de toon in de hele energiemarkt’, zegt Daniel Yergin, voorzitter van IHS CERA, een energie onderzoek- en adviesfirma. ‘De VS is nu de grootste gasproducent ter wereld met  grote voorraden. We zijn de derde grootste olieproducent en de grootste kolenleverancier. De VS is een land met een rijke voorraad aan grond- en delfstoffen.’

Deze Gouden Eeuw van gas levert duizenden banen op en technologie die zich steeds verder ontwikkeld. Methodes als hydraulic fracturing en horizontaal boren – ontstaan in de VS – worden nu van China tot het Midden Oosten gebruikt.

International Energy Agency hoofdeconoom Fatih Birol: ‘Een paar jaar terug was de ontginning van onconventioneel gas een stille revolutie die plaatsvond in de VS. Nu heeft het zijn vleugels uitgespreid.  De vooruitzichten voor de gasbehoefte, prijzen en handel zijn significant veranderd en er is een grote interesse van landen uit de hele wereld om hun energiebehoefte (mede) te dekken via de exploitatie van onconventioneel gas.’

De U.S. Energy Information Administration zegt dat er nu 2.200 biljard kubieke feet aan gas in de VS is terwijl het land ongeveer 1% daarvan consumeert.  Wat een nog grotere verrassing is, is wat er met het gas tegelijk naar boven komt – de natuurlijke gasvloeistoffen. ‘Dit is een echt fenomeen’, zegt John Kilduff van Again Capital. Deze gasvloeistoffen worden gebruikt in kunststofproductie en zijn het equivalent van een hoogwaardige ruwe oliesoort.

De energiemarkt – ondanks de enorme verstoringen van overheden wereldwijd – geeft uiteindelijk altijd het antwoord via innovatie en rendabele alternatieven. Het is jammer dat er maar zo bitter weinig hiervan doorsijpelt naar de consument. Want: de accijnzen en heffingen op energie zijn grotesk. De enorme geldontwaarding (300 % dollar en 200 % euro inflatie) doen de olieprijs katapulteren (terwijl je met goud nog precies hetzelfde voor olie betaald als 50 jaar terug) en politieke spelletjes drijven onnodig de prijs op.  Tenslotte is daar nog het veelkoppige en onverzadigbare monster van de onrendabele alternatieve energie dat constant met belastinggeld gevoed moet worden.

 

 

14 REACTIES

 1. De energiemarkt – ondanks de enorme verstoringen van overheden wereldwijd – geeft uiteindelijk altijd het antwoord via innovatie en rendabele alternatieven.

  Maar vergeet niet even dat fracking bijvoorbeeld zoveel chemicaliën vereist dat mensen het bronwater wat bij hun uit de kraan komt soms zelfs in de fik kunnen steken. Zoveel troep blijft er achter in de aardbodem.
  Dit is geen louter positieve ontwikkeling en zou in een overheids-/machtsloze wereld echt wel anders opgelost worden.

  René [6] reageerde op deze reactie.
  the red pill [10] reageerde op deze reactie.

 2. Ik begrijp dat men graag de prive sector als reddende engel ziet, maar dan ga je toch wel wat erg snel voorbij aan de wolken die aan de horizon opdoemen.

  Het komt op mij zo over dat de US overheid de gas voorraaden in een veel te positief daglicht stelt. Het kon allemaal wel eens een stuk minder uitpakken dan nu nog gedacht.

  Het is echter waar dat dit het energie plateau iets breeder maakt.

  Armin [13] reageerde op deze reactie.

 3. 100% kolen vergassen is goedkoper (Limburgse mijnen) kunnen weer open.

  Jhon

 4. Je zou toch voor de grap eens moeten kijken daar de techniek van hydraulic fracturing, in de volksmond ook wel bekend als “fracken”, puur economisch gezien is het “geweldig” natuurlijk maar er zijn ook genoeg nadelen.

  René [11] reageerde op deze reactie.

 5. @Reteip [1]:

  de regisseur van de film Gasland waarin dit fenomeen werd toegeschreven aan ‘ frakken’ heeft zelf toegegeven dat lang voor de techniek gebruikt werd mensen al hun kraanwater in de fik konden steken. Hij vond het alleen niet zo relevant om te vermelden. een ‘ inconvenient truth’ zeg maar.

  René [12] reageerde op deze reactie.

 6. @Rien [3]: Het komt op mij zo over dat de US overheid de gas voorraaden in een veel te positief daglicht stelt

  Deze jubelkreten zijn dan ook van de gasindustrie zelf. Wij van wc-eend … 🙂

  De keerzijde is overigens niet ver te zoeken, en ook niet zo’n probleem. Gas is duurder dan olie bij gebruik als brandstof in energiecentrales. Tot nu toe was het daarom geen optie.

  Ook is olie veel makkelijker bruikbaar voor andere toepassingen. Benzine is makkelijker te maken uit olie, dan gas. En plastics zijn helemaal lastig. Transport vereist ook meer werk. Ofwel, aardgas is duur vgl met olie.

  Maar de stijgende olieprijzen maken het nu steeds meer rendabel voor steeds meer toepassingen. Als bonus geeft het minder uitstoot van roet en ook minder CO2 (omdat er meer H atomen per kJ zitten). Dat maakt het nu ook meer politiek correct, en geeft een uitweg voor politici die de realiteit van fossiele afhankelijkheid moeten combineren met de PR van groene milieuzaken.

  Terugkomend op het artikel, in de VS hoor je inderdaad ook steeds meer over ‘clean coal’. Ook die lobby is steeds luidruchtiger. Nu is dat ook een industrie-PR praat, maar kolen heeft ook een slechtere naam dan het verdient. De tijd van kolenverbranding met zwarte vieze wolken is al 150 jaar achter ons.
  Tegenwoordig wordt kolen vergast of verpoedert, hetgeen qua schoonheid niet zo heel ver van gas vandaan ligt. Qua CO2 uitstoot is het een ander verhaal (gezien het hoge gehalte C-atoompjes), maar je kunt er wel weer biobrandstof makkelijk bijmengen (hout kun je ook vergassen bijvoorbeeld). In Nederland zijn kolencentrales ook de grootste productent van groene stroom.

  De VS is zoals ik begreep de #2 op aarde (artikel stelt #1 hetgeen ook zo kan zijn) na China met kolenvoorraden. Dus het is logisch dat men gebruikt wat men heeft. Realiteit wint altijd.

  Als Nederlander klinkt het raar omdat wij aardgas al 30 a 40 jaar kennen, maar voor veel landen wordt aardgas nu pas ondekt. Het was simpelweg veel te duur tot nu toe.

  Meneer Storm [14] reageerde op deze reactie.

 7. @Armin [13]: ’t Wordt hoog tijd dat die ellendige koppeling wordt afgeschaft.
  http://tinyurl.com/6a4yd6j
  Als de heren “bestuurders” begin jaren ’60 van de vorige eeuw ons aardgas meteen genationaliseerd hadden en het niet jarenlang voor een scheet en drie knikkers aan het buitenland verkocht hadden, zou de prijs per kuub lang niet zo hoog geweest zijn dan op dit moment het geval is. En dan moeten we nota bene ook nog dubbel belasting, netbeheer en “transportkosten”(waarvan de heren het verdommen deze te spcificeren!) betalen.Kunt u het nog volgen? Ik allang niet meer en ik heb geen eurieboompje in m’n tuin staan!
  Wanneer komt de consument eens in VERZET tegen deze uitbuiterij?
  O ja, en ik zit niet te wachten op bagatelliserende reacties.

Comments are closed.