Nadat Wilders PVV aangekondigd heeft dat de studie over euro/gulden wel heel erg positief voor de gulden is, en dat alle Nederlanders daar honderden euro’s per jaar beter van kunnen worden, zijn politici in paniek geraakt. Bang voor het kwijtraken van hun hobby en hun middel om de EU in stand te houden.

 

Gedurende het weekend waren er veel politici die uitspraken over dit mogelijke proces gedaan hebben.
Een enkeling zei dat we eerst de echte cijfers maar eens moesten afwachten. Een terechte opmerking. Want pas dan kunnen ze echt bekeken en eventueel weerlegd worden.
Maar er was niemand bij die verklaarde waarom hun partij in de afgelopen maanden niet ook een echte studie had laten uitvoeren en die met andere bewijzen kwam.

Gaan ze dat nu doen?

De overgrote meerderheid noemde irrationele kreten. Zowel van Rompuy, de Jager, Pechtold,  van Gendt, Samson, Plasterk, en nog een aantal die nu niet te binnen schieten, hadden allemaal onzin smoesjes. Ik noem slechts:

–Zoals Rompuy: We hebben zoveel aan de euro te danken dat we hem niet kunnen laten vallen. WAT hebben we te danken? Cijfers?  En “so what” als de gulden bewijsbaar beter is?

–Plasterk: Terug naar de euro is illusoir!  Waarom? Noem eens wat? Blanco!

–X: Dan valt de EU uit elkaar. Wel, al weer so what? Als dat beter voor de burgers is? We zijn toch niet met die euro getrouwd?

Deze politieke behandeling met irrationele gevoelens zullen we de komende dagen nog volop te zien en te horen krijgen.
Laat u niet belazeren door mooie kreten. Vraag steeds Waarom? Hoe? en vraag om bewijzen.

Als duidelijk is dat de gulden, of goud, of de peseta of wat dan ook beter voor ons is, dan moet er gewoon geëist worden om die betere munt in te voeren.

49 REACTIES

 1. “Persen aan”! gratis over naar de Antilliaanse gulden

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Antilliaanse_gulden
  De Antilliaanse gulden is de munteenheid van Curaçao en Sint Maarten. Tot 1986 werd deze munteenheid ook gebruikt op Aruba en tot 1 januari 2011 ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
  De Nederlandse gulden werd ingevoerd op de Nederlandse Antillen in 1828. In 1940 werd als gevolg van de Tweede Wereldoorlog de Antilliaanse gulden ontkoppeld van de Nederlandse gulden en werd in plaats daarvan gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen een koers van 1,88585 gulden op 1 dollar. Deze koppeling werd in 1971 aangepast tot 1,79 gulden op 1 dollar; deze wordt nog steeds gehandhaafd.[1] De waarde van de Antilliaanse gulden is hiermee gelijk aan die van de Arubaanse florin.

  De volgende munten worden gebruikt:
  1, 5, 10, 25 en 50 cent en de munten van 1, 2½ en 5 gulden
  De volgende bankbiljetten worden gebruikt:
  5, 10, 25, 50, 100 en 250 gulden.
  De biljetten van 5 gulden en munten van 2½ cent (in het papiaments Plaka genoemd) worden niet meer uitgegeven. De biljetten van 250 gulden zijn niet gangbaar.

 2. Dat de Euro een grote flop is, zal niet zo moeilijk zijn om aan te tonen zijn. Immers ons nationale inkomen is na 2002 (start Euro) niet spectaculair gegroeid. En ook de interne markt , d.i. de handel tussen de lidstaten, niet. Dat wordt wel steeds geroepen door de bobo’s, maar de cijfers van het CBS onderstrepen dat geenszins. Er is dus geen sprake van een grotere verwevenheid tussen de lidstaten. Wel weten we dat omrekenkoers van de gulden naar de Euro onjuist was, met dank aan meneer Zalm. Dat heeft iedere Nederlander geld gekost. De introductiekosten waren ook niet misselijk, maar worden meestal verzwegen. Nederland is een netto betaler aan Brussel. En nu mag Nederland ook opdraaien voor de financiële problemen in andere EU landen. De leiders in Brussel proberen nu listig gebruik te maken om de macht over te nemen onder meer mbv het EMS(= gewoon een ordinaire monetaire staatsgreep!)
  En wat doet de Nederlandse politiek? Ze verkwanselen Nederland, met Rutte en de Jager voorop. Vooral de rol van de PvdA is weer uiterst laakbaar. Eerst wilde ze ook een referendum voor het verdrag van Lissabon en plotseling was dat van de baan. Nog maar een paar weken geleden riep meneer Plasterk, als financieel woordvoerder van de PvdA, dat als er meer macht naar Brussel zou gaan en er nieuwe verkiezingen moesten komen. En nu dat dreigt te gebeuren, klinkt er weer een ander geluid uit ’s mans mond. De politici weten donders goed dat de doorsnee Nederlander de EU en Euro, terecht, niet zien zitten, maar ja hun eigen en toekomstige positie is in het geding. Een referendum zou het beste zijn.Ik ben alleen bang dat de politiek, met steun van de media zullen proberen te blokkeren. De door ons gekozen volksvertegenwoordigers gaan er dus voor zorgen, dat er iets gebeurt, wat het volk niet wil. Hoe cynisch kan de wekelijkheid zijn.

 3. @Ratio [3]:

  Inderdaad. Iedereen die hier loopt te jeremiëren over de EU en de euro snapt niet dat een roverheid – op welke schaal dan ook- het maximale uit zijn tax slaves perst en dat elke fiat munt inherent inflatoir is.

  So what als je geld nu naar een Griekse ambtenaar gaat of naar die eikel van een buurman die bij de gemeente werkt en altijd maar vakantie lijkt te hebben. Kwijt ben je het toch en het pistool dat de overheid op je slaap houdt als je protesteert voelt even koud aan.
  Albert S. [10] reageerde op deze reactie.

 4. voorstanders van de Euro roepen allen de mantra dat de Euro goed is voor onze export en dat we terugvallen als we naar de gulden gaan.
  Hoe zit dat dan met de Europese en andere landen die geen Euro hebben? Exporteren die dan niet meer??
  Trouwens, inmiddels is bekend dat die ‘enorme export’ van Nederland, hoofdzakelijk doorvoer betreft waar nauwelijks toegevoegde waarde voor Nederland aan zit, (hoogstens dat daardoor de subsidies op de Betuweroute nog wat omhoog moeten).

 5. Goed dat voor de lezers wordt blootgelegd wat de politici voor cirkel- en hellend-vlakredenaties gebruiken.

  “Als de Euro in elkaar stort, dan wordt alles nog veel…” Vul hem maar aan.

  Verder nooit echt cijfers gezien of iets.

 6. Als we de gulden weer gaan invoeren dan hoop ik wel dat we dan ook het banken systeem gaan hervormen. Zonder dat wordt het ook weer een piramidespel waarbij de bankiers en de overheid uiteindelijk het monopoly spel zullen winnen ten nadele van de burger. Een gulden gebaseerd op eigendom en niet op schuld. En geen geldcreatie door prive bankiers die getallen in jouw bankrekening nummer typen en dat vervolgens met rente terug willen.

 7. @Ratio [3]: @the red pill [4]: Daar hebben jullie gelijk in, maar het is gemakkelijker om een land van 17 miljoen mensen te hervormen, dan een megastaat van 540 miljoen, vooral als de autoriteiten ver van je bed verwijderd zijn. De stap naar nationale soevereiniteit, want daar praten we over, is een stap richting individuele soevereiniteit.

  Ik heb vele malen aangetoond dat de euro en het EU-project op een jammerlijke mislukking zullen uitlopen, alleen kost het ons vele honderden miljarden in de tussentijd. Derhalve is het plan van Wilders en de PVV een stap in de goede richting.

  Er is tenminste onderzoek geweest t.a.v. de vergelijking euro-gulden. Dat is nooit voordien gebeurd. Net als Hubert opmerkt, veel ´economen´, politici en Eurocraten zijn er falikant tegen, omdat het eurosprookje te allen tijde moet worden aangehangen. Het is niets meer en niets minder dan een cultus, die angstvallig in stand moet worden gehouden, want anders ´vergaat´ de wereld. Dit angstdenken en de intimidatie zijn de eigenlijke redenen dat de euro en de EU nog bestaan, want anders was het al lang als los zand uit elkaar gevallen.

  Dat doet het toch wel dit decennium, maar zoals gezegd zolang de euro en de EU nog bestaan het ten koste zal gaan van onze welvaart zolang we nog vasthouden aan dit sprookje.

  Hub Jongen [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Anno Zijlstra [8]: Dat dacht men van Nazi-Duitsland en de Sovjet Unie ook, dat dat een duizendjarig rijk zou worden en voor altijd zou blijven bestaan. Als kenner van de markteconomie weet ik dat dat een mythe is, zo ook met het in standhouden van de euro. Uiteindelijk zal iedereen weer terugkeren naar de eigen valuta, wel of niet gedekt door goud-zilver.

 9. @Albert S. [10]:
  De stap naar nationale soevereiniteit, want daar praten we over, is een stap richting individuele soevereiniteit.””

  Theoretisch zou het misschien niet onmogelijk zijn om die stap over te slaan. Al lijkt het mij wel een logische stap omdat de invloed op de NL overheid toch nog altijd een beetje meer is dan die op de EU.
  Dat neemt niet weg dat er toch mogelijkheden bedacht kunnen worden om de persoonlijke soevereiniteit al te verwerven terwijl die EU nog bestaat.

 10. @Dick [12]: Inderdaad is HET grote probleem het systeem waar we nu inzitten. De banken en multinationals hangen de euro en de EU aan, dat is geen geheim, maar dit gaat ten koste van de welvaart van ons allen. De banken produceren niets, behalve dan een hoop schuld (gebakken lucht), die dan met rente (huidige en toekomstige productie) moet worden terugbetaald.

  Het grootste deel van deze schuld is niet-zelfliquiderend (aflossingsvrije leningen en hypotheken, staatsschuld, rekening courants etc.). Er vindt dus een continu overheveling plaats van de productieve sector richting non-productieve sector.

  Om deze vorm van corporatisme te doorbreken is het noodzakelijk om een systeem van zelfliquiderend krediet op te zetten. North Dakota in de VS en Alberta in Canada zijn daarin geslaagd door middel van het opzetten van staatsbanken, die zelfliquiderend krediet scheppen voor een bepaalde tijd. Er vindt geen renteaftrek plaats, maar gewoon een lening met een bepaalde vaste rente voor een bepaalde tijd. De renteopbrengsten worden gebruikt voor de infrastructuur en zijn een vervanging van de normale staatsbelastingen. Hun economieën groeien exponentieel. North Dakota is de enige staat die winst maakt en niet failliet is in de VS. Veel andere Amerikaanse staten kijken naar dit model om ook in te voeren.

  De reden dat ik als klassiek-liberaal zeg dat er een staatsbank dient te komen is allereerst om het corporatisme voor eens en voor altijd te vernietigen. Corporatisten zijn de grootste vijanden van de echte liberalen, omdat de eersten meeheulen, maar in werkelijkheid ons in alles tegenwerken, zie bijvoorbeeld Bernard Wientjes en Neelie Kroes hoe zij een failliet stelsel in stand willen houden, wat de EU en ons eurosyteem in werkelijkheid is.

  Thomas Jefferson deed hetzelfde in de 18e eeuw om de Bank of England en haar geassocieerde vampierbanken buiten de deur te houden met de oprichting van de Bank of Pennsylvania.

 11. Nou, een kanttekening is, dat Nederland dan voor het eerst een fluctuerende munt t.o.v. Duitsland zou hebben. Verder wordt er graag vergeleken met Denemarken, maar dat betaalt eigenlijk al met de euro, want de Deense kroon is gekoppeld aan de euro, waardoor deze kroon niet meer dan een verschijningsvorm van de euro is. De gulden zou heel hard worden, waardoor we vergelijkbaar worden met Zwitserland. Wat heeft Zwitserland nu gedaan? Juist, de frank aan de euro gekoppeld, want anders stort de export in. Dat gaat ‘m dus niet worden.

  Albert S. [17] reageerde op deze reactie.

 12. @Vilseledd [15]: Nee, dat hoeft niet. want er zijn twee zaken die moet je niet over het hoofd zien. De ene is de euro en de andere is een valuta gekoppeld aan de euro.

  Ten eerste, het enorme voordeel van de gulden boven de euro is dat we af zijn van de automatische reddingsacties die worden genomen door de ECB en Europese Commissie. Dat scheelt al meer dan 100 miljard en alles wat in het kielzog volgt. Denemarken, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk etc. hebben sowieso deze bedragen al bespaard.

  Tweedens, de euro kan men nog steeds in het handelsverkeer gebruiken, want het is dan een reservemunt, zoals de dollar voor veel landen nu en de euro is voor Denemarken, Tsjechië etc.

  Ten derde is er een verschil tussen betaalmiddel en waardeopslagmiddel. Het betaalmiddel voor Nederlanders, inclusief bedrijven binnen de eurozone is de euro en het waardeopslagmiddel is de gulden.

  Er zijn landen, waar zo´n valutasysteem heel goed functioneert, bijv. Panama, Taiwan, Oekraine, Singapore en Hong Kong. Dit kan worden gebruikt totdat de eurozone uiteindelijk instort, wat een kwestie van tijd is. Het grote voordeel voor Nederland is dan dat men reeds een eigen munt heeft en de kosten lager zullen zijn, dan wanneer men opeens gedwongen is om terug te gaan naar een eigen valuta.

  Al met al, het een sluit het andere niet uit. Waar we nu mee zitten is het slechtste van alle werelden, want enerzijds moeten we miljarden meebetalen en we hebben nagenoeg geen enkele invloed op de uitgaven van dit kapitaal. Het ESM is namelijk een statutair onafhankelijk instituut, dat geen enkele verantwoording hoeft af te leggen aan de kapitaalverschaffers, ergo belastingbetalers, sterker nog, ze kunnen niet eens worden vervolgd, mocht er sprake zijn van geldverspilling of corruptie.

 13. Het maakt niet uit welk geld we invoeren, zolang het systeem corrupt is worden we genaaid!

 14. De Euro moet gewoon blijven bestaan. Daarnaast moet ieder land gewoon een eigen valuta hebben. Beide valuta moeten als wettig betaal middel gelden. Nu raakt spaargeld zijn waarde kwijt door extra hoge inflatie.

 15. @Albert S. [18]: De meeste middelgrote en kleine bedrijven verlangen niet terug naar de gulden. Bijna driekwart van de ondernemers vindt dat de euro moet blijven. Van de ondernemers die (ook) in het buitenland actief zijn, heeft zelfs 94% er geen behoefte aan om de valutaklok terug te draaien. Toch denkt meer dan de helft van de ondernemers (54%) dat hun bedrijf geen profijt heeft gehad van de invoering van de Europese munt. De overheid en de belangenbehartigers van het bedrijfsleven houden vol dat de euro het Nederlandse bedrijfsleven wél veel voordeel heeft opgeleverd.

  Het Financieele Dagblad, 5 januari 2012

  Mooi man, je hoeft alleen nog maar het bedrijfsleven en de politiek en de media om te turnen en je hebt je zin, fluitje van een cent!

 16. Ja het zijn altijd maar weer linkse leeghoofden die reageren met een mening te heben over iets waarvan ze nog niets weten.

  Opsluiten die zooi in ’n mental institution zeg ik!!

 17. Dit is de oprichter van het Britse bureau waar Wilders mee in zee is gegaan:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Congdon

  Tim G. Congdon CBE (born 1951))[1] is an economist, educated at Colchester Royal Grammar School and St. John’s and Nuffield colleges at the University of Oxford,[2] with a long record of commenting on public policy issues, including writing sympathetically about the monetarist approach to macroeconomic policy. He has considerable experience working in the City of London and was the founder of the macroeconomic forecasting consultancy Lombard Street Research. Between 1993 and 1997 he was a member of the Treasury Panel that advised the Conservative government on economic policy, sometimes referred to as the “wise men”.[3][4] Congdon has been a prominent defender of the UK Government’s action to lend to Northern Rock, claiming that it was quite likely to make money for the government.[5] He is a small shareholder in Northern Rock, a fact that he has disclosed publicly when writing on this issue.[6]

  Since May 2008, he has been the economic correspondent for Standpoint magazine.[7] Long a self-proclaimed Eurosceptic, Congdon stood as United Kingdom Independence Party candidate for the Forest of Dean constituency in the 2010 General Election, obtaining 5.2% of the votes cast and saving his deposit. In October 2010 he stood unsuccessfully for the leadership of the party.

  Hebben we dat ook weer duidelijk. De mening stond van te voren al vast.
  lonelymind [38] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.