Nadat Wilders PVV aangekondigd heeft dat de studie over euro/gulden wel heel erg positief voor de gulden is, en dat alle Nederlanders daar honderden euro’s per jaar beter van kunnen worden, zijn politici in paniek geraakt. Bang voor het kwijtraken van hun hobby en hun middel om de EU in stand te houden.

 

Gedurende het weekend waren er veel politici die uitspraken over dit mogelijke proces gedaan hebben.
Een enkeling zei dat we eerst de echte cijfers maar eens moesten afwachten. Een terechte opmerking. Want pas dan kunnen ze echt bekeken en eventueel weerlegd worden.
Maar er was niemand bij die verklaarde waarom hun partij in de afgelopen maanden niet ook een echte studie had laten uitvoeren en die met andere bewijzen kwam.

Gaan ze dat nu doen?

De overgrote meerderheid noemde irrationele kreten. Zowel van Rompuy, de Jager, Pechtold,  van Gendt, Samson, Plasterk, en nog een aantal die nu niet te binnen schieten, hadden allemaal onzin smoesjes. Ik noem slechts:

–Zoals Rompuy: We hebben zoveel aan de euro te danken dat we hem niet kunnen laten vallen. WAT hebben we te danken? Cijfers?  En “so what” als de gulden bewijsbaar beter is?

–Plasterk: Terug naar de euro is illusoir!  Waarom? Noem eens wat? Blanco!

–X: Dan valt de EU uit elkaar. Wel, al weer so what? Als dat beter voor de burgers is? We zijn toch niet met die euro getrouwd?

Deze politieke behandeling met irrationele gevoelens zullen we de komende dagen nog volop te zien en te horen krijgen.
Laat u niet belazeren door mooie kreten. Vraag steeds Waarom? Hoe? en vraag om bewijzen.

Als duidelijk is dat de gulden, of goud, of de peseta of wat dan ook beter voor ons is, dan moet er gewoon geëist worden om die betere munt in te voeren.

49 REACTIES

 1. @Albert S. [18]:
  Gulden is beter maar nog lang niethet streven.
  Het enige wat we dan kwijt zijn is de verplichting aan afdragen aan de EU. dat scheelt een slok op een borrel ineen longdronkglas.

  Gulden zou beter zijn, maar dan wel snel de omschakeling maken naar een fysiek tastbare valuta zoals een gebaseerd op eenheden ruwe schaarse materialen. Zoals goud!.

  Anders zitten we met het zelfde probleem. Dan is niet de ECB aan het spelen met de HP Laserjet maar minister van financien met de Xerox om het zo te stellen. Andere printer, zelfde mechanisme.

  Locke [34] reageerde op deze reactie.

 2. @Philosoof G&R Eigenwijs [28]:
  Sinds wanneer kan een private organisatie legaal stelen ( behalve dan tijdens verkiezingen of middels lobbyisten) het is altijd de plunderaar die zijn handelingen sanctioneert bij wet, die rooft.
  ( overheid)

  Bastiat – The Law .. aanrader.

 3. @Hoc Voluerunt [31]: zoek op youtube eerst even naar deze Albert S. Daar zul je vinden dat hij al langere tijd predikt om hetgeen te doen wat jij hem nu voorstelt, just saying.

 4. De aap komt uit de mouw:

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/332530/De-Jager-niet-onder-de-indruk-van-guldenonderzoek-PVV.htm

  Volgens het onderzoek van Lombard Street Research kost het Nederland 51 miljard euro om uit de euro te stappen. Dat wordt goedgemaakt, omdat Nederland 75 miljard kan besparen omdat het andere eurolanden niet meer hoeft te helpen. Volgens het bureau kost de euro Nederlanders jaarlijks 2.700 euro.

  ***

  Juistem. Hier wordt de ‘besparing’ gerealiseerd door een link te leggen die er helemaal niet is, namelijk die tussen bailout van Griekenland en de euro. Nederland hoeft helemaal niet mee te doen met de bailout en kan toch de euro houden. Omgekeerd kan Nederland uit de euro en dan moet ze toch besluiten of ze mee doet met die bailoutactie. Dat Griekenlandverhaal heeft te maken met het lidmaatschap van de EU, niet met de euro. En zelfs dat lidmaatschap van de EU dwingt niet tot een bailout. Er was van tevoren duidelijk afgesproken dat de EU geen transferunie zou worden. Daar kan Jan-Kees naar verwijzen als hij zou willen weigeren om miljarden te schokken voor de Grieken. Maar dat wil hij niet.

  lonelymind [39] reageerde op deze reactie.

 5. Dat laat onverlet dat de leiders van de EU een grote fout hebben gemaakt met die vermaledijde bailout, waarmee ze hun hele Europa-project op de tocht zetten. Nu wordt Europa ten onrechte geassocieerd met falen en mislukking, terwijl het alleen maar een stelletje corrupte Griekse oplichters zijn die de hele zaak op de tocht zetten. Die ESM moet worden teruggedraaid en de Grieken met pek en veren uit de EU worden gezet. En de banken die deze ellende mogelijk hebben gemaakt moeten eveneens een flinke douw krijgen.

  lonelymind [40] reageerde op deze reactie.

 6. Wat er nu in politiek Nederland plaats vind is buiten gewoon misdadig.De hardwerkend burger wordt niets gevraagd maar kan wel steeds opdraaien voor wat het door de strot geduwd krijgt. Ze verkwanselen in Den Haag al onze soevereiniteit geven al onze harde valuta weg en we betalen ons blauw aan dat gespuis in Brussel.Ik word er zo langzamerhand schijtziek van.

 7. @Dopey [30]: Je doet je nick in elk geval eer aan. Wel eens van onderbouwing en argumentatie gehoord? Je moet minimaal logisch consistent zijn. Loze kreten en verdachtmakingen zijn er al genoeg. Je gaat volledig voorbij aan de mogelijheid dat de terughoudendheid aangaande de Euro van UKIP wel eens een harde en verdedigbare basis kon hebben.

  Je kletst alsof een wetenschapper die gebruik maakt van Einsteins relativiteitstheorie onbetrouwbaar zou zijn omdat je weet wat de uitgangspunten waren. Gelul, dus.

 8. @dprk [35]: Je moet geen zaken proberen los te koppelen die niet los te koppelen zijn. Steun voor de Euro en steun voor de EU zijn twee koppen van één en dezelfde Hydra.

  En dan ga je er nog aan voorbij dat Spanje, en Portugal, en mogelijk Italië en Ierland volgen… PIIGS, weet je wel. Alleen de G is al héééééél erg zichtbaar voor hen die niet willen zien. De rest volgt. Trust me…

  Go John Galt.

 9. @dprk [36]: Correctie: Europa wordt niet geassocieerd met falen en mislukking. Er is niets mis met Europa. De EU wordt geassocieerd met falen en mislukking. En terecht!

 10. Laat ze maar eerst een referendum houden, dan komen die oplichters er wel achter hoe de zaken erbij staan. Die gasten in de regering zitten enkel voor eigen belang en niet voor de burger, onafhankelijkheid nooit opgeven! Zij hebben de kleine lettertjes schijnbaar niet gelezen, al die lui in werk kampen zetten voor dat debakel van de Euro het volk is wijzer als, die zakkenvullers! Daarom bleef het referendum uit natuurlijk.

 11. Wat een onzin lees ik hier !
  Aan de EU hebben we zeer veel te danken . Al meer dan 60 jaar hier geen oorlog , dit is nog nooit vertoont .
  De welvaart in de EU is nog nooit in de geschiedenis zo groot geweest .
  De problemen die we thans in de economie hebben ,
  komen grotendeels door het wanbeleid van Bush JR die in Irak en Afghanistan meer dan 5.000 MILJARD over de balk heeft gegooid en toen de bedrog-hypotheken begon te knoeien , waardoor het banken stelsel grotendeels instortte .
  Met een munt vrijwel overal betalen , heerlijk , en geen wissel kosten .
  Voordien was ik elke dag een wandelend wisselkantoor met hoge kosten .
  En handel met valuta risico,s is altijd gevaarlijk en kostbaar.
  Nederland heeft zijn welvaart te danken aan de handel ,
  die grotendeels in de EU plaats vindt en waarbij de EU een belangrijk hulp is .!

 12. @Anno Zijlstra [16]:

  “vrijspreker heeft iets van een naald die in de groef van en plaat blijft hangen, aanhef artikel is steeds wat anders inhoud blijft,…”

  Hetzelfde kan van jou gezegd worden, dus wat is je punt precies? Behalve de gebruikelijke quatsch dat het de EU en de euro is wat voor stabiliteit en welvaart en vrede zorgt dan. Anno Zijlstra en keuleniscool zijn toevallig niet dezelfde? (zomaar een vraag uit nieuwschierigheid)

 13. @Anno Zijlstra [43]:

  Verdraaid Anno, was je net van dat wisselen af, moet je nu toch weer wisselen tussen euro en baht. Moet ik ook regelmatig, maar je hoort mij niet klagen. Ga je nu streven dat Thailand ook maar de euro moet invoeren? Ik bedoel, ik dacht even dat je geen argumenten had voor de euro toen ik reageerde op jouw eerdere reactie maar I stand corrected (NOT)

 14. @D. G. Neree [42]: Wel nee, ze zijn eurosceptisch omdat ze Brits zijn. Ze hebben immers meer affiniteit met de engelstalige VS dan met Europa en ze werken instinktief tegen Europese integratie, omdat daarmee een machtsblok van 450 miljoen Europeanen ontstaat wat de VS onvermijdelijk gaat overvleugelen. De euro is een concurrent voor de dollar-hegemonie en de Britten (en Wilders) zien liever een voortzetting van die Amerikaanse hegemonie in deze eeuw.

 15. het is heel simpel.
  de euro = een grote flop!
  de oplossing = opruimen die euro

 16. Na 1945 stond het Brits pond op ca 11 gulden
  Dat zou toen 5 pond per euro zijn
  Maar het pond staat nu op ……1,20 euro
  De Britten hebben de economische oorlog duidelijk verloren !
  Laten we de EURO goed in ere houden .
  En ons niks aantrekken van al het bovenstaande gekrakeel .

Comments are closed.