Een opmerkelijk bericht bij onze rooie vrienden van de SP. Op het debacle rond Vestia wil ik hier niet ingaan, wel op de mooie kop die bovenaan het artikel staat: ‘Karabulut: verhaal alle schade op Vestia-bestuurders’.

Ongetwijfeld heeft de hoogste baas van Vestia hele domme dingen gedaan en zo Vestia en de klanten – huurders – schade toegebracht. Maar als hij en zijn kornuiten daarvoor aansprakelijk gesteld kunnen worden, hoe zit het dan met politici die buitengewoon domme dingen doen? Voorbeelden zijn ruim voorhanden…

Moeten de politici die instemden met het aanleggen van de Betuwelijn hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld? Deze spoorlijn is, vijf jaar na de aanleg, nog altijd onrendabel. Een ander (infra)structureel debacle is de Noord/Zuidlijn, in Amsterdam goed zichtbaar als een langgerekte bouwput. Ook hier kan je je de vraag stellen of je naieve politici niet hoofdelijk aansprakelijk moet stellen voor enkele honderden miljoenen.

Een migratiebeleid gecombineerd met ruimhartige toegang tot de verzorgingsstaat heeft hele kuddes kansarme migranten er toe bewogen Nederland als eindbestemming te kiezen en de kosten daarvan zijn bepaald niet misselijk. Ook de invoering van de euro is niet zo soepeltjes verlopen als ons is voorgespiegeld en het ‘in marmer gebeitelde’ stabiliteitspact is net zoveel waard als onze euros dat over enkele jaren zijn.

De SP droeg in hun beginjaren de bekende politicus Mao Zedong een warm hart toe. Als de SP aan de macht was geweest was ons land afgegleden tot een moeras van honger, onderdrukking, geweld, ellende en – welhaast synoniem daarmee – een sterke staat. Me dunkt dat de heren SP’ers later de rekening niet zouden willen betalen.

Politici die met belastinggeld zaken doen die tot mislukken zijn gedoemd zijn echter op persoonlijke titel volkomen onschendbaar. Het volk is zelf immers verantwoordelijk voor de leiders die het kiest, nietwaar? Jammer genoeg dat de kosten eenvoudig afgewenteld kunnen worden op iedereen, dus ook op degenen die helemaal niet op het betreffende heerschap hebben gestemd!

Als je managers op persoonlijke titel aansprakelijk wil stellen voor grove fouten, zou dat dan ook niet met politici moeten gebeuren? Je kan bij Vestia in elk geval nog zeggen dat de huurders vrijwillig klant waren, al moet je dat met een korreltje zout nemen gezien de verstikkende werking van de overheid op de huizenmarkt. Een politicus zou juist extra zorgvuldig moeten zijn omdat zijn budget niet vrijwillig wordt afgedragen, maar gedwongen!

Ik ben benieuwd hoe de SP tegenover dit idee staat, maar waarschijnlijk zullen ze weinig enthousiast reageren. Een miljardje meer of minder over de balk moet kunnen toch?

6 REACTIES

 1. Ik denk dat de overheid vanzelf een stuk kleiner zal worden als i.d.d. elke ‘bestuurder’ hoofdelijk aansprakelijk is voor gemaakte fouten. De rechterlijk macht zal wel fors uitgebreid moeten worden.

 2. Bestuurders zijn niet aansprakelijk maar kunnen met een goudenhanddruk en riante bonussen vertrekken

 3. Niet alleen politici ….

  De banken hebben altijd geschreeuwd …. zekerheid en vertrouwen …..
  maar wat blijkt ….
  Elk gezond bedrijf zoals Shell , Akzo ,DSM enz .
  hebben minimaal 30 a 70 % eigen vermogen .
  En de banken ?
  Juist ja , tussen de – 10 % tot + 3 %
  En zo hebben de banken iedereen altijd belazerd .

  De Asociale graaier Rijkman Groenink van de Amro bank ,
  heeft 30 miljoen euro geroofd als prestatie premie ,
  en de bank is failliet gegaan !
  Dit tuig moet ter verantwoording geroepen worden
  en boete betalen en gevangenis straf krijgen !

  Burnitall [4] reageerde op deze reactie.
  keuleniscool [5] reageerde op deze reactie.

 4. @keuleniscool [3]: ” De Asociale graaier Rijkman Groenink van de Amro bank ,
  heeft 30 miljoen euro geroofd als prestatie premie “…

  Is dit zo ????
  Heeft Rijkman Groenink zelfstandig uit de pot zitten graaien. Die 26 miljoen kwamen uit verkoop van aandelen. Aandelen die ” toegezegd ” zijn door iemand anders…Als mij dit zou worden toegezegd zou ik ook niet zeggen dat dat niet kon..Wel denken misschien, maar ik zou ze zeker aannemen.

Comments are closed.