We hebben tegenwoordig zeer snelle media. Als er 10.000 km verder iets gebeurt, hebben we binnen enkele minuten beeld en geluid in onze huiskamer, danwel op onze computer of smartphone. Is dit een vloek of een zegen?

Want belooft die snelheid ook kwaliteit? Neem het verschrikkelijke voorbeeld van het nieuws van die Amerikaanse soldaat, die in Afghanistan 16 burgers doodschoot.

Dat deze man als huurmoordenaar is getraind door de Amerikaanse overheid weten we nu wel, dit geldt namelijk voor alle soldaten. Dat geweldsinitiators mensen met beperkte hersencapaciteit wapens geven en tot moordenaars trainen is niets nieuws onder de zon. Wordt dan dus ook niet als zodanig in de media vermeld, natuurlijk.

Maar nu komt het snelle nieuws met de ene na de andere conclusie:

–          hij zou veel stress hebben en relatieproblemen,

–          dan zou er opeens alcohol en/of drugs in het spel zijn geweest,

–          dan zegt zijn advocaat dat hij juist een goed huwelijk heeft,

–          dan was het omdat hij kwaad was en flipte omdat hij voor een vierde missie naar Afghanistan moest tegen zijn zin (hij wilde niet meer, maar blijkbaar stuurt de Amerikaanse overheid haar kanonnenvoer net zo dwingend naar het front als de nazi’s vroeger deden) gecombineerd met het zwaar gewond raken van een goede vriend van hem,

–          nog onbevestigd is of hij hersenletsel heeft opgelopen in 2010 door een ongeluk in Irak,

–          de ene arts levert commentaar voor de andere arts of advocaat is uitgesproken.

 

Zie hier een duidelijk geval van chaos, van het verwarring scheppen door de media, door alle reeds bevestigde en nog onbevestigde nieuwtjes maar zo snel mogelijk over ons uit te kotsen. Wat worden u en ik hier nu wijzer van?

Het lijkt op een psychologisch, vooropgezet spelletje. Eerst zoveel mogelijk verwarring en onduidelijkheid zaaien. Tot er daarna een (overheids-?) functionaris opstaat die uiteindelijk de ware  toedracht presenteert, als een soort verlossende redder.

Voor mij is al dit ADHD-achtig gedrag door de MSM (Main Stream Media) al jaren de oorzaak, dat ik deze media grotendeels mijd en verder ALLES in twijfel trek, wat mij wel ter ore komt. Het snelle nieuws is niet erg, maar wacht even met al die conclusies en oorzaken, totdat iets zeker en/of bevestigd is.

Een libertarische nieuwsgeving (“check your premises, double-check and triple-check”) zou zeer welkom zijn. Zou ook een hoop onzinnig en pretentious taalgebruik schelen en eindelijk “ongekleurde” berichtgeving.

Snelle berichtgeving, wat denkt u daarvan? Vloek of zegen?

Fijn weekeinde,

MMAP.

6 REACTIES

  1. Als je van chaos in je leven houd is de media een super uitvindig, en vergeet niet dat de media de politiek bijstuurd, maar welke kant op is nog maar een vraag, want de jounalisten mogen alles en hebben alle vrijheid. De pers maakt vaak meer kapot dan je lief is.

  2. De laatste 65 jaar heb ik genoten van de vele nieuwigheden .
    Speciaal TV , PC , GSM , GPS , WWW en sateliet .

  3. Ik denk dat de vraag / titel van het artikel niet echt belangrijk is, de tijd staat niet stil en snelle wereldwijde communicatie is een feit, er zitten goede en slechte kanten aan maar hoe dan ook het is zo; vroeger was er wellicht minder informatie en nu een complete informatie overload maar dat zegt eigenlijk niks over de kwaliteit van het nieuws zelf.
    een groot pluspunt is dat in deze tijd veel meer mensen de mogelijkheid hebben om zowel producent als consument te zijn van “nieuws”.

  4. Snelle media is een zegen mits er sprake is van objectieve berichtgeving. U weet wel, op feiten gebaseerd en rekening houdend met de waarheid en oorzaak en gevolg. Eigenlijk dus datgene wat er in de MSM ontbreekt.

  5. Snelle media is een vloek. Mijn gedachten dwalen vaak af naar de jaren 70 en 80 toen we nog fysiek contact hadden en men stad en land moest afstruinen naar zaken en je je weer eens een gelukkig mens voelde als je weer eens een leuk artikel had gescoord. De moderne mens is qua techniek en digitale bereikbaarheid vooruit gegaan, maar de contactgestoordheid is alleen maar toegenomen. Ik zelf vervloek de moderne tijd. Het enige wat ik waardeer is de mogelijkheid de leugens van de waarheid via dit medium beter te kunnen onderscheiden, maar voor de rest is het een complete verarming. De mens is geen mens meer maar een digitaal stuurbaar en controleerbaar organisme geworden. De hersenen zijn actief en gescherpt en beter onderlegd door de stroom aan digitale informatie, maar de geest is daardoor hartstikke dood en afgestompt. We gsm’en, mailen, maar wanneer zien we elkaar nog als mens en praten we nog via de poorten van de ziel of helpen we elkaar in tijden van nood? Een gsm belletje is voldoende om schuldgevoelens af te kopen. “pap, mam, hoe gaat het? Mooi, doei”.

Comments are closed.