De totale studieschulden van onze studenten bedragen inmiddels 6 miljard. Ik schat dat dat gemiddeld veel meer is dan 150% van het inkomen van een student ook bij een baan. Omdat ‘de toekomst van de Euro’ op het spel stond toen Griekenland zo’n schuldpercentage had, lijkt het me meer dan redelijk dat nu ‘de toekomst van onze intellectuelen en dus natie op het spel staat’, dat een minstens zo’n gelijke schuldreductie als bij Griekenland wordt ingesteld!

 

U begrijpt dat dit voorstel niet serieus genomen gaat worden, maar stelt u bovenstaande kwestie eens bij een verjaardagpartijtje aan de orde. En dan de vraag: waarom Griekenland wel met onze centen geholpen wordt en onze kinderen niet?

Ik probeer hiermee niet aan te tonen dat alle studieschulden gehalveerd moeten worden cq niet verder verhoogd, maar dat het fout is dat Griekenland geholpen wordt.

We kunnen zo nog wel even door: de totale overheidsschuld per hoofd van de Griekse bevolking is 350 miljard gedeeld door 11 miljoen inwoners is € 32.000 pp.
Hetgeen lager is dan een behoorlijke studieschuld pp; om het in socialistische termen te stellen: wie heeft er dan harder hulp nodig?
De Griek of de student met de veel hogere schuld?

9 REACTIES

 1. Los van het feit dat we Griekenland niet hadden moeten helpen slaat de vergelijking natuurlijk als een tang op een varken. Het is voor een student die een fatsoenlijke baan vindt immers een koud kunstje om een begrotingsoverschot te halen en hiermee de schuld af te lossen. Voor Griekenland, als deelnemer aan de euro, zal dit altijd onhaalbaar blijven.

  pcrs [9] reageerde op deze reactie.

 2. Nogmaals: er gaat geen enkele cent naar Griekenland. Alles gaat naar Franse en Duitse banken en wapenleveranciers.Alleen deze worden overeind gehouden en zodra deze weer veilig zijn zullen ze Griekenland als een blok laten vallen.

  Griekenland werd gezien als een enorme afzetmarkt voor wapens en duitse auto’s. Deze wapens en auto’s werden gekocht met kredieten uit dezefde betreffende landen als waar die goederen vandaan kwamen.

  Griekenland kocht in 2010 nog 60 eurofighters, 2 Franse Fregatten en 400 tanks.

  http://www.zeit.de/2012/02/Ruestung-Griechenland

  Wie durft hier nou nog te beweren dat er luie Grieken zijn die profiteren van die miljarden transfers????

  Ze zijn het Griekse volk helemaal kaal aan het plukken, net als dat ze het NEderlandse volk en het hele Europese volk kaal gaan plukken.

  En geloof maar dat onze pensioenen(net als in Griekenland en Argentinie) eraan gaan de komende jaren, in feite gebeurt dat nu al!!!!!

 3. @J.H
  scherp gezien !! De burgers worden kaal geplukt en het grote stelen ga maar door en door.

 4. @keuleniscool [4]: Het is alleen jammer dat “Kennis” zo duur is… Ik denk dat veel jongeren al voor het studeren afhaken omdat ze niet zoveel schuld willen maken. Vergeten worden ook de gene die niet kunnen studeren omdat ze eenvoudig de skills niet hebben om te studeren. De kenniseconomie is leuk als je er in mee kan komen. Echt belangrijk is dat je goed geschoolde bouwvakkers, metaalbewerkers ed. opleidt. Oh , wacht..Deze halen we uit Polen, hoeven we daar niet meer in te investeren..

 5. @keuleniscool [7]:
  Het nuttigen van kennis is, het verwerven van inzicht.
  Dat zou kannibalisme kunnen zijn.
  Jou willen ze zo af en toe toch ook wel op vreten?
  Met door bijtertjes moet je oppassen.

 6. @Peter [1]: salarissen omlaag is net zo eenvoudig als de munt devalueren waarin die salarissen genoteerd zijn. Dat laatste is alleen winstgevend voor de roverheid en het eerste niet.

Comments are closed.