Goed nieuws was te vinden op FOK!. Een aantal grote zorgverzekeraars heeft besloten om de vergoedingen voor tandheelkundige behandelingen te verhogen. Immers, klagende klanten zijn slecht voor de zaken en dat kan je je als marktpartij niet permitteren.

De rooien schreeuwden moord en brand toen de tandartstarieven werden vrijgegeven. Niet gehinderd door van staatswege opgelegde maximumprijzen konden zij de prijzen voor hun noodzakelijke behandelingen tot ongekende hoogten doen stijgen. En aangezien eenieder die minstens één tand heeft tandheelkundige zorg nodig heeft zouden patienten eenvoudig uitgeperst kunnen worden. De rooien laten dat voorrecht liever aan de staat, die zijn tarieven naar believen kan verhogen zonder daarvoor enige tegenprestatie te leveren.

Het is allemaal niet zo dramatisch afgelopen als de rooien voorspelden. Tussen patient en behandelaar zit tenslotte altijd nog een verzekeraar. Een tandarts die zijn tarieven te ver ophoogt zal zijn patienten op kosten jagen omdat verzekeraars zullen weigeren exhorbitante bedragen te vergoeden. Verzekeraars die dat wel doen zullen hun premie moeten ophogen en hun klanten kunnen eenvoudigweg overstappen nar een concurrerende zorgverzekeraar. Waarschijnlijk zal er voor elke behandeling een soort van maximumtarief gaan gelden hetgeen wordt bepaald door het bedrag dat zorgverzekeraars ervoor willen vergoeden. Een tandarts die daar met zijn tarieven boven gaat zitten zal zijn eigen patienten op kosten jagen. Tenzij hij een aanzienlijke meerwaarde kan bieden ten opzichte van een collega zal de patient ergens anders heen gaan. Natuurlijk kan een patient een voorkeur hebben voor een tandartsstoel met zijden kussens en vergulde tandsteenhaakjes en dat mag, mits op eigen kosten natuurlijk. Geen verzekeraar die dat zonder meer zal dekken.

Het vrijgeven van een markt kan natuurlijk met initiele schokken gepaard gaan omdat de tarieven nog niet zijn ‘gesettled’ door de markt. Met de tijd zal dat wel gebeuren. Langdurig een veel te hoge prijs vragen voor je producten kan niemand lang volhouden, behalve een staat.

De rooien hoeven zich dus geen zorgen te maken. De markt en vrije concurrentie beschermen ons tegen buitensporige tarieven, zorgverzekeraars verdelen het risico over grote groepen mensen en houden de kosten binnen de perken. Zuivere marktdruk zal verzekeraars ertoe aanzetten om goede zorg te leveren. Het enige dat de overheid kan doen is zand in de machine strooien.

7 REACTIES

 1. Helaas is de markt nog niet vrijgegeven. We hebben hier een beroepsgroep die aan de ene kant beschermd wordt tegen concurrentie doordat ze een beschermd beroep uitoefenen. Met een instroom van nieuwe tandartsen bepaald door de overheid die immers het aantal studie plekken kan bepalen.

  Aan de andere kant wil deze beroepsgroep dan wel de zegeningen van een vrije markt, het recht op vrije prijsvorming.

  Dit zie ik als een corporatistische oplossing waar de staat de belangen van de tandartsen optimaal aan het beschermen is.
  Pas als dit geen beschermd beroep meer is dan zou ik verhoging van tarieven acceptabel vinden.

  pcrs [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Ratio [1]: idd een beetje het model van de hele medische sector. Met diploma eisen het aantal toetreders beperken en dan ook nog een numerus fixes op de opleiding van nieuwe medici.

 3. @Hub Jongen [3]:
  Dit truukje werkt heel goed overigens. Je noemt het privatiseren en wat blijft hangen, is dat privatiseren niet werkt.
  Ik hoorde laatst ook iemand belastingteruggave afkeuren omdat de overheid het labeltje ‘subsidie’ erop had geplakt. Labeltjes van de overheid worden nooit in twijfel getrokken: de patriot act, no child left behind, economische steun, etc.

 4. Marktwerking in de zorg, wat een onzin, je moet toch verplicht verzekeren? Die verplichting in combinatie met “de eisen” de gesteld worden aan iedereen die zelfs een zorgverzekeraar wil beginnen.

  Alleen het “aanvragen” van een vergunning bij de DNB kost al 40.000 euro.
  http://www.zorgaspect.nl/starten.htm

  Kortom met een garantie van 17 miljoen klanten en een de hoge drempel wat betreft het starten van zorgverzekering maatschapij kan je hier nauwelijks spreken van “marktwerking”

  Niet dat ik voorstander ben van een kapitalistisch zorg systeem maar ten op zichtte van dit systeem zou het een hele verbetering zijn, dit is de zorg variant van het begrip links lullen rechts zakkenvullen.

 5. Ik heb iets vreemds ontdekt waarmee ik heel wat tandartskosten kan besparen.

  Gewoon geen fluoride houdende tandpasta gebruiken en de kans op gaatjes neemt af evenals de gevoeligheid!!!

  Ik eet volop suikerhoudende producten, maar de laatste jaren geen gaatjes meer.

  Nu ben ik een leek, maar logisch nadenkend kom ik tot de conclusie dat de stof fluoride de natuurlijke glazuurlaag te hard maakt waardoor deze broos wordt en er haarscheurtjes in de glazuurlaag ontstaan. Eet je dan veel suiker houdende producten gaat het tussen die haarscheurtjes rotten met gaatjes als gevolg.
  Door geen fluoride meer te gebruiken wordt het gebit minder bros en ontstaan er geen haarscheurtjes meer en kan het ook na het eten van suiker dus niet gaan rotten dankzij de natuurlijke glazuurlaag.

  Ik heb er dan ook een vermoeden van dat tandartsen fluoride aanraden om het gebit ‘sterker’ te maken, maar lees je het op de juiste manier raadt een tandarts dat alleen maar aan om te zorgen dat het gebit dus harder en broser wordt waardoor er sneller gaatjes zullen ontstaan en de tandarts er weer aan kan verdienen, want van alleen maar controleren en niks kunnen ‘repareren’ kan de kachel immers niet branden.

  In de vrije natuur hebben dieren immers ook geen rotte tanden en kiezen. Dieren gebruiken op hetgeen wat door de mens in het oppervlaktewater is terecht gekomen voor de rest geen fluoride en hebben daardoor een sterker gebit.

Comments are closed.