Uit het nieuws van week 11, 2012.

Busongeluk Zwitserland
In de afgelopen week ging het nieuws vooral over het tragische busongeluk in Zwitserland. Helaas zijn ongelukken in het verkeer met dodelijke afloop nog steeds van alledag. In de meeste gevallen gaat het, zoals waarschijnlijk ook met het busongeluk, om een menselijke fout.  

 

Één van de oplossingen hiervoor zal zijn om de menselijke besturing deels of in zijn geheel te vervangen door computerbesturing. Iedere wegbeheerder of eigenaar zal zijn wegennet zo veilig mogelijk willen aanbieden aan de weggebruiker en zal innovativiteit hierin ook ondersteunen. Hoewel het in dit bureaucratisch Nederland en de rest van de wereld nog lang op zich zal laten wachten is in the U.S. state of Nevada al wel een wet gemaakt die het mogelijk maakt om auto’s zonder bestuurder op de openbare weg te laten rijden.

Stop met weggeven fietsen
“De Postcode Loterij moet stoppen met het weggeven van duizenden fietsen als wijkprijs. Dat wil de Bovag, die daarover een brief stuurt naar de loterij.
De brancheorganisatie krijgt klachten van lokale fietsenmakers die in financiële problemen komen omdat klanten een fiets hebben gewonnen.”, NOS

Goed beschouwd is de postcode loterij een concurrent geworden van deze lokale fietsenmakers. Waar de fietsenmaker geld probeert te verdienen door goede kwaliteit en service, probeert de loterij geld te verdienen door gratis fietsen weg te geven. Volgens velen is dat oneerlijk, maar dat is het niet. Zolang er geen sprake is van reguleringen, subsidies of privileges die verleend zijn door de staat is er geen sprake van oneerlijke concurrentie. Uiteindelijk zal diegene die het best aan de vraag van de fietsgebruikers kan voldoen de strijd winnen. De fietsenmaker zal veel flexibeler moeten worden in zijn bedrijfsvoering. Zo kan hij inruilacties houden voor die, kwalitatief toch minder, gratis fietsen of zich tijdelijk meer richten op reparaties in plaats van verkoop. Fietsenmakers die het best tegen dit soort omstandigheden bestand zijn, blijven over en dat komt uiteindelijk de hele maatschappij ten goede.

Orthodontist maakt beugel duurder
“Sinds begin dit jaar mogen mondhygiënisten, orthodontisten en tandartsen zelf hun prijzen vaststellen. Eerder bleek al dat dit experiment met marktwerking tot prijsstijgingen heeft geleid bij tandartsen, maar dat is volgens het FD ook bij orthodontisten het geval.”, NOS

Experiment met marktwerking? Het is jammer om te zien dat deze term keer op keer wordt gebruikt in situaties waar er geen sprake is van marktwerking. Nog erger is het om te zien dat mensen dit soort experimenten aanwijzen als bewijs dat marktwerking niet werkt. Op dit moment hebben orthodontisten en tandartsen een luxe positie op de markt. Er is meer vraag dan aanbod en dat komt, omdat het aanbod door belangenorganisaties via de staat kunstmatig laag wordt gehouden door middel van een numerus fixus op de opleidingen. En dat is niet de enige rede. Er zijn nog tal van andere reguleringen en bepalingen die ervoor zorgen dat de marktwerking in deze branche volledig wordt verstoord.

Ingezonden door Eize

5 REACTIES

 1. -Stop met weggeven fietsen-

  Nu ben je wel een beeeetje kort door de bocht met een fietsenmaker die flexibeler moet worden, natuurlijk. Maar het gaat hier dus om feit dat de complete klantenbestand van een fietsenmaker even nieuwe fietsen krijgt (1 per lot geloof ik, soms hebben hele families allemaal ineens dezelfde nieuwe fiets). Als fietsenmaker kun je hier niet tegenop: je hoeft het komende jaar op geen enkele verkochte fiets meer te rekenen. Onderhoud heb je ook niet meer omdat iedereen ineens een splinternieuwe fiets heeft waar het komende jaar waarschijnlijk niks aan zal mankeren.
  Overleven was ook makkelijker geweest als nederlandse ondernemers, en zeker die in arbeidsintensieve sectoren (zoals fietsenmakers, zeker onderhoud) niet krom moeten liggen voor een eurootje winst, vanwege de torenhoge belasting op arbeid.
  Zo’n bedrijf is ingesteld op een zekere marktvraag en die wordt volledig weggevaagd door zo’n actie. Persoonlijk vind ik het best smakeloos en een klote streek vd loterij maar je kan er natuurlijk weinig tegen doen.
  Dit is duidelijk een geval van makkelijker gezegd dan gedaan en het zou mij benieuwen of een fietsenmakerscollectief succes zou halen bij de rechter. Als libertariër mag je alles doen zolang je geen schade berokkend aan de ander, dit is m.i. wel een erg grijs gebied. Dit is op een achterbakse manier de markt bullyen.
  Al gaat een fietsenmaker failliet dan is er een jaar later natuurlijk weer vraag omdat die fietsen het beginnen te begeven. Maar denk je dat zo’n fietsenmaker dan nog zin heeft?
  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.
  Eize [4] reageerde op deze reactie.

 2. De glasbewassingsbranche is een beter voorbeeld van de vrije marktwerking.Bedreigingen , intimidatie en in het ergste geval lig je onderaan de trap.
  In de tuinbouw wordt bij een beetje te veel concurentie gewoon een handje gif gestrooid.Daar hebben ze geen numerus fixus.

 3. @Reteip [1]:
  “…Als libertariër mag je alles doen zolang je geen schade berokkend aan de ander, dit is m.i. wel een erg grijs gebied.”

  Dat klopt. Schade is een zeer rekbaar bericht. Bvb als mijn vrouw/vriendin me verlaat voor een ander, is er dan iemand die mij schade berokkent? Ik voel dat zelf wel!

  Daarom is de NAP duidelijker, daarin is de grens “geweld initiëren”.

 4. @Reteip [1]:
  Misschien kort door de bocht, maar wel de realiteit. Het zijn zaken die voor kunnen komen in een vrije markt en een groot aanpassingsvermogen zie ik als het enige morele middel daartegen. De concurrent uitschakelen via de rechtbank zie ik juist als oneerlijke concurrentie, tenzij het NAP wordt geschonden.

  Natuurlijk is er een grote kans dat na een dergelijke actie de fietsenmaker failliet gaat en dat de fietsgebruikers tegen de tijd dat ze hun fiets willen vervangen, klagen dat er geen fietsenwinkel meer is. Maar aan de andere kant heeft, door deze actie, een andere fietsenhandelaar meer handel gekregen en 3000 mensen een “gratis” vervoersmiddel verschaft.
  Burnitall [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Eize [4]: ” Natuurlijk is er een grote kans dat na een dergelijke actie de fietsenmaker failliet gaat en dat de fietsgebruikers tegen de tijd dat ze hun fiets willen vervangen, klagen dat er geen fietsenwinkel meer is. Maar aan de andere kant heeft, door deze actie, een andere fietsenhandelaar meer handel gekregen en 3000 mensen een “gratis” vervoersmiddel verschaft. ”

  Nou..dan hoop ook dat deze loterij ook in jouw vakgebied zo iets gaat organiseren.. Laat dan even weten of je er nog zo over denkt, als je op straat staat…

Comments are closed.