In een situatie waar eenieder zijn verstand heeft verloren is de rationele mens verworden tot de excentrieke curiositeit. Als de gehele wereld een gesticht lijkt te zijn vol irrationele verdwazing, als de overgrote meerderheid gelooft in sprookjes, en het heil van met geweld afgedwongen solidariteit aanhangt, sta je als libertarisch persoon vol verbazing aan de zijlijn. De zon draait om de platte aarde. Zomertijd is nuttig.

Hoe is het in de naam van Bastiat mogelijk dat we nog steeds de klok ritueel een uur vooruitzetten tijdens de zomermaanden? De voordelen van de zomertijd zijn niet wetenschappelijk aangetoond. Voor zover ze er al zouden zijn is het een verschuiving van consumptie patronen. Waarbij de buitenactiviteiten enig economisch voordeel zouden hebben boven andere economische alternatieven als bioscoop bezoek. Het betreft dan een verschuiving van economische bedrijvigheid. De effecten op het energie verbruik zijn niet helder, er zijn zelfs studies die aantonen dat de effecten op het energieverbruik negatief zijn.

In een situatie waar eenieder zijn verstand heeft verloren is de rationele mens verworden tot de excentrieke curiositeit. De zon draait om de platte aarde. Energiebesparing is nastrevenswaardig.

Hoe kunnen we in naam van de opperbaas Hoppe streven naar energiebesparing? Dit is ook zo’n aanname die ons met de paplepel wordt ingegoten. Gij zult niet verspillen! Waarom niet dan, vraag ik u. De gedachte van verspilling van grondstoffen is een walgelijk product van de doemdenkers. Die de eindigheid der grondstoffen prediken. Geef deze mensen de rationele middelvinger die hun verdwazing verdient! Er zijn meer dan genoeg grondstoffen.

Geschiedenis is bevlekt door de collectivistische verdwazing, maar ik geef de pseudo historici de middelvinger die ze verdienen.

De eerste grondstof gebaseerde economie was de vuursteen economie. Die is ten gronde gegaan. Niet doordat alle vuursteen was gedolven maar doordat we het bronstijdperk binnen gingen.

Geschiedenis is bevlekt door de collectivistische verdwazing, maar ik geef de pseudo historici de middelvinger die ze verdienen.

De tweede grondstof gebaseerde economie was het brons tijdperk. De mix van koper en tin bracht ongekende mogelijkheden en welvaart. Dit tijdperk kwam op zijn einde niet doordat alle tin en koper op waren maar doordat we wederom een beter alternatief uitvonden.

Geschiedenis is bevlekt door de collectivistische leugen, maar ik geef de pseudo historici de middelvinger die ze verdienen. Steekt u intussen ook uw vinger op?

De derde grote grondstof gebaseerde welvaartsprong werd mogelijk gemaakt door ijzer. Is alle ijzer intussen op? Neen, geen van de grote economische zegeningen is door grondstof gebrek te gronde gericht. De geschiedenis spreekt duidelijke taal die de door de staat betaalde geschiedenisleraren al dan niet uit domheid verzwijgen. We vonden keer op keer voordat de grondstof te schaars werd iets beters uit.

Ik kan nog enige andere welvaartssprongen behandelen. De beheersing van de windenergie (molens en schepen) bracht ons in de toenmalige 7 provincies de gouden eeuw. Welke niet door een gebrek aan wind is geëindigd. Maar is overgenomen door de Engelsen die later met steenkool de wereld het industriële tijdperk in hebben geleid. Zijn de Engelsen door kolen gebrek verarmd tot de tweede rangs natie die ze nu zijn? Neen, er zijn nog genoeg kolen. Wederom kregen de doemdenkers nul op het rekest. De Verenigde Staten kwamen op en wisten een economie gebaseerd op olie te scheppen.

Zou dan nu voor het eerst in de menselijke geschiedenis de menselijke inventiviteit ons niet tot de volgende fase weten te krijgen voordat de olie en gas voorraden op zijn? Zeer onwaarschijnlijk. De geschiedenis heeft ons een ding geleerd. Malthus en grondstof schaarste zijn de grootste verdwazingen en waanideeën gebleken die de menselijke geest heeft voortgebracht.

Helaas is geschiedenis een vakgebied betaald door de overheid en intussen verworden tot niets meer dan een abjecte spreekbuis der irrationaliteit. Voor zover het al ooit een wetenschap is geweest. De “wetenschap” is maar al te vaak verworden tot een ridicuul residu van wat het ooit is geweest. Als er al wetenschappelijke geschiedkundigen zijn dan dienen ze in het belangrijke klimaat en energie debat deze rationele mening te verkondigen. Die ik zojuist heb verwoord. En de maatschappij te wijzen op het feit dat energie besparing gezien de historie naar alle waarschijnlijkheid een zinloze excercitie is. Gelukkig hebben de vuursteen mensen, de bronsmensen en de ijzertijd mensen zich niet door dit soort onheilsprofeten hun welverdiende penningen laten afnemen. We mogen deze mensen dan als primitief zien omdat ze in diverse goden geloofden, maar de overgrote meerderheid van onze maatschappij gelooft net zo hard in sprookjes. En laat zich daardoor WEL kaalplukken. Wie is er primitief van geest vraag ik u dan?

Beste lezer, zit op, buk voor de irrationaliteit, en spring vanavond door die hoepel, als welopgevoed aapje, en verzet uwer uurwerken………..

9 REACTIES

 1. “grondstof schaarste zijn de grootste verdwazingen en waanideeën gebleken die de menselijke geest heeft voortgebracht”

  Voor de bedenkers niet dacht ik zo!

 2. Als de overheid iedereen zou verplichten één uur eerder op te staan, zou het land te klein zijn; laat ze echter iedereen de klok één uur vooruit zetten, dan doet iedereen dat braaf. Van het “extra uur” overigens, dat het in september oplevert, gaan er weer 20 minuten verloren door al die klokken, die je terug moet zetten.

 3. Zomertijd: een fraaie bezigheidstherapie voor het gewone volk. Goed voor wat vulling op de msm en favouriet koffieautomaatgespreksonderwerp plus een dankbare verklaring voor (al dan niet) psychosomatische klachten. Zoals met bijna alles is er geen logische verklaring voor te vinden maar ‘we’ gaan moedig voorwaarts.

 4. Leuk stuk Ratio, in veel kan ik me vinden. Maar niet in jouw negativisme omtrent zomertijd: ik vind het heerlijk als ik tot half elf door kan werken op de tuin. En denk dan aan Polen, waar het dan om negen uur (zelfde tijd!) al donker is…

  Lotta Fuzz [9] reageerde op deze reactie.

 5. Winter – zomertijd is een goede verschuiving .
  De avonden zijn dan echt langer ,, on prime time ,,

 6. Ik zie geen problemen met de zomertijd, eindelijk wat vaker s’avonds buiten spelen 😀

 7. @Ron Arends

  Je had toch je eigen bedrijf? Wat let je om een uur eerder te beginnen en daarmee ook en uur eerder naar huis te gaan?

 8. De zomertijd is een raadsel, een forcering van het menselijke mechanisme waardoor je ’s zomers denkt een zee van tijd te hebben (onzin) en ’s winters het idee hebt dat het veel te vroeg donker wordt (ook onzin). Zonder zomertijd zou ons gevoel van tijd en misschien ook ons patroon in functioneren geleidelijker, wellicht meer natuurlijk verlopen. Een betere economische drijfveer kan ik me niet bedenken…

  @Ron Arends [5]:

  Eind januari was ik in West-Polen (waar men wat vroeger opstaat dan hier) en zag het daar tot mij grote schrik om 16uur bij onbewolkte lucht al helemaal donker worden. Mijn enige redding zat ‘m in het onmiddellijk aanpassen van mijn eet-patroon: met de locals meedoen, dus warm eten om 15 of 16uur en om 20uur een bammetje. Rond 22uur waren vrijwel alle lichtjes uit en wie zich dan nog op straat begaf, moest dat bekopen met een zware kolendamp-rochel en/of last van z’n ogen.

  Sja, wat betreft brandstoffen om bij warm te blijven weet ik niet zo goed wat ik met het bovenstaande artikel moet. Kool is uit, maakt jou en alles om je heen kapot, doch is een zeer efficiënte warmtebron. Gas is minder ranzig, maar vreet je zuurstof op en straalt minder warmte uit. De norm die ons nu wordt opgelegd, gas gestookte CV, is redelijk efficiënt maar oa. afgezet tegen de kosten van aanleg geen grote vooruitgang. Wat nu? Tot nu toe heb ik nog geen spijt gehad van het investeren in wollen kleding. Maar of dat een zinnige vooruitgang is…?

Comments are closed.