In postmoderne retoriek refereren woorden niet aan concepten, noch aan iets anders dat geworteld is in de realiteit. Het is de dubbele bodem, de insinuaties van de spreker, die moeten worden achterhaald middels ‘close reading’, of ‘deconstructie’. Zo ook moeten we het gifgedicht lezen van Günther Grass. “Was gesagt werden muss” is toepasselijk geschreven in bevrijde prozavorm, zoals het een goed nihilist betaamt.

 

Met alle controverse rondom Grass, die in 2006 en passant bekende dat hij in WOII dienst had gedaan in de Waffen SS (krijgsgevangene doc), zou het geen kwaad kunnen om de oorlog eens ter sprake te brengen. De Nazis waren natuurlijk ontzettende pOmo’s: waarheid was de collectieve groepservaring van de Germaanse stammen, gekoppeld aan een irrationele methode tot kennis – meestal geëxalteerde gevoelens en gesublimeerde passie, waartoe volken zonder Teutoons bloed niet in staat werden geacht. Tezamen met een martiaal slachtoffernarratief, bracht ze dat in staat van oorlog met de rest van de wereld.

Een goed voorbeeld van de pOmo retoriek gebezigd door Grass vinden we in Henryk Broder’s column op Welt Online, “Nicht ganz dicht, aber ein Dichter“:

De waanzin en de misdaden beperkten zich niet tot de holocaust en hielden niet op met de oorlog. Van de 8 miljoen Duitse krijgsgevangenen in Russische handen, hebben maar 2 miljoen het overleefd. De rest is geliquideerd.”

Je hoeft geen gediplomeerde wiskundige te zijn om het sommetje van Grass te volgen: er zijn dus 6 miljoen Duitse soldaten geliquideerd door de Russen.

In werkelijkheid waren ongeveer 3 miljoen Duitse militairen in Russische krijgsgevangenschap, waarvan er 1.1 miljoen bezweken. Maar de realiteit speelt geen rol. Grass beoogt een specifiek getal te bereiken: 6 miljoen, het  Duitse geluksgetal. Zes miljoen dode Joden tegenover zes miljoen dode Duitse krijgsgevangenen, maakt onder de streep nul.

Grass is geen gewone jodenhatende lafaard die zijn antisemitisme verbergt achter een masker van anti-Zionisme. Nadat het gedicht was gepubliceerd liet hij weten dat zijn aantijging bedoeld was als integere kritiek op de regering Netanyahu.

Maar zijn drogredelijke constructies en onoprechte insinuaties zijn erger dan dat! Hij delegitimeert bij voorbaat Israels recht op zelfverdediging: goede Joden zijn dode Joden, blijkbaar. Dit zijn de valse aannames die Grass in het gedicht introduceert (Engelse tekst):
De Iraanse holocaust-ontkennende Laaf, die namens het islamofascistische bewind meermalen openlijk de wens uitsprak dat de Joden de zee in worden gejaagd, wordt door Grass moreel veroordeeld als iemand met een … grote mond! Het enige vrije en welvarende land in het Midden Oosten zet hij op een en dezelfde lijn als het vrouwen onderdrukkende, homo’s ophangende, dissidenten folterende Iran!

Dan is er de claim dat alle kritiek op Joden wordt afgestraft als haat en dat kritiek op Israel daarom moedig is en zeldzaam. Grass is helemaal geen lafaard, hij is een held! Er zijn complete vleugels van de VN (en de media) wiens enige taak het is Israel te monitoren en te bekritiseren, zonodig alleen omdat het bestaat.
Van de negen landen met atoomwapens doorstaan zowel het totalitaire hellehol Noord-Korea als het terroristenbolwerk Pakistan de toets van kritiek. Volgens Grass is het Israel dat een toch al fragile wereldvrede in gevaar brengt als het zichzelf verdedigt. Maar feit is, dat noch de VS noch Israel ooit het plan hebben geopperd om het probleem Iran op te lossen met andere, dan conventionele wapens.

Het is een pacifistische drogreden dat wapens euvel zouden zijn: dat is zoiets als lepels de schuld geven dat je dik wordt. Het is de doeleinden van de mensen die ze gebruiken, om offensieve of defensieve redenen, die goed of slecht zijn.
De atoombommen op Japan, die een einde maakten aan WOII hebben verhinderd dat de keizerlijke oorlogsmachine nog veel meer slachtoffers kon maken aangezien territoriale invasie de laatste optie was. Israel heeft nooit een land aangevallen, tenzij voor zelfverdediging. Israel zelf is vele malen aangevallen.

Wat is de truc die Grass toepast? Hij maakt Iran en Israel twee zijden van een en dezelfde morele munt. Integere kritiek, toch, van Grass?!
Grass heft dan de verwijzende vinger naar zijn eigen land, Duitsland, omdat het een onderzeeër verkocht heeft aan Israel. Foei! Weer zo’n fout wapentuig! Maar feitelijk was Duitsland, tot voor een jaar geleden, de belangrijkste handelspartner van Iran, dit ondanks de sancties die oorlog moeten voorkomen.
Het pOmo pOeem wordt afgesloten met een oplossing die verachtelijk is in zijn valse naïviteit: als beide landen zich nou maar laten monitoren door de beruchte, moreel verwarde VN, komt alles goed. Iran heeft al inspecteurs binnen gelaten, het is dus weer Israel die aan het kortste eind trekt!

Het integrale gedicht van Grass op Stern
Antwoord van Leon de Winter op zijn nieuwe blog, Het Vrije Westen: “Der Günter schenkt den Juden ein Gedicht

—————————————–
Ingezonden door Cassandra Troy

12 REACTIES

 1. meestal is het matige middel off the road klaagwerk op VS wat ik lees, EU uit,gulden terug etc., Staphorst op internet, maar dit stuk is een goed stuk van C.Troy. Waren het er maar 6 miljoen krijgsgevangen geweest die de Russen te pakken hadden gekregen.Ik las eens iets over een Duitse krijgsgevange die terug kwam zijn straat in liep en aan de waslijn bij zijn huis de was van een andere man zag hangen en daarop zelfmoord pleegde, zo lang van huis en dat dit. -:) Hitler had in een roeiboot over kunnen steken naar Engeland, maar hij koos voor operatie Barberossa, was een hele domme klodderschilder,korporaal uit WO I, een schreeuwert die man.

 2. De heer Grass mag schrijven wat hij wil. Hij toont keurig het verval der Duitse (en eigenlijk ook de Europese) cultuur aan en zodoende heeft zijn bestaan nog een functie.

  Indien de elite bestaat uit ambtenaren zal ook de cultuur een langzame dood sterven.

 3. Grappig, dat ik aan de hand van het woordje “der” voor de naam Guenter meteen aannam dat het een artikel zou betreffen geschreven door een Nederlander (waarschijnlijk zat zijn grootvader in het verzet zoals bij iedereen, Nederlanders hebben nooit iets slechts gedaan)

  In het artikel zou dan iemand op semi-intellectuele wijze ging bewijzen dat Gunter Grass niet mag spreken over het conflict israel omdat hij ooit iets onder nazi’s deed. ( Die mensen moeten worden kaltgestellt.)

  Tussen neus en lippen door wordt anti-zionisme weer even gelijkgestemd met lafhartig anti-semitisme (want vanachter een masker).

  Om de massa weer even bij te brengen, we mogen niet kritisch staan tegenover Israel’s ondemocratisch dictatoriaal gedrag, want dan ben je ook een nazi.

  Daarom besloot ik het artikel van Leon op dat moment, maar niet te lezen. Via vrijspreker.nl ben ik in ieder geval in mijn gelijk gesteld over mijn voorbarige aannames. Dank aan vrijspreker.

 4. Afgezien van alle joden-haat onzin is het punt wat hier voor mij wederom aangestipt wordt is de scheve verhouding omtrent commentaar op de holocaust. Dit wordt zelfs vandaag nog als excuus gebruikt door israel om allerhande dingen goed te praten. Bij de gratie (incompetentie?) van de VN hebben zij een ‘eigen’ land gekregen en sindsdien de boel alleen maar aggressief uitgebreid.
  Commentaar op hun beleid mag niet want dan ben je een joden-hater. Elke poging hun acties in perspectief te zetten wordt afgeschoten puur omdat zij zo zielig zouden zijn. Alles behalve.

  keuleniscool [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Reteip [204454]:
  Het woord Holocaust is door de joden beslag op gelegd !
  De joden persten ,middels chantage , banken en regeringen , voor miljarden af . En weet je waar die MILJARDEN naar toe zijn gegaan ? Naar de bewapening van de joden , die nu de hele Arabische wereld terroriseren !
  En andere groepen .zoals Polen , Homo,s Jehova-getuigen , communisten , socialisten , enz In aantal veel meer dan de joden en
  minstens zo erg getraumatiseerd door de Holocaust , vangen niks . Schande !
  In Polen heb ik meermaals gehoord dat in Auswitch meer Polen dan Joden zijn vermoord !
  De joden hebben na de oorlog op het woord Holocaust ,,beslag ,, gelegd,, .
  Andere groepering worden categorisch dood gezwegen .
  En middels een wereld wijde Israel-lobby wordt de hele wereld dagelijks verder geïndoctrineerd ,
  hoe erg de joden geleden hebben .
  Is het U nooit opgevallen dat alle films en boeken over de Holocaust enkel en alleen over joden gaat .
  Heeft U ooit een film gezien , waarin een slechte jood in voorkwam ?
  Ik niet !
  Is het toeval of is het een ,,joden-streek ,, ?
  Het is heden den dage ,, not done ,, om het gedrag van de joden ter discussie te stellen .
  Daarom wordt een analyse van het fenomeen joden- pogroms angstvallig vermeden .
  Pogroms zijn er vele eeuwen geweest en waren alleen op joden van toepassing . Is dit toeval ?
  Maar het woord joden-streken prijkt nog steeds , en voor velen terecht , in de Dikke van Dale .
  Maar als we ons op Israel richten , dan blijkt dat die ,,heilige joden ,, bepaald geen lieverdjes zijn .
  Qua terreur kunnen de Palestijnen er nog een puntje aan zuigen !
  Het aantal vermoorde Palestijnen is minstens 100 x zo veel als de joden .
  Daarom ….alleen eerlijk en gemeend praten is de weg naar vrede .
  p.s.
  ik ben GEEN joden hater ,maar wel voor eerlijkheid en vrede

 6. Volgens sommige revisionisten, waaronder de Amerikaanse Jood David Cole http://www.youtube.com/watch?v=PWCOjOj4RAU zou Grass het aantal dode Duitsers niet eens hoeven te overdrijven om een “evenwicht te bereiken”. 1,1 mln zou volstaan.
  Zelfs volgens de “autoriteiten” zou sinds een goede 20 jaar 3 mln al volstaan (zie video).
  Dat neemt niet weg, dat elk slachtoffer er een te veel is en ik de holocaust verwerpelijk vind. Laat daar geen misverstand over bestaan.
  Anderzijds hoeft ie niet misbruikt te worden om serieuze discussies mee af te stoppen. Ik sluit me dus aan bij de reachtie van Shem en Reteip.

 7. is nu 2012 WOII was einde dan 1945, wordt het geen tijd er eens over te stoppen, de Nazi’s kregen een giga pak slaag , verloren, onnoemelijk veel burger slachtoffers , alleen al alles bij elkaar 6/7 miljoen mensen vermoord in werkkampen en vernietigings kampen in Polen, in Stalin Rusland 40 miljoen doden (schatting) en half Europa in puin. Ik kijk liever naar voren zo langzamerhand.

 8. @CMPT [204459]: Werner von Braun heeft geen 60 jaar gemoraliseerd tegen iedereen die het maar horen wilde. Grass heeft dat wel gedaan en is er nog steeds mee bezig. Er is een woord voor die dubbele standaard: hypocrisie.

  @allen De essentie van de posting is door geen van de reaguurders tot op heden opgepakt. Maar ik vermoed dat eerder sprake is van een vorm van psychologische ontkenning.

  CMPT [12] reageerde op deze reactie.

 9. Wat een hypcriete reactie op het op zich best evenwichtig verhaal van der Gunther. Laten we alle propaganda van zionistische kant eens goed bezien. Kijk eens op de volgende link dan zie je wat voor misleidend and pathlogische leugenaars het Israelische leiderschap is. Vergeet vooral niet Zionisme heeft niets van doen met judaisme. Het is gewoon gekaapte staat opgericht en betaald door de Fam Rotschildt ten behoeve van het eigengewin en de macht. Israel is zeker geen democratie en is niets anders dat een gruwelijke bezetter en landje pikker.

  http://www.israelforum.com/board/showthread.php?10092-Israeli-quotes-about-Palestinians

Comments are closed.