Een reactie van een radioluisteraar viel me op, toen hij mocht reageren in een daarvoor bestemd programma. Zijn reactie ging over de “nieuwe” bezuinigingsplannen…

De beste man was rond de 90 jaar of zo, maar nog helder van geest. En hij begreep maar niet dat hij sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw, al sinds de “regering Colijn” niets anders hoorde dan jaar-in jaar-uit: bezuinigingen. De man had al bijna 80 jaar lang de overheid horen zeggen dat bezuinigingen nodig waren. Elke regeerperiode maar weer. Of het nu links, midden of rechts was die de politieke touwtjes in handen had. Elke keer maar weer hetzelfde: we moeten bezuinigen.

 

De man vroeg zich af wat al die regeringen en bezuinigingen nu verwezenlijkt hadden. En ik vraag het me ook af. En u?

 

Fijn weekeinde,

MMAP

16 REACTIES

 1. Ik word inmiddels een beetje moe van dat woord ‘bezuinigen’. Nederland heeft op misschien een keer na nog nooit bezuinigd! De staatsschuld is imiddels al bijna 500 miljard en nog steeds groeiende!

  Het werkwoord dat het beste past en voortaan gebruikt zou moeten worden is: ROVEN.
  vrijeradikaal [11] reageerde op deze reactie.

 2. @Anno Zijlstra [2]:
  Je hebt helemaal gelijk. We zijn volgens het volkslied al “van Duitschen bloet”, dus Anschluss lijkt me alleen maar positief (lees: minder negatief). We gaan er in elk geval direct met 10% in koopkracht op vooruit.

 3. Die hebben bereikt dat ze steeds meer zijn gaan uitgeven en een steeds grotere schuld zijn aangegaan.

 4. Het is een beetje net als bij wasmiddelen, die zijn ook elke maand vernieuwd…..al heel mijn leven lang als ik de reclame moet geloven….

 5. Bezuinigen is in Den Haag synoniem met de belastingen verhogen. Met bezuinigen wordt bedoeld dat de uitgeven van de overheid gedekt moeten worden en aangezien de overheid in een jaar nooit minder uitgeeft dan het jaar ervoor kan bezuinigen alleen maar meer belasting betekenen.
  Denkt u maar aan Kunduz dan denk ik aan Btw. naar 21%, 1 miljard lastenverhoging in de zorg, accijnzen omhoog, AOW leeftijd omhoog, hypotheekrente aftrek aan banden. Dat zijn geen bezuinigingen, sterker nog de bezuinigingen die uit het Catshuis kwamen of van daarvoor worden teruggedraaid. Ik noem ontwikkelingssamenwerking, btw verhoging op kultuur, verlaging uitgaven milieu. Zelfs in crisistijd kan er niet minder worden uitgegeven.

 6. De SP (deed niet mee met het akkoord, toch?) heeft er ook al op aangedrongen dat nu de inkomenstoets voor bijstandstrekkers van tafel gaat de voorbereidingen daarvan per direct worden stopgezet.

  Je zou eens wat aan fraudebestrijding doen, stel je voor.

  Misbruik wordt beloond.

 7. @probleemkind [1]:

  Bezuinigen ….is dat het zelfde als hervormingen …of ehhh ombuigen…?

  Hoeveel van de termpjes hebben we al niet voorbij zien komen ?

 8. De term “bezuinigen” wordt totaal verkeerd gebruikt als daarmee belastingverhoging mee worden bedoeld.
  Bezuinigen is : minder uitgeven.
  Bezuinigen is niet : de burgers meer geld vragen, zoals een BTW verhoging.
  Geen enkele regering schijnt dit verschil te snappen en het is toch zo simpel. Stop met uitgeven !!!!

  Meneer Storm [14] reageerde op deze reactie.

 9. de overheden hebben genoeg mogelijkheden om te bezuinigen, heel veel controlerende taken worden heden ten dage uitbesteed aan ingenieursbureau en er zijn ook handige ambtenaren die een eigen bedrijf starten en die dan voor de gemeenten controles doen, en dan een heel lang rapport op stellen met daarbij een vette rekening, als men zo graag wil bezuinigen dan is hier een punt

Comments are closed.