1 april 2012. De meesten onder ons hebben hun belastingaangifte ingeleverd. Samen met mijn vriendin haalde ik een paar grijpstuivers op. Zoals in veel huishoudens heerst er blijdschap: “Wat gaan we doen met dit geld?”. Dat is de vraag die de komende weken ongetwijfeld weer veel gehoord zal zijn op feesten en partijen. Net als eind juni. Als het geld daadwerkelijk gestort is.

Veel mensen zeggen dan eufemistisch: “We krijgen dit jaar geld van de belasting”; Ze zien het als cadeautje. Ik heb mezelf ook betrapt op dat blije gevoel: ik woon in een drive-in woning en de buren hebben een balkon en wij niet. Dat doel is nu dus haalbaar geworden en daarom zijn wij blij. Toch knaagt er iets.

De meeste Nederlanders zijn zich niet bewust van het feit dat er duizenden euro’s door hun werkgevers zijn afgedragen. Geld dat feitelijk vruchten van hun arbeid is, niet dat van een grijpgrage staat. Ze begrijpen dan ook niet dat een teruggaaf niets anders is dan een bekentenis van de roverheid dat er te veel is geroofd. Een sigaar uit eigen doos dus.

Libertariërs beschouwen zichzelf als slachtoffer van deze nationale roofoverval. Het is daarom een ieders plicht om (binnen de grenzen van de wet) zoveel mogelijk geld “terug’ te halen.

4 REACTIES

 1. Mensen zijn gek op spaarpotjes waar we zelf niet over kunnen beschikken voor :
  1 een bepaalde tijd.
  2 alleen aan het doel kan worden besteed waarvoor het potje bedoeld was.

  Dit is een reden waardoor veel mensen blij zijn met hun teruggave van de belasting ook al is het een hele dure sigaar uit eigen doos.

  of

  Dure verzekeringen nemen die eigenlijk alleen maar dure spaarpotjes zijn.
  Verzekeringen zoals voor begrafenis, tandarts en een cv-ketel zijn hier een goed voorbeeld van. Je betaald alles immers zelf met (heel veel) rente of extra kosten.

  of

  Zegeltjes plakken (Nederlanders zijn er gek op)

  Kennelijk is men niet in staat of heeft men niet de discipline om dit zelf aan de kant te leggen zonder er aan te komen of met potjes te gaan schuiven. (verleidingen)

  Het is wel mogelijk, want anderen doen het ook voor je.
  Is de verantwoording te groot voor veel mensen?

  Dit zou heel erg jammer zijn, want meer vrijheid is ook meer verantwoording.

  Zijn mensen zo afhankelijk, dat ze verantwoording en discipline afkopen, is het een luxe, zodat men zelf nergens meer om hoeft te denken of gewoon luiheid?

  Het verschil:

  Bij bedrijven kies je er zelf voor en bij de overheid (belastingteruggave) niet.

  Overeenkomt:
  Het is in beide gevallen je eigen geld.(zoals artikel aangeeft)

  Mensen kunnen niet met geld omgaan, helemaal niet met iemand anders zijn geld (overheid).
  Dit ook de reden dat we nu in een crisis zitten, doordat we jarenlang boven onze stand leefden.

  Zo blij zijn als een kind met een “cadeau” van je eigen geld
  bewijst dit nog eens.

 2. Het “krijgen” van de belastingen bewijst ook dat het systeem kennelijk zo ingewikkeld is, dat het moeilijk is om het juiste geëist bedrag af te dragen. Bovendien dat veel mensen bang zijn om Big Brother boos te maken en geneigd zijn uit veiligheid te veel af te dragen.
  En als dan geld terug komt zijn ze blij met die lieve BB.

 3. Een artikel als dit moet al in februari op de site komen. Zo kan er in de reacties gediscussieerd worden hoe men de belasting kan tillen. Zonder huis (huren), kerngezond, een doodgewone baan en met de studie achter de rug heb je namelijk geen enkele manier om ook maar een cent te heroveren op die klootviolen.

  Meneer Storm [4] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.