Afgelopen vrijdag kwam Peking’s Nationaal Statistiek Bureau met de cijfers van de Chinese economie. 8,1 % zou de economische groei geweest zijn in het afgelopen kwartaal tegen 8,9 % in 2011. Daarmee had het eerste kwartaal van 2012 de laagste groei in 11 kwartalen. De werkelijkheid is echter veel grimmiger. China’s officiële cijfers worden door ijverige lokale partijkameraden bijeen geharkt en stevig aangedikt. Om vervolgens dezelfde behandeling in de hoofdstad te krijgen.

In maart gaat de Chinese economie traditioneel altijd beter omdat dan de lange nieuwjaarsvakantie afgelopen is en (bijna) iedereen weer hard aan ’t werk gaat. Maar dit jaar was de opleving in maart zwakker dan in voorgaande jaren.

In de maanden januari – februari daalde het aantal nieuwe leningen met -8,2 %.  En de import steeg met slechts 5,3 %. De import van olie daalde in maart zelfs met -5,8%, koper met -4,6 % en ijzererts met -3,2 %.  Het is dat de Chinese overheid aan voorraadopbouw doet anders waren de cijfers nog slechter geweest.

Een andere indicatie is het verbruik van electriciteit. Die is jarenlang enorm gestegen. Maar in maart bedroeg de groei slechts 7,2 % en was daarmee de laagste voor een vakantievrije maand in een jaar. De verkoop van onroerend goed daalde -14,6 % in het eerste kwartaal t.o.v. 2011. De autoverkoop daalde met -1,8 % en vrachtwagens zelfs met -10,8 %. Het laatste wil zeggen dat de algehele economische activiteit zal afnemen in de komende maanden.

Al met al is het zeer onwaarschijnlijk dat de Chinese economie ook maar in de buurt van die 8,1 % komt. Al houden financiële ‘experts’ als bijvoorbeeld Ting Lu van Bank of America Merrill Lynch dit stug vol.

De Chinese economie groeide sterk gedurende midden jaren 80 tot midden 90 totdat de Aziatische Tijgercrisis uitbrak in 1997 waarbij kleinere Zuid Oost Aziatische landen bijna kopje onder gingen in de schuldenberg. China groeide daarna een 6 jaar tussen de 7,6 en 9% voordat ze een nieuwe aanloop namen, gefinancieerd door ‘makkelijk’ zeepbelgeld.

China is aan het veranderen. Het is niet meer ’s werelds goedkoopste arbeidsplaats. De bevolking vergrijst en de lonen stijgen snel. De gemiddelde salarissen zijn gelijk aan die van de VS in 1970 en aan de oostkust ligt het gemiddelde inkomen op 20.000 dollar per jaar.

Naast de economische groeicijfers heeft China een financieel systeem dat op drijfzand lijkt gebouwd. De staat / communistische partij is almachtig en controleert het overgrote deel van het bedrijfsleven. De Chinese Volksbank (hefboomeffect 1.233 tot 1) koopt alle (oninbare) schulden op met als resultaat zombiebanken, doorwoekerende (eigenlijk failliete) instellingen en partijvrienden-bedrijven die kapitaal verbranden.

De geldhoeveelheid groeide met 13,5 % (augustus 2011) terwijl de prijs van ’t volksvoedsel varkensvlees met meer dan 45 % steeg. De Chinese overheid claimde een prijsstijging van 6,2 % maar de voedselprijzen stegen met 13,4 %.

Onder het rode tapijt van economische groeicijfers huist een veelkoppige draak van schulden, corruptie, mismanagement en een structureel desastreus staatssysteem. De vraag is niet of maar wanneer die tevoorschijn komt.

“State interference in economic life, which calls itself ‘economic policy’ has done nothing but destroy economic life,” schreef Ludwig von Mises.

5 REACTIES

 1. Dit doet mij heel hard denke aan de grote “successen” uit de tijd van de communistische Sovjet Unie.

  (en grote kans straks weer voor de collectivistische EUSSR.)

 2. De vergelijking met de ussr gaat denk ik mank.Destijds nooit de schappen vol zien liggen met sovjetproducten. Er is onmiskenbaar een gigantische groei geweest in China dat zijn niet allemaal leugens. Harde landing komt er denk ik wel. net als in1929 in de vs. goed instapmoment. Hopelijk geen langgerekt Japan drama.

 3. Het financieel systeem is niet op drijfzand gebouwd, de Chinese regering drukt zijn eigen geld (Yuan) leent aan zichzelf en betaald rente aan zichzelf.
  Van wie leent de NL overheid ?
  Waar is het goud van NL ?
  Aan wie betalen wij rente ?
  Wie is de BIS?
  China is 100% transparanter dan NL

  pcrs [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Jhon [4]: ook daar hebben een centrale bank die zogenaamd onafhankelijk is van de roverheid, maar verdacht veel overheidsschuld opkoopt, maar die beschermd wordt door overheidsgeweld.
  Als je denkt dat je rijk kan worden door zelf geld te drukken het aan jezelf te lenen en aan jezelf rente te betalen, dan ben je de hedendaagse Baron van Munchhausen die zich aan zijn eigen haren uit het moeras trok.

Comments are closed.