Een nieuwe rubriek. Vraag het Ratio. Vandaag deze ingezonden vraag van Marius Beek: Ik wordt toch zo moe van de aandelen beurs. Soms gaat ie omhoog en worden de rijken rijker. Soms gaat ie omlaag en moeten de armen de crisis betalen. Is er geen oplossing? Kan dit niet beter geregeld worden?

Ratio: het is iedere betrokkene volkomen duidelijk dat de aandelen beurzen een volgend aandachtsgebeid van beleidsintensivering zullen worden. Hier heerst tot op zekere hoogte nog de waan van de markt als ik me zo mag uitdrukken. Met alle nadelige consequenties van dien. De overheden hebben echter gemeend als eerste doelwit de valuta’s in handen te krijgen. Dit proces heeft een eeuw geduurd maar er is victorie. De valuta’s zijn getemd. We hebben de goudstandaard doorbroken, de burger heeft thans slechts beschikking over papier geld en electronisch geld. In hoge mate gereguleerd door de staat. Waar in de EU langere tijd nog aparte valuta waren die concurrentie tussen landen toestond hebben wij, de bureaucraten gemeend eerst deze onevenwichtigheid te moeten aanpakken. Het resultaat, de euro, stemt vanuit ambtelijk oogpunt zeer tevreden. We zijn daardoor thans en zeker in de nabije toekomst, veel beter in staat de EU plan economie te realiseren.

Om terug te keren op de vraag. Het beleidsmiddel dat gebruikt is om de valuta’s te temmen kan enigszins gemodificeerd ook worden gebruikt door overheden om de aandelen beurs te gaan beheersen. We zetten een centraal onafhankelijk effecten kantoor op waar de aandelen van beursgenoteerde bedrijven worden ingeleverd. Dit kantoor geeft net zoals de centrale bank in het verleden met goud deed met de onderliggende aandelen als dekking certificaten van aandelen uit. In de eerste maanden kan men voor de certificaten nog aandelen krijgen, echter dat wordt al snel beperkt tot andere landelijke centrale effecten kantoren. Die onderling nog wel de oorspronkelijke aandelen kunnen verkrijgen tegen inlevering van certificaten. De daadwerkelijke handel in certificaten gebeurt nog steeds op de beurs door marktpartijen. De marktpartijen, de effecten makelaars zijn echter sterk verbonden met het centrale landelijk certificaten bureau dat onder andere de vergunningen regelt om in de branche actief te zijn. Grote hoeveelheden certificaten worden centraal aangehouden en kunnen op de markt worden gebracht indien nodig. Indien de prijzen dreigen te dalen dan kan de landelijke certificaatorganisatie beslissen dat er door de bedrijven een bepaald dividend wordt uitgekeerd met als doel koerssteun. De bedrijven dienen hier hun sociale verantwoording te nemen en indien en koersdaling dreigt het door de centrale organisatie vastgestelde dividend in contanten op te brengen. Door dit mechanisme zullen de bedrijven, en niet de ondergepriviligeerden, de kosten van een crisis dragen.

Na een aantal jaren gaat ook het aandelen loket tussen de certificaten organisaties onderling dicht en handelt iedereen in certificaten. Om de welvaart te doen stijgen zal na een oorspronkelijke 1 op 1 verhouding, 1 aandeel is 1 certificaat, deze verhouding opgerekt gaan worden. Als het goed gaat met het bedrijfsleven en de koersen te hard dreigen op te lopen dan worden meer certificaten uitgegeven. Ook indien het wenselijk is vanuit macro economisch oogpunt om meer certificaten uit te geven teneinde zo bepaalde macro economische doelstellingen te halen is het mogelijk dat het landelijke certificaten organisatie geheel autonoom zonder overheidsdruk besluit de certificaten stroom te doen toenemen. Een autonome toename van het aantal certificaten van 3 procent per jaar wordt als een acceptabele groei gezien.

Doordat ook de handel in derivaten, de van de certificaten afgeleide waardes, via de nationale effecten organisaties gaat lopen wordt leverage mogelijk. Door de burger en de belegger in de waan te laten dat de certificaatsontwaarding door toename van het aantal certificaten maar een paar procent is, maar in de praktijk duidelijk meer, is een bijna onuitdroogbare bron van welvaart geschapen. Gezien de ervaringen met de centrale banken zal de overheid hier nog wel een paar decennia op kunnen drijven voordat de burgers het principe door hebben.

Fusies blijven nog steeds mogelijk maar moeten geciviliseerd binnen de vergaderkamer met businesscases worden onderbouwd waarna het centrale effecten kantoor de fusie dan wel overname kan goedkeuren. Dit resulteert dus niet langer in smakeloze taferelen op de beurs. Een klein bedrijf met een businessplan dat nevendoelstellingen als milieu en werkgelegenheid hoog in het vaandel heeft staan kan op deze manier een moreel inferieur veel groter bedrijf overnemen. De centrale certificaat uitgevende organisatie beslist dat de fusie doorgang vindt en de certificaten van het overgenomen bedrijf worden ingewisseld. In feite heel simpel. De moreel superieure organisaties zullen op deze manier in nauwe samenwerking met de certificaten organisaties de economie naar een hoger planniveau tillen. Het koude kapitalisme is dan voorgoed ingeruild voor een Rijnlands model plus.

Op deze manier kunnen overheden dus nog enkele decennia overleven en kunnen de aandelen markten getemd worden. Win – win situatie dus.

 

(totdat ook dit geld op is)

8 REACTIES

  1. zo werkt het gewoon gaat het goed stijgen de aandelen zo niet dalen ze, wie aandelen koopt loopt het risico dat het goed of slecht gaat, wie bang is om wat te verliezen moet niet in de aandelen business . Socialisten kunnen er lange verhalen over houden zie ik.

  2. De dagelijkse wisselende beurs berichten maken dat als er winst gemaakt wordt er een jubeltoon is en bij verlies huilen ze en willen banken en pensionfondsen meer dekking van de aandeelhouders.
    Er is geen stabiliteit op korte termijn maar op langere termijn, tenminste als je geduld hebt. Daarom vind ik deze handel ongeschikt voor mij.

  3. ik hoor ze wel eens oreren:” mijn bankman zei” en dat is een goser die in een Vinex wijkt woont, houdoe, ik luister alleen naar rijke mensen, die weten meer dan Jan van de Bank modaal. Aandelen is leuke handel als je voorkennis hebt .(vriendje die meer weet die in het bestuur zit van een beursgenoteerde onderneming)

  4. Rich people get very upset when there money is not “growing”, despite the fact money does not actually “grow” they belief that if you have enough money it will magically grow, when the magic does not happen they will change the game to suet their needs.

    Problems arise when those who aspire to become rich get suckered into the whole “growing your money” religion, something for nothing does not work, most of us on vrijspreker understand that money is only a “token” and that the actual “value” is in the goods and services that are provided, and still many do not understand that the implications of “passive” investing, you play the game your either exploiting others or others are exploiting you – either way “the game” is being played at the expensive of many other people, people who do not have the means to even play the game.

    Sorry, maar is makkelijker op zijn engels.

  5. Laat ik nou toch altijd gedacht hebben,
    als de beurzen kelderen, ook de rijken wat armer worden.
    Ik ken een ex-rijkert die nu weer in een Vinexwijk woont door juist die beurzen.
    Niet dat ik hem dat gun, want het was en is nog altijd een aardig mens.
    Maar rijkerts kunnen zo wel degelijk armerts worden is mij ooit gewaarschuwd.
    Beurzen hebben genen van een loterij is me verteld.

    Igor [6] reageerde op deze reactie.

  6. ik ken iemand in een plaats in het Westen des lands die rijk werd met speculatie, hij werkte voor de ********bank op de beurs, hij kocht zlef prive aandelen, vond daarna dat dat fonds kanrijk was en als de koers steeg verkocht hij weer, zijn bank inkomen was eigenlijk pocket money, hield hij 35 jaar vol,meeste geld is NL uit. De kunst is er niet naar te gaan leven en niet over te spreken,ik zeg dus verder niets.

  7. @Igor [6]:

    Nou Igor, hij woonde voorheen in een pand waar je eerst er wat minuten over deed eer je zijn oprijlaan achter de rug had.
    En waarschijnlijk had hij alles van zijn voorouders ge-erfd.
    Als hij helemaal niks gedaan had, was hij mogelijk nu veel rijker geweest.
    Kijken hoe het gras groeit dus, dat is niet zelden wijzer.
    Maar volgens “kenners” was het een echte beursgoeroe.
    Maar ook goeroe’s slaan de plank dus wel eens flink mis lijkt me.
    En echt arm is hij nu nog niet, maar zijn oprijlaan is een meter of drie lang op dit moment.
    Overal wordt gesnoefd van al die kennis die je zou moeten hebben, en dat is nodig, maar geluk doet het beter.
    In Duitsland was deze week ook een grootkapitalist op de TV. waar door die beurs zijn vermogen gedecimeerd blijkt te zijn.
    Maar net waar men zijn geld instak, zo blijkt steeds maar weer.
    En naar welke advieskletsmajoor je je oren laat hangen.
    En welke goudenbergen belovers je volgt.
    Je brood beleggen met kaas, dat is nog het veiligste als alles al tot in de hemel is gestegen.
    Simpelen denken dat alleen stijgen van de waardes mogelijk is, dat is dus duidelijk ontkracht, dat misverstand.

Comments are closed.