Volgens een bericht van de NOS, eergisteren op 19 april, gaat de AFM (Autoriteit Financiële Markten) u adviseren. Om op te passen met beleggen in goud. Dat is natuurlijk heel fijn, dat deze instantie ons komt waarschuwen. Maar toch….

…Toch heb ik daar wat opmerkingen en vragen bij. Om te beginnen eerst maar even de bronvermelding: http://nos.nl/artikel/364016-afm-pas-op-met-beleggen-in-goud.html

De AFM wil u waarschuwen tegen beleggen in edelmetalen bij malafide aanbieders. U wordt aangeraden om vooraf even te kijken of de aanbieder lid is van het AFM-clubje (ofwel: een vergunning van het AFM heeft), danwel vrijgesteld is van een vergunning.

De AFM adviseert u dus, om uitsluitend te beleggen bij aanbieders die door hen gecontroleerd zijn/worden.

Dan denk ik meteen: “Waar haalt de AFM de arrogantie vandaan om zich die houding aan te meten?” Vooral omdat dit orgaan wél andere instanties vergunningen heeft verleend (of controleert/controleerde) die kwistig met pensioengelden, spaargelden en andere financiële constructies bezig zijn geweest en waarbij al die aanbieders de laatste jaren alleen maar bewezen hebben absoluut niet goed met UW geld te zijn omgegaan. Derhalve is de AFM in mijn ogen een uiterst incompetent controle-orgaan.

En als bijzaak denk ik: “Waaraan verdient de AFM haar Autoriteit, zoals zij zichzelf noemt?” Ik weet niet hoe het met u zit, maar mij is nooit gevraagd of ik die autoriteit erken (en dat doe ik dan ook niet, gezien haar staat van dienst).

Zeker gezien de eigen omschrijving, op haar eigen website ( http://www.afm.nl/nl/over-afm.aspx ), waarin zij zich onafhankelijk verklaard…. Maar wél verbonden is met de overheid, specifiek met de minister van Financiën. Lekker onafhankelijk, dit staaltje corporatisme in optima forma.

De AFM is een enge club waarvan ik de adviezen toch liever zélf onderzoek en mijn eigen plannen trek.

Beleggen in edelmetaal op papier (of ander papier) doe ik sowieso niet, omdat ik dat niet vertrouw gezien de “cijfers uit het verleden, die geen garanties bieden voor de toekomst”. Bovendien zit er op papiergoud (dus beleggen in aandelen goud) een hefboom, ook wel “leverage” genoemd, van 1:50 tot soms wel 1:100. Die hefboom betekent, dat bij een hefboom van 1 op 50 er dus van iedere 50 kilogram goudaandelen er in werkelijkheid maar 1 kg goud bestaat. Hét trucje om mensen te belazeren en dit maakt de waarde van zo’n aandeel waardeloos, want het is na aankoop direct nog maar 2% waard van uw ingelegde geld (bij die leverage van 1 op 50). Het papiergoud is het verkopen van vertrouwen, niet van waarde.

Nét zo waardeloos als de intrinsieke waarde van een biljet van € 50,- dat in werkelijkheid maar 8 cent kost. Als u dan bedenkt dat de biljetten gedrukt worden op basis van vertrouwen en schulden en rente, maakt de overheid met elk biljet dus € 49,92 rendement. Zó werkt valsemunterij dus ook, alleen als een overheid het doet is het opeens legaal.

 

Wat dan wél te doen? Een idee:

Ik bescherm mijn koopkracht door middel van het kopen van fysiek goud in eigen bezit en ik speculeer door middel van het kopen van fysiek zilver in eigen bezit. Geen box-3 vermogen en voorlopig is mijn pensioen (mijn goud) het laatste anderhalf jaar al met zo’n 17% gestegen. Dat kunnen de pensioenfondsen, met AFM-goedkeuring u nog niet echt bieden.

Mijn zilver koop ik hoofdzakelijk als speculatie en in mindere mate als koopkrachtbehoud. Als speculatie, omdat de zilver/goud ratio ontzettend scheefgetrokken (1:50 tot 1:52) is en ik gok op een situatie naar voorheen van een ratio rond de 1:16. Mijn rendement in zilver is nihil, schommelt steeds tussen de -5% en +5%, mede door een dure aankoop vorig jaar. Echter, rekenend met WERKELIJKE inflatie (dus niet die van het CPB) scoor ik zelfs met mijn zilver niet eens slecht.

(Beide bovenstaande rendementen gerekend naar de waarde (-loosheid) van de fiatvaluta euro.)

Ik zal niemand dwingen of aanraden hetzelfde te doen, maar ik vraag “onwetenden” en tegenstanders van edelmetaal in ieder geval zich er eens goed in te verdiepen. Misschien wel de best bestede uren voor uw toekomst in jaren. En daar heb ik geen AFM voor nodig, iedereen kan zijn eigen onderzoek verrichten, als men daar tenminste niet te lui en te laks voor is. Maar dat is voer voor een heel ander onderwerp/artikel.

Fijn weekeinde,

MMAP.

7 REACTIES

 1. De AFM is niet te vertrouwen evenals DNB. Beide partijen doen zich voor als overheids orgaan en trachten er voor te zorgen dat u uw centjes blijft stoppen in hun papieren casino dat met zekerheid om zal gaan vallen.

  Koop fysiek goud en zilver en zorg dat de overheid er niet aan kan komen.

  Overnight [3] reageerde op deze reactie.

 2. wist u dat de AFM ook alle grondwettelijke eisen omzeilt?
  Zij heeft wetgevende macht, via richtlijnen en uitvoeringsregels.
  ze heeft opsporende en controlerende macht
  en als je in beroep wilt, moet je dat doen bij… de AFM. Dus met die rechtsprekende macht zit het ook wel goed.
  Hoezo trias politica?
  (OK er is nog een college van beroep, maar dan bent u al failliet)

 3. @Hugo [1]: erger nog: vele argelozen zullen onterecht denken dat als er zo’n machtig instituut als de AFM is met 500 man personeel, het wel goed zit met alle financiele aanbiedingen.

 4. Wie in edelmetalen belegt en dat niet fisiek bij zich heeft, heeft niks in bezit.
  Volop mogelijkheden om u om de tuin te leiden.
  En als je gewaarschuwd wordt is het meestal al te laat.
  De TV is vaker eerder met meldingen van misstanden dan alle overheden.
  De Ijslandaffaire toonde dat duidelijk aan.

 5. Ik hoorde laatst van iemand dat het ABP bergen credit default swaps (verzekeringen) had verkocht op die rottende leningen aan Griekenland e.d. Dat leek ze makkelijk geld, zelfs nadat de rot al was ingezet. Dit omdat het APB zeker wist dat de roverheid zou ingrijpen en zou zorgen dat er nooit een default kwam.
  Natuurlijk allemaal met een goedkeuring van de AFM.
  Ook lekker gemakkelijk als je een pensioenfonds van de roverheid runt, om dat te gokken op het feit dat de roverheid wel zorgt dat er geen default komt.
  Uiteindelijk dus wel een default, maar niet eentje die de verzekering triggert. Geweldig, conclusie :koop nooit iets dat de roverheid verkoopt, want als zij er van af willen, dan hebben ze daar een goede reden voor.

 6. Ik ben me pas heel recent gaan verdiepen in de goudmarkt. Als jullie het hebben over goud kopen, bedoelen jullie dan goudmunten of goudbaren? Waarschijnlijk geen juwelen? Hebben jullie tips voor een beginneling?

  MMAP [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Victoria [6]: Even heel kort, Victoria:

  Inderdaad goudbaren en goudmunten. Aan sierraden zitten (voor mij) 2 problemen: het percentage puur goud is niet bijster hoog, omdat de meeste sierraden 14 karaats goud zijn (= 14/24 = 58% zuiver goud) én bovendien betaal je erg veel voor ontwerp en arbeid van de sierraden. Reken maar mee: een gouden damesring bevat hooguit 2,5 gram zuiver goud, dus ongeveer € 120,-. Maar voor zo’n ring betaal je al gauw vele honderden euro’s.

  Goudmunten en goudbaren bevatten meestal 99,99% goud, wat als zuiver goud gezien wordt. Je koopt dan dus echt de intrinsieke waarde en betaalt een klein deel voor de maakkosten.

  Let wel op, bij sommige verkoopwebsites betaal je per levering ook de verzendkosten (verzekerd en aangetekend) en kijk altijd even HOE je het koopt. Met dit laatste doel ik eigenlijk weer op de maakkosten. Als je bijvoorbeeld € 4000,- te besteden hebt, kun je beter 1 baar van 100 gram kopen en geen 2 baren van 50 gram of 5 baren van 20 gram. Per baar betaal je namelijk de maakkosten en bij meerdere baren van klein gewicht ben je dus duurder uit. Maar de prijslijsten op de websites maken dit je al snel duidelijk: rekenmachientje erbij en enkele minuten puzzelen.

  Er zijn vele adressen mogelijk. De bedrijven waar ik goede ervaringen mee heb zijn AmsterdamGold (niet de goedkoopste), Goudpensioen, TheSilverMountain en Doijer & Kalff.

  Een duidelijk en simpel boekje over geld en goud is te koop bij AmsterdamGold: “De komende vlucht uit valuta” van Willem Middelkoop (oprichter en tot enige tijd geleden eigenaar van AmsterdamGold).

Comments are closed.