Wat hebben Democratie, Bouterse, Pasen en Griekenland met elkaar te maken behalve dat Democratie en Pasen in Griekenland zijn uitgevonden. Het werd mij duidelijk toen ik op eerste Paasdag nog eens aan het lijden van de Libertariërs dacht. Ook Libertariërs worden regelmatig aan het democratische kruis genageld: zo van ‘het is democratisch besloten, dus is het goed en je moet verder niet moeilijk doen’.

De beslissing om Bouterse amnestie te verlenen, is democratisch met grote meerderheid genomen. Dus hoe kunnen we daar tegen zijn? De problemen in Griekenland (en in veel andere landen) zijn ontstaan onder/door democratisch gekozen regeringen, dus dan is het toch ‘goed’??

En was Jezus ook niet volgens de hardst roepende menigte, tot het kruis veroordeeld?

Wat ik hier wil stellen is dat wanneer wij als libertariërs in discussie over allerlei onrecht gaan, we vaak als dooddoener (vandaag misschien niet het juiste woord) het tegenargument horen van: ‘het is nu eenmaal democratisch zo besloten’ dus heb je je er maar bij neer te leggen en dus? is het een juist besluit/wet of regel. Dan antwoord ik vaak met het feit dat Hitler ook democratisch was gekozen en is dat dan het eind van de discussie, want zo iets mag je natuurlijk niet zeggen.

Maar nu Bouterse heel democratisch amnestie krijgt, wijs ik er op dat we als libertariërs degenen die zo verontwaardigd zijn over dat Surinaamse besluit, best mogen confronteren/uitleggen dat blijkbaar democratie niet per definitie goed is. Hoe verontwaardiger men is over die amnestie, hoe meer kans u heeft dat het libertarische kwartje valt.

Noem het de dictatuur van de meerderheid of de schoffering van het recht op eigen leven, zodra via democratie individuele rechten worden geschonden, is democratie fout, punt. Ik wil best democratie als het minst slechte systeem zien, maar dan wel met behoud van de rechten van het individu. Dan krijgt een moordenaar zijn rechtmatige straf, hoeft u geen pensioengeld aan een dode Griek te betalen en was Jezus blijven leven.

5 REACTIES

 1. Wat is er mis met democratie?

  Democratie is handig voor de dingen waar we onderling niet uitkomen en toch allemaal belangen in hebben.
  Overlappingen van persoonlijke belangen.

  Denk aan infra en recht.

  Ga nu voor je zelf eens na, wat de democratisch overheid beslist voor je, wat niets meer met dit heeft te doen.

  Democratie gaat al lang niet meer, om overlappende persoonlijke belangen en is veranderd in een machtsmiddel.

  Overnight [3] reageerde op deze reactie.

 2. Wie een moordenaar de hand boven het hoofd wenst te houden is in principe helemaal van het padje.
  Er gonzen geruchten dat die “democraten” in Suriname omgekocht zijn door die vermeende moordenaar.
  Of mogelijk anders wel bedreigd.
  Behalve een mogelijke moordenaar is het ook mogelijk een corrupte staatsbaas.
  Legitimiteit aan dat soort zaken geven is erg ver beneden alle waardigheid.
  Nooit doen dus.
  U schaadt uzelf enorm.

Comments are closed.