Ik heb al eens eerder voetbal als metafoor gebruikt, maar vandaag werd ik twee keer met voetbal geconfronteerd. Eerst viel er een brief van de Ons Oranje in de bus (supportersvereniging Nederlands Elftal) die passe-partouts in de aanbieding deed. En vervolgens verloor mijn eigen cluppie AZ van een kudde sinaasappelboeren.

Jaja, ik hou van voetbal. En daarom ben ik fan van Oranje. Simpelweg vanwege het feit dat daar het neusje van de voetbalzalm in rond loopt. En geef toe: ze kunnen een aardig balletje trappen. Daarom ben ik graag en vaak in het sfeervak te vinden bij thuiswedstrijden. Kan ik schaamteloos meezingen en juichen zonder verwijtende blikken. Zoals gezegd kreeg ik vandaag een brief van Ons Oranje. Met daarin een mogelijkheid om alle thuiswedstrijden te bezoeken van het Nederlands Elftal. Inclusief 3 vriendschappelijke wedstrijden, waaronder Nederland-Duitsland én Nederland-Italië. Tempting…

Iedere voetballiefhebber smult alleen al van het denken aan dergelijke wedstrijden. En iedere Nederlander hééft wat met Nederland-Duitsland. Hoewel onze oosterburen de laatste keer zo ontzettend veel beter waren, dat iedere voetballiefhebber even overwoog zich tot Duitser te nationaliseren. Althans: ik wel. Ik bleef: volgende keer kruisen we de degens opnieuw en wellicht winnen we dan wel van die braadworsten.

Op het EK zitten we in de pool met Duitsland en Portugal. We moeten eerste worden, want de nummer 2 van onze pool treft gegarandeerd de paella-vreters: Spanje. En dan het vooruitzicht om de spaghetti-vreters uit te mogen schakelen… Je ziet: alle maaltijden komen voorbij. Heerlijk ook om lekker nationalistisch te mogen zijn.

Helaas is er de EU
Het belangrijkste wapenfeit dat onze elitaire heerschers aanvoeren is dat er “geen oorlog” is geweest. Maar voetbal is oorlog. Zei Cruijff. En hij heeft gelijk.  En dus zal de EU het plezier van voetbalminnend Europa wel gaan vergallen door interlands te beperken tussen het “nationale Europese Elftal” (niet ontoevallig: NEE) en landen buiten de EU. Weg voetbalplezier. Kan ik ook niet meer foeteren als AZ (door gebrek aan inzet) verliest van een paar sinaasappelboeren.

7 REACTIES

 1. Bratwurst, paella,spaghetti vreters…..

  En de “uit een muur vretende schepseltjes” dan?

 2. ik heb niets met voerbal, alleen………….vorig jaar of het jaar daar voor het WK ineens werd ik ook een soort van Oranje fan, in Bangkok, bij cafe The Green Parrot(owner Dutch) zagen we die wedstrijden, unieke sfeer, het was een mix van dingen, dat NL de eindzege niet kon halen was eigen schuld.
  (verder vind ik dat voetbalclubs de politie zelf moeten betalen op zondag)

  http://www.youtube.com/watch?v=ASyNN-epLFc
  http://www.youtube.com/watch?v=B2bTMWKK45s&feature=relmfu

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  Igor [7] reageerde op deze reactie.

 3. Ron, je bent misschien wel fan, maar je stukje is niet echt top. Ten eerste wordt de uitspraak “voetbal is oorlog” alom toegeschreven aan Rinus Michels:
  http://vorige.nrc.nl/krant/article1861181.ece/Voetbal_is_oorlog_is_wel_degelijk_van_Rinus_Michels
  Ten tweede had het wel een leuke vergelijking geweest tussen voetbal als je was ingegaan op het feit dat de ploegen met de meeste schulden (hoofdzakelijk Spaanse clubs dus) de Europese bekertoernooien domineren. Van de 8 halve finalisten in Europa League en Champions League zijn er 5 Spaans.
  Ten derde speelt de nummer 2 van de groep van Nederland eerst in de kwartfinale tegen de winnaar van de poule van Polen, Griekenland, Rusland en Tsjechië. In de halve finale zou dan inderdaad Spanje opdoemen. Maar of we zover komen is al de vraag en om de beker te winnen zullen we toch Spanje een keer moeten verslaan. Maakt dan niet uit of het in de halve finale of de finale is.
  Tenslotte zal de EU nooit de nationale voetbalploegen opheffen. Want als er één manier is om het volk in beweging te krijgen dan zou het dat wel zijn.

  Ron Arends [6] reageerde op deze reactie.

 4. Voetbal kan voor veel mensen een leuk en onderhoudend schouwspel zijn.
  Maar dat rechtvaardigt niet dat er één cent belastinggeld naar toe gaat.

 5. @Peter [3]:
  Ha, komt de Generaal toch nog eens voorbij. Had het kunnen weten 😀

  Waar ze ook uitkomen: ik ben bang dat het (voor Nederland) een kort EK zal worden. Dat blijkt ook uit de kaartverkoop. Die raken ze aan de straatstenen niet kwijt.

  De woorden “nooit” en “EU” gaan niet echt samen: Zo zou er ook “nooit” één grondwet komen. En zouden ze landen in financiële problemen “nooit” helpen. In de VS is honkbal populair. Daar hebben ze een interne championsleague, de rest is niet van belang.

  En dan die schulden: ik las dat Spanje voornemens is de schulden van de voetbalclubs af te wenden op de belastingbetaler. En dat geld komt weer van… Precies. Om over iets dat “nooit” zal gebeuren te spreken.

Comments are closed.