Buitenlandse firma’s mogen zich straks niet meer op papier in Nederland vestigen vanwege het gunstige belastingklimaat. Daardoor loopt Nederland zo’n anderhalf miljard euro aan belastinginkomsten mis en gaan duizenden banen verloren. Aldus een artikeltje op NU.nl. Vanzelfsprekend stemde SP-Europarlementariër Dennis de Jong voor: Volgens hem kost belastingontduiking Europa jaarlijks zo’n duizend miljard euro.

Typisch SP: Denken dat de economie maakbaar is. Alle belangrijke beslissingen nemen vanuit één centraal politbureau (nu in Brussel) en dan nog denken dat je goed bezig bent ook.

Allereerst is kiezen voor een belastingvriendelijke route geen ontduiking, maar ontwijking. Iets dat volstrekt legaal is. Het is dus beangstigend dat mensen als Dennis de Jong stemrecht hebben, terwijl ze niet eens weten waar ze over praten.

Ten tweede is het voor de grote jongens geen enkel probleem om fysiek een kantoortje te bezitten, waardoor er geen sprake meer is van een postbus. Slechts de “gewone ondernemer” die een tonnetje via Cyprus laat lopen is de klos. Ook de SP is dus in de val getrapt die de grote jongens hebben bedacht: Corporatistische Partij zou een betere naam zijn dus.

Ten derde: Hoe arrogant kun je zijn om te denken dat landen binnen de EU de enige veilige haven zijn voor eerlijk verdiend geld? Wat er nu gaat gebeuren is dat geld naar postbus-BV’s in Dubai, Panama of elders gaat.

Zeg dus maar dag met je handje tegen lokale werkgelegenheid en lokale inkomsten en bereid je maar vast voor op de “noodzakelijke” financiële injectie die Cyprus eerdaags nodig heeft.

Tot slot: Ieder miljard dat de overheid verbrandt, kost iedere Nederlandse inwoner links-, of rechtsom 60 euro. Woon je met z’n vieren in huis? Dan mag je na intreding van deze wet dus 360 euro per jaar extra ophoesten, exclusief uitkeringen van duizenden mensen die werkloos raken.

De EU maakt iedereen arm.

11 REACTIES

 1. Communisten zijn als landrotten die als dank voor het inladen van de schaapachtige runderen in het ruim van het vrachtschip een leuk uniform aankrijgen en elkaar op de trap naar de brug verdringen met fluitjes en hesjes terwijl het slachthuis van de corporatisten aan den einder ligt te lonken.

 2. Het is uiteraard begrijpelijk, dat men vanuit het buitenland dit niet wil. Ons levert het belasting op, maar in het buitenland, waar de activiteiten van de postbus-b.v.’tjes liggen, loopt men die belasting uiteraard mis. Daarnaast leveren deze ‘bedrijven’ geen banen op in Nederland. Als men het heeft over het ‘aantrekkelijke vestigingsklimaat’, vraag ik me vaker af, of men dit niet bedoelt.

  “Allereerst is kiezen voor een belastingvriendelijke route geen ontduiking, maar ontwijking.”

  Dat zegt die ook nergens, daarom heeft hij het over wet- en regelgeving aanpassen. Op het moment, dat deze ingaan, heeft de politiek van deze ontwijking ontduiking gemaakt en kan het aangepakt worden.

  “Het is dus beangstigend dat mensen als Dennis de Jong stemrecht hebben, terwijl ze niet eens weten waar ze over praten.”

  Volgens mij weet hij, gezien het bovenstaande, precies het verschil, wat je in ieder geval kunt afleiden uit zijn handelen. Alleen vrijsprekers denken alles beter te weten en dit zelfs te bereiken door te doen alsof andere idioten zijn.

  “Zeg dus maar dag met je handje tegen lokale werkgelegenheid en lokale inkomsten en bereid je maar vast voor op de “noodzakelijke” financiële injectie die Cyprus eerdaags nodig heeft.”

  Een postbus voldoet niet aan de ARBO-normen, dus daar zal niemand werken. Het werk, dat het eventueel oplevert, heeft geen toegevoegde waarde, want volgens libertarische principes zijn dat verkapte ambtenaren, die door wet- en regelgeving de arbeidsmarkt op komen.

  Ron Arends [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Vilseledd [2]:
  Dat zegt die ook nergens
  Ik heb ook het AD (voorpaginanieuws) er bij gepakt. Proos heeft het over “1000 miljard euro aan belastingontduiking die boven water moet komen”. Hij zegt het dus overduidelijk wel.

  Volgens mij weet hij, gezien het bovenstaande, precies het verschil, wat je in ieder geval kunt afleiden uit zijn handelen.
  Luister niet naar wat ze zeggen, kijk naar wat ze doen.
  Hij zegt onzin en veroorzaakt een kapitaalvlucht uit de EU. Geld dat de burgers weer bij mogen passen. Goed gedaan SP!

  Alleen vrijsprekers denken alles beter te weten en dit zelfs te bereiken door te doen alsof andere idioten zijn.
  SP’ers zijn per definitie idioten, anders word je geen SP’er.

  Het werk, dat het eventueel oplevert, heeft geen toegevoegde waarde, want volgens libertarische principes zijn dat verkapte ambtenaren, die door wet- en regelgeving de arbeidsmarkt op komen.
  Hier ben ik het 100% met je eens. In een libertarische samenleving wordt geen geld geroofd belasting geheven. En zijn accountants ook niet nodig.

  Igor [5] reageerde op deze reactie.

 4. overbodige politici en ambtenaren kosten ons veel meer en EUROPA nog meer

 5. @Ron Arends [3]:

  “Alleen vrijsprekers denken alles beter te weten en dit zelfs te bereiken door te doen alsof andere idioten zijn.”
  “SP’ers zijn per definitie idioten, anders word je geen SP’er.”

  – Hoe verwacht je mensen te overtuigen met die houding? Ongeacht waar mensen in geloven ze bij voorbaat uitmaken voor idioten, daarmee zeg je vooral iets over jezelf.
  Igor [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Igor [5]:
  ^Mede aan Vilse, ik weet niet wie jij allemaal als “vrijspreker” classificeert maar niet iedereen hier over 1 kam scheren, ik sta altijd open voor de mogelijkheid dat ik ongelijk heb, sterker nog discussies zijn eigenlijk alleen zinvol als beide partijen die instelling hebben.

  Vilseledd [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Igor [6]:

  “Wie de schoen past, trekke hem aan,” geldt in deze toch.

  “Ik heb ook het AD (voorpaginanieuws) er bij gepakt. Proos heeft het over “1000 miljard euro aan belastingontduiking die boven water moet komen”. Hij zegt het dus overduidelijk wel.”

  Nou, of iemand daadwerkelijk zegt, wat een journalist daar heeft neergetypt, dat valt nog te bezien. Daar zit vaak nog wel een behoorlijke discrepantie in. Uit het feit, dat de SP’er snapt, dat de wetgeving aangepast moet worden, blijkt, dat hij wel het verschil weet. Misschien gebruikt hij ‘belastingontduiking’ ook als term voor ‘belastingontwijking’, zoals de oude Grieken hetzelfde woord hadden voor ‘liegen’ en ‘zich vergissen’.

  “Het werk, dat het eventueel oplevert, heeft geen toegevoegde waarde, want volgens libertarische principes zijn dat verkapte ambtenaren, die door wet- en regelgeving de arbeidsmarkt op komen.
  Hier ben ik het 100% met je eens. In een libertarische samenleving wordt geen geld geroofd belasting geheven. En zijn accountants ook niet nodig.”

  Dus moet je toch blij zijn, dat dit wettelijk aangepakt wordt.

  Igor [8] reageerde op deze reactie.
  lonelymind [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Vilseledd [7]:
  Ik reageerde alleen op dit deel van jouw reactie:
  “Alleen vrijsprekers denken alles beter te weten en dit zelfs te bereiken door te doen alsof andere idioten zijn.”

  Je reageert waarschijnlijk op een andere reactie ofzo…

 9. @Vilseledd [7]:

  Dus moet je toch blij zijn, dat dit wettelijk aangepakt wordt.

  Wat een onzin. Immers de reden van het bestaan van deze postbus-bedrijfjes wordt niet aangepakt. Deze maatregel is gewoon weer een stap richting afgrond en alleen Lemmingen juichen die toe.

  Het is als met de HRA: die is ooit ingevoerd om complexe en voor de belastingbetaler nadelige ‘hervormingen’ te compenseren. Maar zowel de HRA als de belastingwetgeving in het algemeen zijn gedrochten.

  Ik zou afschaffing van de HRA dus toejuichen, op voorwaarde dat de reden van invoering ook ongedaan gemaakt wordt. En dat laatste zit er dus niet in, zodat een weldenkend iemand onmogelijk de afschaffing van de HRA kan steunen. In de huidige opzet is het namelijk gewoon een lastenverzwaring, een verhoging van het geroofde bedrag.

  Een stap richting afgrond dus, want wéér minder blijft over voor de economie. De burger heeft er immers het geld niet meer voor.

 10. Uiteindelijk is al dit soort gedrag te wijten aan vrije markt beperkende regelgeving.
  In een werkelijk vrije markt is dit gedrag niet nodig/handig.
  Ik durf te wedden dat in Singapore dit soort postbussen niet eens bestaan.
  Het is net als accijns (let ff op SP) te hoog: smokkel.
  Het is voor bedrijven vaak ook een manier van overleven. Of belasting ontwijken, of verhuizen of failliet gaan.
  Bij voldoende faillissementen zal de eerste “plukker”, de belastingdienst, boven verwachting scoren. Alleen zijn er het jaar erop wéér minder bedrijven om te plukken. Deze zullen daarom meer moeten gaan opbrengen om aan de “vraag” te voldoen, waardoor er weer meer bedrijven “ontwijken”, verhuizen of failliet gaan enz enz…
  Heb je honger: Zet een been af en serveer een heerlijke vleesschotel.

  Heeft men werkelijk nog nooit van de Laffer curve gehoord?

 11. Brussel kan van alles zeggen en willen. Ik zit inmiddels een jaar of 30 in deze business en hoor al 30 jaar dat het afgelopen is met de branche. Niets is minder waar. Het Trustbedrijf zal nog heel lang bestaan.

  Nederland gaat in deze crisistijd geen structureel bedrag van € 1,500,000,000 per jaar over boord gooien.

Comments are closed.