De auteurs op Vrijspreker proberen enkele boodschappen te verkondigen. Een boodschap die we wellicht niet voldoende aandacht geven is de negatieve invloed die vanuit democratie uitgaat. Hans Hermann Hoppe heeft hier een schitterend boek over geschreven “Democracy, The God That Failed”. Een aanrader, maar het is wel een paar honderd pagina’s dik en in het niet altijd even toegankelijke Engels van HHH geschreven. Er is echter een alternatief. Een veel dunner boek geschreven door Frank Karsten en Karel Beckman dat ook nog eens in het Nederlands is verschenen.

Van het Nederlandse boek zijn intussen vertalingen gemaakt in het Engels en binnenkort ook in het Duits. De Engelse versie is een succes. Hoppe zelf heeft dit boekje in een dag uitgelezen en beveelt het aan. Dit opent veel deuren en zorgt er onder meer ervoor dat een interview met Frank op LewRockwell is verschenen.

Enige quotes uit het interview op Lew Rockwell:

Frank: Democratie is het tegengestelde van vrijheid, het is bijna inherent aan het democratische proces dat het naar minder vrijheid voert in plaats van naar meer. En democratie is niet iets dat je kan herstellen. Democratie is vanuit zichzelf een fout concept, net als socialisme. De enige manier om het te herstellen is het kapot te maken. Je kan socialisme niet redden door Lenin voor Trotsky in te wisselen of de Russen voor de Cubanen. Je kan democratie niet herstellen door partijfinanciering te reguleren, door criminelen niet te laten stemmen, door de kiesleeftijd te veranderen of door Bush te vervangen door Obama.

Frank: Een goede invalshoek om de politiek te beschouwen is door de politici en de staat als boeren te zien en de burgers als het vee. De boeren (de Republikeinen en de Democraten) hebben inderdaad conflicterende belangen maar niet richting het vee. Alhoewel het vee daar wel van overtuigd is. Beide partijen exploiteren de burgers maar zijn het oneens over wie de miljarden en biljoenen moet verzamelen. Zowel de democraten als de republikeinen hebben de belastingen, uitgaven en schulden sterk verhoogd, en vallen de burgers en bedrijven lastig met meer en meer wetgeving. Terwijl beiden regelmatig claimen de overheid te zullen afslanken.

Frank: Een argument voor democratie is dat er een vredige overdracht van macht is. Dit is inderdaad een van de weinige voordelen van democratie …. Maar het is een vredige overdracht tussen tyrannen. Democratie is als een oorlog tegen de minderheid en eigenlijk tegen de mensen zelf aangezien veel zaken plaats vinden in een democratie die maar erg weinig burgers wensen, maar die de special interest groepen wel willen.

Lees hier het hele interview, of beter nog, koop het boek en lees dat. De inleiding kunt u alvast gratis hier downloaden. Een recensie op Vrijspreker vindt u hier.

36 REACTIES

 1. @Romee [28]: Laten we een conflict met een erfscheiding als voorbeeld nemen. (komt heel veel voor in NL). Je hebt toch een onafhankelijk orgaan nodig om dit om te lossen? (kadaster). Wie beheert dit en op wie zijn kosten of hoe los je het anders op?

  Stel, je hebt een projectontwikkelaar die een wijkje bouwt. Alles wordt opgemeten, gebouwd en opgeleverd. De meetrapportages, aktes en gedetailleerde plattegronden worden aan een notaris overhandigd en in geval van twijfel kunnen er private arbiters benoemd worden.

  Klaar. Komt geen overheid aan te pas! Kadaster is niet nodig!
  Het streven naar een maatschappij met een kleinere overheid is realistisch Eens, je moet het stapje voor stapje doen en pas op het moment dat de bevolking er klaar voor is. Echter de stip aan de horizon is voor mij toch een situatie met een heel kleine overheid. En naar mate we minder en minder overheid hebben komen we wellicht tot de conclusie dat we het laatste beetje overheid ook kunnen opheffen.

  We dienen ons wel bewust te zijn dat democratie betekent dat de verleiding om aan inkomensoverdrachten te gaan doen een te grote is. Dus dat democratie juist uit zichzelf een expansief systeem is dat meer en meer probeert onder controle te krijgen.

  Romee [34] reageerde op deze reactie.

 2. @Igor [31]:
  Books don’t kill people, people kill people. 😛

  @Romee [28]:
  b: Wil je een groot publiek overtuigen van een visie, dan doe je dat, door voorbeelden met korte Nederlandse zinnen.
  Ahh, dus je wilt ons een dienst bewijzen? Ik (en volgens mij ook lonelymind) was onder de indruk dat jij een antwoord op je vraag wilde. Daarom komt het wellicht over dat als je een vraag stelt maar niet geïnteresseerd lijkt in een volledig en duidelijk antwoord, je beroerd bent.

  @Tom [30]:
  Moet je helemaal zelf weten Tom. Als jij wijzer en slimmer wilt worden doe je er echter goed aan om zelfs controversiële standpunten eerlijk te overwegen. Anders ben je gewoon intellectueel oneerlijk tegenover zowel jezelf als anderen.

 3. @Ratio [32]:
  Dus het kadaster heet dan notaris.
  Verschil is dat de ene prive is en de andere overheid.

  Iedereen zou dan zichzelf notaris kunnen benoemen en er is dan geen centrale database van wie wat is en hoe groot.
  Dit lijkt me niet praktisch.

  of

  Mocht er wel eisen aan de functie van een notaris worden gesteld, door wie worden deze dan bepaald en hoe?
  Voor een centrale database geldt hetzelfde.
  Wie beheert deze.

  Als alles bij een notaris(sen) in handen ligt, hoe voorkom je monopoly’s en kartels van notarissen?

  Dit zonder conflicten?

  lonelymind [35] reageerde op deze reactie.
  Ratio [36] reageerde op deze reactie.

 4. @Romee [34]: Als je de moeite had genomen mijn linkje te volgen had je het al begrepen en niet de kostbare vrije tijd van anderen opgeëist omdat je zelf te lui bent om onderzoek te doen.

  Mensen schrijven en reageren hier niet om het wiel opnieuw uit te vinden of om definities en berippen die elders zeer helder zijn uiteengezet nog maar eens over te schrijven of opnieuw uit te leggen

  Wie te lui is om een keer met de muis te klikken om een antwoord te krijgen kan moeilijk de kostbare vrije tijd van anderen opeisen. Zulk gedrag lijkt akelig veel op trollen.

 5. @Romee [34]: Iedereen kan zich dan notaris noemen, echter je zal dan wel zorgen dat je een betrouwbare goedkope notaris treft. Niet zoals nu dat je duizend euro of meer kwijt bent aan een ingevuld Word template bij de aanschaf van een huis. En dat je gelooft dat dit goed is.

  In eerste instantie zou gedacht kunnen worden aan een koppeling met de gemeentelijke pand administratie die dan deels opengesteld wordt voor het publiek / de notarissen. Dus in een overgangs situatie zou er best wel een centrale database kunnen zijn.

  De markt bepaalt welke eisen aan notarissen worden gesteld door de succesvolle notarissen te belonen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat hypotheekverstrekkers deals afsluiten met ketens van notarissen en dat de notariskosten voor een transport akte dalen tot een euro of honderd, tweehonderd. Dan krijg je als burger meteen de notaris er wellicht als extra service gratis gewoon bij je hypotheek. En is het niet meer dan een vervangbare vastlegger van gegevens en niet de semi god die het nu is.

  Een monopolie anders dan door dwang (zoals nu met een staatsmonopolie) is niet slecht. Staatsmonopolies en dwang monopolies zijn slecht, als er een organisatie opstaat, die een superieure service verleent en de facto monopolist wordt, dan is daar niets tegen. Ten koste van een superieure aanbieder moeten niet inferieure aanbieders onder het motto van voorkomen van monopolie in leven gehouden worden.

Comments are closed.