Vandaag in het AD een artikeltje met genoemde kop. De AFM vindt dat mensen met name risico lopen als ze het gele metaal niet op laten sturen, maar in bewaring geven bij de verkoper. Marcel Proos: “Je kunt niet altijd naar een kluis om te zien of jouw goud er ook daadwerkelijk ligt”.

Volgens de beste man is het denkbaar dat de aanbieder helemaal geen goud heeft gekocht voor het betaalde geld. De Autoriteit Financiële Markten onderzoekt daarom een aantal aanbieders die mogelijk onterecht een vergunning hebben.

De best tip die mijnheer Proos kan geven: “Controleer of het bedrijf een vergunning van de AFM heeft”.

Ik heb bovenstaande zo objectief mogelijk samengevat en bewust geen commentaar geleverd. Ik zou zeggen: Kom er maar in!

20 REACTIES

 1. Controleer zorgvuldig of het bedrijf is ingezegend door onze criminele organisatie. Met het sticker der goedkeuring van de organisatie met genieen als Wouter Bos en Jan Kees de Graaier, weet je waar je aan toe bent.
  Als wij er met ons wijwater overheen hebben gezwaaid, is het veilig.
  (belangrijkste kriterium is natuurlijk of ze aan de roverheid al hun klantgegevens doorjokken, zodat wij kunnen blijven afpersen)

 2. Is het de roverheid eigenlijk al bekend waar ‘hun eigen’ goud is? Het zou wel eens kunnen dat er in de VS niets meer in de kluizen ligt of alles 10 keer aan verschillende partijen beloofd is.

 3. leuk, de overheid zegt ons dingen niet te doen die ze zelf wel fout doet.

  Geen goud op een niet te verifieren plek

  Leningen aflossen met nieuwe leningen (herfinancieren)

  Geld weggeven dat je zelf niet hebt en dus moet gaan lenen

  enz

  enz

 4. Laat SBS6 maar naar analogie van de Smaakpolitie de Goudpolitie presenteren; dan weet je, dat de presentator in ieder geval verder gaat dan de onderhavige keuringsdienst.

 5. Alles wat de overheid zegt, moet je met een korreltje gou. uuuh zout nemen.

 6. En vergeet niet dat als een leverancier aangesloten is bij de Roverij Financiele Markten dat die dan ook alle persoonlijke informatie van de afnemers van het goud doorsluizen zodat de burger nogmaals gepakt kan worden wegens het bezit van goud. Stel je voor, burgers die goud bezitten, straks worden ze nog onafhankelijk van de staat! Nee, vooral alles onder controle houden!

  roi [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Ingeborg de Haan [6]:

  Helemaal mee eens met deze reactie want dit kan je beter maar zoveel mogelijk anoniem doen…mochten ze de boel ooit gaan confisqueren zoals Amerika toen, dan weten ze je teminste niet te vinden.En waarom mensen niet gewoon zelf een bankkluis huren voor grotere hoeveelheden heb ik nooit begrepen. Waarschijnlijk omdat ze dan hun goud weer makkelijker kunnen terug verkopen met alle risico’s van dien.

 8. Het schijnt dat de AFM & Jan Kees De Graaijer werken aan
  een wetsvoorstel die het bezit van meer dan 250 gram goud bij
  particulieren strafbaar stelt (ivm sieraden).
  Er komt een overbruggingstermijn waarbij
  particulieren hun goud aan de overheid moeten verkopen tegen door de
  overheid vastgestelde prijzen, die natuurlijk ver onder de marktwaarde zal liggen.

  Overnight [9] reageerde op deze reactie.
  MMAP [11] reageerde op deze reactie.
  Vilseledd [13] reageerde op deze reactie.

 9. @Boomer [8]: dan komt er een premie op niet-geregistreerd goud. Zoals in al die landen waar er vaste wisselkoersen zijn, en kun je op straat de echte waarde krijgen/kopen.

 10. @Boomer [8]:

  Triest, dat het zover zal komen. De Lex Oppia en die gekke Amerikaanse wet op herhaling. Ik wens ze veel succes met de handhaving. Het afnemen van goud stel ik ook strafbaar; er staat namelijk ontoging op. In deze visueel ingestelde wereld zou het dus niet verstandig zijn bij mij goud te komen roven.

 11. De fin. situatie van de Eurolanden en de VS is zo slecht, dat het fiat geldsysteem er onder gaat bezwijken. De instituties doen er alles aan om zelf het goud veilig te stellen, het welk een eminente rol gaat spelen in een op goud geankerd nieuw geld syteem. helaas is het aanbod van fysiek goud veel kleiner dan het aanbod.Goud afgezet tegen het in omloop zijnde fiat geld valt in het niet, dus de echte waarde kan alleen maar hoger.Van daar de manipulaties, om tegen een zo laag mogelijke prijs goud te verwerven. alleen voor de overheden , voorkomen moet worden dat de ogen van de bevolking worden geopend, om te voorkomen dat zij zich massaal op fysiek goud werpen.
  Alles wordt er dus aan gedaan om partikuliere kopers af te remmen.
  mvg

 12. Het grappige is dat als je bij een financieel instituut goud koopt je een stukje papier krijgt en daar het goud tot 100 x geleveraged is. Het goud dat je dus “koopt” bestaat helemaal niet!!!
  Waarom trekt de AFM zijn bek daar niet over open?

 13. Wat mij vooral opviel aan het stuk is dat Proos vertelt dat de bedrijven die een AFM-vergunning hebben onbetrouwbaar zijn, om direct te melden dat je vooral moet kijken of een bedrijf een AFM-vergunning heeft.

  Het riekt verder naar confiscatie: GoldMoney is het betrouwbaarste bedrijf op dit gebied, maar die kregen juist geen AFM-vergunning omdat het goud buiten Nederland bewaard wordt.

  Het bevreemdt me niet dat de overheid ook hier met twee maten meet: het eigen goud ligt ook vooral in het buitenland, maar dan wel op een plek waar audits verboden zijn. Wellicht moet de AFM de vergunning van Fort Knox maar eens controleren 😀

 14. De goede man van de AFM heeft natuurlijk gewoon gelijk. Immers, zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, en over de betrouwbaarheid van de AFM hoeven we het hier niet meer te hebben, toch?

  Projectie heet dat, meen ik…

  pcrs [19] reageerde op deze reactie.

 15. Wat zegt de roverheid dan van mijn Breughel en Van Gogh?

  Als je het hebt over het grote geld zijn kunstwerken hot.

  Voor wie de Tefaf bezocht heeft, en met kritisch oog bekeken’ kunnen yankees en consorten behoorlijk wat grote jongens registreren die niet hard gewerkt hebben voor hun maples.

  Wat doet dat beetje metaal nog als je de transacties op die schaal in de gaten houdt?

Comments are closed.