Dagelijks hoor ik mensen klagen over hun inkomen.  Uiteraard is het altijd te laag.

Als ik de betreffende  persoon dan vraag, hoeveel  zij of hij dan wel nodig zou hebben,  blijkt dat meestal twee keer het verdiende bedrag te zijn. Het maakt   weinig uit, of het inkomen  30.000  of  60.000 per jaar bedraagt.

Het  gewenste bedrag is  bijna altijd   twee  keer zo hoog.

Ik ben met mijn vraag begonnen na door David Friedman tot dit idee gebracht zijn. In een van zijn boeken schrijft namelijk over  dit onderwerp.

Probeer het  ook eens bij uw familie en kennissen!

 

Hugo van Reijen

31 REACTIES

 1. dit is heel logisch,

  de helft wordt gestolen, door de roverheid voor dat het op de rekening staat
  dus feitelijk vertellen de mensen de waarheid.

 2. Je inkomen is volkomen irrelevant, wat je overhoud is veel belangrijker!

  Wil best werken voor €1,- als ik daar 50% van over houd, dan zijn we tevens een lage lonen land Hahaha.

  Jhon

 3. Mijn jaarlijkse inkomen is 2 maal de helft. Van de ene helft steelt de roverheid 52% aan belastingen plus alle andere belastingen en de andere helft loopt via een fiscale constructie en gaat netto het zakje in.

 4. Hmmmm…. De meeste hebben het over rond de 50 % overhouden… Ik denk dat ik ongeveer 27 % aan mezelf en mijn gezin mag besteden na aftrek belastingen , pseudobelastingen en heffingen en woonlasten…

 5. Maar 500 per maand netto meer zou al voldoende zijn om lekker van te leven. het dubbele?? nee dat zou echt extravagant zijn, maar wel welkom!
  Ik onderhoudt in mijn uppie een gezin met vrouw en 2 kinderen.
  En we krijgen 0.0000 terug!

 6. Ach, ik verdien ze nogal gemakkelijk, eerlijk gezegd.
  Ik VERDIEN misschien 40-50 k€ per jaar, maar factureer veel meer. Netto houd ik dus veel meer over, dan ik eigenlijk zou VERDIENEN. Want wat iemand VERDIENT is vaak niet hetzelfde als wat iemand ONTVANGT.

  Mij hoor je dus niet klagen over mijn inkomen. Het zijn de verplichte uitgaven die onder dwang worden uitgevoerd, waar ik over klaag.

  @Anno Zijlstra [7]: Hou toch eens op met je dwingelarij, man. Elk topic hier gaan zitten dwarsvogelen met “dan ga je toch weg uit NL” of nu al 2 keer dezelfde vraag stellen in 1 topic.

  Bovendien, meneer de ex-ambtenaar, kan ik op jouw socialistische vraag de vraag terug stellen: waar komt jouw collectieve gedachte vandaan dat wanneer iemand iets doet, de ander het ook moet doen? Staatsconditionering van toen je als wethouder nog van geroofd geld leefde? En dan nu de zogenaamd flinke en “vrije” jongen denken uit te hangen in hetzelfde land waar de Duitse wip-express naartoe vliegt omwille van de goedkope kinderprostitutie? Het zegt allemaal veel meer over jou dan over deze website en de schrijvers ervan.

 7. het kapitalisme is juist een uitdaging, je kunt iets verzinnen waarmee je miljonair kunt worden en je kunt ook besluiten om arm te blijven,maar dan ook niet zeuren, dan praat ik over USA,Azie en zo, NL is in de kern een socialistisch land , daar gelden weer andere regels .(er zijn ook Duitsers die de DDR missen)

  Hoc Voluerunt [26] reageerde op deze reactie.

 8. @Anno Zijlstra [11]: zuig, zuig, irriteer, bij elk bericht reageert je met:”vertrek dan toch uit nederland als het je niet bevalt”, maar tegelijkertijd vertrek je zelf niet van een website waar de opvattingen je niet aanstaan.
  Maw je gelooft je eigen adviezen niet, want akties verraden je interne waarden.
  Het is natuurlijk absoluut niet hypocriet om te vragen aan mensen om je heen hoeveel ze zouden willen verdienen en hoeveel ze verdienen, zonder zelf je inkomen op een website te willen publiceren tegenover mensen die een draadje los hebben.

 9. ik geef een mening onder eigen naam, dat durven anderen ,sommigen dan niet, ik vind(een mening) dat als je een topic start je zelf ook moet willen deelnemen, vraag je aan derden openbaar te maken hoeveel ze verdienen zeg dat zelf dan ook. Friedman wordt niet begrepen door de schrijver van het stukje en dat heeft iets comisch in zich.

  pcrs [19] reageerde op deze reactie.

 10. ik krijg meer dan ik verdien, en ach, daar doe ik het maar mee en ben tevreden. AOW’er 74 jaar, zonder extra pensioen, maar ben gezond en kan nog werken als ik dat wil.

 11. Ik verdien 30 euro per uur, in het onwaarschijnlijke geval dat ik 50 weken per jaar werk zou hebben zo dat 60k p/j zijn, als ik het mocht houden zodat ik kan “sparen” voor een eigen huis zo ik daar best tevreden mee zijn, helaas is dat niet het geval.

 12. @Anno Zijlstra [14]: Jij geeft je mening onder eigen naam, maar het is niet je eigen mening, het is een mening die je zit als gegoten en waarmee je geen enkel risico loopt. Als nazi kon je ook je mening geven onder eigen naam in het Duitsland van voor de oorlog, als jood niet. De staat is nu eenmaal een geweldsmachine een gehaktmolen waar je niet in wilt komen.
  Zelfs je medeslaven zullen je proberen op te doeken als ze denken daarmee een wit voetje bij de machthebbers kunnen halen.

 13. @Anno Zijlstra [7]:
  Hugo vraagt niemand hier te vertellen hoeveel hij verdient, maar klagers te vragen wat ze nodig denken te hebben. Waarbij het hem opviel dat het antwoord meestal is: “twee keer zo veel als nu”. Misschien is DIT een tipje?

 14. @blue-coat [16]:
  Ik heb de letterlijke tekst hier niet bij mij ( ben in Rarotonga),maar het staat vermoedelijk in “Machinery of Freedom” of in zijn “Price theory”.
  Hugo van Reijen

 15. over geld hebben en verdienen vind ik vrij ordinair, wat maakt het uit? de vraag of iemand gelukkig is vind ik veel interessanter, geld is een ding, je kunt ‘iets kopen’ gefeliciteert, maar brengt het iets zinnigs ?
  Die discussie lijkt me zinvoller, je kunt met een miljard heel ongelukkig zijn, iemand zal zeggen:” geef mij die 1 miljard maar, dan ben ik happy”, omdat ze denken dat he geluk kunt kopen, wat niet zo is.
  Dat ik onder eigen naam post is omdat ik een beetje neerkijk op schuilnamers, er zit iets lafs in ook, maar ik snap dat als je een jodocus op een gemeentehuis bent met de naam Kees Jansen je liever niet op internet zet dat je politiek niet correct bent, want dan is de loopbaan van die Jansen voorbij, iedereen anders is wel politiek correct en wil miljonair worden etc. het lkijkt me wel eens leuk om op een Hollandse verjaardag luid te vragen (gewoon voor de lol) zeg Jansen hoeveel verdien je eigenlijk op dat Gemeentehuis, als Jansen het schamele bedrag dan toch noemt te zeggen:” zo weinig !’ dan zijn de rapen gaar op die verjaardag, of niet…….. ik weet niet of Friedman dat beoogde allemaal…….

  Columbus did not seek a new route to the Indies in response to a majority directive.
  Milton Friedman

  Hoc Voluerunt [26] reageerde op deze reactie.

 16. @Anno Zijlstra [11]:

  Hugo heeft het over, een dubbel salaris, wat mensen zouden willen verdienen als het ter sprake komt, ongeacht het bedrag.

  Is dat zo moeilijk te begrijpen dan?

  In mijn situatie, heb ik met liefde enkele jaren geleden met de helft van mijn toenmalige salaris genoegen genomen, ben verhuisd naar een land waar ik naast BTW van 16%, nu 0% belastingen betaal, en waar bovendien het levensonderhoud 25% kost van dat in Nedeland.

 17. ik vind de vraag hoe verdien je je geld veel interessanter dan de hoeveelheid, wellicht leer ik daar nog wat, de hoogte van het bedrag zegt me weinig echt. Eigenlijk vind ik het een zinloze vraag/discussie dat blijkt ook wel wat er komt geen stukje nuttige info uit.

 18. @Anno Zijlstra [12]:
  USa is niet kapitalistisch… in zijn zuivere vorm… wat de meeste hier ook willen.. die ga je nergens vinden.
  allemaal socialistisch.

  En waarom begrijpt de schrijver friedman niet??? Waar tover je dat konijn nu ineens vandaan meneer de goochelaar?
  @Anno Zijlstra [23]:

  Leuk bruggetje, op het gemeentehuis verdien je inderdaad verekte weinig, eigenlijk niets. Maar je krijgt bakken met geld voor werkelijk niets.

  en waarom als de discussie niet aan je hand gaat ineens geluk er bij halen… Is inderdaad interessant maar je ontwijkt een hoop mensen hun vragen.

 19. Waarom niet vier keer zo hoog of tien keer? Als ik het zelf mocht bepalen, dan is er geen zinnige reden om te stoppen bij twee keer mijn inkomen. Wat ik niet nodig heb, kan ik reserveren. De terechte conclusie is dan ook, dat je mensen at niet zelf moet laten bepalen. Waar ze dat wel kunnen (bonussen, salarissen in de publieke sector), zie je dat mensen zichzelf enorm gaan overschatten, gaan geloven, dat ze hun exorbitante inkomen ‘verdienen’ op grond van hun ‘speciale mix’ van persoonlijke en intellectuele eigenschappen. Dat die mensen ook taalfouten maken bijvoorbeeld, schijnt niemand op te vallen, dus zo supermens zijn ze niet.

  reiny [28] reageerde op deze reactie.

 20. @reiny [28]:

  Toch sierde de zelfbenoemde exemplaren van deze mens in de jaren negentig en nul bijna elke kaft van Elsevier of FEM. Als iemand probeert te rechtvaardigen, dat hij terecht 100 keer verdient, wat zijn gemiddelde werknemer verdient, dan kan hij niet anders dan zichzelf een supermens vinden. Uiteraard zijn ze het niet, want sommigen weten niet eens de 65 te halen.

 21. Niet leuk misschien om te zeggen,
  maar als velen betaald kregen wat ze werkelijk “verdienden” dan zouden vooral de topinkomens massaal omlaag denderen.
  Daar wordt sinds jaar en dag maar wat geld geschonken, want op die zetels worden vaak bokken geschoten die zo duur blijken, dat ze die zelf nooit op zouden kunnen brengen.
  Nog niet al zouden ze twee levens kunnen werken.
  En dat zijn echt geen “incidenten”.

Comments are closed.