FOK! heeft goed nieuws te melden. Vakorganisatie CNV wil afzien van loonsverhoging, mits werkgevers concessies doen. Dit betreft jammer genoeg hogere belastingen maar ook het aan het werk helpen van mensen met een arbeidshandicap.

Hiermee doet de vakorganisatie – deels – wat het moet doen: opkomen voor de arbeidende klasse in plaats van voor degenen onder hen die daadwerkelijk een betaalde baan hebben. Een vakbond is feitelijk een werknemerskartel, maar libertariers hebben geen problemen met vrijwillige kartelvorming. Immers, een kartel dat onredelijke eisen stelt of woekerprijzen rekent kan eenvoudig worden ondergraven. Dit geldt ook voor het CNV. Als ze dusdanige looneisen stellen dat hun leden nergens meer aan de bak komen zal het CNV binnen de kortste keren tot een voetnoot in de geschiedenisboeken verworden.

Het CNV heeft de wijze beslissing genomen om op te komen voor degenen met een arbeidsbeperking zonder daarbij de almachtige staatsknuppel in te schakelen. In plaats daarvan verlangen zij van hun eigen vrijwillige leden om een concessie te doen teneinde deze minder bedeelden aan de slag te helpen. Mits vakbonden genoeg leden hebben kunnen ze druk uitoefenen op werkgevers want die hebben immers werknemers nodig anders valt er weinig werk te geven. Consumenten, treinreizigers en automobilisten verenigen zich ook in organisaties omdat je samen nou eenmaal sterker staat dan in je eentje. Geen enkel probleem als arbeiders hetzelfde doen.

De ironie van deze plannen van het CNV is onovertroffen voor een libertarier. Uitgerekend deze kersrode organisaties zijn – in dit specifieke geval! – een voorbeeld van hoe er opgekomen kan worden voor minder bedeelden in een vrije samenleving (lees: een samenleving zonder staatsdwang). Elk lid van het CNV is dat vrijwillig. Elke werkgever mag zelf bepalen wie hij in dienst neemt mits de werknemer de loonkosten acceptabel vindt. Dit principe wordt niet ondergraven door de plannen van het CNV. De werknemers met een arbeidshandicap kunnen op deze wijze worden geholpen zonder dat dit kwaad bloed zet bij degenen die gedwongen worden hen in dienst te nemen. Geen enkel mens wekt zoveel sympathie op als hij die buiten zijn schuld in de problemen is gekomen.

Uiteraard is er voor de vakorganisaties nog een lange weg te gaan voor ze het etiket ‘libertarisch verantwoord’ opgeplakt kunnen krijgen. Hopelijk maken wij allen dat nog mee!

10 REACTIES

 1. De regeling voor arbeidsgehandicapten houd alleen maar ziektewetmedemerkers aan het werk, wanneer ze weer eens 36 ziekmeldingen met terugwerkende kracht krijgen, omdat de werknemer niet over zijn ziekte durfde te praten.

 2. @Anno Zijlstra [1]:
  Nou ja wat een reactie…..
  Ik vermoed dat Anno Zijlstra familie is van Halbe Zijlstra.

  http://www.rijksoverheid.nl/regering/het-kabinet/bewindspersonen/halbe-zijlstra
  Hmm Halbe Zijlstra… ook VVD

  En even een beetje checken en wat blijkt; Anno Zijlstra, ex-raadslid voor de VVD te Arnem. En nu woont meneer lekker in Thailand,(wat hij noemt “eigen land”) meneer is daar plantage houder…..hmm tja ik zal mij verder niet verlagen tot onredelijke steriotyperingen zoals anno dat wel doet, denk dat ieder voor zich dat wel kan bedenken, als deze ex-politicus daarom spreekt over vrienden die op bezoek komen dan vraag ik mij toch af; joris demmink, is die ook “vvd”?

  Ja ja en maar blaffen op de vrijspreker, wordt deze activiteit nog (viavia) gesponserd door ons eigen belasting geld of doe je dit vrijwillig?

  http://bureauarnhem.nl/2011/06/thailand/

  Nog wachtgeld gekregen na het zelf opstappen uit de gemeenteraad?

  haha. ook leuk, Anno Zijlstra pagina verwijderd uit wikipedia, wegens; niet belangrijk. Epic rofl zou ik zeggen.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:Anno

  Graag in het vervolg niet zo oordelen en generaliseren.

 3. PROEST.
  Als bovenstaande waar is dan valt anno even keihard door de mand. Actief meedoen aan het slopen van een land en vervolgens naar een ver land met minimale overheidsinmenging genieten van het geld wat hij gestolen heeft van belastingbetalers.
  Het is bijna te mooi om waar te zijn 😆 ‘van de staat NL eten’ zegt ie…

  Igor [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Reteip [4]:
  Het kan nog lekker check wat ik nou vindt…..

  http://vrijmetselarij.startpagina.nl/prikbord/6632562/nieuwe-openline-comparitie-gestart-voor-alle-metse

  “Mijn naam in Anno Zijlstra lid van loge Willem Fredrik Karel te Den Helder . Samen met Sergio van Tiel en Betty Langenberg run ik nu de nieuwe Open Comparitie, de discussie site voor macconiek Nederland” (lees de rest via de link)

  Een van zijn vriendjes is Piet Bijl, en dat (hoogstwaarschijnlijk) de Piet A.N. Bijl, voormalig fractie voorzitter prov staten voor pvda.
  (en daarnaast allerlei functies pvda baantjes carousel )
  Anno en Piet zijn allebij aanwezig geweest op bijeenkomst over het redden van vitesse.
  http://www.vitesse.org/nieuwsarchief/september_2003.html

  Schijnt dat bijl nu in den helder woont, er daarmee is er dat weer een verband met de vrijmestelaars loge aldaar… oh and zijn bedrijf (advies enzo what else) heet “de steenhorst” tja die mestelaars hebben iets met stenen..

  Leuk he, dat internet?

 5. hmsss…. is het wel libertarisch als niet-vakbondsleden maar opgelegd krijgen wat de vakbond afspreekt en dus ook deze gehandicapten op hun (werk)nek geschoven krijgen waar ze wel een loonstilstand voor moeten slikken. Staaltje gedwongen solidariteit lijkt me dat.

  Scrutinizer [9] reageerde op deze reactie.

 6. aan de woedende reacties hier te zien dat ik het niet verkeerd heb ingeschat, www’ers,aow’ers,bijstand trekkers, mopperaars veel op deze website.
  Ik was raadslid, dat is zonder pensioen of zo iets, op basis van onkosten vergoeding.Geen familie van Halbe , ik woon en werk wel buiten NL dat klopt helemaal.Ik ben niet tegen NL (veels te duur, dat wel) maar het is elders beter wonen en werken + beter klimaat.In NL heb ik nooit voor de staat of vakbond of zo gewerkt, een gekozen politieker (was ik tijdelijk) ben je in dienst van de kiezers , ondeskundigen gooien politiek actieven en rijksamtenaren op een hoop, fout.

  Igor [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Anno Zijlstra [7]:
  Vergoedingen gemeente raadsleden.

  http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1349325/salaris-van-raadsleden.html

  “Salaris van de raadsleden” < Klopt niet zeg jij?

  € 1.537,82 < op basis van inwoners (zie; link)

  Daarnaast onkostenvergoeding; varieert van minimaal € 41,51 (kleinste inwonersklassen) tot maximaal € 236,48 bruto per maand (grootste inwonersklassen)

  Uitkering bij aftreden
  Raadsleden kunnen bij aftreden een uitkering van de gemeente krijgen. De uitkering duurt maximaal 2 jaar. Het bedrag is in het eerste jaar ten hoogste 80% en in het tweede jaar ten hoogste 70% van de vergoeding die het raadslid heeft gekregen.

  http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1349325/salaris-van-raadsleden.html
  http://arnhem.dichtbij.nl/berichten/20111116_raadslid_arnhem_wil_fractievergoeding_naar_de_minima

  Misschien dat het in jouw geval allemaal heel anders was maar BEWIJS HET DAN anders ben je gewoon de geveelste VIEZE VUILE LEUGENAAR die in de politiek heeft gezeten.

  – Ik ben niet "woedend" over jouw eerste reactie, ik ben woedend nadat ik "meer" over jouw te weten ben gekomen.

  Kan er niet echt wakker van liggen hoor wat een raadslid verdient,nee waar ik mij aan stoor is het feit dat jij (als een echte "top kader VVD"'er) eromheen draait dan wel liegt.

  Zeg gewoon de waarheid, ja ik kreeg xxx (beter nog bewijs het)
  Of vindt je zelf dat je ze niet eerlijk hebt "verdient"?

  Wat betaal jij jouw Thaise werknemers nu ? is dat meer of minder dan 1500euro per maand? Nee ik oordeel niet; ik vraag het gewoon, ik denk dat je er verstandig aan doet om deze keer niet te liegen of te draaien.

 8. @Sarah [6]: U was me voor maar inderdaad zolang CAO’s algemeen bindend zijn, is er per definietie niets libertarisch aan wat een vakbond weet te onderhandelen en daarmee aan andere werknemers (alsook toekomstige werknemers, potentiele toetreders dus) dwingend oplegt.

 9. ik was slecht 2 jaar raadslid 2002-2004, veel geld was het toen niet, dat gaf ik aan de VVD, ik heb geld genoeg, ik heb nergens nadien aanspraak op gemaakt, ik vetrok toen naar het buiteland.Ik weet niet hoe het nu is in de raad, hoeveel ze krijgen, ik vind /en vond dat je zoiets gratis moet doen.
  Ik post ook gewoon onder eigen naam op fora , anderen gebruiken schuil dan wel nicknames, zeker bang ?-:)

Comments are closed.