PERSBERICHT: Piratenpartij geschokt over ex parte beschikking.
14 april 2012.

Op vrijdag de dertiende heeft BREIN een ex-parte beschikking van de rechtbank Den Haag betekend aan de Piratenpartij. Hierin werd de Piratenpartij gesommeerd om vanaf vrijdagavond 22:05 haar proxy tpb.piratenpartij.nl offline te halen, op straffe van een dwangsom van €10.000 per dagdeel.

 

De Piratenpartij is met name geschokt dat de rechtbank het verzoek van de Piratenpartij om gehoord te worden vóór een eventueel ex parte vonnis zou worden toegewezen, heeft genegeerd.

Uit de uitspraak blijkt dat Stichting Brein op 12 april een eerste poging tot een ex parte heeft gedaan, en door de rechtbank vervolgens in staat is gesteld om een aangepast verzoekschrift in te dienen, op basis waarvan de ex parte een dag later alsnog werd toegekend. [zie punt 1.3 van de beschikking]

De Piratenpartij is ook verbaasd over het toegewezen draconische boetebedrag van 10.000 euro per overtreding, met een maximum van 1.000.000 euro. Niet alleen is dit bedrag tien maal zo hoog als wat de stichting Brein in haar oorspronkelijke sommatie aankondigde, het is ook vier maal hoger dan het kwart miljoen dat tegen XS4All en Ziggo werd toegewezen.

“Het is beangstigend om te zien hoe ver de rechtbank bereid is mee te gaan om een politieke partij het recht op demonstreren te ontzeggen.” aldus voorzitter Dirk Poot “Wanneer aan een kleine partij een vier maal zo zware maximale boete op wordt gelegd als aan de twee grootste providers van Nederland is de proportionaliteit volledig weg. De rechtbank laadt hiermee de verdenking op zich alles in het werk te willen stellen om een politieke partij die in heel Europa aan een sterke opmars bezig is, in Nederland monddood of failliet te krijgen”

Ex parte rechtspraak is bedoeld om snelle blokkades in te stellen bij dreigende overtredingen van met name het merkenrecht, maar wordt door oprekking van het acute karakter van zo’n ‘dreigende grootschalige inbreuk’ tegenwoordig met name misbruikt om, zoals BREIN het zelf zegt, “snel en goedkoop” een site offline te halen.

 

Het is een gotspe dat mr. de Heij het offline halen van één van vele proxies afdwingt met een recordboete, wetende dat er geen spoedeisend karakter kán zijn. Er wordt immers geen enkele ‘inbreuk’ verhinderd door het censureren van de tpb.piratenpartij.nl proxy, omdat al het verkeer inmiddels via de duizenden andere proxies loopt.

De Piratenpartij zal sowieso een verweer voeren tegen deze ex parte. Ook is er op vrijdag tot laat in de nacht overleg gevoerd tussen onze advocaat en de rechtbank Den Haag in een poging in elk geval de draconische boete van de tafel te krijgen tot fatsoenlijk hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden. Tot nu toe helaas zonder het gewenste resultaat.

De Piratenpartij ziet zich, met een faillisement bedreigd, dus gedwongen om de specifieke proxy tpb.piratenpartij.nl offline te halen. De pagina doet sinds vrijdagavond 22:00 dienst om internetters alternatieven aan te wijzen.

“Deze gang van zaken gaat voorbij aan een van de belangrijkste fundamenten van onze rechtsstaat. Het recht op hoor en wederhoor zou iemand alléén bij hoge uitzondering ontzegd moeten kunnen worden. Door nadrukkelijk wel de argumenten van het grote geld van een lobbyclub over te nemen en die van een politieke partij niet eens te willen aanhoren, draagt de rechter bij aan een uitholling van de rechtstaat.” zegt Dirk Poot, “De rechtbank verzuimt de grondrechten van de burgers in bescherming te nemen door toe te staan dat het auteursrecht misbruikt wordt om het spreekrecht te ontzeggen aan hen die géén miljoenen lobbygeld te besteden hebben.”

De Piratenpartij is teleurgesteld over de oorverdovende stilte uit parlementair Den Haag. Het toont eens te meer aan dat de oude politiek aan internetvrijheid geen prioriteit geeft.

“We kunnen dus wel boos zijn op de rechter, uiteindelijk kan hij ook niet anders dan de antieke en verwaarloosde wetgeving gebruiken die het parlement hem geeft. Totdat het parlement zich over deze zaken gaat buigen zal de rechter ergens de grens moeten stellen hoe ver het auteursrecht nog opgerekt mag worden om communicatiemiddelen te verbieden.”

==== Contact Piratenpartij Nederland.
E-mail: press@piratenpartij.nl
Persvoorlichter: Dirk Poot
====  Over Piratenpartij Nederland — http://www.piratenpartij.nl/
De Piratenpartij is een in 2006 opgerichte politieke partij die wereldwijd streeft naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik van, en toegang tot, informatie en technologie; en transparantie van het politieke bestel, overheden en andere machtsconcentraties. De Piratenpartij streeft binnen deze context naar een open samenleving waarin het bevorderen en delen van innovatie, cultuur, wetenschap en onderwijs centraal staan. De Piratenpartij is  aangesloten bij de Pirate Parties International (PPI). Deze in Brussel gevestigde Non-Gouvernementele Organisatie (NGO) heeft als doel de ruim veertig nationale piratenpartijen te ondersteunen.

——————————————————————————————–
Wie van de bezoekers vd Vrijspreker kan hier iets verstandigs over zeggen?
Het lijkt te gek om waar te zijn!
———————————————————————————————

15 REACTIES

 1. Even die spierballen laten rollen om te laten zien wie het geweldsapparaat controleert en door wie die betaald zijn.

 2. Tja, de rechterlijke macht en de politiek blijft niet digibeet, hè. De generatie-Kok van ‘de muis is een afstandsbediening’, ”chat’ is ‘kat’ in het Frans’ en ‘de computer een televisie’ dunt langzaam uit.

 3. Twee vliegen in 1 klap:
  Die kutkoter tim kuik kan weer geld binnenharken in naam van ‘artiesten’ (lees gefabriceerde muzikanten die voorgekauwde rotzooi uitbrengen), het geld daarna niet doorsluizen en zelf een luizenleventje leiden.
  Je kan debatteren dat bittorrent in libertarisch oogpunt inderdaad fout is, in elk geval voor diegenen die geen toestemming hebben gegeven om hun muziek gratis te verspreiden. Wat echter wel gebeurt is dat nieuwerwetse artiesten die zelf echt een weg naar de top hebben gevonden (en dan niet via zo’n verwerpelijk ’talent show’ format) doorhebben dat ze bij platenmaatschappijen amper verdienen aan hun muziek. Het zijn de concerten waar ze grandioos binnenlopen.
  Helaas voor de gevestigde industrieën verdienen zij daar niks aan en willen ze dus koste wat kost voorkomen dat mensen muziek gratis downloaden, of direct aan de artiest een euro per album betalen, meer krijgen ze toch niet via de platenmaatschappij. Dus men koopt wat politici, voorkomt dat er nieuwe moderne wetgeving komt en zet een keffertje als tim kuik neer die het ouderwetse model met hand en tand verdedigt.
  De piratenpartij bestaat uit mensen die dit heel goed beseffen. Hoewel ze ongetwijfeld tegen diefstal zijn, strijden ze vooral tegen het feit dat de overheid alles over 1 kam scheert. Zij schuiven niet onder stoelen of banken dat internet volledig vrij zou blijven als zij het voor het zeggen zouden hebben. Dat kan de overheid niet gebruiken en via brein kunnen ze de PP terugpakken.

  Tom [8] reageerde op deze reactie.

 4. kijk of je iemand bereid kunt vinden een domein op zijn naam te zetten UIT HUN EIGEN KRINGEN, waar ze respect voor hebben.
  dan ben ik benieuwd of ze deze vriend net zo durven naaien als jullie!
  bestrijd ratten met ratten, zoek een goeie rat.
  wie treed er naar voren voor dit experiment?
  wie heeft er de ballen voor?
  wie is in voor een beetje spektakel in de tent?

 5. @Reteip [5]:

  Een piratenpartij die tegen diefstal is ??? Hoe verzin je het !!
  Men heeft hier simpelweg van doen met eigendomsrecht, en zal de mores die erbij hoort moeten ondergaan.
  En dat kan aardig in de papieren gaan lopen.
  Hoe die belangenbehartiger is samengesteld, doet nooit ter zake.
  Als die een rechtspersoon is, en je overtreedt een en ander wordt je mogelijk het haasje.
  De tijd dat men zich achter een toetsenbord veilig mag voelen komt steeds verder achter ons liggen.
  Je aan de rechten van anderen onderwerpen dus, of flink in de buidel gaan tasten.
  Stelen wordt steeds moeilijker, zo ziet het er tenminste wel naar uit.

  Reteip [10] reageerde op deze reactie.
  the red pill [11] reageerde op deze reactie.

 6. @Tom [8]: Een piratenpartij die tegen diefstal is ??? Hoe verzin je het !!

  Ik heb het donkerbruine vermoeden dat jij niet van de download generatie bent…
  Heb je mijn hele bericht wel gelezen? Los daarvan: als de piratenpartij VOOR diefstal zou zijn pasten ze beter in het huidige partijstelsel, tenslotte zijn alle partijen voor belastingheffing wat in feite neerkomt op diefstal. Probeer je belasting eens niet te betalen.
  Meer serieus, hun 7 kernpunten:
  Privacy van burgers dient gewaarborgd te worden
  Burgerrechten verdedigen in een informatiesamenleving
  Vertrouwelijke gegevens moeten veiliger worden opgeslagen en zorgvuldiger worden gebruikt
  Het delen van cultuur en informatie bevorderen, mede door het auteursrecht te hervormen
  Het patentsysteem hervormen ter bevordering van innovatie en kennisdeling
  Merkenrecht moet slechts ter identificatie van de producent dienen
  Overheid open en inzichtelijk maken

  Lees hun partijprogramma ook maar eens door, nergens zijn zij voor diefstal. Brein houdt een razzia tegen bittorrent omdat er deels auteursrechten geschoden worden en scheert alles dus over één kam. Als je dezelfde instelling op andere zaken loslaat dan zouden wapens volledig verboden moeten worden (je KAN er iemand mee doodschieten), moet alles wat als wapen gebruikt KAN worden, verboden worden (je KAN iemand neersteken/neerknuppelen/etc.). Het is een foute instelling. De piratenpartij wil bittorrent openhouden voor het verspreiden van niet beschermd materiaal. Tevens willen zij auteursrecht aanpassen. In NL is auteursrecht waardeloos, want als je ook maar IETS uit wil brengen, een DVD of CD laten persen ergens, dan is er geen enkele schijfjes boer die zomaar met jou in zee ‘mag’. Als zij niet vooraf zorgen dat jij instemt met de voorwaarden van brein dan krijgen zij gezeik op hun kop van brein. Deze hele industrie zit in de zak van auteursrechten organisaties.
  Ander voorbeeld: Louis CK (amerikaanse komiek) heeft, tegen de zin van zijn vaste distributeur zijn nieuwste show ‘zelf’ geproduceerd. Vervolgens heeft hij het op internet gezet en kon je het voor 5 dollar van zijn site downloaden. Uiteraard stond het ook in no time op bittorrent, maar jij mag raden hoe lang het duurde voordat hij uit zijn kosten was. Ik geef je één tip: reken in uren.

 7. @Tom [8]:

  Intellectueel eigendom is helemaal geen eigendom. het is een handig verzonnen term voor de belanghebbenden (entertainment industrie etc) die daarmee via het geweldsmonopolie van de overheid geld kunnen binnenharken.

  eigendomsrechten zijn handig bij schaarse goederen. IE is dat niet.

  als je geïnteresseerd bent om wat bij te leren:
  http://dklevine.org/papers/intellectual.pdf

 8. @Nico [6]: Ik weet wat de TP geacht wordt te zijn, dank je.

  Ik wilde slechts aangeven dat in NL geen scheiding der machten bestaat.

  Alle drie machten hebben namelijk dezelfde baas…

 9. @lonelymind [14]: We begrijpen elkaar 😉 De mechanismen van macht zijn boeiend. Vooral de vraag hoe macht doorbroken kan worden houdt mij bezig…

Comments are closed.