Vanaf heden een nieuwe rubriek op Vrijspreker. Kan het niet wat minder? is een rubriek die gaat laten zien hoe respectvol (semi)overheden omgaan met publiek geld dat is afgeperst bij hardwerkende burgers. Denk aan de marmeren vloeren bij het UWV. Vandaag: het kantoortje van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard. 

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is een waterschap dat (slechts) een inspanningsverplichting heeft om mensen in Noord Holland droge voeten te laten houden. Blijkbaar hebben hebben wij met z’n allen gewild dat zij belastingen mogen heffen. Bedragen variëren van veel te veel tot onterecht. Vanzelfsprekend alleen voor de werkende klasse, want voor de rest is er kwijtschelding.

Eerlijk gezegd erger ik me al jaren aan deze club. Zelfs als ze een assistent-schoonmaker nodig hebben worden er reusachtige fullcolor advertenties geplaatst in de lokale kranten.

Ik woon in Alkmaar en onlangs moest ik met mijn oudste zoon naar Heerhugowaard om hem in te schrijven voor zijn nieuwe school. Toen reed ik er langs. Houd je hart vast:

Waar je verwacht dat zo’n club in een normaal kantoor zit waar er tientallen van vrij staan in onze omgeving, hebben ze bovenstaand protserig pandje uit de grond gestampt. Op het schuine deel dat je achter ziet, is het logo gemozaïekt. Typisch gevalletje geld te veel.

Ik schat op basis van de advertenties en bovenstaand pand alleen al dat de verkwisting bij dit waterschap op zo’n 50% ligt.

Mochten jullie andere objecten hebben: deze zijn meer dan welkom!

12 REACTIES

  1. “Het ontwerp, dat een combinatie is van een stadspoort (land) met een singelgebouw (water), legt een link met het arbeidsveld van het Hoogheemraadschap. In het ontwerp is gebruik gemaakt van veel glas en water, zowel rondom als in en op het gebouw. Dit zorgt, samen met de lichte voorhof, het atrium en het gebruik van lichte, neutrale kleuren voor een vriendelijk onthaal, vol helderheid en transparantie. Duurzaamheid loopt als een rode draad door het ontwerp in zowel techniek als materiaal.”

    Om van te kotsen!

  2. “Vanzelfsprekend alleen voor de werkende klasse, want voor de rest is er kwijtschelding.”

    Nee, is niet waar, wanneer je een “vermogen” hebt (1500 euro, betaalrekening meegerekend), dan kom je niet in aanmerking voor kwijtschelding, ook al heb je een uitkering. Van de andere kant kun je die als werkende met een inkomen op bijstandsniveau wel krijgen.

    Voor een hoge gasrekening zijn ze kennelijk ook niet bang vanwege de open ruimte onder het kantoor, waar de wind en de kou vrij spel hebben.

  3. Wat mij betreft zetten ze die ambtenaren midden in een weiland, met een plastic klaptafeltje en stoeltje.
    Door hard te werken houden ze zich ook in de winter warm!
    En je kunt dan ook makkelijker dichtbij parkeren!

  4. Het pand is vooral een eenmalige uitgave, maar al die werknemers zijn een steeds terugkerende kostenpost.

    Een leuke miscalculatie voor een volgend artikel kan de Wijkertunnel zijn:
    De Wijkertunnel was het eerste (grote) PPS-project in Nederland. Een consortium van banken en verzekeraars (onder andere ING en de Commerzbank) heeft driekwart van de totale bouwkosten van 600 miljoen gulden (272 miljoen euro) betaald. In ruil daarvoor betaalt de Nederlandse overheid 30 jaar lang tol voor elk voertuig door de tunnel. Dit principe wordt schaduwtol genoemd. Het gebruik van de tunnel is hoger dan de eerste prognoses uitwezen, zodat de overheid hoogstwaarschijnlijk voor de complete 30 jaar een kleine 1 miljard euro aan tol kwijt zal zijn

    bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijkertunnel

    Mr. Chimp [11] reageerde op deze reactie.

  5. Achter elk vermoeden gaat een familielid, een zwitserse bankrekening of een gevulde enveloppe op een bedje van wellust schuil. Maar ja, als je daar aan begint valt je brievenbus uit elkaar door het gewicht van de sommaties en dwangbevelen. Alleen een schuimende bek opwekkende serie artikelen hierover zal hooguit de nog vlottere decimering van die circa 300 AOW-ers die piepend met hun rollator het hele internet volreaguren tot gevolg hebben.

  6. Ik vind zo’n glazen vissenkom juist altijd heel afstandelijk overkomen, en ook te schematisch op een of andere manier. Alsof het een te grove versimpeling van een werkelijkheid is. Die gracht eromheen zou je ook anders kunnen opvatten, zoals een verdedigingsgordel om nog extra afstand te creëren naast het effect dat dat glas geeft. Ik accepteer de uitleg van de ontwerpers, maar kunst blijft iets subjectiefs, je kunt er soms ook iets anders in zien.

  7. @Jerom [1]: Ja. Was er geen sprake van een kantoorovershot en dat verhuurders van kantoren verlies leden? Dacht zoiets op de staatszender gezien te hebben.

  8. Ach… , Nederland staat vol met dit soort gebouwen, zie banken en verzekeraars (ook overheid). Doodziek wordt je ervan, net als de succesvolle actie van meneer de Jager. Binnen 2 dagen een begrotingsakkoord! Als je de media hierover leest zou je bijna blij worden dat je weer verder wordt bestolen.

  9. Maar het is wel een mooi gebouw…. Je ziet dit overigens overal. Hier in Shanghai zitten er enkel banken en overheden op de meest gewilde plekjes. Zo ook het Nederlanse consulaat. Hoe oh hoe kan het dat het Nederlandse consulaat in een van de meest gewilde kantoor gebouwen in Shanghai zit terwijl elk andere Nederlandse organisatie (waarvan ik op de hoogte ben thans), zich in een mindere lokatie heeft gevestigd?

  10. @Ratio [5]:

    Nu begrijp ik waarom er zo af en toe te hoog geladen vrachtwagens de tunnel inrijden. Dat zijn natuurlijk mensen die door hebben dat je ipv ” … betaalt de overheid …” in feite en veel duidelijker moet zeggen “betalen wij, de burgers, … “.

  11. veel gemeenten laten eenvoudige controles op vergunningen uitvoeren door externe organisaties.

    het tarief wordt vastgesteld naar de lengte van het rapport, en controle kost op deze wijze algauw een € 5.000,–.

    Het is dus niet zo verwonderlijk dat de staatsschuld nu ca. 410 MILJARD is.

    De overheid bestaat gewoon uit een stelletje eikels.

Comments are closed.