Just in! Gaat het Libertarisme nu wel een kans maken?
Met dank aan Bas Voorn

Beste allemaal,

De regering is geklapt, en verkiezingen komen er weer aan. Toch is er geen enkele partij meer die je als (conservatief) liberaal kunt vertrouwen. De meest rechtse partij komt tegenwoordig zelfs weg met het pleiten voor belastingen van boven de 50%. En zolang er op rechts geen echt alternatief komt zal er voor de VVD, de PVV en het… CDA ook nooit een stimulans zijn om terug te gaan naar een daadwerkelijk kleinere overheid en lage belastingen. De rechtse kiezer hebben ze nu toch in hun zak.

Er is dus een alternatief op rechts nodig om die stimulans te bieden. Goed nieuws: die gaat er komen. Gisteren heeft de LP (de Libertarische Partij, red.) besloten na de zomer deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De LP staat voor de klassieke nachtwakersstaat zoals conservatief-liberalen hem het liefst zien, met zo laag mogelijke belastingen, en een overheid die alleen jouw leven, vrijheid, en eigendom beschermt.

Er is alleen één obstakel: in elke kieskring moeten dertig ondersteuningsverklaringen worden getekend op het gemeentehuis. Daarom zou ik jullie om een gunst willen vragen. Ik realiseer me dat de meesten hier niet op de LP zouden stemmen; daar vraag ik ook niet om. Maar als jullie het – net als ik – belangrijk vinden dat het huidige ‘rechts’ daadwerkelijk teruggaat naar een kleinere overheid, dan is er een alternatief nodig om dat te stimuleren. Het zou dan ook een hoop betekenen als jij zo’n ondersteuningsverklaring zou willen tekenen in jouw plaatselijke gemeentehuis.

Daar wil ik graag bij zeggen dat het ondertekenen van zo’n ondersteuningsverklaring niet betekent dat jij op de LP moet stemmen bij de komende verkiezingen. Het ondertekenen daarvan betekent slechts dat jij het een goede zaak vindt als de LP aan de komende verkiezingen meedoet. En in mijn ogen kan deelname van de LP voor een hoop goede dingen zorgen, ook binnen andere partijen.

Kunnen wij op jouw steun rekenen?

Het zal tijd worden dat het libertarisme in de kamer komt. Al is het alleen al om het gedachtegoed aan de man te brengen.

Ps: dit bericht komt van facebook. vandaar dat er staat ” Ik realiseer me dat de meesten hier niet op de LP zouden stemmen”. Ik plaats het met toestemming van Bart Voorn dan ook op Vrijspreker.

89 REACTIES

 1. Die Brinkman gaat ook meedoen:
  Als ik hem zo hoor, gaat hij ook voor minder overheid, minder Belasting en minder Europa…
  Zit hier een potentiele samenwerking in?
  Voordeel is, dat deze man al bekend is en de mores van den Haag al een beetje kent.

  Hoc Voluerunt [4] reageerde op deze reactie.

 2. Wat houdt dit in, hoe gaat dit in z’n werk, waar vind ik hier meer over?

 3. @Bas [7]:

  Hoe kun je ondersteuningsverklaringen ophalen en wat zijn de kiesdistricten?

  Ik ben hier ook volledig onbekend mee. Kan iemand die hier ervaring mee heeft gewoon even kort uitleggen ik nu precies moet doen?
  Ligt zo’n ondersteuningsverklaring klaar op het gemeente en hoef ik ‘m alleen maar te tekenen? En vanaf wanneer kan dat?

  Hendrik Brouwer [12] reageerde op deze reactie.

 4. “Ik realiseer me dat de meesten hier niet op de LP zouden stemmen”.

  Dat weet je niet.
  Een (veel) kleinere overheid is toch een reden, dat mensen hier op deze site terecht komen.
  Dit varieert uiteraard van “kleiner naar geen”, maar variatie heb je bij elke partij.

  Verder, zie bovenstaande vragen.
  De kern is toch “minder overheidsbemoeienis”.

  Hoc Voluerunt [14] reageerde op deze reactie.

 5. Zelfs al geloof je niet in een oplossing voor de vrije maatschappij via politieke partijen, dan nog zou in dit stadium het meedoen van de LP zeer posiitief zijn. Al is het alleen maar om veel meer bekendheid aan het libertarisme te geven.

  Ook wordt algemeen erkend dat in de USA door het meedoen van Ron Paul het libertarisme (objectivisme) bij veel meer menen bekend geworden is.
  En dat zal hoe dan ook grote invloed kunnen hebben.

  Infinity [16] reageerde op deze reactie.
  Rien [18] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [15]: Of is het libertarisme bekender/geliefder en heeft Ron Paul daarom meer aanhang?

  “Next, how do I propose to change our politicians? I don’t. So long as the country is even semi-free, politicians are not the determining factor. They are what public opinion makes them (or what they think public opinion wants). Therefore, before one can engage in politics, one should engage in educational work. We need an educational campaign aimed at spreading a new philosophy, to make people understand what are individual rights and why altruism is wrong. If you understand your ideas, try to spread them to as many people as possible. That is how public opinion changes, and that will change politicians. Since the cause of our problems is the universities, if you want to reform any one institution, start there, because philosophy determines a culture and thus the direction of a country, and philosophy is the specialty of the universities. If you want a crusade, start with the universities.” – Ayn Rand

 7. “Bij de verkiezing van de Tweede Kamer moet een lijst worden ondersteund door ten minste 30 kiezers per kieskring. Nederland telt 20 kieskringen. Wil een partij meedoen in alle kieskringen, dan moet ze dus in totaal 600 (20×30) ondersteuningsverklaringen overgelegd.”

  Nog een hele klus. Lijkt mij handig als er iemand van de LP is die dit organiseert.

 8. @Hub Jongen [15]: “Zelfs al geloof je niet in een oplossing voor de vrije maatschappij via politieke partijen, dan nog zou in dit stadium het meedoen van de LP zeer posiitief zijn. Al is het alleen maar om veel meer bekendheid aan het libertarisme te geven.”

  Dat treft helemaal op mij toe.

  Maar ik ben lui, als iemand mij precies kan zeggen wat ik moet doen stel ik dat wel op prijs…

 9. Mijn nieuwe politieke partij,

  Helaas komt die er niet, maar ik heb wel een mening wat er zou moeten gebeuren als men de stem van mij wil krijgen. Dat de inwoners moeten bezuinigen hebben we te danken aan het financiële mismanagement wat er gevoerd is. De oorzaak daarvan is veroorzaakt door de idealisten en populisten van de politieke partijen en vertegenwoordigd door Kamerleden die te veel partijbelang ondersteunden, terwijl ze als privé persoon een eed afgelegd hebben dat ze vrij en onafhankelijk zouden zijn. In feite zijn alle Kamerleden hoofdelijk aansprakelijk voor deze situatie. En daar zal ik aan denken als ik mijn stem geef.

  Om uit deze impasse te komen en de afspraken, waar ik het niet mee eens ben, met EUROPA niet terug te draaien zijn zal ik dat wel moeten accepteren, en zoeken naar oplossingen om het zo gunstig mogelijk voor alle inwoners te houden. De bedragen en garanties welke aan banken gegeven zijn zullen op termijn terug moeten komen. De overheid zal behoorlijk moeten snijden in het aantal, dat er zijn, wetten en regels voor de burger moeten verminderen. Alle schulden die er gemaakt zijn kun je niet op de schouders van de volgende generatie neerleggen, maar wel zorgen dat ons land op termijn weer positief op de kaart gezet wordt. Iedereen zal daar aan bij moeten dragen en bestuurders moeten hun prioriteiten verleggen gaan door te stoppen met geld uitgeven wat niet beslist noodzakelijk is.

  Onze grenzen moeten weer beveiligd worden zodat de criminaliteit beperkt kan worden. Het vluchtelingen beleid moet beter gestructureerd worden en niet door veel naïeve werkloze vrijwilligers met behoud van uitkering uitgevoerd worden, professionele krachten die hun gezag laten gelden en illegalen geen langlopende kapitalen kostende rechtszaken laten voeren, iedereen moet weten waar hij aan toe is. Op vluchtelingenwerk kan bezuinigd worden, mede gezien het feit het geld wat al gegeven wordt vanuit loterijen en goede doelen, laat dit over aan andere vrijwilligers organisaties en steun dat.

  Hypotheekrente aftrek boven 500.000 euro, om te beginnen voor nieuwe hypotheken niet volledig meer aftrekbaar maken. Bankbelasting is onredelijk voor banken die geen problemen of steun gehad hebben. Meer invloed van gemeenten waar de inwoners zelf een burgemeester kunnen benoemen. Overbodige subsidies voorlopig afschaffen en één ministerie die alleen maar subsidie uit mag geven, daar hebben al ambtenaren om gevraagd. De inwoners niet onnodig meer belasten, en een tijdelijke verhoging van de BTW om het land er weer bovenop te krijgen is acceptabel voor mij, De milieuheffingen kunnen omlaag, en prioriteit is dat de overheid zelf moet bezuinigen niet alleen voor nu maar ook in de toekomst. Minder Kamerleden is ook een optie. Dit is alvast een voorzet!

  Dus kom maar op met deze nieuwe partij en hou alvast rekening met mijn wensen !! (kunnen aangepast worden hoor )

 10. Maar als ik morgen naar de gemeente ga en ik vraag, hoe ik moet ondertekenen, ligt er dan concreet iets, of moeten de kandidaten nog gezocht worden. In dat geval heeft het pas zin in een later stadium de lezers hier op te roepen. Zoiets moet je wel goed plannen.

  Romee [28] reageerde op deze reactie.

 11. p/s geen bankbelasting, maar eisen dat ze dit geld investeren in hypotheken aan de inwoners, dat zou beter zijn. Redenen; de staat kan toch niet met geld omgaan!!

 12. @jeweetwel [23]:
  Ja doen… de man die persoonlijke vrijheid hoog in het vaandel heeft, en daarmee bedoelt mensen die vrijwillig ene klededracht dragen te straffen en met geweld een boete op te leggen en poot uit te rukken.
  No thnx.
  Zie mijn verslag van night of freedom van vorig jaar. Dan is duidelijk met wat voor man je te maken hebt met Hero brinkman.

  Vilseledd [29] reageerde op deze reactie.

 13. Brinkman verkondigde gisteravond bij P&W dat zijn partij ‘Onafhankelijke Burger Partij’ (OBP) een conservatief-liberale partij is.

  Uit zijn verhaal leek te blijken dat hij liberaler is dan de VVD (niet zo moeilijk), meer wil bezuinigen op de overheid (o.a. provincies afschaffen), hij wilde dat de rijken minder gaan betalen en dat de iedereen sowieso veel minder belasting moest gaan betalen.

  Wat mij erg opviel is dat wanneer hij over Nederland sprak, hij sprak over een soeverein land binnen Europa en de wereld.
  Ik denk dat dit een bewuste woordkeuze was en heb dit woord volgens mij nog nooit door een andere politicus uit de tweede kamer horen zeggen.

  Gr.
  Hoc Voluerunt [42] reageerde op deze reactie.

 14. Overigens kan ik in ieder geval zorgen voor een ondersteuningsverklaring in Utrecht en Zeeland.

  Hoor graag wanneer de hulp nodig is.

 15. Ben al sinds mijn 19e politiek volledig inactief maar hier wil ik wel een lans voor breken in Enschede!

 16. @Vilseledd [22]: Mee eens.
  Voor provincie Groningen kan ik een paar leveren.
  Voor de overige 28 zal er eerst iets concreets moeten zijn.
  Voor een plek tussen volbloed libertariers en de VVD is wel ruimte zonder de gehele visie te laten vallen met de nodige creativiteit.
  Eerst eens kijken waar de LP gaten zitten.
  (volgende week heeft niemand last van mij)

Comments are closed.