De Catshuis-onderhandelingen tussen Rutte (VVD), Verhagen (CDA) en Wilders (PVV) zijn vanmiddag na 7 weken mislukt afgebroken. Komt het land nu in chaos? Of was die chaos er al lang?

 

Wel de economische en politieke situatie was inderdaad al een chaos die door politiek wanbeleid is veroorzaakt.
Iedere huisvrouw kan je vertellen dat als je elke maand meer uitgeeft dan je ontvangt, dat spaak moet lopen. En de overheid geeft nu nog elke dag 90 miljoen euro méér uit dan ze ontvangt!

Het is dus logisch dat de tering naar de nering gezet moet worden.
Dan komt alleen de vraag HOE dat moet gebeuren. En daar hebben die jongens in het Catshuis 7 weken over gepraat, totdat  vandaag het resultaat is dat ze er niet uitkomen.

Onmiddellijk komt de roep om nieuwe verkiezingen en het elkaar de schuld geven van die mislukking.

In de persconferentie:

Rutte en Verhagen stellen dat het de schuld van Wilders is want die was het met allerlei onderdelen eens, maar niet met de optelling.

Wilders stelt dat hij (PVV) altijd voor zijn akkoord het totaalplaatje wilde hebben en nu dit uitkomt dat door de besproken maatregelen:
–de economie nog slechter zou worden
–de werkloosheid zou toenemen
–de koopkracht zou afnemen (vooral van ouderen en AOW-ers)

Het is onverantwoord om ons te schikken aan de eis van Brussel dat het begrotingstekort binnen een jaar terug moet naar maximaal 3 %. Al zou dat misschien op andere manieren nog haalbaar kunnen zijn zonder te plukken bij de zwaksten in de maatschappij

Het is niet erg interessant om de discussiëren wie “de schuld” van deze mislukking is. Wel interessant is hoe komen we in dit land uit de crisis weer in een welvaart!

Een aantal punten die genoemd zijn, zullen lezers van de Vrijspreker bekend in de oren klinken:
–Het slaafs volgen van de EU is negatief. (Contributie, bail-out, plukken van banken en pensioenfondsen, Noodfonds, voorschriften en controles, . . . . .)
–En de politici in den Haag, inclusief de parlementariërs, zijn hard bezig met de ESM om de macht van Brussel over ons nog veel groter te maken. Nog een paar weken, en ook dit contract gaan ze tekenen.
–De euro werkt negatief. De welvaart is in de 10 “euro-jaren” alleen maar afgenomen.

Over al dit is nog veel te vermelden, en daar zal beslist nog meer worden gepubliceerd.

Maar het moet toch wel al duidelijker worden dat de enige goede, duurzame oplossing moet komen uit grotere vrijheid voor ieder individu en veel minder overheid.

——————————–

P.S>
—Betekent dit het verlies van Fitch AAA status naar AA(+) ????

—Betekent invoeren grenscontroles het falen van de EU in open grenzen????

24 REACTIES

 1. Goede fiscalist aan het zoeken #nieuwe-verkiezingen #rooie-aan-de-macht.

 2. Het is goed dat zij eerst zeven weken hebben gepraat en niet hebben gehandeld en nu voorlopig niet meer kunnen handelen. Hoe minder politici doen des te beter is het, als zij wel wat doen, en zij willen altijd wat doen want waarom zitten zij daar in Den Haag of waar dan ook anders voor, vinden zij, doen zij alleen maar verkeerde dingen.
  Gaat het in België ook niet beter zonder regering dan met?

 3. Wilders is in deze door het ijs gezakt voor zover dat al niet het geval is. Hij heeft het niet over het onrecht toekomstige generaties met enorme schulden op te zadelen maar kijkt letterlijk naar de volgende verkiezing uit. Alles dat een overheid meer uitgeeft dan er binnenkomt is een wissel op toekomstige generaties en onrechtvaardig. Dat is de balk die politici weigeren te zien en waar Wilders in deze een schitterende casus van heeft neergezet. Hij wil dit onrecht kennelijk zo lang mogelijk rekken, het meer uitgeven dan er binnenkomt. En hoopt zo punten te scoren bij de kiezer.

  De VVD is voor de zoveelste keer door het ijs gezakt met het pakket belastingverhogingen in plaats van besparingen op overheidsuitgaven.

  Het CDA is geen commentaar waardig.

  Romee [7] reageerde op deze reactie.
  alfons [20] reageerde op deze reactie.

 4. Er is niets democratischer, dan elke burger zoveel mogelijk
  zelf te laten bepalen hoe hij zelf zijn eigen geld besteed.

  Pas bij overlappende persoonlijke belangen, welke conflicten kunnen geven moet je aan democratische oplossing denken.

  Democratie is uitgegroeid tot een waterhoofd vol met ambtenaren die niets anders doen dan schaarste en overschotten creëren en het natuurlijk evenwicht van een lichaam verstoren.

  De kansen voor een politieke partij die streeft naar
  een zo klein mogelijke overheid, is nog nooit zo groot geweest.

  Het ontbreekt alleen nog aan iemand die dit verbaal met charme en charisma in eenvoud kan brengen.

 5. @Ratio [5]:
  Of juist niet!

  -Wilders wil juist zijn aanhang behouden, door niet nog meer
  beloftes te breken.
  -Hij wil de AOW’ers winnen voor zijn partij.
  -Hij wil de anti Eurocraten winnen voor zijn partij door de Euro
  en het “in of uit de Eu” tot hoofditem/belofte te maken bij
  deze nieuwe verkiezingen.

  Bezuinigen met de kraan open naar Brussel?

  Gek of geniaal , dat mag je zelf bepalen.

 6. Nederland internationaal
  Mish rapporteert er over en ziet het in een groter verband:
  Dutch Government on Verge of Collapse After Anti-EU Lawmaker Torpedoed Seven Weeks of Austerity Talks; Caretaker Government and New Elections Coming Up

  The Netherlands has been one of the staunchest proponents of forced austerity on Greece. However, now that Brussels has demanded the Netherlands hit its fiscal targets, Dutch politicians can’t get the task done and the government is poised to collapse. New elections are coming up.

  The Washington Post reports Dutch prime minister says government austerity talks collapse.

  en:
  The Netherlands can kiss its AAA rating goodbye within a week or so. More importantly, this vote coupled with demands for border controls and protectionist legislation in France shows just how tenuous the Merkozy accord is.

  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/

 7. Ik las die voorspelling van een week ook op Mish. Hoop dat ie gelijk heeft. Hoe lager de credit rating, hoe beter.

 8. @reiny [8]: Nu doet Geert wat heel Nederland gewenst had , lopen mekkeren heeft achteraf geen zin , gefeliciteerd Nederland eindelijk worden wij hopelijk ont-Rutterd en zijn wij hopelijk eens en voor altijd van het CDA af .
  De democratie kan herstellen als het volk zijn stem mag laten horen , hoe eerder hoe beter , neemt niet weg dat met een verdeeld land het moeilijk zal zijn .

 9. @Nico [11]: @Nico [11]:

  Ik vertrouw ze voor geen millimeter , ad interim kunnen zij misschien toch nog stiekem tekenen , hun smerige bolwerken proberen zij altijd erdoor heen te loodsen , vertrouw kapitalistische VVD en CDA rakkers nooit , graaiende vossen verliezen wel hun haren maar nooit hun streken .

 10. Goed, dan komen er verkiezingen. En is er weer een ruk naar links. Die merken dan dat de economie er slecht voorstaat, en dat wordt ook niet beter nu veel werk verhuist is naar lage lonen landen. En er dus weinig inkomsten voor de staat te verwachten zijn.

  Goed, laat me raden. Ze gaan dan geld weghalen bij de bovenklasse. Dat kan ook niet oneindig. En ze gaan “lenen”, oftewel geld printen. Waardoor over 4 tot 5 jaar een liter benzine 4 tot 5 euro kost, enzovoorts. De lonen gaan ondertussen niet omhoog.

  Behalve voor de “top” van het staatsapparaat, bijvoorbeeld de EU. Dat gaat heel goed want de ontwapende en gehersenspoelde bevolking is ruggengraatloos gepraat, en kijkt terwijl alles minder wordt.

  Het wordt minder prettig op straat waar je er beter niet meer uit kunt zien of je wat te besteden hebt. En in bepaalde gebieden verliest de staat de controle omdat extra agenten op straat niet te betalen zijn.

  De hedonistische top denkt alleen aan zichzelf en beveiligingsbedrijven doen goede zaken met hun.

  Die lijn doortrekkende, weer 5 jaar later. De zwakkeren in de samenleving, met name goedgelovige fysiek zwakkere ouderen worden opgeruimd tijdens de eerste stadia van een burgeroorlog die aan Libanon doet denken.

  De EU doet nog een laatste poging om middels een nieuw EU volkslied de moraal op te krikken, maar helaas er is weinig enthousiaste bijval op de straten.

  De verarmde Henk en Ingrid zullen hun maatregelen treffen om zich het schorem van het lijf te houden.

  Ze zijn wijzer geworden na de plunderingen in Amsterdam en Rotterdam, en trekken verbanden met Parijs 2005, Grenoble 2009. Londen 2011, Frankfurt 2013, enzovoorts.

  Hun 2 kinderen groeien op in jeugdbendes en laten zich geen sprookjes meer aanpraten door de generatie die in de toekomst aangeduid wordt als de gehate “clown generatie”.

  Weer 5 jaar later. Een voormalig politicus wordt op straat herkend en ter plekke afgemaakt. Er zijn geen consequenties. De politie heeft al lang geen tijd meer voor dit soort gevallen.

  Er zijn geruchten van doodslijsten van voormalige politici, opiniemakers enzovoorts maar die worden niet bevestigd.

  Henk en Ingrid zijn inmiddels oud, en krijgen wat materiële steun van hun kinderen. Ze zijn daarmee gelukkig want zij die om wat voor reden geen kinderen hebben, of gefaald hebben in de opvoeding, hebben het “zwaar”.

  Om de euro wordt gelachen, barter is wat telt.

  De jeugdbendes zijn inmiddels opgegroeid tot milities die hun eigen wetten maken, en die volgen de natuurwetten.

  Kortom Huub, … we komen niet zomaar uit de crisis.

  Prettige wedstrijd allen.

  Nico [21] reageerde op deze reactie.

 11. Belastingen verhogen zijn geen bezuinigen. Weg met de provincie, de waterschappen, publieke omroep, ontwikkelingshulp, hra snel afbouwen, btw verhoging had schandalig geweest, voor iedereen, niet alleen de bejaajre. Belastingdruk is gewoon veel te hoog en nu hebben samsom en roemer hun zinnen gezet op de rest van uw geld.

  Rinus [17] reageerde op deze reactie.

 12. @Doemdenker [16]:
  Een Samson PVDA wel , die is rechtser dan rechts , en heeft gewoon geld weg te plukken waar je het makkelijkst haalt , een Emile Roemer niet , die probeert het te halen bij een bevolkingslaag die nu elke dag hun feestje dachten voort te zetten met een VVD Mark Rutte aan het roer , gelukkig is daar nu eindelijk een eind aan gekomen , hopelijk komen de graaiers van de economie nooit meer aan het roer , laat de SP maar het een keer proberen , niet goed , dan hebben wij over een paar jaar weer de kans om het weg te stemmen , wel zo democratisch .

 13. Beste Heren van het Catshuisoverleg,

  Nu de ergste storm is geluwd.Helaas is er door u, over en weer de zwarte piet toegespeeld.
  De informatie die hierna naar buiten komt is uit de derde hand.

  Mijn gezond verstand zegt om duidelijk te scheppen,over het mislukken van overleg,geeft u nu eens duidelijk uitleg.Ik wijs niet met een vinger naar een partij.Er zijn toch geen taboes.

  Deze kiezer wil graag,DE NOTULEN DIE OP SCHRIFT ZIJN VERMELD,tijdens het overleg,openbaar wordt gemaakt.Dan kan ik mij een beter beeld vormen uit de eerste hand of mijn stem daar invloed op heeft.

 14. ik weet het niet hoor, vertrouw ze allemaal voor geen cent. voor je het weet worden we er weer een keer ingeluisd. en verkiezingen? in dit land zijn verkiezingen zinloos, zolang beatrix zich met de kabinetsformatie bemoeit en bovendien: we hebben van rompuy als president. ik kan me niet herinneren dat ik ook maar de mogelijkheid gehad heb op die persoon te stemmen, maar die heeft het laatste woord kennelijk. niemand zou meer moeten gaan stemmen. opkomst 0% en dan?

 15. @Ratio [5]: @Ratio [5]:
  Inderdaad een beejte verassend dat de VVD deze keuzes maakt. Latenverwaring voor de bruger ipv bezuinigingen van de overheid.Deze zaken kun je misschien niet helmaal los van elkaar zien maar wat ik altijd stuitend vind:
  De journalistiek heeft het weer af laten afweten.
  Er wordt alleen maar gevraagd wat iedereen ervan vind op straat maar de onderwerpen die nu stilletjes worden afgevoerd uit de discussie, daar hoor je weinig meer van. De nadruk wordt gelegd op de bijzaken. (sigaret rokende politici die toch op de fiets naar het Catshuis rijden, en de PVV in Maastricht en een machtsgeile Diederik S. die zijn vinger in de dijk gaat steken)

  Mischien is het hiervoor nog te vroeg, maar ik ga opletten wat ze niet gaan behandelen maar eigenlijk weet ik het al: de vijf miljard voor ontwikkelingssamenwerking; de vijf miljard afdracht aan Brussel en een rigoreuze aanpak van de hypotheekrenteaftrek die vijf miljard oplevert. (de minst pijnlijke beslissingen)
  Deze bedragen kloppen niet precies maar ik zit aan de veilige kant.

 16. Het gooien met hele leugens en halve waarheid is begonnen.
  Maar ondertussen willen de EU overheden een europese super president.
  Dát gaat allemaal gewoon door, en door afleiding van politieke wanorde let niemand op wat er stiekem gaat gebeuren.
  Ik ben tegen Europa en alle kosten, en alle vrijheden die we moeten inleveren.

  rollo [24] reageerde op deze reactie.

 17. @Nico [21]:
  Hi Nico, dat wil niet zeggen dat we allemaal ondergaan. We stemmen toevallig af van de Batavieren 😉

 18. @Henny Clemens [22]: De machinegeweer gevechten, en wapenvondsten in Brussel en Luik zijn een bode van wat komen gaat. Alsook de aanslag met de raketwerper op de rechtbank in Amsterdam.

  Op een gegeven moment is een kleine vonk voldoende om het geheel af te laten gaan.

  Voor diegenen die nu in power zijn, komt dat zeker goed uit. Kunnen ze de EUGENDFOR inroepen. Zal wel moeten omdat toevallig de nationale politie met lichte wapens is uitgerust en de legervoorraden verkocht zijn.

  Dat hun doel over de lijken gaat van hun zwakkere landgenoten die in de uitverkoop gezet zijn, moet dan maar.

  Daar zit geen greintje berouw bij. Ik hoor de “Kokjes” al zeggen: “Ik ben geschokt. Ik ben er kapot van dat dit in ons land kon gebeuren”.

  Allemaal een aanzienlijke gok want het is lastig in te schatten wat er precies aan de hand is.

  Die gok zal de politici achteraf kwalijk genomen worden als het politieke klimaat verandert is.

  Ik vraag me af of de Franse Revolutie enige voorspellende waarde heeft. En wie de rol van Marie-Antoinette wil spelen.

  Wie uit de grote steden weg kan komen, doet daar verstandig aan. En zo is er natuurlijk nog wel meer te bedenken.

  Prettige wedstrijd allemaal.

Comments are closed.