Dit hoor je de laatste twee dagen zeer regelmatig. Kennelijk realiseert bijna niemand zich dat: “De Kiezer bestaat niet!”

De Kiezer bestaat niet! Er zijn alleen maar een 12 miljoen-tal mensen die mogen gaan stemmen. En elk van die 12 miljoen is “anders” en heeft andere ervaringen, kennis, wensen en ambities.

Maar ze mogen wel allemaal hun stem uitbrengen op een gevarieerd programma dat veel onderwerpen bevat en dat zo ingewikkeld is dat bijna niemand het leest; laat staan de andere programma’s van de andere mogelijke keuzen.

De meesten stemmen dus maar op een kandidaat die net een leuk dingetje gezegd heeft dat hen aantrekt.

De meningen van de verschillende kiezers lopen op allerlei punten van 0 tot 100 % akkoord.
Bij voorbeeld zul je mensen hebben die de (overheids)ontwikkelingshulp willen verdubbelen en mensen die het totaal willen afschaffen.
De uitkomst bij de politici zal daarom altijd ergens er tussenin liggen

En dat geldt dan voor een groot aantal andere punten ook.
Zo zullen er bij de kiezers mensen zijn die inderdaad de totaal BESTE oplossing weten, net als er mensen zullen zijn die het totaal mis hebben en de slechtste keuzes doen.

Omdat we democratie spelen, zal er een keuze uitkomen die niet de SLECHTSTE is, maar ook lang niet de BESTE. De macht valt toe aan iets er tussen in.

Het volk krijgt dus altijd een  halfslachtige oplossing! Het krijgt dus niet de BESTE economische oplossing en niet de beste welvaart.

Vanuit de huidige situatie in de maatschappij zal dit moeilijk te veranderen zijn. Er zijn echter (minstens) twee manieren voor iedereen om te werken aan een betere toekomst. Beide gebaseerd op de stelling dat ieder individu het beste zelf kan bepalen waarmee hij/zij gelukkig is:
1. Werk aan het bekendmaken van dit (libertarisch) principe, ook geformuleerd in NAP (Non Agressor Principle)

2. Verminder de macht van de staat door de ene na de andere bevoegdheid terug te geven aan ieder individu. Laat de mens zelf beslissen of hij zijn geld wil uitgeven aan ontwikkelingshulp, EU, voetballen of sport, kunst, Griekenland of Spanje, oorlog in Afghanistan of Libië, enz.

Al die macht weghalen bij de staat! En al die besparingen teruggeven aan de belastingbetaler!

Kortom de weg terug van collectivisme naar individualisme waar een mens (ieder mens) weer recht krijgt op zijn eigen leven.

42 REACTIES

 1. Hub,
  Als je niet via democratie de overheid kleiner wil maken, hoe denk je dat, dan wel in de praktijk te willen doen of te realiseren?
  Waarom doet Ron Paul dan eigenlijk mee aan de verkiezingen?

  Ik heb dan ook andere schrijvers gevraagd op welk lijst ze staan in September.

  Als je via democratie een goede stap in juiste richting kan maken, waarom niet?
  Denk je een bestaande situatie in één dag te veranderen?
  Als je op een forum een de grote lijn het eens bent m.b.t een kleinere overheid zonder hypocratie, dan zijn de details toch minder belangrijk. (geen overheid, kleine overheid)
  Rechtse Rakker [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Romee [1]:

  “Als je via democratie een goede stap in juiste richting kan maken, waarom niet?”

  Omdat er in Nederland geen partij is die zich consequent inzet voor een kleinere overheid. Je hebt alleen partijen die op SOMMIGE PUNTEN voor een kleinere overheid zijn. Daar staan dan altijd andere terreinen tegenover, waarop ze de rol van de staat willen vergroten!

  Als je gaat stemmen, geef je politici de macht om op veel terreinen de macht van de staat te vergroten!

  Romee [5] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

 3. Volledig eens met dit stuk. Het probleem met verkiezingen is ook, dat je zelfs niet kunt stemmen voor een pakket aan maatregelen. Als je gaat stemmen, dan stem je op een partij, vanwege dat partijprogramma. Alleen in een compromis met andere partijen geeft die partij dan een gedeelte van zijn programma op. Welke terreinen de partij opgeeft, weet je nooit. Als kiezer weet je dus NOOIT wat je krijgt! Zelf op een pakket van maatregelen heb je geen invloed! Laat staan op afzonderlijke maatregelen!

  En dan heb ik het nog niet eens gehad over politici die hun standpunten veranderen na de verkiezingen…..

  Lonelymind [29] reageerde op deze reactie.

 4. @Rechtse Rakker [3]:
  Inderdaad kun je gaan denken als er zo’n consequente partij meedoet. Die er nu niet is.
  Zelfs als we een politicus/partij hadden als Ron Paul zouden we al een eind komen.

  Een essentieel probleem om de overheid kleiner te maken, is dat je op een gegeven moment toch POLITIEKE INVLOED moet hebben om dingen te kunnen afschaffen.
  Uiteraard los van een gewelddadige revolutie.

  Burgerlijke ongehoorzaamheid kan helpen, maar lijkt wel geschikt voor concrete eenduidige wetten maar niet (???) voor alle regelingen.

 5. Ik lees in dit verhaal een beetje de ondertoon dat het alleen mogelijk zou zijn een perfecte oplossing te vinden voor Nederland al er wederom liberalen aan de macht zouden komen omdat slechts zij alleen denken vanuit de IK persoon.

  Wordt wakker zeg, de IK persoon heeft ons tot deze waanzin gebracht, de IK persoon (lees libertarier / liberaal) heeft er voor gezorgd dat dit land en vele anderen zich nu in een staat van verregaande ontbinding bevindt, zelfs een lijk van 20 dagen oud stinkt niet zo als de gedachtengang van de liberaal / libertarier.

  Als we alleen maar aan onszelf denken en er vanuit gaan dat liberalisme de oplossing is kunnen we wel inpakken een voorbeeld of wat:

  De liberalen (en democraten overigens net zo) hebben ons al sinds mensenheugenis bestolen, de laatste voorbeelden zijn het verkwanselen van onze sterke handelspositie, scheepsbouw naar de kloten, hoogovens verkocht, vliegtuigindustrie verkwanseld, energiemarkt overgeleverd aan buitenlandse investeerders.

  En dan zwijg ik nog maar over de afbraak van ons zorgstelsel door het willens en wetens in handen te geven van grootkapitalistische corporaties die alleen maar uit zijn op de eigen verdienste, winst voor de beleggers/aandeelhouders.

  Of het keihard wegbezuinigen van de verzorgingsstaat die Nederland was en hoort te blijven, de ouderen van nu en straks verarmen en zullen uiteindelijk aan de bedelstaf geraken en in de soepkeuken belanden.

  Of de verdeling van arbeid, die de liberalen jaren geleden in handen hebben gegeven van de “uitzendbureaus” (lees arbeidsmaffia) het zijn inmiddels de grootsten op de markt en het zijn zij die bepalen wie er wel of niet mag werken en vooral hoe weinig de werkenden er voor betaald krijgen, en j alweer voor de winst van de aandeelhouder/grootkapitalist.

  Nederland wordt wakker, verzet u tegen deze massale aanval op de mensheid, verzet u tegen de aanhoudende diefstal van uw recht, uw welzijn, uw welbevinden, UW GELUK.

  Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn dat de kiezer WEL bestaat en dat DIE KIEZER ER GENOEG VAN HEEFT, genoeg van het onderdrukkende juk van het liberalisme, de diefstal van de rechtse maffia op het volk.

  Het volk is immers in de meerderheid ? maar laat zich er niet over uit en laat zich dag in dag uit onderdrukken door het huidige stelsel, stop daarmee, sta op en KIES !! KIES voor een betere rechtvaardigere wereld, stop de liberalen en stop de democraten GENOEG IS GENOEG.

  Romee [8] reageerde op deze reactie.
  Igor [11] reageerde op deze reactie.
  Rinus [13] reageerde op deze reactie.

 6. @J.Snijder [7]: De groep die zich liberalen noemt zijn eigenlijk schijnliberalen en zeker niet consequent. m.a.w. hypocriet.

  Ze geven zich uit met een valse naam, dit houdt niet in dat liberaal verkeerd is.

 7. O, en ik keek weer uit naar het “pak slaag”, dat ik weer mag uitdelen.

 8. @J.Snijder [7]:
  Lekker labeltjes plakken en grote groepen mensen veroordelen, en dan afsluiten met wat roeptoeter uitspraken die totaal niet onderbouwd zijn….

  Wanneer is iemand niet langer onderdeel van “het volk” waar jij over praat? Als ie 1 werknemer in dienst heeft? 2? 10? 100? En wie bepaalt die grens? en op basis van wat?

  Kies wat? Welke keuze heb ik?! de piraten partij wellicht?

  Democraten? Wie zijn dat dan precies? is dat cda en d66?

  Rechtvaardigere wereld, jaja daar ben ik voorstander van maar HOE DAN?!

  Genoeg is genoeg…..jaja, en paal en perk stellen, orde op zaken stellen, schoon schip maken, solidair zijn en niet te vergeten “change” yes we can!….

  Je maakt wel geluid maar je zegt niks Snijder….

  Ikke Ikke Ikke en de rest kan stikken is onderdeel van de menselijke aard, ik zeg niet dat het goed is maar het is wel zo eerlijk om dit te erkennen in plaats van te doen alsof het een specifiek kenmerk is van een bepaalde groep.

  J.Snijder [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Igor [11]:

  SLECHTE DAG VOOR JE ZEKER ?

  Lees eerst eens goed wat er staat en schop dan eens flink tegen een betonnen paal, wie voelt dan de pijn ? ikke ?

  Als je jee eens verdiepte in de werkelijkheid in plaats van hier een beetje te blaten zou je een beetje verstand hebben van de achtergrond van alle ellende, en ja het volk bezit geen kapitalen, het volk bezit al lang niets meer, kijk maar eens naar de voedselbanken, gaarkeukens, daklozenopvang, kledingbanken, en praat dan een verstandig en geen praatje poep.

  Dat het *&^&^%^$$#%&*^zover heeft moeten komen met ons land, laten we dit gewoon niet langer pikken.

  Een ondernemer is een ondernemer, of ie nou 1 of 1000 man in dienst heeft, een aandeelhouder/grootkapitalist is een ander slag volk en daar laat de VVD, CDA, D66 zijn oren naar hangen.

  Wie de grootste lobby heeft wint, en als ze een beetje tegenslag krijgen verzinnen ze wel weer maatregelen die de politiek dwingt om de lobby zijn zin te geven.

  Dit land gaat al jaren naar de verdommenis en dat is grotendeels te wijten aan het IK denken, de liberale gedachte dat ieder zijn eigen lot bepaald, nou ammehoela, ons lot (en ook het jouwe) wordt bepaald door het grootkapitalisme / corporatisme (ik zou het bijn vergeten, kalm maar)

  En of je het leuk vind of niet, daar kan ook jij met je geschop niets aan veranderen, tenzij……

  REVOLUTIE IS DE ENIGE SLEUTEL.genoeg is genoeg.

  Igor [27] reageerde op deze reactie.
  Lonelymind [31] reageerde op deze reactie.

 10. @J.Snijder [7]:
  Probleem blijft bestaan wie of wat leest de vrijspreker.nl en vele zijn via de nieuwste media snufjes verbonden met de Staats propaganda , met oh zo belangrijke kakel verslaggevers/sters die de grootste onzin de eter in sturen .
  Vaak is de kiezer zo naïef dat hij denkt een keuze te maken , maar krijgt veel van hetzelfde te horen , coalitie vorming heet dat .
  Vandaar dat het vaak fout afloopt met deze schijn democratie waar alleen verliezers zijn .
  En helaas , wij kunnen nog steeds de mensen niet dwingen om goed de partij programma’s te lezen om zo het onderscheid te maken .
  Vele hebben voorheen op een VVD gestemd omdat Mark Rutte voor de dames in Nederland een lekker kontje had , ja ??? hoe verzin je het , of de ideale schoonzoon kunnen zijn .
  En dan die eeuwige maagzuur lach , die grijns alsof hij zo een hele aardige jongen kon zijn .
  Vele zijn daarvoor naar de stembus gegaan , en dit heeft dan niets meer met het landsbelang te maken .

 11. Nou, laten we dan twaalf miljoen partijtjes oprichten om elke burger individueel aan zijn trekken te kunnen laten komen.
  Dan kan voor elke burger er aan zijn specifieke wensen aangepast beleid op worden losgelaten.
  Zelf heb ik bijzondere gaven in het afpersen van de rijkere mens.
  Daar zou ik héél veel beter van kunnen worden.
  Die kunnen maar niet tot ontplooïng komen door alle regeltjes die door de regering voor ons worden bedacht
  Nu hindert justitie dat ik deze gaven ten volle kan uitleven.
  En zo zijn er nog vele voorbeelden te bedenken, van gaven die niet tot hun recht kunnen komen.
  Het intimideren en uitbenen van medemensen zou een grote toekomst voor mij kunnen betekenen.
  Maar allemaal talenten die door die betuttelenden die wij regering noemen maar steeds als een bloem in de knop worden gebroken.

 12. ik begrijp die linkse helemaal niet meer
  al die maanden roepen zij dat wilders de stekker eruit moet halen. die sap stond daar zelf met een stekkerdoos in haar handen.nu doet wilders het en dan reageren zei verbaast ?? wat een huichelachtig zootje die linkse collaborateurs van het linkse Europa utopie

  J.Snijder [19] reageerde op deze reactie.

 13. @pcrs [17]:

  Helemaal mee eens, maar ik ben bang dat je zou schrikken van het resultaat.

  Ik heb de afgelopen weken (wie dit niet zag aankomen is dwaas) met vele jongeren gesproken en het enige dat hen interesseerd is die verdomde gsm en die breinloze shit die je daar mee kan doen, politiek is absoluut geen issue voor ze.

  De reden daarvoor kan makkelijk gevonden worden, de huidige politiek (vanaf Bakkellende 1) leert hen dat wát ze ook zeggen, wát ze ook doen er geen enkel politicus is die geïnteresseerd is in hun toekomst, de toekomst van de jeugd.

  Jazeker een enkele jeugdige wrijft zich in zijn handen maar puur alleen omdat pappie of mammie voldoende eurootjes bezit om hen van een zorgeloos leventje te voorzien, de meesten echter zien hun kosten stijgen terwijl ze maar moeilijk aan inkomsten kan komen.

  Ik bedoel, wie bedenkt het nou, de achterlijke gedachte dat iedereen vanaf 18 jaar zichzelf moet kunnen bedruipen en dus betalen voor een zorgverzekering die ze inmiddels 125 euro per maand kost, 125 euro die ze ergens vandaan moeten toveren want het gros van de werkende in Nederland kan dat simpelweg niet missen voor zijn lieve kinderen.

  Voor de allochtonen geldt daarvoor dan wel weer een potje want die kunnen blijkbaar elk bij loket aankloppen voor een zak geld maar onze jeugd moet er keihard voor werken (of stelen zo lijkt het)

  Ik neem alleen onze 2 studerende kinderen maar als voorbeeld, wij komen uit een arbeidersgezin en ons pa het geen geld, dat onze kinderen kunnen studeren hebben ze puur te danken aan hun eigen inzet maar helaas wordt ze elke kans ontnomen zo lijkt het, mogen ze nu een halve beurs en de rest als lening (prestatiebeurs) en eigen zorgkosten betalen straks moeten ze een lening aangaan om te MOGEN studeren, ze hebben notabene zelf gespaard voor de opleidingskosten en hebben dat dus niet nodig (inzet van ons als ouder is, zelf sparen dan heb je het zelf verdient) maar ze worden wel bang gemaakt door de zittende politiek.

  Geen wonder dat er volledig desinteresse is onder de jeugd.

  Tel daar eens bij op dat onze eigen jeugd niet eens meer normaal het uitgaansleven kan bezoeken omdat ze doodleuk worden gemolesteerd door een stel buitenlandse medelanders (die ook aan de kost moeten komen en desnoods maar gaan stelen en rottigheid schoppen) dan snap je wel waar we aan toe zijn.

  Nee het gros van onze gewone burger is niet aan verkiezingen toe, erger nog het laat ze koud, ze willen niet eens meer naar de stembus omdat hun motto luidt, genaaid worden we toch wel en door wie is dan onbelangrijk.

  Ik zou er voor zijn om de hele verkiezingen af te schaffen en daarvoor in de plaats een soort raad van wijze ouderen in te stellen die ons land bestuurd, gesteund door een klein leger specialisten die kunnen rekenen en hart hebben voor dit land, maar ja, ik kan wel roepen maar ik sta alleen in de woestijn.

  pcrs [20] reageerde op deze reactie.

 14. @nederlands verzet [15]: Als u vind dat Jolanda Sap links is moet u toch eens wat beter kijken, ze is noch links noch rechts, ze is alleen verdomd onhandig, die stekker kreeg ze er amper uit, zulke mutzen mogen thuisblijven achter het aanrecht, doen ze ook nog iets nuttigs.

  Laten ze samen een partij gaan oprichten, Sap en die breinloze blonde dierentrut, hoe heet ze ook alweer, die malloot die het land doortrekt met haar vleesproductiebeperkende voorstelling, die trut die ons het vlees uit de bek steelt en in haar super guchi kleding rondloopt van mijn centen ?

  Ach is ook niet belangrijk, over een paar jaar zit ze in het wachtgeld.

 15. @J.Snijder [18]: Misschien heeft de jeugd doorgekregen dat stemmen niets uithaalt, vooral niet als de kandidaat ‘change, change, change’ roept.
  Of het is nog erger:de jeugd heeft door dat hen een vracht schuld op de rug getild is, die elke aktie zinloos maakt, omdat ze hiervoor tot in het oneindige geplunderd zullen worden.

  J.Snijder [21] reageerde op deze reactie.

 16. @pcrs [20]:

  Het zou alleen daarom al noodzakelijk zijn om de “gewone” burger, de arbeidersjeugd te mobiliseren om te gaan stemmen, dat zou overigens een leuke taak zijn voor het onderwijs in de komende maanden, net zoals het ons vroeger is geleerd, wederom een vak “maatschappijleer” op de rol zetten en de jeugd bewust maken van hun keuzes, maar ach, u snapt het ook al, roepen maar niet gehoord worden is erg frustrerend.

  pcrs [22] reageerde op deze reactie.
  Lonelymind [32] reageerde op deze reactie.

 17. @pcrs [22]:

  Inderdaad is er niet veel “arbeidersjeugd” meer over, de meesten zijn in het speciaal-onderwijs beland door de “oudertoets” ouders met een laag opleidingsniveau dan maar naar de Mackayschool (vroeger een speciale school in onze wijk bestemd voor de LOM MLK jeugd)

  En helaas is de rest, zo lijkt het, niet meer geïnteresseerd in werk waarbij je vuile handen krijgt (vandaar de instroom van buitenlands arbeidspotentiaal ?) maar dat is juist iets waar een goede regering iets aan zou kunnen doen, onderwijs stimuleren, jeugd positief maken en ze leren voor een doel te vechten.

  Helaas is de werkelijkheid anders en kan je inderdaad beter kiezen te vluchten, maar waarheen ?

  pcrs [36] reageerde op deze reactie.

 18. Is de menselijke natuur gemaakt om goed te zijn voor zijn medemens als de wet van de sterkste of de meest succesvolle middels een altijd weer herhalende concurrentiestrijd om de beste te wezen, zich telkens aandient; inzet en hard labeur van anderen wordt gebruikt voor eigen gewin en persoonlijk voordeel of door types die valselijk plagiaat plegen of zich sterk maken of bangelijk verschuilen achter een wet die hen bevoordeelt of machtigt?
  Iedereen is concurrent van de ander ook binnen een politieke partij die met het nodige ellenbogenwerk zich een weg baant naar de top. Welke boodschap moet je een mens (kiezer) geven in de overtuiging dat zijn stem belangrijk is zonder smeekbedes of meeloperij met een gedweept politiek figuur. Politiek is een bedrijf met een hierarchie, hoe hoger je komt des te meer concurrenten je moet weten af te schudden op allerlei slinkse manieren. Politieke spelletjes genoemd en wie spelletjes speelt, kent de regels van winnaars en verliezers. Daarin zal geen enkele partij zich onderscheiden of een uitzondering op de regel vormen. Welk “principe” je er ook tegenaan gooit, de mens blijft een egoistisch wezen en iedereen wil winnaar zijn in daden of door een grote muil op te zetten. Meestal het laatste !

  J.Snijder [26] reageerde op deze reactie.

 19. @Igor [27]:

  boos ? nee mijn beste, licht geïrriteerd misschien, maar boos nooit 😉

  Helaas wordt er op dit medium nogal weinig gelzen en veel (en te vroeg geschopt) kan jij ook niks aan doen 🙂

 20. @Rechtse Rakker [4]:

  Als je gaat stemmen, dan stem je op een partij, vanwege dat partijprogramma.

  En zodra ze ingezworen worden zweren ze trouw aan de kwien, dat ze zijn verkozen zonder last of ruggespraak, en zonder mensen dingen beloofd te hebben in ruil voor hun verkiezing.

  Alle beloften en dus dat hele partijprogramma is daarmee null and void.

  En iedere keer tuint de ‘kiezer’ erin.

 21. @Jhon [9]: Ook al (en eerder) gepubliceerd op deze site. Desalniettemin zeer nuttig er de aandacht nog eens op te vestigen.

Comments are closed.