Collectief en solidair zijn dat is verledentijd, en dat komt nooit meer terug.
Dat is begrijpelijk als je de inkomsten verschillen ziet.

Denkt u dat mensen die hard moeten werken om rond te komen en zien dat hoogopgeleiden, merendeels op kosten van de gemeenschap, nu met een top inkomen maar drie dagen per week werken of soms helemaal niet meer als ze gehuwd zijn, daarmee nog solidair willen zijn?

 

Betekent solidariteit dat je moet bijdragen aan huursubsidie van anderen, terwijl er bij de bouwverenigingen dure managers en directeuren rondlopen die speculeren met het geld, of nog erger, zichzelf verrijken?

De opdracht en doelstelling van bouwverenigingen of woningbouwcoƶperaties is goedkope woningen te verhuren. Daarvoor werden aan bouwverenigingen ook bij voorkeur door de gemeenten goedkopere gronden toegewezen. En solidariteitsbijdragen zijn daar niet voor bedoeld.

Betekent solidair zijn dat anderen hypotheekrente aftrek mogelijkheden hebben en iemand die niets heeft het volle pond moet betalen? Betekent solidair zijn dat als je niet van voetballen houdt de gemeentelijke lasten hoger worden doordat ze financieel steeds opnieuw aan voetbalverenigingen bijdragen?

Betekent solidair zijn dat we bij moeten dragen aan datgene wat idealisten willen en subsidie vragen in plaats van zelf te gaan zorgen dat er geld binnen komt? Tenslotte waarom moet de burger bijdragen aan Banken en andere financiƫle instellingen en landen, is dat een collectief belang of een politiek belang van bestuurders?

En solidariteitsbijdragen zijn daar niet voor bedoeld. Wat denkt U?

Ingezonden door Reiny

4 REACTIES

 1. Beste Reiny, Het gaat niet om solidariteit. Iedereen wil solidair zijn met een ander (enkele uitzonderingen daargelaten) en iedereen wil een ander vooruit helpen. Wat niemand wil is ‘gedwongen solidariteit’. Gedwongen solidariteit is solidariteit zoals de staat die dicteert en (je zult dit met me eens zijn) alles wat de staat doet gaat fout. Van het mislukken van de Multiculturele samenleving tot en met de graaiende bestuurders van overheidsinstellingen zijn allemaal veroorzaakt door het afdwingen van solidariteit. Hoewel velen het niet eens beseffen is uiteindelijk iedereen allergisch voor dwang…

  gijs van meeteren [2] reageerde op deze reactie.
  reiny [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Erik Vermeulen [1]:

  Ik vraag me dat echt af hoor. Niemand wil uiteindelijk dwang? Volgens mij kicken Nederlanders op dwang. Ze hoeven maar bezet te worden door een vreemd leger, zoals in 1940-1945, en ze beginnen meteen te roepen: aanpassen, om erger te voorkomen, wees burgemeester in oorlogstijd! Er worden comite’s opgericht, zoals de Nederlandsche Unie, om nauwe samenwerking met de dwangelandij van de nieuwe bezetter zo snel mogelijk te realiseren. Het comite loopt vol met leden, met 100.000 tegelijk meldt men zich aan.

  En nu? Politici weten niet hoe snel ze Brussel moeten behagen. Sap, Alex, puber Mark en Slob, ze kruipen voor de nieuwe dictator Barosso en zijn vrindje Van Rompuij. Ook al moeten ze de eigen bevolking tot de laatste druppel uitknijpen met krankzinnige fiscale lastenverzwaringen, slaaf zullen we zijn. We buigen diep en passen ons aan.

  Nee, de Nederlander vindt die dwang heerlijk. Allemaal onder het juk. Dat is het ultieme geluksgevoel van een Nederlander. En wie daar tegenin gaat en zijn eigen hersens gebruikt, die wordt een paria, verliest zijn vrienden. Zet zijn baan en reputatie op het spel. Zo was het, zo is het, zo zal het altijd gaan in Vernederland.

 3. @Erik Vermeulen [1]: Ik wil niet gedwongen worden, maar we zitten er nu helaas wil midden in en daar heb ik het over. De dictatuur van de democratie maakt mij onmondig als ik tegenwerpingen maak.

 4. Hollanders zijn Giga ‘slapneuzen’ ! Ze laten zich net als de Joden in de 2e W.O. gewoon hun eigen graf graven. Ik moet er wel bij zeggen: met behulp van de Media ! Zelfs GeenStijl van dit akkoord, dat bol stond van solidariteit goed ! Solidariteit voor de hobby’s en baantjes van je vriendjes veilig te stellen !!

Comments are closed.