Ik had het voorrecht afgelopen vrijdag een voorpremière van Sneeuwwitje bij te wonen in Tuschinski te Amsterdam. Oude wijn in nieuwe, maar vooral ook herkenbare zakken. Zo werd de rol van de overheid (vertolkt door de Boze Koningin en haar schlemielige lakei) wel heel duidelijk geïllustreerd.

De staatskas was leeg, maar door rijk te trouwen hoopte de koningin nieuw geld aan te trekken waarmee ze haar schoonheidsbehandelingen kon betalen. Om indruk te maken op een rijke prins werd er een groot feest georganiseerd. De al tot het bot uitgeklede bevolking moest hiervoor opdraaien en werd prompt door de hofmeester geconfronteerd met extra belastingen. Toen het volk even protesteerde, zei de bediende: “Jullie bescherming kost steeds meer”. Waarop iemand vroeg: “Bescherming tegen wat?”, waarop de hofmeester antwoordde: “Tegen het Beest uit het Bos bijvoorbeeld”.

De bevolking huiverde bij het horen van de naam van deze angstaanjagende vijand en leverde gedwee de laatste centen in. Dankzij deze politieke leugen (excuses voor het pleonasme) kon het feest worden gevierd.

Het zal jullie niet verbazen dat het Beest uiteindelijk bleek te bestaan dankzij de zwarte magie van de koningin.

Ik vind dit een positieve ontwikkeling. Immers: zelfs in kinderfilms beloven politici, al angstzaaiend, zelf gecreëerde problemen op te lossen door steeds hogere belastingen te heffen. Om er vervolgens zichzelf en de elite mee te verrijken en het probleem niet op te lossen.

Het doet me deugd dat dit zo overduidelijk naar voren kwam in deze film. Ik hoop dat vele kinderen (en hun ouders!) inzien dat deze werkwijze niet alleen opgaat voor boze koninginnen, maar dat zij tevens inzien dat alle politici feitelijk sprookjesfiguren zijn.

Het niet-politieke deel van de film is ook erg grappig en zonder meer de moeite van het zien waard.

8 REACTIES

 1. @Romée [1]:
  Dank je, maar ik ben geen leider. Ik kan mezelf amper leiden, laat staan een “volk” 😀

  Om eerlijk te zijn: een jaar of drie geleden had ik wel politieke aspiraties. Ik was (en ben) van mening dat je in het veld meer kunt doen dan vanaf de tribune. Daarom was ik zelfs lid van D66 en had ik het plan om via de gemeenteraad omhoog te klimmen. Na het bijwonen van enkele bijeenkomsten ontdekte ik dat het niets voor me was.

  Na het kinderachtige gedrag van Pechtold naar aanleiding van de verkiezingsuitslag die hem niet zinde (democratie is blijkbaar alleen goed zolang het volk politiek correcte keuzes maakt) heb ik me helemaal uitgeschreven als lid.

  Lonelymind [7] reageerde op deze reactie.

 2. @Romée [3]:
  “Vinger op zere plek…” kan dan ook gebruikt worden om (veel) meer mensen er op te wijzen, en vooral om hen te leren de oorzaak te begrijpen.
  Dat kan leiden tot veel meer mensen met inzicht (Vrijheidsdenkers, libertariers)))
  En dan gaan acties meer zin krijgen!

 3. @Romée [3]:
  De politiek moet je niet hebben vrees ik.
  Je moetd e mensen en intellectuele overhalen. Wat wij op Vrijspreker doen is belangrijk en misschien bereiken we meer.
  Laat mensen anders denken en de politicus volgt.

  Kijk maar eens hoe populair Wilders is geworden door sites als hetvrijevolk.nl en Geenstijl.

  Niet omdat wilders nu zo’n groot denker is, maar mensen denken dat hij dat is.
  als mensen nou zelf leren denken en feiten gana zien over economie en vrijheid, dan krijgt libertarisme een kans.

  Tot die tijd kan je politieke partij na partij oprichten en opwerpen, maar er is geen hond die op je stemt.

  Lonelymind [8] reageerde op deze reactie.

 4. de publieke omroepen worden door de Overheid gekort, dat komt duidelijk naar voren aan de hand van de programma’s die gebracht worden, het grootste gedeelte is praatprogramma’s en die kosten niet zo veel.
  In het verleden werd het maken van programma’s uitbesteed, aan o.a. bedrijven in Almere, nu zie je daar weer heel veel hallen en studio’s te koop en te huur staan.
  De direkteuren en mannegers verdienen nog steeds veel geld, die geven geen krimp.
  Het zelfde gaat ook met de overheid, ze stelen wel steeds meer geld van de burger, maar op hun eigen uitgaven wordt niet gekort.

 5. @Ron Arends [2]: Een libertariër die de behoefte voelt te leiden is geen libertariër. Simpel. Willen leiden is het begin van machtswellust, en dat staat haaks op het NAP.

Comments are closed.