Er is een mopje over de Sovjet Unie dat gaat zo: Een westerse spion komt in de Sovjet Unie en staat voor de bakker. Hij pakt een notitieboekje en schrijft op ‘geen brood ‘. Dan loopt hij naar de slager en noteert ‘geen vlees‘. Een Rus kijkt over zijn schouder mee en zegt:”onder Stalin werd je nog doodgeschoten voor het schrijven van dat soort dingen”. De man noteert:’geen kogels

 

Vrijspreker: Hoe relateert dit aan slavernij?

Opperdienaar: Ooit gingen Nederlanders met gammele scheepjes naar Afrika en dan deden ze de negers daar een voorstel. Dat ging dan zo:”Heb je er bezwaar tegen als we je buurman gebruiken voor wat klusjes die gedaan moeten worden en hem eventueel dwingen met geweld?”. De reaktie was dan meestal:”Wat houd ik daar aan over?”. Op dat punt haalde de Nederlander wat spiegeltjes en kraaltjes uit zijn zak, de neger trok met wat vrienden de jungle in en kwam terug met een aantal geketende buurmannen.

Vrijspreker: Precies, ze hadden een systeem. Waarom pakten die Nederlanders eigenlijk niet zelf de eerste beste neger die ze tegenkwamen, maar werkten ze via een tussenpersoon?

Opperdienaar: Dat is niet duurzaam, dan hadden ze de volgende keer zelf de jungle in moeten trekken met achter iedere boom iemand met een pijl en boog en iedereen samenspannend tegen ze. Nee, verdeel en heers, werkt veel beter. Nederlanders waren al vroeg duurzaam.

Vrijspreker: Als het zo goed werkte, waarom is dit systeem dan ten einde gekomen?

Opperdienaar: Het was vervelend om maanden lang op schepen te zitten met alleen maar mannen.

Vrijspreker: De spiegeltjes en kraaltjes waren op, geef het maar toe.

Opperdienaar: OK, dat ook. Maar daar was een oplossing voor. Een zekere Dirk Emocratie had bedacht dat we de spiegeltjes en kraaltjes konden vervangen door een papiertje en een rood potlood (de kleur van bloed). Die maandenlange zeereis met alleen maar mannen was ook niet meer nodig, want je kon in principe hetzelfde gewoon thuis doen.

Vrijspreker: De vraag bleef wel gewoon hetzelfde neem ik aan?

Opperdienaar: Precies, ‘Mogen we je buurman gebruiken voor een paar klusjes en hem eventueel dwingen?’

Vrijspreker: Het antwoord blijft ook gewoon hetzelfde?

Opperdienaar: Meestal wel, alleen die vervelende libertariërs doen niet mee.

4 REACTIES

Comments are closed.