Als je op het platteland bent opgegroeid dan heb je minder waardering voor de aangelegde natuurgebieden doordat het een verwaarloosde indruk geeft. In de verwaarloosde bossen is het al niet veel beter, een chaos waar je niet naar wilt kijken, maar die bedoeld is om ongedierte en andere verwilderde dieren een beschutte omgeving te bieden. Allemaal nobele gedachten maar als plattelander zie je het anders, en dan waardeer je het landschap wat door boeren onderhouden wordt, beter.

 

Als ze bij het ploegen van het land het voren recht over de akker achterlaten, dan is dat een kunstwerk, wat uitstekend past bij de omheinde akkers met houtwallen. Daarna zie je de producten welke ze verbouwen opkomen en geniet van de diversiteit van bloemen en geuren, of koren zaaien met aan de randen mooie korenbloemen die je maar zelden meer ziet.
En daarbij is het ook mogelijk dat ze vanuit de opbrengsten van hun land dit goed kunnen onderhouden en hoeft de staat geen geld bij te leggen om dit onderhoud te bekostigen zoals vaak in natuurgebieden het geval is.

Ook zie je mooie groene graslanden met een diversiteit aan bloemen, en daarnaast zie je dan ook vaak paarden, koeien of schapen in de wei lopen; een mooi gezicht en daar kun je van genieten.
Ook gaat men soms nog hooi binnen halen, en dat ruikt erg lekker.
Het is dus een lust voor het oog om te zien wat de akkerbouwers en veeteelt bedrijven allemaal doen om hun bedrijf en het landschap gezond te houden.

En als u daar ook van wilt genieten kunt u het beste in het voorjaar even een paar dagen naar Drenthe gaan om even bij te tanken voordat u weer naar de verstedelijkte gebieden gaat. U bent altijd welkom en het landschap is 24 uur per dag geopend om u te ontvangen en mee te laten genieten van waar de mensen die er wonen dagelijks genieten.

12 REACTIES

 1. een normaal bedrijf maakt winst en leeft niet van donatie’s uit ‘Brussel”, ik denk dat de agrarische sector in NL niet krachtig genoeg is om het zelf te redden. (als het wel zo is heb ik niets gezegd) Geeft in dat geval (bij steun moeten krijgen dus )de boerenbedoening terug aan de natuur.

  reiny [6] reageerde op deze reactie.

 2. Het vernietigen van prima landbouwgrond door de staat op basis van vage ecologische criteria is een van de ergere uitwassen van de collectivistische verdwazing die de maatschappij in haar greep houdt.

  Toelichting verdwazing en vage ecologische begrippen. De ontstane “natuur” is vaak geen natuur maar een terugkeer naar een tijdelijke evenwichtsituatie. De natuur is immers altijd in beweging. Veel van de “natuurgebieden” als de meeste stuifzanden, heide, trekgaten, en vennetjes zijn het gevolg van ecologisch wanbeheer in voorbije eeuwen. Welke ecologisch rampzalige uitkomst thans gesubsidieerd worden “hersteld”. Dat heeft weinig met natuurbeheer te maken.

  Vandaar dat ik het verdwazing noem. Het is collectivistisch omdat een dergelijke grote operatie als deze middels dwang afgenomen gelden wordt gefinancierd.

 3. Milieu is het meest misbruikte woord …
  Dierenbescherming , Groen ! , Milieudefensie, Green peace en Dier-activisten zijn veelal milieu-fanaten
  Volkert de Graaf ,de moordenaar van Pim Fortuyn , is ook zo een milieu-fanaat en zeer gevaarlijk.
  Daar kan niet vaak genoeg voor gewaarschuwd worden.
  Om hun gelijk te halen schuwen ze niks ,
  zelfs moord en terreur vindt dit tuig ,,normaal,,
  En de politici zonder ruggengraat ,
  gaan langzaam maar zeker door de knieën
  .Natuur- en milieu-organisaties = terreur en bedrog !
  als je niet naar hen luistert en niet doet wat zij willen ,
  zal men wel gaan terroriseren . Schande !
  Weg met de demagogie van dit soort splinter groepjes !
  Want die milieu onzin kost ons miljarden per jaar .

 4. De auteur is van mening dat het “een lust is voor het oog om te zien wat de akkerbouwers en veeteelt bedrijven allemaal doen om hun bedrijf en het landschap gezond te houden”.

  Hectaren monocultuur, met name aardappelen, uien en mais, te midden waarvan steeds meer megastallen verrijzen, bevolkt door honderden dieren, die in hun erbarmelijke bestaan slechts minimaal daglicht zullen zien. Aan eten ontbreekt het hen niet, want via fraaie geautomatiseerde systemen, krijgen zij dagelijks hun strak afgemeten portie krachtvoer (voor extra melk, extra vlees, of wat dan ook). Met een beetje geluk krijgen ze ook nog eens wat hooi, dat gehaald wordt van velden, waarin werkelijk geen enkel ander kruid of plant groeit dan het gras dat de agrariër wenst.

  Het idyllische plaatje dat de auteur schetst is in werkelijkheid minder schoon. Ons platteland is steeds meer verworden tot een zeer arm poldergebied, waarin nauwelijks iets kan (of mag!) leven.

  Met dank aan (verplichte) herverkavelingen, subsidies en korte-termijn-gedachten.

 5. @Anno Zijlstra [1]: De landbouwer moet het allemaal zelf onderhouden en de natuurorganisties welke de natuur moeten onderhouden worden betaald uit gemeenschapsgeld. De landbouwer koopt zijn grond met eigen geld, Natuurorganisaties kopen het met gemeenschapsgeld en de medewerkers worden allemaal ook met gemeenschapsgeld betaald. Duidelijkr kan ik het niet maken.

 6. De Nederlandse boer is een der beste ter wereld .
  Mede door de hogeschool van Wageningen .
  De grootste landbouw exporteur ter wereld is de VS .
  En op de 2de plaats komt Nederland .
  Vooral na WO2 is de opbrengst sterk gestegen .
  1 hectare aardappelen brengt ca 50.000 kg
  en uien tot ruim 100.000 kg / ha
  en appels 45.000 kg / ha
  en peren 35.000 kg /ha .
  Een melkkoe gaf in 1840 minder dan 1500 liter melk per jaar en nu meer dan 10.000 liter / jaar
  De voedselprijzen zijn relatief laag , mede door de efficiënte werkwijze van de boer .

 7. zolang de beste boer ter wereld zelf zijn eigen business doet prima, ik heb niets tegen de boer wel tegen de organisatie die die boer geld geeft als zij/hij e.e.a.niet rendabel weet te maken.
  (de natuur neemt en geeft, de akkers die net verbouwd worden daar gaat dan wat anders groeien)

  reiny [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Anno Zijlstra [9]:
  Als je landbouw grond verpacht aan een landbouwer gaat dat de maatschappij niets kosten.
  Als je grote veestallen hebt waarschijnlijk wel, gewoon door de europese regeling om de prijzen te reguleren, dat is een ander verhaal.

 9. Ik herinner mij een fantastisch bos in Drente. Adembenemend. Zelfs voor een 10-12 jarige.
  Gelukkig hebben de autoriteiten ingezien dat dat bos levensgevaarlijk was, het is nu doorploegd met breede zandpaden, er zijn meer bomen geplant, de waterspiegel is verlaagd. Het is nu een “echt” bos…
  Ik kan er niet meer heen, het is te pijnlijk… alsof je een kleuter met een viltstift de mona lisa hebt laten bijwerken

 10. in Thailand weet ik een natuurpark ongeveer zo groot als heel NL, doen ze niets aan, kan ook niet, zitten nog tijgers ook, lopen hele kudde wilde olifanten rond, soms is er brand, jammer dan, groet wel weer aan. Grootste fout is dat Wageningen zich er mee gaar bemoeien, dan hebben die ing’s weer wat te doen, moeten er ineens soort runderen uit Rusland of zo gaan rondlopen, help! Die komen wel als ze zin hebben. (alleen denk ik niet via de snelweg) Boeren die niet bestaan kunnen weg, hek er om heen en laten gaan, geen paden aan leggen, nada niets, laat de natuur de natuur. Kost ook niets verder, product: 1 frisse lucht 2. rust en dat is vrij zeldzaam aan het worden in NL (het Staphorst vd EU)

Comments are closed.