De welvaart glipt ons als zand door de vingers. De voordelen van nieuwe technologie, alle investeringen die we doen, het maakt niet langer uit. We gaan niet langer voorwaarts. De economie stagneert en we hebben het slechter dan 10 jaar geleden. Alle bloed zweet tranen investeringen en uitvindingen hebben ons dus geen stap verder gebracht. Wat is er aan de hand?

Heel simpel, we zijn in een situatie verzeild geraakt waarin de welvaart net zo snel tussen de dijk door wegsijpelt als we de dijk kunnen versterken. Het is pompen of verzuipen, en de gaten in de dijk worden steeds groter. Die gaten, dat zijn de welvaartslekken. De mensen aan de pompen die het hoofd boven water proberen te houden zijn de productieve inwoners en bedrijven.

Het is tijd de zaken onder de ogen te zien en niet langer te kijken hoe we kunnen groeien, maar hoe we het hoofd boven water kunnen houden. We dienen de gaten in de dijken op te sporen en de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Een van de grootste welvaartslekken is de euro. Eenieder die nog durft te beweren dat de euro ons groei en welvaart heeft gebracht hoort thuis in Noord Korea, daar weigert men ook de politieke theorie aan de praktijk te toetsen. Op eurokritiek staat binnen de EU de politieke doodstraf. Niet alleen heeft de euro nooit de beloofde groei gerealiseerd, ook is het heel duidelijk dat een EU met 2 economische snelheden en 1 munt zonder 1 politiek kader niet functioneert. De manier om dit te camoufleren zouden inkomensoverdrachten zijn. Omdat dat niet mag lenen we de Grieken dus nu maar geld dat we niet terug krijgen, iets dat in praktijk op hetzelfde neerkomt. Meer dan 30 duizend euro per Griek intussen. En straks staan de Italianen hun hand op te houden. De euro is een welvaartslek dat we ons niet kunnen veroorloven.

Een ander welvaartslek zijn de milieumaatregelen. Een paar decennia geleden begon de milieugekte en de lange termijn effecten beginnen thans zichtbaar te worden. Helaas niet door een beter leefmilieu maar vooral door een stagnerende groei. De politieke waan kent ook hier geen grens. De zure regen zou geheel Scandinavië wegvagen, wat we er ook aan zouden doen, de bossen waren eigenlijk al ten dode opgeschreven. Wat we ook zouden doen. Wel, ik kan u vertellen dat die bossen er nog zijn. In plaats van de theorie te toetsen ging men vrolijk verder. De auto werd de demon, de automobiliteit werd afgeknepen waardoor het land tot stilstand dreigde te komen. De fabrieken kregen tal van milieu normen opgelegd, de boeren een mestboekhouding en de burgers kregen de rekening.

De klimaatleugen is geboren en is een welvaartslek van epische proporties. CO2 belastingen en heffingen, biobrandstoffen, het ene land bouwt kerncentrales, het andere land sluit ze, overal windmolens en zonnecellen. Brandstof wordt kunstmatig onbetaalbaar gemaakt waardoor alles in prijs stijgt. Dit toetsen aan de praktijk is een politieke doodzonde. Zing je als politicus niet mee in het kerk van de klimaatleugen dan teken je net als in iedere klassieke dictatuur je eigen doodvonnis, het doodvonnis  der dissident.

De ecologische hoofdstructuur verdient nog de nodige aandacht. De sparrenplantages van Drenthe verbinden met de sparrenplantages van de Veluwe en de zogenaamde natuur die op enkele plekken  in polders is ontstaan mag tientallen miljarden euro’s kosten. Dit was een tweesnijdend lek. Niet alleen kost het geld de landerijen te verwerven, deze landerijen waren vroeger productief en droegen bij aan de welvaart. En zijn straks voor altijd verloren.

Een welvaartslek dat op zich dragelijk was zonder de andere bovenstaande lekken was de sociale zekerheid. Het was een molensteen die onze welvaart vermorzelde, maar 1 groot lek kon de samenleving nog aan. Niet langer dus. Er zijn thans teveel lekken. Ik noem nog niet het lek van de gezondheidszorg of de EU en nationale regelgeving. Of het onderwijs. Het staatsonderwijs slaagt erin mensen van de straat te houden, maar als ze dan gaan proberen te werken dan blijkt dat de staat ze niet goed heeft opgeleid. Een kritiek zo oud dat deze intussen is verstomd. Maar decennia lang te weinig goed opgeleide mensen die ook nog eens te vaak socialistisch geïndoctrineerd de arbeidsmarkt betreden is ook een enorm welvaartslek.

Zo zou ik nog een tijdje voort kunnen gaan. Maar ik denk dat ik mijn punt heb gemaakt. Het bloeden dient te worden gestelpt, hoe eerder hoe beter. En dit kan alleen maar door de lekken te dichten. En zeker niet door nieuwe lekken te scheppen.

********************************

UPDATE:

Visualisatie van de schulden van de varkenslanden alhier

21 REACTIES

 1. Tja, als je een hoofdman in het land zijn gang laat gaan die iedereen uitperst om dat reservoir voor de EU te vullen,
  dan is de tijd dat iedereen gekleed zal zijn in een tonnetje met twee riempjes erg dichtbij.
  Wat anders gaan kiezen dan een geflipte student die altijd alles weglacht.
  Het lijkt wel een gekloonde Colijn van weleer.
  Dat heeft gevolgen.

  Rinus [11] reageerde op deze reactie.

 2. @Ron [1]:

  Ron

  Een kapitalistisch systeem zonder pof, heeft geen kans van overleven.
  Vooral als dat pofsysteem overal anders is en men dezelfde munt wenst te hanteren.
  Maar stoppen met lenen, zal het einde van de banken betekenen, want daar moeten ze nu net van bestaan.
  Banken en pensioenfondsen smeten dat geld op grote schaal in het putje, daarom hebben we problemen.
  Niet omdat de burger teveel geleend heeft.
  Dat is in Duitsland ook zo, en daar gaat het voor de wind.
  Er mankeert wat aan die domme clowns in den Haag.

  Ron [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Tom [3]:
  De naïeve burger heeft zich laten aan praten dat een eigenhuis een perpetuum mobile is. Heeft zich ervoor in de schulden gestoken, bubbelprijzen, op basis van monetair planmatige zo goed als nul rente, heeft op de overwaardebubbel stevig geconsumeerd en moet nu op de, restschuld, want naar normaal dalende huizenprijs, blaren zitten. Je kunt niet eigenfalendemocratie, op clowns in Den Haag afschuiven.

  Tom [15] reageerde op deze reactie.

 4. Links grossiert in leugens

  De monetaire leugen = fiatvaluta’s
  De economische leugen = stimulering van de vraag (keynes)
  De multicultileugen = cultureel Marxisme
  De EU leugen
  De klimaatleugen

  het hele zooitje stort nu met donderend geraas in elkaar en een burgeroorlog in Europa zal ons ten deel vallen.

  het hele

 5. Waarom nou nooit eens een gematigde kijk op het klimaat gebeuren, ja ze bedonderen de boel massaal in naam van “klimaat/mileu/natuur” maar om dan te doen alsof het allemaal gebakken lucht is, dat is toch wel erg triest.

  Precies hetzelfde als de socialisten ten op zichtte van ondernemers/kapitalisme, gewoon alleen maar negatief en eenzijdig berichten, want het past in het eigen straatje en als je het maar vaak genoeg zegt gaan ze het vanzelf geloven.

  Ratio [8] reageerde op deze reactie.

 6. Zero Hedge; instructief college op Zero Hedge, na 1uur: fraude begint bij de lener, wijzelf dus en niet clowns in Den Haag -clowns die wijzelf democratisch hebben gekozen-. Eerst sparen dan kopen. Alleen besparingen kunnen investeringen rechtvaardigen.

  http://www.zerohedge.com/news/money-debt

 7. @Romee [9]:

  Dat mensen maar een keer gaan beseffen hoe we uit naam van Europa ongemerkt in alle lichaamsopeningen genaaid zijn en worden.
  Een teek zuigt, weet ik hoeveel keer, zijn eigen lichaamsgewicht aan bloed op.
  Het schijnt dat deze teek een verdovingsmiddel gebruikt, waardoor het proces niet voelbaar is, in dit geval: iedereen alles beloven.

  Maar het moet nou toch wel eens een keer zichtbaar zijn dat er iets niet klopt…
  Europa: Wegwezen! En zo snel mogelijk.
  Achteraf kunnen we de verraders alsnog, met terugwerkende kracht ophangen.

  Rinus [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Tom [2]:

  dit slaat de spijker op zijn kop , geweldige reactie , deze had ik niet beter kunnen bedenken .

 9. @Mavado [10]:

  Dat mensen maar een keer gaan beseffen hoe we uit naam van Europa ongemerkt in alle lichaamsopeningen genaaid zijn en worden.

  Ongemerkt zou ik niet zo benoemen , machteloos is een betere verwoording , maar een geluk bij een ongeluk heeft de heer Wilders ons van deze dilemma’s misschien verlost en kunnen wij weer aan ons eigen soevereiniteit gaan denken i.p.v. Europees gedachtegoed .

 10. Zolang we uitsluitend mogen stemmen op politici die achter hun masker allemaal Wesley Mouch blijken te zijn zal dit door blijven gaan. Ik ga voor het eerst in mijn leven niet meer stemmen omdat er niets te kiezen valt.

 11. Zag dit al heel lang aankomen. Vandaar mijn nickname! Wie bleef er achter in de middle of nowhere zonder zijn trouwe vrienden? Juist! Wij zijn Eddie Willers…

 12. @Ron [4]:

  Ron

  Een en ander ligt wat genuanceerder hoor.
  Men heeft nu eenmaal een huis nodig om te kunnen wonen, omdat het onder bruggen erg tochtig is.
  Dat de prijzen zo uit de hand liepen is te wijten aan een kunstmatig gecreëerde tekortmarkt en het extreem opvoeren van de huurprijzen.
  Ook werd aangeraden flink wat meer te lenen door de verstrekkers.
  Slechts een sporadische enkeling zag zijn woning als een belegging.
  En nee, als de regering ervoor zorgt dat iedereen aan het werk kan blijven, hoef je je over dat geleende geld geen zorgen te maken.
  Maar vele oorzaken zorgen dat steeds meer mensen zonder werk komen.
  Meestal is de oorzaak, de overheid die van buiten economieverziekers zoals Oostblokkers stimuleren hierheen te komen.
  Die zijn extreem duur, al wil men dat ons anders wijsmaken.
  Want voor de meesten die hier aan de gang gaan, gaat een Nederlander de laan uit.
  Dat samen doorberekend maakt dit zeer kostbaar, meegerekend dat die gelden ook hier vrijwel niet besteedt worden.
  Men vangt geen loonbelasting en ook van de malafide bedrijfjes in dat buitenland vangt men geen cent.
  Zieke neoliberale mentaliteit, daar hebben we de meeste ellende aan te danken.
  En dat is zomaar nog niet voorbij.
  We worden paupers als men dit pad blijft bewandelen.

  Rinus [16] reageerde op deze reactie.

 13. kijk eerst maar eens naar het belachelijke zorgpremie bedrag,laat de heren politici eens in onze buurlanden kijken hoe men het daar doet en niet altijd en eeuwig naar dat amerika,een beetje fatsoenlijke zorg kost al gauw €125,= per persoon p/m zonder eigen risico,mensen die voorheen particulier verzekerd waren en ook een veel hoger salaris hadden zijn er nu fors honderde € op vooruit gegaan omdat het zogenaamd niet eerlijk was ten opzichte van hen,maar hun hypotheekaftrek blijft wel in het hoge belastingtarief dat is natuurlijk wel eerlijk??,en de mondale verdienner?is altijd het kind van de rekening,op wie moeten we in godsnaam nog stemmen???wie het weet mag het zeggen!!!!!!!

 14. @Ratio [8]:
  Het ging mij niet om wat voor begrippen er worden gebruikt of andere details maar gewoon een stukje erkenning van de planeet en wat die voor ons betekend.

  Ja nederland heeft gecultiveerde natuur en geen wilde, is dat een reden om het belang van de natuur/mileu/ecosysteem allemaal onzin, lekker schijt eraan, afval gewoon de makkelijkste manier, rivier, zee, grond, verbranden – gewoon totaal schijt aan alle gevolgen waar je niet op korte termijn aansprakelijk voor kan woorden gesteld… zoiets?

  Het begrip vrijheid wordt ook misbruikt, dus conclusie vrijheid is gebakken lucht?

  Nee toch, nou dan, geen natuur ook een eerlijke analyse en niet alleen op basis van het geld dat de overheid uitgeeft onder het labeltje natuur

  PS: Zijn trouwens twee uitstekende artikels over de nationale parken, maar nogmaals het is niet het beleid van de overheid waar ik voor pleit maar het belang van natuur (of hoe je het noemen wilt) in het algemeen.

 15. Ik heb een heel duur huis, dat zeker 3 a 4 jaar hard sparen in prijs achteruit gegaan is als ik het nu zou moeten verkopen.
  Was mijn eigen keus, en ik sta er nog steeds achter.
  Ik hoef niet te verkopen en ik woon echt heerlijk.
  Er gaat nu wel al drie jaar geld naar aflossing in plaats van naar de aandelenbeurs.
  En ook deze keus lijkt langzamerhand vruchten af te werpen.
  (en heeft in ieder geval al drie jaar veel meer rust gegeven).

 16. Wil je wat verdienen moet je wat maken en dat verkopen.
  de overheid heeft de laatste 30 jaar niets anders gedaan dan de industrie de nek om te draaien, vertel mij eens waar is er in nederland nog een bedrijf van behoorlijke omvang waar nog iets geproduceerd wordt, en dan ook een nederlands bedrijf want als het maar een beetje slecht gaat verdwijnt een buitenlands bedrijf.

  Dank zij alle milieunormen enz. en als je het aanhaald wordt er gezegd “we hebben het zelf gewild”
  Als je nog eens iets wilt produceren in Nederland begin er niet aan, je wordt doodziek van alle protesten en bezwaren op je vergunningen aanvraag.

 17. Dag Tom, eind zeventig begin tachtiger jaren moest ik op zoek naar woonruimte, kind op komst. Geen te kort aan woonruimte. Wel premie A, B en C-woningen. Kwam daar niet voor in aanmerking: vrouw en ik beiden een parttime-baan, wij verdienden samen net te veel, want beide salarissen werden opgeteld, om hiervoor in aanmerking te komen. Kopen op de vrije markt was ook moeilijk want kopen werd gebaseerd op één salaris en op basis van één parttime-salaris was geen of een zeer lage hypotheek mogelijk. Dat de prijzen later uit de hand liepen vond onder andere zijn oorzaak in de premie woningen. De bezitters ervan konden hun huis verkopen, met flinke winst, aan bewoners van etages en appartementen die ook graag in een eengezinswoning wilden wonen. De ex premiehuizenbezitters verruilden hun woning, met de winst als aanbetaling, voor riantere woningen bijna villa’s enz. Ondertussen bestonden er geen annuïteitenhypotheken meer maar alleen nog maar aflossingsvrije hypotheken waardoor op basis van een onnatuurlijk laag gehouden rente mensen zich flink in de schulden konden steken, zonder er notie van te nemen dat dit niet zo zou kunnen blijven aanhouden. Er waren en er zijn huizen voldoende, toen stonden er veel huizen te koop en nu nog meer. Door prijsopdrijvende projecten, geforceerde lage rente en aflossingsvrije hypotheek is het zover gekomen. Wij zijn voor eigen handelen verantwoordelijk ook als iedereen er aan mee doet en iedereen iedereen gek maakt.

Comments are closed.