Eerst maakt de AFM de regels en daarmee de kosten van hypotheekverstrekking veel hoger. Vervolgens verbaast zij zich dat de banken al die extra kosten doorberekenen. En wat gek dat er zo weinig nieuwe concurrentie in deze overgereguleerde markt bij komt.

 

Maar het kan nog erger dan hogere doorberekende kosten voor de ‘beschermde’ consument: de AFM wil nu de hypotheekbanken dwingen om hun prijzen te verlagen (OK het is een ‘suggestie’ van de toezichthouder, maar wie durft hen te weigeren?) .
Dus de AFM gaat zich niet alleen met de inhoud van het bankwerk bemoeien, ook met de prijsstelling en het verdienmodel. En dan nog zeggen: hoe de banken dat oplossen is hun vrije markt probleem!

Ik stel dat de AFM, of welke overheid dan ook, het nooit zal lukken om haar ideale wereldbeeld in de praktijk te brengen. Steeds weer blijkt dat na de eerste (goedbedoelde?) maatregel vanwege de onverwachte konsekwenties er steeds meer maatregelen afgekondigd moeten worden. Jammer genoeg worden er dan wel eerst hele bedrijfstakken opgeofferd aan een theorethisch wereldbeeld.

1 REACTIE

  1. Bij de Banken zit het ‘Crapai’, dat via werkgeversorg. en andere lobbyisten al jaren lang de dienst uitmaken in Den Haag. Banken moeten gewoon genationaliseerd worden. Ze krijgen veel kapitaal met weinig rente (1%) van de ECB. Zo kan de grootste ‘Mongool’ bankier zijn ! Banken zijn op dit moment zich aan het herkapitaliseren op kosten van de hypotheekgever !!

Comments are closed.