Het zal u opgevallen zijn dat er de laatste weken heel anders wordt gesproken/gepubliceerd over het uittreden van Griekenland uit de euro dan bvb maanden geleden.

Eerst was het “onmogelijke onzin” waarna het via “theoretische” mogelijkheid werd tot een “overkomelijke gebeurtenis”.

 

Nu wordt er al openlijk gesproken over wat er moet gebeuren als zich deze stap gaat voordoen.

Eb vandaag publiceert Drudge Report dat banken zich al aan het voorbereiden zijn op deze wederinvoer.

Natuurlijk zal een dergelijke stap (onverwachte)  problemen geven.

Waarschijnlijk het minst voor Griekenland. Daar krijgen de burgers een nieuwe kans om nu zelf hun huis op orde te brengen. (Misschien wordt mijn vakantie in Griekenland in het najaar wel goedkoper!!!)

Wat echter heel moeilijk te overzien is, is hoe het gaat met al die wirwar van onderlinge leningen die banken aan elkaar verstrekt hebben.
Maar zelfs als deze stap pijn zal doen, het lijkt in ieder geval een stap in de richting van een gezondere samenleving. En mogelijk geeft het de Europeanen een teken dat de Brusselse machthebbers niet almachtig zijn, en dat ze zich niet als slaven hoeven te laten onderwerpen.

De gevolgen (op termijn)  kunnen zeer positief zijn.

18 REACTIES

 1. Ik heb al eens gelezen, dat hun een enorme juridische warboel zal geven, wanneer landen en ondernemingen het niet eens worden over in welke valuta de schulden luiden. De Grieken willen het natuurlijk 1:1 (handige conversiekoers) omzetten in drachmen en vervolgens de munt devalueren. De Duitsers willen het om dezelfde reden juist niet.

 2. @Locke [4]:
  Als je keer één fragment kan tonen waarin een politici in een debat of tv programma gaat zeggen wat zijn partij wil, zou je mij die link ook willen tonen. Dit m.b.t bv JSF, Eu, Afghanistan, minder regels, ontslagrecht etc,.. om een paar voorbeelden te noemen.

  Locke [10] reageerde op deze reactie.

 3. 1.
  Griekenland drukt drachme’s en devalueert die (later)
  dat geeft wat chaos in Griekenland, maar de Europese handel blijft in euro’s
  2.
  De noordelijke landen drukken hun eigen munt en de euro devalueert. Dat is makkelijker voor Griekenland, Italië, Spanje, maar is slechter voor de handel.

 4. Waarom kan Griekenland de euro niet gewoon houden als zij zich niet aan de regels houden? De mensen hebben er euro’s op zak, het landbestuur wil euro’s, dus betalen ze in euro’s toch?

  Kan de EU ze verplichten om een andere munt te nemen?

  MMAP [18] reageerde op deze reactie.

 5. @Locke [16]:

  Ja, het was overduidelijk dat er weer een nieuw (E akkord gesloten was door dezelfde groep die OOK MILITAIREN NAAR KUNDUZ (AFGHANISTAN) de belasting dewong om te betalen!!

  Wel, dan NOEMEN we het anders en een groot deel van het stemvee merkt het niet eens!

 6. @Rechtse Rakker [13]: Vooropgesteld dat ik die hele euro niet bijzonder jofel vind, toch een poging uw vraag te beantwoorden. Vanuit mijn simpele geest.

  Als Griekenland de euro zou houden, maar dan als niet-euro-land, is er het volgende probleem. Griekenland zou dan haar eigen nationale euro zoveel kunnen bijdrukken als zij wil (zonder de controle en afspraken van de euro-landen onderling) en hiermee zo ook de andere euro’s nóg sterker kunnen devalueren.

  Of het betalingsverkeer wordt moeilijker, omdat je dan op moet letten welke euro’s je (als biljet) ontvangt en uitgeeft. Dat onderscheid is er nu ook al: elk land heeft zijn eigen code op haar euro’s. Laatst ging ik € 1500 pinnen in biljetten van 50 en ik kreeg louter splinternieuwe Belgische biljetten. De drukpers had zeker weer even aangestaan in België om de euro nóg waardelozer te maken?

  (Er is enkele maanden geleden een Franse hoge bankpief geweest, die waarschuwde welke eurobiljetten je NIET zou moeten nemen. Hij raadde aan alleen biljetten contant te sparen waar er vóór het nummer een L staat {Finland}, een N {Oostenrijk} of een X {Duitsland}. Andere codes zijn biljetten van zwakke landen. Voor zover dit enige waarheid bevat van de achtergrond, de landcodes zijn overigens wél waar.).

  Kortom: je krijgt in de portemonnee een mix van biljetten uit sterke en zwakke euro-landen. Dat is nu ook zo, maar met een euro uit bijvoorbeeld Griekenland dat totaal los is van de euro-regels is dit nóg vervelender dan dat het nu al is.

  Nogmaals voor de duidelijkheid: ik heb helemaal niets met die euro en de EU en zeker niet met de regels en wetten hieromtrent.

Comments are closed.